Psihologia copilului cu parinti divortati

Psihologia copilului cu parinti divortati

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Este deja binecunoscut faptul ca trecerea prin experienta unui divort nu este usoara nici pentru parinti, dar nici pentru copil. Pentru acesta din urma totul este mai dificil intrucat copilul se afla in plin proces de dezvoltare si are nevoie de repere clare, care sa-l ajute sa evolueze in siguranta. Ori un divort, chiar infaptuindu-se prin mijloace amiabile, va provoca o "ruptura" in viata copilului. Asa cum vom vedea si in articolul de mai jos, psihologia copilului cu parinti divortati este una complexa. Numai intelegand aceasta complexitate si tinand cont de sfaturile date de specialisti, parintii pot sa diminueze impactul divortului asupra vietii copilului lor. De aceea, in calitate de parinte, este bine sa te informezi cat mai bine pe aceasta tema, ajutandu-ti atat copilul, cat si pe tine insuti.

Cateva particularitati ale psihologiei copilului cu parinti divortati

Specialistii in psihologia infantila considera ca, un copil ai caror parinti sunt pe cale sa divorteze/au divortat deja, trec printr-o multitudine de transformari. Indiferent de varsta copilului, acestea se refera la:
• confruntarea copilului cu noi stari, sentimente si emotii
• modificari in ceea ce priveste abilitatile pe care le-au dobandit pana la momentul separarii
• parintilor (in cazul copiilor mici, sub varsta de 4 ani)
• scaderea performantelor scolare
• tranzitia catre un mediu diferit (cel mai adesea este vorba despre mutatul intr-o noua locuinta, intr-o alta localitate sau chiar in alta tara)
• modificari in ceea ce priveste comportamentul social (vizibile mai ales in cazul copiilor mai mari)
Pentru a intelege mai bine psihologia copilului cu parinti divortati este necesar sa vedem ce presupun toate transformarile pe care tocmai le-am mentionat.

1. Confruntarea copilului cu noi stari, emotii si sentimente

In primul rand, copilul cu parinti divortati se pot confrunta cu un stress permanent. Asa cum sunt de parere si expertii din cadrul "McKenzie Pediatrics" (SUA), "divortul in sine este perceput de catre copii ca fiind o situatie stresanta".
Acest fapt este valabil inclusiv pentru copiii mai mici, care au mare nevoie de predictibilitatea rutinelor de peste zi, astfel incat sa se simta in siguranta. Astfel, ei se pot simti stresati intrucat nu stiu exact daca mama sau tata ii va lua de la gradinita, daca vor petrece mai mult timp cu unul sau cu celalalt parinte sau pur si simplu intrucat pot asista la discutiile contradictorii dintre acestia.
In schimb, in cazul copiilor mai mari, stressul este provocat in primul rand de sentimentul de vinovatie, in sensul in care crede ca parintii s-au despartit din cauza lui.
In al doilea rand, copilul se poate simti abandonat, are senzatia ca nu mai apartine nimanui si ca, in final, isi poate pierde ambii parinti.

Copilul cu parinti divortati se poate simti abandonat
Nu in ultimul rand, copilul este sensibil la ostilitatile dintre parinti, indiferent ca este vorba despre agresiuni fizice sau verbale. Pentru el, chiar si un schimb de priviri sau de gesturi mai neobisnuite intre parinti ii poate declansa temeri si il pot provoca sa-si imagineze ca in viitor s-ar putea intampla lucruri mai grave decat cele la care a asistat pana in acel moment.

Copilul cu parinti divortati isi poate imagina ca in viitor se pot intampla tot felul de lucruri  rele
Indiferent insa de varsta pe care o are copilul, psihologii de la "McKenzie Pediatrics" au ajuns la concluzia ca, atat inainte, cat si dupa divortul parintilor, acesta va trece atat prin stari ce variaza de la tristete profunda, furie, disperare, cat si prin schimbari concrete de comportament. Acestea din urma sunt legate cu precadere de schimbarea rutinelor de dormit, de aparitia asa-numitelor "toane" sau chiar de refuzul de a manca.

2. Modificari in ceea ce priveste abilitatile pe care copilul le-a dobandit pana la momentul separarii parintilor

Asa cum s-a mentionat si mai sus, acestea sunt observabile mai ales la copiii mici. Psihologul Wendy Hart ne ofera cateva exemple concrete. Copiii in jurul varstei de 3-4 ani pot incepe sa aiba frecvente "accidente" legate de utilizarea olitei, pot incepe sa se scoale de mai multe ori pe timpul noptii (chiar daca inainte aveau un somn neintrerupt) sau pot chiar  sa aiba frecvente crize de plans (care inainte de divortul parintilor erau accidentale).

Posibila consecinta a divortului: copilul poate avea frecvente crize de plans
Si la copiii mai mari (de la 4 ani in sus) se pot vedea schimbari in privinta abilitatilor dobandite. Spre exemplu, un copil care avea inainte un vocabular bogat devine mai degraba tentat sa foloseasca asa-numita "vorbire a bebelusului" sau un copil sociabil isi pierde interesul pentru activitatile desfasurate alaturi de prienteni sau de colegii de scoala sau gradinita.
Pentru ca aceste transformari negative sa fie cat mai putine sau chiar sa lipseasca, specialistii in psihologia copilului cu parinti divortati spun ca este foarte important ca parintii sa se straduiasca sa mentina in viata copilului lor "predictibilitatea si familiaritatea rutinelor zilnice si relatiilor sociale", astfel incat micutul sa se simta in continuare in siguranta.

3. Posibila consecinta a divortului: scaderea performantelor scolareScaderea performantelor scolare

Studiile celor de la "McKenzie Pediatrics" au aratat ca, odata cu divortul parintilor, copiii incep sa aiba rezultate mai slabe la scoala. Statistic vorbind, acest fenomen este mai vizibil in cazul baietilor, cu atat mai mult cu cat acestia au varste mai mari.
Tot ei au precizat faptul ca, in urma divortului, copilul are tendinta de "a sparge universul vechii sale familii (de dinaintea divortului)", incercand astfel "sa testeze limitele parintilor", sa vada cum reactioneaza acestia.
Nu in ultimul rand, in cazul copiilor mai mari, divortul parintilor va aduce schimbari asupra modului in care acestia vad viitorul. De aceea, se poate intampla ca ei sa fie tentati sa nu mai acorde importanta studiului si sa concentreze mai degraba pe alte activitati, care sa-i ajute sa se maturizeze mai repede.

4. Tranzitia catre un mediu diferit

In urma divortului parintilor se intampla adesea ca unul din parinti sa se mute in alta parte cu copilul.
Odata ce copilul ajunge in noul loc, nu este exclus ca el sa aiba tot felul de reactii, care sa-l puna in dificultate pe parintele direct implicat. Spre exemplu, in special copiii mai mari pot sa aiba manifestari de agresivitate, sa-i tranteasca usa in fata parintelui respectiv, dupa care sa se izoleze in camera lor. In plus, copilul poate sa refuze sa mai vorbeasca.
Expertii ne asigura insa ca aceste lucruri nu trebuie sa ne sperie, ele facand parte din psihologia copilului cu parinti divortati. Practic, copiii isi testeaza parintele pentru a vedea daca acesta este suficient de puternic, daca se poate baza pe el indiferent de situatie. Totodata, ei isi exprima furia fata de schimbarile din viata lor si dorinta de a avea iar vechea sa familie.
Alta explicatie legata de asemenea reactii tine de faptul ca, mai mult sau mai putin constient, copiii au un nou scop: acela de a-si readuce parintii impreuna (pentru ca acestia sa intervina sa rezolve problemele aparute).

5. Modificari ce tin de comportamentul social

Conform Centrului de Cercetari in domeniul divortului din cadrul "Monash University" (SUA),  "copiii care au parintii divortati tind sa se anagajeze in activitati antisociale".
Dupa divort, parintii nu mai sunt ca o echipa in ceea ce priveste monitorizarea copilului, ceea ce poate scadea semnificativ nivelul de implicare al acestora in activitatile lui. Ca urmare, copiii pot fi tentati sa se implice in activitati precum intrarea in diverse grupuri suspecte (ca de exemplu unele care sunt implicate in furturi sau consumul de substante periculoase).
Nu in ultimul rand, nu de putine ori se intampla ca, din cauza suferintei provocate de divort, copilul sa se autoizoleze, sa nu-i mai faca placere sa se implice in activitati pe care le desfasura anterior in grupul sau de prieteni.

Consecinta a divortului: copilul poate avea tendinta de autoizolare

II. Sfaturi pentru parinti, oferite de specialistii in psihologia copilului cu parinti divortati

Odata ce parintii decid sa se desparta, trebuie sa constientizeze faptul ca al lor copil isi va pierde efectiv familia pe care o stia. De aceea, datoria lor e sa fie in continuare alaturi de copil, sa-l ajute sa depaseasca dificultatile cu care se va confrunta si  sa-l asigure ca "ii are in continuare alaturi pe mami si pe tati, care-l iubesc la fel de mult ca inainte".
Iata ce ii sfatuiesc  expertii pe parintii divortati, astfel incat sa-si ajute copilul sa treaca mai usor peste trauma provocata de despartirea lor:

1. Incercati sa ii explicati copilului ca divortul inseamna o separare clara
Nu va sfiiti in a-i spune direct copilului ca "a divorta" presupune obligatoriu despartirea, ca reprezinta sfarsitul unei relatii si ca este normal ca acest lucru sa fie dureros. Indiferent de ceea ce se va intampla, nu incetati sa-i confirmati copilului ca nu va va pierde si ca nu il veti iubi mai putin.

 Sfat de la specialistii in psihologia copilului cu parinti divortati: explicati-i copilului ca divortul presupune separare

Cititi si: 6 trucuri pentru ca mami si tati sa nu se desparta

2.Comunicati cat mai mult cu copilul, dar nu il transformati in "confidentul" vostru

Desigur, este recomandabil sa nu-i ascundeti copilului ca si voi sunteti tristi, dar fara a incepe sa-i povestiti tot felul de detalii legate de viata voastra personala. Daca veti proceda asa, copilul va fi pus in ipostaza unui adult si poate incepe sa-l urasca pe celalalt parinte.
In schimb, incercati sa fiti deschisi la tot ceea ce va marturiseste copilul si fiti pregatiti sa-i raspundeti la o serie de intrebari. Acestea pot fi puse in special de copiii mai mari si sunt cat se poate de firesti, in conditiile in care acestia au dreptul sa fie informati cu privire la schimbarile ce vor urma in viata lor.
Cele mai frecvente asemenea intrebari se refera la: "Cu cine voi locui?","Voi ramane la aceeasi scoala?","Unde o sa locuiasca fiecare dintre voi?","Cu cine o sa-mi petrec vacantele?","O sa pot sa-mi mai vad vechii prieteni?" etc..
Nu este simplu sa gasim mereu raspunsul potrivit, dar este esential sa fim sinceri si sa-i putem spune copilului ce are nevoie sa stie intr-un anumit moment.

Sfatul specialistilor: Comunicati cat mai mult cu copilul

Citeste si: Top 5 greseli pe care le fac parintii divortati

3. Manifestati empatie fata de sentimentele/emotiile copilului, ajutati-l sa-si traduca ceea ce simte in cuvinte

Cu siguranta ca intelegeti cat de greu ii este copilului sa vada ca nu mai sunteti impreuna. De aceea, incercati sa-l lasati sa-si exprime durerea, furia si tot ceea ce simte cu privire la divortul vostru.
De exemplu, ii puteti spune:"Se pare ca acum esti suparat si furios. Pot sa stiu ce te-a facut sa te simti astfel?" sau "Stiu ca te simti singur acum, cand tati nu mai este aici".
Nu este intotdeauna usor sa auziti ce are de spus copilul vostru, dar trebuie sa va straduiti sa fiti buni ascultatori, sa-i aratati ca il luati in serios, ca ceea ce v-a spus e important pentru voi.
In cazul in care copilul continua sa fie furios chiar si dupa ceea ce v-a povestit ceea ce a vrut, lasati-l sa se calmeze. Abia apoi puteti sa-l antrenati intr-o noua discutie.

4. Oferiti-va mereu sprijinul

Atunci cand observati ca micutul vostru nu se simte bine, nu va feriti sa-l intrebati, spre exemplu, daca ar fi ceva care l-ar ajuta sa se simta mai bine. Este foarte posibil sa nu va raspunda, dar veniti voi cu cateva propuneri ce l-ar putea scoate dintr-o anumita stare, precum: sa iesiti la o plimbare, sa va uitati la televizor impreuna, sa va jucati pe-afara sau pur si simplu sa-si stranga la piept jucaria preferata.
In functie de varsta copilului, puteti sa-i faceti si alte "oferte", cum ar fi sa-l sune pe celalalt parinte sau sa faca un desen pentru acesta, pe care sa i-l dea atunci cand il va revedea.
Indiferent pentru ceea ce va opta copilul, fiti permanent alaturi de el, pastrati-va calmul si manifestati-va din plin afectiunea.

5. Evitati sa va puneti copilul la mijloc

In cazul separarii parintilor, se intampla ca micutul sa fie "prins" la mijloc. De aceea, incercati, pe cat posibil, sa nu va criticati fostul partener de viata  in prezenta copilului. Daca nu veti proceda asa, copilul va invata sa tina partea unuia dintre voi, dar va crede si ca este normal sa se intample asa.

Sfatul specialistilor in psihologia copilului cu parinti divortati: evitati sa va puneti copilul la mijloc
Mai mult, expertii sunt de parere ca, avand in vedere fragilitatea psihologiei copilului cu parinti divortati, criticile sau jignirile spuse de fata cu acesta, nu vor face decat sa-l invete ca poate dobandi controlul asupra celorlalti tipand la ei. Astfel, copilul poate deprinde o atitudine ce se va perpetua in viata sa de adult, cand va avea tendinta sa-si manifeste dorinta de a-i controla pe ceilalti umilindu-i.
In acelasi timp, vorbele urate despre celalalt parinte pot cauza scaderea stimei de sine a copilului. Asa cum spune si psihologul Patricia Evans in cartea sa "The Verbally Abuse Relationship", copilul este practic jumatate din celalalt si "se va simti rusinat de jumatate din sine". Va incepe sa se indoiasca de el insusi, in conditiile in care este parte din cel ce este atat de criticat.

Sfatul expertilor: parintii nu trebuie sa se certe si sa se critice in fata copilului
Spunand numai lucruri negative despre fostul sot/fosta sotie, nu veti face decat sa-i provocati copilului un stress suplimentar si sa-i deteriorati increderea in el/ea. Cu siguranta ca nu vreti acest lucru, ci va straduiti sa va ajutati copilul sa treaca mai usor peste toate schimbarile ce au intervenit in viata lui dupa divortul vostru.

Voi mai stiti si alte aspecte interesante legate de psihologia copilului cu parinti divortati?

Surse poze:
www.angriesout.com; www.empoweringparents.com; www.everydaylife.globalpost.com; www.growingupgreat.com; www.kidshealth.org;www.psychcentral.com

Articolul urmator
Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!
    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!

    Știți deja că cei mici nu se spală pe dinți din proprie inițiativă - cel puțin, nu în general. De obicei, trebuie ca părintele să insiste și uneori, pur și simplu nu...

    Dragi părinți, faceți echipă și după divorț! 12 sfaturi pentru a te înțelege cu celălalt părinte după divorț, pentru binele copilului
    Dragi părinți, faceți echipă și după divorț! 12 sfaturi pentru a te înțelege cu celălalt părinte după divorț, pentru binele copilului

    Chiar și cu cel mai încăpățânat om se poate comunica, pentru interesul și binele copilului. Partenerii care au ajuns la divorț sunt, de regulă, într-o continuă...

    Provocarea online la modă printre părinți naște controverse! Tu i-ai sparge un ou în frunte copilului?
    Provocarea online la modă printre părinți naște controverse! Tu i-ai sparge un ou în frunte copilului?

    În ultimii ani, auzi tot mai des despre provocări lansate de părinți pe diverse rețele de socializare. De această dată, filmulețele din care se poate sesiza cum părinții sparg...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot
    Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot

    Un tătic s-a enervat teribil după ce a primit un telefon de la învățătoarea fiului sau de 6 ani, care îi cerea să invite toți cei 24 de copii din clasa și pe părinții...

    Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece
    Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece

    Strugurii sunt sursă de vitamine și minerale utile în dezvoltarea sănătoasă a copilului, precum: vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din grupul B-urilor (B1, B6, B2),...

    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți
    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți

    Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani este că timpul nu așteaptă pe nimeni. El trece și nu ține cont că e pandemie sau război. Așa că stă în puterea...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    © 2024 Qbebe