Cursurile de teatru pentru copii sau școala de SuperPuteri

Cursurile de teatru pentru copii sau școala de SuperPuteri

Irina Olteanu - Redactor Senior

În prezent părinții pot găsi cursuri pentru orice hobby sau pasiune a copilului. Cursurile de teatru reprezintă o alegere aparte, care aduce beneficii incredibile atât în ceea ce privește abilitățile pe care le poate dobândi copilul, cât și cu privire la o serie de oportunități pe care le poate oferi. Iată ce spun studiile științifice și specialistul cu privire la ele.

Beneficii pe care le oferă cursurile de teatru pentru copii - demonstrate științific

Cursurile de teatru ajută copiii să dobândească mai multă încredere în sine, să își dezvolte imaginația, empatia, cooperarea, concentrarea, abilitățile de comunicare și de vorbit în public, memoria, condiția fizică, să se descarce emoțional, să se distreze și să aprecieze arta și cultura. În plus, copilul face parte dintr-un grup și ajunge să lege noi prietenii. Iată că există și studii științifice care susțin aceste beneficii:

- le oferă un spațiu în care se simt în siguranță. Conform unei analize publicate în Revista Drama Australia, copiii și adolescenții din SUA și Suedia au motive remarcabil de similare pentru a continua cursurile de teatru la mult timp după ce mulți dintre colegi le-au întrerupt. Aceștia au observat că teatrul s-a transformat într-un cămin pentru ei, un loc sigur pentru exprimare, unde au voie să se poarte așa cum doresc, chiar în timp ce pretind că sunt altcineva, beneficiu important într-o perioadă emoțională dificilă
- încurajează dezvoltarea socială și comportamentală. Conform unui studiu din revista Cercetare în Educația Dramei, care a explorat beneficiile cursurilor de teatru pentru copii și adolescenți, participarea la cursuri de teatru oferă instrumente abstracte pentru a accede în perioada de maturitate. Cercetarea a identificat abilitățile, capacitățile și resursele care ajută tinerii să facă tranziții de succes la maturitate în climatul prezent social și economic
- rezultate mai bune la testele de evaluare. Conform unui studiu publicat in Revista Teatru de Tineret cu privire la beneficiile pe viață ale teatrului, s-a observat că o pondere mai mare a cursanților la arte este corelată cu scoruri mai ridicate la evaluări verbale și matematice. Liceenii care urmează astfel de cursuri au scoruri mai mari decât cei care nu fac acest lucru.
- șanse reduse de a renunța la școală. Copiii care participă la cursuri de teatru beneficiază și de o conexiune tangibilă cu școala, care este asociată cu o incidență scăzută de a renunța la școală sau la activități extracuriculare, conform unui studiu din Encounters ale teoriei și istoriei în educație.
- promovează mentalitatea deschisă. Chiar dacă urmează cursuri de teatru pe termen scurt, copiii respectivi au o mentalitate deschisă la culturi și personalități diferite de ale lor, conform unui articol publicat de Universitatea din Maryland. Prin teatru ajung să intre în contact cu o mulțime de persoane; în plus, fiecare rol presupune o persoană diferită și impune implicarea într-o cultură și într-un personaj diferit de ceea ce cunoști
- creste încrederea în sine. Atunci când interpretează roluri de teatru, copiii au libertatea de a se prosti, de a greși, de a crea, de a dansa și de a râde, fără a mai exista cineva care să îi ironizeze. Cursurile de teatru reprezintă un mediu cu riscuri minime care permite copiilor să descopere tot ce au mai bun în ei și în prietenii lor, aspect ce crește semnificativ încrederea în sine
- sunt sporite cunoștințele literare și istorice. Atunci când interpretezi o piesă istorică sau una bazată pe o poveste, informațiile ajung să fie asimilate în profunzime. Conform unui studiu publicat în Educația viitoare, expunerea la teatru și implicarea în el schimbă modul în care copiii învață. Atunci când asiști la teatru apar efecte pozitive mai importante decat cititul unei piese sau vizionarea unui film.

cursurile de teatru pentru copii

Povestea de viață a unui actor - școala de superputeri

Mihai Dulea, actor: "În toată copilăria mea am fost un copil timid. Jocul meu preferat era de-a v-ați ascunselea.

Îmi plăcea să mă ascund, să tac, să mă strecor cât mai neobservat într-o încăpere și să fiu cât mai departe de centrul atenției. Nu simțeam nevoia de prieteni, așa că nu aveam. La școală acest lucru se manifesta prin incapacitatea de a răspunde la ore, emoții duse la extrem în timpul testelor, astfel făcându-mă să greșesc din neatenție, o problemă întâlnită frecvent la copii.
Din cauza acestor mici probleme, părinții mei au ales să mă înscrie la cursuri de actorie. Mi-am spus că nu e locul meu. În mintea mea aceste cursuri erau opusul a tot ce reprezentam eu. Ajuns prima dată într-o sală de actorie, am fost surprins de intimitatea locului. Și mi-am cunoscut colegii și profesorul. Am fost primit cu zâmbete, cu acceptare, cu fericire. În sfârșit găsisem un loc în care nu trebuia să mă ascund, un loc în care puteam să vorbesc și în care puteam să fiu fericit. Colegii mei vorbeau, erau deschiși și aveau plăcerea de a se putea lăsa priviți. Îmi plăcea să-i privesc, să-i ascult, deși îmi spuneam că nu sunt ca ei. Dar și lor le plăcea să mă privească și să mă asculte.

Când primul curs s-a terminat, am știut din acel moment că viața mea va începe să fie mai interesantă. Acum acel loc era „ascunzătoarea mea". Și a devenit o ascunzătoare atât de bună încât am continuat să mă duc, apoi am ales să îmi păstrez ascunzătoarea aceasta pe viață, așa că m-am făcut actor. Și o să continui să îmi păstrez acest loc al sufletului meu.

Am început prin a scrie spunând că această școală oferă superputeri. Fie că este vorba de un copil timid sau un copil extrovertit aceste cursuri îl vor dezvolta și îl vor pregăti pentru a-și începe drumul prin viață. Primii pași în cadrul cursurilor sunt jocurile. Copilul învață prin joc de ce e nevoie să respecte regulile jocului și să lucreze în echipă. Cel mai important aspect al scenei este partenerul, iar aceste jocuri sunt concepute în aceeași idee, în așa fel încât să existe mereu cineva acolo care să te prindă când cazi. Din acest motiv nu există jocuri având câștigători sau pierzători, ci jocuri în care trebuie ca tot colectivul să reușească, fără a lăsa pe nimeni în afară. Astfel, învățând să ai încredere în colegii tăi începi să ai încredere și în tine. Cuvântul cheie al acestor jocuri este imaginația. Nefiind din această lume, jocurile îi oferă copilului șansa de a experimenta ce înseamnă să fie prinț sau prințesă, să fie un ninja sau un vrăjitor, să încerce câte puțin din orice meserie pe care și-o visează fiecare copil în parte. Pe lângă acestea, există și nenumărate exerciții de memorie, dicție și coordonare. Iar pemăsură ce începe să stăpânească toate aceste abilități, copilul este introdus în lumea teatrului, într-un final devenind capabil de a susține un spectacol întreg în fața unui public numeros.

cursurile de teatru pentru copii

Nu există o vârstă anume la care să se poată apuca, iar acest lucru diferă de la școală la școală. Copiii sunt primiți încă de la cele mai mici vârste, iar majoritatea continuă până la maturitate. Mai mult, există cursuri și pentru cei care au o problemă majoră de dicție, de integrare socială sau de afirmare în public, cursuri recomandate de majoritatea medicilor și a căror reușită se poate confirma prin schimbările care apar încă de la primele lecții.

Așadar, din punctul de vedere al memoriei, al vorbitului în public, al imaginației și coordonării, orice copil poate ajunge după încheierea unui curs de actorie la un nivel ce cu ușurință se ridică la rangul de superputere.
Cu bucurie afirm că acum ador să fac toate lucrurile de care mă temeam în copilărie, iar bucuria asta, fără urmă de îndoială, este o superputere."

Citește și: Cursurile de teatru: beneficii in dezvoltarea copilului
 

Surse: www.romper.com; https://stagewise.ie; https://wehavekids.com

Articolul urmator
Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional
Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști
    Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști

    În weekendul 11-12 iunie, Grădina cu Artiști, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, se întoarce în spațiul său de desfășurare cu tradiție, Parcul...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    Pește, brânză organică, sorbet sau tartă cu fructe - așa arată prânzul la o școală din Paris
    Pește, brânză organică, sorbet sau tartă cu fructe - așa arată prânzul la o școală din Paris

    La cantina unei școli din Paris, copiii servesc zilnic patru feluri de mâncare variată și organică! Elevii sunt răsfățați cu un aperitiv, fel principal, platou cu...

    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

    Premieră în România! Părinții a patru copii retrași din sistemul de învățământ românesc și înscriși în sistem homeschooling sunt...

    George nu a avut niciodată o pereche nouă de încălțăminte. Are 13 ani și merge la școală cu papucii verișorului său. „Râd toți copiii de mine"
    George nu a avut niciodată o pereche nouă de încălțăminte. Are 13 ani și merge la școală cu papucii verișorului său. „Râd toți copiii de mine"

    La vârsta la care alți copii cer telefoane moderne și jucării scumpe sau haine de firmă, George vrea doar o pereche de încălțăminte să meargă la școală! Realitatea...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Andreea Tonciu și-a mutat fiica la o școală privată. „Am mutat-o pe fata mea de la școala de stat la școala privată. Statul nu își mai face treaba"
    Andreea Tonciu și-a mutat fiica la o școală privată. „Am mutat-o pe fata mea de la școala de stat la școala privată. Statul nu își mai face treaba"

    Fosta asistentă TV și concurentă la „Survivor All Stars Romania”, Andreea Tonciu formează un cuplu alături de omul de afaceri Daniel Niculescu de mai bine de 7 ani și sunt...

    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile
    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

    Din ianuarie 2023, părinții salariați beneficiază de o reducere în valoare de 100 de lei a impozitului pe venit, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau...

    © 2024 Qbebe