Dezvoltarea copilului de la 0-6 ani: emotii si sentimente

Dezvoltarea copilului de la 0-6 ani: emotii si sentimente

Ioana-Catalina Pavel

Sistemul afectiv se dezvolta treptat, de la primele zile pana la varsta adolescentei. Emotiile si sentimentele sunt foarte putin perceptibile in primele luni de viata, dar mai tarziu tristetea, bucuria, rusinea, vinovatia, frica, furia, dragostea se manifesta vadit. Uneori se inregistreaza schimbari mari de la o varsta la alta in ceea ce priveste unele emotii, iar alteori nu exista nicio schimbare de la un an la altul.

Emotiile pot fi pozitive si negative. Cele pozitive apar atunci cand ceea ce o persoana isi doreste corespunde cu ceea ce i se intampla (bucurie, multumire) iar cele negative atunci cand exista o contradictie intre ceea ce i se intampla sau ceea ce obtine o persoana si asteptarile ei (tristete, nemultumire, dezamagire, ingrijorare, furie, etc.).

Emotiile unei persoane apar ca urmare a modului in care interpreteaza un anumit eveniment. Odata cu cresterea,  din al treilea an de viata, copiii incep sa prezinte semne de rusine, jena, mandrie si vinovatie. Pe masura ce copilul dobandeste controlul asupra comportamentului, emotiile sunt exprimate prin modalitati tot mai subtile, acesta invatand sa reactioneze in conduite aprobate social.

Intelegerea emotiilor celorlalti este importanta deoarece copiii se bazeaza pe ea pentru a-si ghida comportamentul lor in actiunile sociale si a discuta despre emotiile celorlalti. Abilitatea de a intelege si descrie emotiile celorlalti este necesara pentru manifestarea empatiei.

In cele ce urmeaza, am urmarit doar cateva din emotiile cele mai importante ale copilului: bucuria, furia, frica si dragostea.

Zambetul

Zambetul este de mai multe feluri: de la  zambetul reflexiv, la zambetul selectiv care incepe sa se dezvolte odata cu varsta de 12 luni.

Zambetul reflexiv este doar o grimasa care apare in mod involuntar pe fata bebelusului, in special cand doarme, si este doar o reactie fizica, nu un semn emotional.

Pe masura ce creste, bebelusul va incepe sa zambeasca tot mai mult, ca manifestare a bucuriei la vederea unor lucruri placute: o jucarie care ii place, chipul tau. Pe la 2-3 luni, bebelusul va incepe sa isi dezvolte simtul umorului si va zambi, chiar rade, la sunetele de animale pe care le va auzi sau la alte grimase amuzante ale adultilor.

In timp ce toti bebelusii se dezvolta in modul lor, si unii bebelusi sunt mai zambitori decat altii, pe la jumatatea primului an el va fi un expert al zambetului. Bebelusii de sase luni zambesc la tine orice ai face. Acum iti cunosc bine chipul si se va bucura aproape de fiecare data cand il va vedea, mai ales dupa ce ai fost plecata o perioada.

Copilasul va incepe sa zambeasca la toata lumea din jur cand va observa ca va primi un raspuns. In acelasi timp, zambetele lui vor avea o insemnatate mai mare, poate va zambi pentru ca a invatat o noua abilitate sau pentru ca se bucura ca te vede.

  

Pe la 1 an, copilasii pot rade si rad daca scoti sunete ciudate. Cand el crede ca ceva este amuzant el va dori sa scoata o reactie de la tine asa ca razi impreuna cu el. Dupa aceasta varsta, nu se mai inregistreaza mari schimbari in motivatiile zambetului copilului.

Plansul

Plansul este prima si cea mai la indemana manifestare a iritarii, temerii, nemultumirii de orice fel. Sugarul isi exprima nevoile prin plans, iar mama are datoria sa le deosebeasca si inteleaga.

In primele luni de viata, plange foarte usor. Plansul este fara lacrimi, si in principal, prin acest plans, micutul il cheama pe adult.


La 16 saptamani se mai linisteste, iar crizele de plans sunt mai scurte. Mai tarziu apar suspinele, nodurile in gat, si o mare gama de atitudini corporale si activitati motrice.

Furia/agresivitatea

La cateva luni pana la 1 an, bebelusul isi exprima furia prin plans.
La 2 ani, agresivitatea nu ii este caracteristica. Totusi:

- poate sa loveasca, atace, inghionti, musca alti copii (in special pt jucarii)
- face dezordine;
- mai tarziu apar crize de furie mai ales atunci cand altii se amesteca in lucrurile care ii apartin;

La 3 ani manifesta un autocontrol tot mai mare si:

-incepe sa utilizeze limbajul pt a-si exprima furia, expresii pe care le aude in casa, la oameni sau la Tv, de exemplu: «am sa te fac farame!»;


La 5 ani se mai linisteste, mai are insa uneori izbucniri de furie. Mai tarziu apare tranzitia spre agresivitate.
La 6 ani:
-insulta: «esti un prost »;
-rezista indicatiilor : « nu vreau », « pleaca de aici »;
-are accese de furie: se tranteste pe jos, loveste copiii chiar si parintii, poate distruge mobila;
-contrazice, se cearta, loveste, poate fi foarte crud cu animalele, insectele, copiii, obiectele;

Frica

Temerile, fricile copilului nu trebuie sa inspaimante, ele sunt normale, firesti. De regula, copilul manifesta frica atunci cand se simte in nesiguranta sau amenintat de ceva necunoscut.

La 16 saptamani poate plange de frica atunci cand aude batand pendula. La aceasta varsta, frica este de tip auditiv.

La 24 saptamani asculta bataile fara sa se mai teama.

La 32 saptamani se teme de propria mama daca poarta o palarie noua.

Pe la 3 ani, frica este mai mult de tip spatial si vizual: de miscare, de obiecte care sunt mutate de la locul lor obisnuit;


Fricile copilului de 5 ani incep sa se atenueze de la zi la zi si devin tot mai concrete. Ii e frica de un caine care isi arata dintii, de fulgerele din noapte, de vrajitoare sau de cazaturi.

Intre 4-6 ani, din nou apare frica de tip auditiv: de soneria usii, telefon, voci dezagreabile, zgomote produse de insecte.

Dragostea

La sugar, pentru ca tendintele psihice nu sunt cristalizate inca, stie doar ca vrea sa fie alaturi de mama lui, nedespartit, indiferent de ce se petrece in jur.

  Pe la 2-3 ani, copilul incepe sa se apropie si de tata. Daca e fetita, va avea chiar tendinta sa se imbrace frumos/cochet pentru a-i placea tatalui, iar baietelul sa doarma cu mama, mai ales daca tata e plecat de acasa. In psihologie, aceasta atitudine poarta numele de „complexul lui Oedip".
 

La 5 ani a ajuns la varsta cand este constient ca isi iubeste parintii, educatoarea, rudele, animalele. Este usor de abordat, este tandru si este deja o companie foarte agreabila, care stie sa isi manifeste afectiunea.

Informatii preluate din cartea: "Cum creste un pui de om", autor: profesor Magdalena Dumitrana si din articolul "Dezvoltarea abilitatilor emotionale la prescolari", psiholog Mirela Zivari

Tu ce alte schimbari ale emotiilor si sentimentelor de la an la an ai observat la copilul tau?

Articolul urmator
Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Zodiile care nu-și înțeleg propriile emoții
    Zodiile care nu-și înțeleg propriile emoții

    Unele zodii sunt în armonie cu emoțiile lor. Nu se tem să devină vulnerabile și să împărtășească ceea ce simt cu restul lumii. Alți nativi, în schimb, sunt mai...

    „Mami, să nu ai emoții”. Cum să NU le vorbim copiilor despre emoțiile lor
    „Mami, să nu ai emoții”. Cum să NU le vorbim copiilor despre emoțiile lor

    „Mami, să nu ai emoții. Să nu plângi, că mama se întoarce repede”. Asta i-a spus o mămică unei fetițe înainte să plece de acasă o săptămână....

    © 2025 Qbebe