Temeri ale părinților conform statisticilor
Viața de părinte presupune și multe temeri, însă acestea tind să se modifice odată cu generațiile care vin. Astfel, Sondajul Național cu privire la Sănătatea Copiilor, desfășurat anual de Spitalul pentru Copii al Universității din Michigan (este realizat la nivelul Statelor Unite ale Americii) a relevat faptul că violența și sănătatea constituie principalele preocupări ale majorității părinților. În decursul ultimilor ani, obezitatea a ajuns să ocupe primele locuri din clasament, alături de fenomenul de bullying și abuzul de alcool și droguri, recent alăturându-se și temerea cu privire la răni cauzate de arme de foc și violența de la nivelul școlar.
Astfel, conform sondajului din anul 2014, obezitatea infantilă s-a situat pe primul loc (un procent de 55% dintre părinți au indicat-o drept temere principală), fiind urmată de bullying, abuz de substanțe interzise, fumat, violență în școală, abuz asupra copilului, abuz de alcool, siguranța pe internet, rănirea în urma folosirii armelor, sarcină în adolescență. În anul următor, respectiv 2015, siguranța pe internet a urcat în clasamentul cu privire la temerile părinților, ajungând pe poziția a patra, iar activitatea de sexting (trimiterea pe telefon de fotografii/mesaje cu conținut sexual explicit) a ajuns pe locul al șaselea.
După cum se observă, părinții nu se îngrijorează întotdeauna cu privire la cele mai importante temeri din viața reală; în acest sens, unele dintre principalele cauze pentru decesul copiilor nu fac parte din listă - în rândul bebelușilor fiind vorba despre sindromul morții subite, afecțiuni de dezvoltare și congenitale și greutate mică la naștere, iar în rândul copiilor cu vârsta 1-14 ani cancerul, afecțiunile ce privesc dezvoltarea și cele congenitale, accidentele reprezintă principalele motive de deces (pentru adolescenți este vorba despre sinucidere, omor și accidente).
Citește și: Dezvoltarea bebelusului: cele mai frecvente temeri neintemeiate ale parintilor
Sfaturi pentru temerile părinților
Deoarece temerile părinților nu reflectă întotdeauna amenințările directe asupra copiilor, părinții manifestă în general o stare pronunțată de anxietate. Astfel, conform statisticilor, când cei mici sunt bebeluși pot înceta să respire în timpul somnului, pot să nu se dezvolte corespunzător, să fie strangulați sau să fie scăpați pe jos; când ajung la vârsta preșcolară pot înghiți jucării de dimenisiuni mici, pot să dărâme mobila, să își prindă capul între diverse obiecte, să cadă pe scări, să alerge pe stradă, să se ardă cu cuptorul sau să fie mușcați de alți copii; în perioada școlară pot să se piardă de părinți, să cadă cu bicicleta sau la locul de joacă, să fie răpiți de un străin sau să le fie furați banii de către un al copil; în perioada adolescenței pot să intre într-un anturaj necurespunzător, să aibă probleme pe internet, să facă accident cu mașina, să dezvolte dependențe cu privire la alcool sau droguri sau să aibă o conduită sexuală nepotrivită; nu în ultimul rând, în perioada de tinerețe pot să se căsătorească cu persoana greșită, să își aleagă cariera nepotrivită sau să se mute prea departe.
Sperăm că nu v-am oferit motive suplimentare de îngrijoare, scopul era de a vă demonstra că odată cu vârsta copilului se modifică și temerile experimentate în calitate de părinți. Dacă nu le gestionăm corespunzător, putem deveni fie supraprotectori, fie dimpotrivă nepăsători. În plus, depășirea temerilor de părinte poate preveni și decizii eronate. Iată cum puteți ameliora această situație.
- fii prevăzător, nu paranoic. Știi prea bine că trăim într-o lume relativ ostilă, iar linia fină de demarcație între precauție și psihoză devine tot mai greu observabilă. Există într-adevăr multe pericole pentru copii, dar unii părinți ajung să programeze fiecare pas al copilului; în acest fel ajung să crească copii incapabili să își asume riscuri și să se descurce singuri. Gândește-te logic: nu poți elimina toate riscurile posibile din viața copilului. Și chiar dacă ai putea, nu ar fi indicat pentru că cele mai importante lecții de viață se învață prin dezamăgire și experiență dureroasă. Copilul are nevoie de încercări pentru a se dezvolta și nu să fie crescut într-un glob de sticlă. Astfel, în loc să îi interzici să se joace pe tobogan îi poți arăta cum să facă acest lucru în mod înțelept și sigur, în loc să îi interzici să vorbească cu străinii, învață-l să descifreze limbajul corpului sau în loc să-i interzici să dea examen pentru permis auto, învață-l să conducă prudent
- educă-te singur. Cu cât știi mai multe, cu atât vei lua decizii mai înțelepte. De exemplu, în ziua de astăzi copiii știu despre internet mai multe decât părinții. Nu poți să îți înveți copilul despre siguranța pe internet dacă nici tu nu înțelegi prea bine conceptul sau nu știi cum să lucrezi cu un computer. Apelează la cineva care să te ajute să deprinzi folosirea tehnologiei. Cunoașterea pune temerea ta în perspectivă și te ajută să gestionezi lucrurile într-un mod matur și productiv
- vorbește deschis cu copilul tău. Un copil informat reprezintă cea mai bună apărare împotriva multor lucruri rele care i se pot întâmpla. Cu cât știe mai multe despre pericolele care există în jurul său și cum să se protejeze de ele, cu atât va fi mai în siguranță. Prin urmare îți revine ție misiunea să îl educi și să-ți împărtășească temerile sale. Viața de zi cu zi îți oferă nenumărate ocazii de a-l învăța să supraviețuiască în această lume. Nu uita să îi explici că sunt lucruri de care nu se poate proteja singur și trebuie să își creeze niște limite proprii și un set de reguli
- inspiră-i încredere, nu teamă. Nu crește un copil căruia să îi fie teamă să iasă în lume din cauza posibilelor pericole cu care s-ar putea confrunta. Dacă vrei ca al tău copil să fie puternic, trebuie să-i dezvolți încrederea, să crezi în el și să-l ajuți să își formeze o atitudine robustă. Nu este vorba despre aroganță, ci despre puterea de a spune nu când un lucru îi depășește limitele. Doar propriile granițe îl vor putea proteja.
- fii un punct de sprijin. Cel mai important lucru este să reprezinți pentru copilul tău un loc sigur, unde se poate adăposti. Dacă tu ca părinte ești incapabil să îl susții în momentele grele, o va face o altă persoană, cel mai probabil una pe care nu ți-ai dori-o în viața copilului tău. Trebuie să îți iubești copilul și să îi arăți asta. Încurajează-l să îți povestească ce temeri încearcă și nu îl lua în derâdere; ascultă-l, înțelege-l și consolidează-i încrederea. Cel mai important lucru pentru orice ființă umană este să știe că are pe cineva alături care îl iubește necondiționat și îl susține fără a-l judeca.
Citește și: Gandirea pozitiva: trucuri pentru parinti
Surse:
www.goodtherapy.org; www.parenting.com; https://powertochange.com