La prima vedere, nu pare nimic în neregulă cu aceste hashtag-uri, care nu fac decât să afirme ceea ce este evident: Sunt mama unui băiat sau sunt tatăl unei fete. Dar, din punctul meu devedere, este mai mult de atat: este o insistență asupra genului, atât pentru părinte, cât și pentru copil, care pare ciudată și forțată. Este greu să nu fii nedumerit de faptul că atât de mulți oameni au o nevoie neîncetată stabili și de a dezvălui sexul copiilor prin hashtag-uri. Poate că trăiesc în mica mea bulă, dar chiar credeam că majoritatea dintre noi a depășit această fixație totală în ceea ce privește binaritatea masculin-feminin. Dar se pare că nu.
Cand o să ne săturam de apelativele „băiatul mamei” și „fata lui tata”?
„De cele mai multe ori, părinții, medicii, prietenii, membrii familiei și străinii încep procesul de atribuire a sexului în timp ce fătul se află încă în uter - petrecerile de „dezvăluire a sexului” sunt un bun exemplu", spune Dr. Jessica N. Pabón-Colón, profesor asociat de studii despre femei, gen și sexualitate la SUNY New Paltz. „Procesul de atribuire a genului continuă apoi prin literalmente fiecare aspect al vieții acelui copil: căciula roz sau albastră, hainele de prințesă sau de fotbalist oferite la aniversări, decorul camerei copilului și, bineînțeles, camioanele de jucărie pentru băieței sau păpușile pentru fetițe”, adaugă aceasta.
Citește și: Când ar trebui copilul să nu le mai spună părinților “mami” și „tati”
Pentru că nu am copii, pot să recunosc că am subestimat cât de intensă rămâne presiunea de a le atribui copiilor un gen. Cu toate acestea, cunosc o mulțime de părinți tineri, iar mulți dintre ei par să lucreze în mod activ pentru a submina normele de gen pentru copiii lor. Ei aleg culoarea pentru camera copilului în funcție de preferințele personale și nu se supără dacă băieții lor vor să se joace cu păpuși sau să se îmbrace în roz. Și totuși, chiar și în rândul multor părinți aparent progresiști, aceste hashtag-uri de gen continuă să apară. Dar, de ce? Și ce transmit ele cu adevărat?
Când vine vorba de modul în care privesc aceste hashtag-uri, pe care, de obicei, le întâlnesc cel puțin o dată pe zi, oscilez între a fi un pic nedumerită și a crede că sunt o prostie. Dr. Pabón-Colón, însă, subliniază că acestea pot fi și dăunătoare. Copilul ei, de exemplu, nu se identifică cu niciun gen, așa că, spune ea, folosirea apelativelor „baiatul mamei” si „fata lui tata” ar dăuna identității sale. În timp ce copiii queer, în special cei care se identifică ca fiind non-binari sau trans, sunt cele mai evidente victime ale obsesiei societății noastre pentru identitatea de gen, Dr. Pabón-Colón explică faptul că, de fapt, este dăunător pentru toți copiii. „În fiecare semestru, atunci când discutăm despre imaginea corporală, studenții mei care se identifică ca femei descriu efectele negative ale social media asupra valorii lor personale”, împărtășește ea. „Își dau seama că fluxul constant de imagini le învață cum să "fie femei" într-o cultură patriarhală.” Chiar dacă „fata lui tata”, de exemplu, este folosit cu cele mai bune intenții, în așa fel încât să arate că fetele pot juca fotbal, tot este vorba de o categorisire a copilului - și a părintelui - și de stabilirea unui fel de așteptări bazate pe sau în opoziție cu normele de gen.
În afară de natura sa potențial dăunătoare, totuși, ce ne spun cu adevărat aceste apelative despre un copil sau un părinte și relația pe care o au? Nimic! După cum spune Dr. Pabón-Colón, „eticheta "băiat" nu poate conține în niciun caz trăsăturile de personalitate [ale unui copil]”. Un individ este definit de alte lucruri, nu de sexul sau genul său.
„Nu susțin că nu există diferențe între părțile corpului, dar a avea o vulvă nu explică dorința unui copil de a lua ceaiul cu tatăl său, așa cum a avea un penis nu explică dorința unui copil de a se urca în copac cu mama sa”, insistă ea. „Cu alte cuvinte, etichetarea unui comportament ca fiind unul de "băiat" nu are sens, deoarece nu există lucruri strict de "băiat" și lucruri de "fată".” Se pare că majoritatea părinților din generația mea înțeleg acest concept destul de elementar, așa că poate că este timpul să scoatem aceste apelative din vocabularul nostru.
Citește și: Când copilul tău alege să îți spună ție ce îl doare, lasă totul deoparte și ascultă-l!
- Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul refinery29.com.
Surse foto: istockphoto.com