Amintirile din copilarie includ pentru fiecare dintre noi si franturi din zile si seri de Craciun alaturi de familiile noastre. Indiferent de varsta, cele mai frumoase amintiri de Craciun se pastreaza datorita unor traditii cu care am crescut si pe care, cu nostalgie si speranta in viitor, incercam sa le transmitem copiilor nostri. In cazul in care nu stii cum sau ce traditii de Craciun sa incepi sau sa continui si cu micutii tai, Qbebe iti ofera 7 traditii de Craciun care sa ramana in amintirea copilului tau chiar si atunci cand va deveni bunic.
1. Scrisoarea catre Mos Craciun
Scrisoarea catre Mos Craciun pe care copiii o scriu cu cateva saptamani inainte nu este numai un mod de a-i introduce pe acestia in atmosfera sarbatorii ce se apropie, ci si o metoda de a afla ce doresc sa primeasca in dar de la Mos Craciun. Inainte de a fi scrisa si dupa ce este "expediata" scrisoarea pentru Mos Craciun, puteti profita de ocazie sa le mai explicati copiilor ca trebuie sa fie cuminti, sa manance si sa doarma atunci cand trebuie, sa invete bine la gradinita sau la scoala si sa fie recunoscatori pentru ceea ce au si primesc - toate acestea in numele lui Mos Craciun!
2. Colindele de Craciun
Desi in ultimii ani avem tendinta sa uitam de obiceiurile romanesti de Craciun si mai ales de colindele noastre traditionale, ar fi frumos ca timp de cateva saptamani inainte de Craciun sa incerci sa iti faci timp si sa inveti copiii cateva cantecele si poezii romanesti. Este adevarat ca aceasta traditie s-a pastrat mai bine in zonele rurale, dar nu inseamna ca nu poate renaste si la oras, si cu ajutorul tau si a micutilor tai. Cu siguranta iti mai amintesti cateva dintre colindele copilariei tale: "Steaua", "O, ce veste minunata", "Mos Craciun cu plete dalbe", "Am plecat sa colindam" sau "O, brad frumos"... Cauta-le prin cartile vechi sau pe internet si rememoreaza-le impreuna cu cei mici.
3. De Craciun si daruim, nu doar primim
Una dintre cele mai frumoase traditii pe care micutul tau ar trebuie sa si-o aminteasca toata viata lui este aceea de a face cadouri, nu doar de a le primi, iar cadourile adevarate sunt cele facute din suflet unor persoane care au nevoie cu adevarat sa primeasca un cadou. Ai aflat, cu siguranta, de vreun copil nevoias care si-ar dori o masinuta, ori de o fetita careia sa ii puteti darui prima papusa. Mass-media si retelele de socializare ne fac cunoscute diverse cazuri de acest gen, an de an, prin urmare daca nu gasiti pe cont propriu un copil caruia sa ii faceti o bucurie, inscrieti-va intr-o campanie umanitara de Craciun.
ShoeBox este una dintre campaniile sustinute de Qbebe, care se potriveste perfect pentru a invata copilul sa daruiasca altor copii. Astfel, familia ta, dar mai ales cei mici, veti avea doua bucurii: aceea de a face un mic dar si de a primi un zambet, dar mai ales bucuria de a sti ca sunteti si cresteti oameni cu suflet.
4. Activitati de familie
In perioada care precede aceasta minunata sarbatoare, incercati sa petreceti cat mai mult timp impreuna cu cei mici, in familie. Nu va ganditi ca pentru activitatile cu cei mici in aceasta perioada trebuie sa aveti un buget generos, deoarece sunt foarte multe lucruri de facut care sa va incante si pe voi, adultii si care sa ii bucure si pe cei mici.
- Plimbari prin oras - Profitati de faptul ca in aceasta perioada mai toate strazile sunt impodobite cu luminite, ca in parcuri sunt decoratiuni tematice si ca vitrinele magazinelor sunt pline de brazi impodobiti.
- Filme de Craciun - Toate posturile de televiziune difuzeaza in aceasta perioada filme cu aceasta tematica, majoritatea putand fi urmarite si de cei mici. In cazul in care ora de difuzare a filmelor la televizor este cam tarzie pentru programul de somn al celor mici, cautati pe internet filme de Craciun pentru familie si vizionati cateva intr-un week-end. Nu uitati ca, in functie de varsta copiilor sa includeti si desene animate.
- Confectionati decoratiuni de Craciun - Una dintre activitatile preferate ale copiilor este, fara indoiala, confectionarea unor mici si simple decoratiuni de Craciun, fie ca este vorba despre decoratiuni pentru bradul de Craciun, fie pentru masa ori decorarea camerei lor. Puteti face ghirlande din hartie sau margele, oameni de zapada din mingi de ping-pong, forme de carton pentru ferestre, etc.
5. Bradul de Craciun
Unul dintre momentele mele preferate si una dintre traditiile de Craciun pe care inca le pastrez cu sfintenie este impodobirea bradului de Craciun in seara de Ajun, ascultand colinde, cand in casa miroase a cozonaci. Desi majoritatea cunoscutilor decoreaza bradul de Craciun imediat dupa Mos Nicolae, imi este drag inca sa fac acest lucru exact ca in copilarie: impreuna cu familia, in seara de Ajun. Indiferent de momentul sau ziua in care hotarati sa impodobiti bradul, faceti acest lucru impreuna, fara exceptie, an de an. Implicati si copiii, nu doar in impodobirea bradului de Craciun, ci si a intregii case: agatati beteala de perdele sau draperii, asezati mici decoratiuni pe mobila, umpleti frigiderul cu magneti cu Mos Craciun, reni si oameni de zapada, agatati coronita impodobita de usa de la intrare - coplesiti toata casa cu bucuria stralucitoare si colorata a acestei sarbatori.
6. Cadourile de Craciun
Una dintre marile bucurii ale Craciunului este reprezentata, cu siguranta, de momentul in care micutii isi primesc cadourile de la Mos Craciun. Cand sunt micuti, puteti alege varianta unui cunoscut costumat in Mos Craciun pentru a le oferi copiilor cadourile in dimineata zilei de Craciun, ocazie cu care micutii ii vor putea spune Mosului o poezie sau ii pot canta un colind in schimbul cadourilor si ii pot oferi acestuia un pahar cu lapte si o prajiturica. In cazul in care nu doriti ca cei mici sa se obisnuiasca sa il vada pe Mos Craciun in ideea ca poate nu veti gasi in fiecare an un cunoscut care sa doreasca sa se costumeze, in noaptea de Ajun, puteti ascunde cadourile sub bradul de Craciun, iar cei mici le vor gasi dimineata cand se vor trezi.
7. Masa de Craciun in familie
|
Unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei de Craciun este, fara indoiala, asezarea intregii familii in jurul mesei. Tot ce tine de masa de Craciun se poate transforma intr-o traditie de familie despre care micutul tau sa isi aduca aminte cu placere la maturitate. Masa de Craciun in familie inseamna, in primul rand, pregatirea ei. In functie de varsta copiilor, incearca sa ii implici si pe ei in organizarea mesei de sarbatoare, creand astfel o traditie pe care, probabil, o vor transmite si ei, la randul lor, copiilor lor. Chiar daca gatitul nu reprezinta o activitate amuzanta sau interesanta pentru copii, mai ales cand sunt micuti, prepararea unui desert simplu (care sa se repete in fiecare an) poate fi o bucurie mai mare decat te astepti. De exemplu, puteti face fursecuri in forme de sezon: braduti, stele, Mos Craciun, ghetute sau cadouri. Iar daca sunteti cu adevarat adeptii traditiilor romanesti si obisnuiesti sa prepari cozonac, poti pastra putin aluat din care copiii sa isi modeleze proprii lor cozonacei. Apoi, in ziua de Craciun, trebuie neaparat sa va adunati toti in jurul mesei, daca se poate, si, impreuna cu bunicii ori alte rude apropiate de voi si de cei mici, sa va bucurati de masa traditionala incarcate cu cele mai delicioase bucate.
Voi ce traditii de Craciun aveti in familie de cand erati copii si ce traditii transmiteti copiilor vostri?