Top 5 amenințări pentru mediul înconjurător de care trebuie să știe copilul tău

Top 5 amenințări pentru mediul înconjurător de care trebuie să știe copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu trecerea anilor, fiecare dintre noi a observat că natura și vremea s-au schimbat mult față de vremea copilăriei noastre. În plus, nu de puține ori constatăm că sunt mult mai multe mașini decât în trecut, că sunt gunoaie peste tot, că suntem tentați să aruncăm prea mult. Când devenim părinți, îngrijorarea noastră față de viitorul copiilor ne va face să ne străduim să avem mai multă grijă față de mediul înconjurător, fiind mai conștienți de amenințările la adresa acestuia. De aceea, este indicat să le transmitem și micuților noștri din preocuparea față de ceea ce ne înconjoară. În acest scop, va trebui să le oferim și diverse informații, menite să-i ajute să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu planeta noastră și de ce este atât de important să o ocrotim. Din articolul de mai jos veți afla ce ar trebui să le explicăm cu privire la pericolele care sunt cele mai însemnate pentru viața pe Pământ, precum și ce am putea face pentru a le contracara.

Care sunt cele mai cunoscute amenințări la adresa mediului înconjurător, despre care ar trebui să știe și copiii

Pe măsură ce copiii cresc și devin tot mai deschiși față de lumea din jur, trebuie să începem să le vorbim și despre ceea ce se întâmplă cu mediul.
Studiile din domeniu din ultimii ani au arătat faptul că un copil, grație curiozității, energiei și entuziasmului său, va fi mai disponibil decât un adult în ceea ce privește punerea în practică a unor soluții concrete legate de diminuarea amenințărilor actuale asupra mediului.
Dar pentru ca micuții noștri să înțeleagă într-adevăr motivele pentru care trebuie să protejăm natura, trebuie să dețină informații legate de cele mai importante pericole la adresa ei:

Poluarea

Face parte dintre cele mai mari pericole la adresa planetei noastre, cu atât cu cât este prezentă peste tot. Astfel, copilul trebuie să știe că poluarea este de mai multe feluri:

Poluarea aerului- Se leagă mai ales de prezența gazelor toxice eliberate în urma activităților umane și este intensă în special în orașele mari. Aerul poluat ne poate crea tot felul de probleme de sănătate și poate să ducă la schimbări ale climei

Fetita cu o masca de gaze si cu o floare in mana

Poluarea apei- În ultimii ani se consideră că apa poluată este unul dintre cele mai mari pericole la adresa sănătății noastre. Din păcate, ea este prezentă pe spații tot mai largi, inclusiv la nivelul mărilor și oceanelor.

Poluarea solului- Utilizarea diferitor substanțe toxice (îngrășăminte, pesticide etc.) a dus la scăderea calității solului în mai multe zone de pe Glob. Solul poluat poate să otrăvească alimentele și să ne afecteze sănătatea.
Numai de noi depinde să luăm acele măsuri pentru ca poluarea să nu ne amenințe sănătatea și viața. Printre cele mai importante dintre acestea se numără:
• Să nu mai aruncăm atât de multe lucruri, să ne gândim de mai multe ori înainte să facem acest gest
• Să avem cât mai multă grijă de zona în care locuim (stradă, cartier etc.)
• Să nu mai folosim atât de mult mașinile, să folosim alte mijloace de transport, să mergem mai mult cu bicicleta sau pe jos
• Să apelăm și la surse de energie verde, regenerabilă nu numai la cea obținută din combustibilii „tradiționali" (cărbuni, petrol etc.)- De pildă, să apelăm la energia solară, eoliană, a cea a valurilor etc..
• Să nu mai consumăm atât de multă lumină artificială și să ne orientăm spre becurile eco
• Să avem mare grijă când vine de reciclarea deșeurilor, colectându-le în mod responsabil
• Pe cât posibil, trebuie să învățăm să reciclăm

Schimbările climatice

Conform experților,schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa mediului. Ele se referă la modificările pe care le-a suferit clima în ultimul timp. De exemplu, faptul că avem temperaturi prea ridicate în zone în care ar trebui să fie mai rece, faptul că în unele locuri plouă prea mult, iar în altele prea puțin, față de ce este normal, faptul că sunt inundații și incendii mai des, că ghețarii au început să se topească - toate acestea sunt un semn al schimbărilor climatice.

În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că mai ales noi, oamenii, în urma activităților desfășurate, suntem cei ce am dus la apariția acestui fenomen. Cu precădere gazele cu efect de seră (de exemplu, acestea se referă la arderea combustibililor pentru producerea de energie, dar și la gazele provenite din industrie, de la mașini), ce ajung în aer, sunt cele mai responsabile de schimbările climatice.

Copiii trebuie să înțeleagă faptul că fiecare dintre noi are însă puterea să țină sub control amenințarea acestuia fenomen prin implicarea în tot felul de activități, precum:
• Folosirea rațională a energiei (de pildă, să ne folosim de becuri speciale pentru economisirea energiei și să nu mai ținem atât de mult luminile aprinse)
• Să nu mai circulăm atât de mult cu mașina sau cu alte mijloace de transport
• Să nu mai consumăm atât de multă carne (un consum ridicat de carne duce la necesitatea unei cantități mai mare de hrană pentru animale, ceea ce înseamnă și deteriorarea pășunilor, a pădurilor etc. în acest scop)
• Să plantăm cât mai mulți copaci
• Să reciclăm cât de mult putem

Hai la drum cu echipa Căpitanului Pământ!

Putem să-i facem mai interesați pe copii în legătură cu subiectul schimbărilor climatice dacă le vom transmite informații într-o manieră ludică. Din acest punct de vedere, putem să apelăm și la personaje care să întruchipeze elemente ale naturii ce sunt mai mult afectate de către schimbările climatice. De pildă, le putem alege pe Plantela, pe Copăcescu, pe Norilă, pe Fulgeraș sau pe Luminel. Ele fac parte din campania Petrom „Împrietenește-te cu natura la drum!”.

capitanul pamant

Include-le pe oricare dintre ele în colecția jucăriilor preferate, pe care să le poți lua oricând în călătoriile tale în natură.

Vino  la Petrom în perioada septembrie-noiembrie 2018 și, dacă vei strânge cu răbdare puncte, (acestea pot fi acumulate fie prin achiziția de carburanți, fie prin cumpărarea unor produse de la branduri partenere), le vei putea utiliza pentru a avea și tu orice jucărie din „Echipa Căpitanului Pământ” sau, de ce nu, întreaga colecție. Tot ce veți avea de făcut este să puneți punctele  pe un talon, iar la acumularea a 15 puncte bonus, alături de suma de 19, 99 lei, veți putea să cumpărați jucăria dorită.  

Lipsa de grijă față de deșeuri

Deșeurile se referă la resturile de materiale rezultate dintr-un proces tehnologic sau din activitățile menajere. În ultimii ani, creșterea consumului și utilizarea pe scară tot mai largă a plasticului a dus la o creștere fără precedent a cantității de deșeuri. Fiind pline de tot felul de substanțe toxice, nu este exclus ca ele să ducă la apariția gazelor cu efect de seră sau pot să conțină agenți patogeni care să conducă la îmbolnăviri grave.
Deșeurile sunt prezente practic peste tot, ducând la poluarea aerului, solului, apei. Chiar dacă fenomenul a luat o amploare atât de mare, fiecare dintre noi poate să-și aducă o contribuție în privința diminuării impactului amenințării deșeurilor asupra mediului.

Fetita ce sta pe malul unei ape si este inconjurata de tot felul de deseuri

Măsurile prezentate mai jos sunt doar câteva exemple de grijă față de deșeuri și trebuie puse în aplicare atât de către noi, cei mari, ci și de către cei mici:
• Este necesar să avem grijă să nu mai producem atât de mult gunoi- De pildă, putem să nu mai achiziționăm produse/alimente ce au mult ambalaj
• Mai bine vom folosi sacoșe de material textil decât unele de plastic
• Să ne străduim să refolosim diverse recipiente
• Să nu mai apelăm la atât de multe sticle de plastic
• Să încercăm să nu mai folosim prea multe produse de curățenie din comerț și să ne pregătim noi unele homemade
• Să fim mereu atenți în ceea ce privește sortarea deșeurilor

Despăduririle

În ultimele decenii, despăduririle s-au intensificat tot mai mult, cu precădere în regiuni din Africa, din America Centrală sau America de Sud. Practic, cele mai afectate de acest fenomen sunt pădurile tropicale. De altfel, s-a estimat că la fiecare secundă dispar peste 4000 m de pădure tropicală.

Din cauza tăierilor necontrolate ale copacilor, deja s-a realizat o înjumătățire a suprafețelor de pădure tropicală de pe Glob, iar dacă se va continua în acest ritm specialiștii ne atrag atenția că în următorii 40-50 de ani pădurile pot dispărea de tot.

Zona despadurita

Despăduririle sunt considerate o amenințare majoră la adresa mediului pentru că dispariția copacilor poate crea următoarele probleme:
• Aerul va fi tot mai poluat, în condițiile în care copacii nu vor mai putea elibera oxigen și nu va mai avea cine să absoarbă gazele cu efect de seră
• Dispariția copacilor poate conduce la schimbări climatice, în condițiile în care nu va mai cine să elibereze în aer apa luată din pământ
• Solurile vor deveni mai uscate și mai instabile, multe suprafețe riscând să se transforme în deșert în lipsa copacilor
• În urma dispariției pădurilor vor dispărea și numeroase specii de animale și de plante, ceea ce va conduce la crearea unor dezechilibre majore în natură
Mesajul pe care trebuie să-l transmitem copiilor este că fiecare dintre noi putem să facem diverse demersuri prin care să diminuăm despăduririle. Iată câteva exemple în acest sens:
• Să folosim cât mai multă hârtie reciclată, astfel încât să descurajăm tăierea excesivă a pădurilor
• Să evităm să apelăm la hârtie ori de câte ori se poate- De exemplu, să nu mai tipărim multe materiale, să facem plăți online, să citim mai degrabă materiale informative online decât unele imprimate pe hârtie etc.

Personaj din Campania Natural Powerz- Copacescu

• Să plantăm cât de des putem copaci- O variantă bună pentru a-l face pe micuțul tău mai dornic să se implice într-o asemenea activitate va fi să faci apel la niște personaje simpatice. De exemplu, „Copăcescu" este unul dintre membrii echipei „Căpitanului Pământ" (din cadrul actualei campanii Petrom ce vizează să-i educe pe cei mici în spiritul dragostei față de natură, oferindu-le posibilitatea de a achiziționa jucării de pluș de la stațiile Petrom din țară) și le va „spune" copiilor că și el poate să ajute planeta să respire.

Diminuarea biodiversității

Biodiversitatea se referă la toate speciile și ecosistemele care se regăsesc pe Pământ. În ultimele decenii, oamenii de știință spun că, din cauze precum schimbările climatice sau poluarea, asistăm la o reducere a acesteia. De exemplu, unele animale sau plante din păduri au dispărut din cauza despăduririlor masive.
Cel mai vizibil fenomen în acest sens este scăderea populației de albine, ceea ce afectează inclusiv dezvoltarea unor plante și poate să ne pună în pericol hrana.
Fiecare dintre noi poate să aibă grijă de biodiversitate dacă ne vom implica în următoarele activități:

• Vom avea grijă să nu mai aruncăm deșeuri în natură
• Vom fi mai atenți la produsele pe care le achiziționăm, pentru ca acestea să aibă eticheta ce arată că este „eco"
• Vom recicla cât mai mult
• Vom încerca să plantăm diverse plante- Cei mici pot fi încurajați și ei în acest demers dacă le vom oferi și unele jucării care să-i însoțească inclusiv în mijlocul naturii. De pildă, Copăcescu și Plantela, două ajutoare de nădejde ai  „Căpitanului Pământ," le vor arăta celor mici cum ajută planeta să respire și cum pot fi hrană și adăpost.

 Personajul Copacescu
Plantela 
   

Voi v-ați gândit până acum cât de important este să le vorbim copiilor noștri despre cele mai importante amenințări la adresa mediului înconjurător?

Surse:
www.conserve-energy-future.com, www.inhabitat.com, www.junk-king.com,
www.nationalgeographic.com,www.psychology.org.au, www.wikihow.life

Articolul urmator
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe
    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

    Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    A murit Helmuth Duckadam, „eroul de la Sevilla". Copilul tău ar trebui să știe de ce a ajuns în Cartea Recordurilor
    A murit Helmuth Duckadam, „eroul de la Sevilla". Copilul tău ar trebui să știe de ce a ajuns în Cartea Recordurilor

    A murit o legendă a sportului românesc, portarul Helmuth Duckadam, cel care a adus cinste României și al cărui nume apare scris în Cartea Recordurilor. Fostul sportiv...

    O mamă este criticată în mediul online pentru faptul că postează imagini cu fiul ei bolnav. "Felul în care arată copilul meu nu are legătură cu valoarea lui"
    O mamă este criticată în mediul online pentru faptul că postează imagini cu fiul ei bolnav. "Felul în care arată copilul meu nu are legătură cu valoarea lui"

    Această mămică este criticată de cei din mediul online, pentru că postează poze cu băiețelul ei bolnav, însă ea consideră că felul în care arată acesta nu ar trebui...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    © 2025 Qbebe