Ce înseamnă ca o persoană să fie un „suflet vechi"
Această sintagmă se referă, în general, la persoanele care par că nu se integrează deloc în lumea din jur.
Vârsta nu este un criteriu pentru a include pe cineva în categoria de „suflet vechi". Iată de ce și copiii pot face parte din rândul ei.
Adesea, cei ce sunt „suflete vechi" au o înțelepciune ce îi ajută să învețe de unii singuri, simțind o mare satisfacție din acest lucru. Nu simt însă nevoia să o împărtășească cu alții.
Un „suflet vechi" nu va fi atras de obiecte și de alte elemente ce țin de lumea materială, ci mai degrabă de tot ceea ce are o semnificație spirituală.
Nu în ultimul rând, „sufletele vechi" se vor retrage adesea în ele însele pentru a-și permite să viseze și să facă activitățile care le plac (cele preponderent intelectuale).
Semne care ne indică faptul că al nostru copil poate fi un „suflet vechi"
Ți se pare că al tău copil este total diferit de ceilalți de vârsta lui și nu are preocupări similare acestora
De exemplu, dacă observi adesea că al tău copil nu resimte nicio plăcere când desfășoară activități obișnuite celor de vârsta lui (precum să se uite la televizor, să iasă pe-afară cu prietenii, să meargă la petreceri etc.), dar în schimb este dornic să exploreze natura (de unul singur) sau să te însoțească în călătorii în locuri mai izolate, ia în calcul faptul că s-ar putea să fie un „suflet vechi".
În același timp, un „suflet vechi" poate părea că nu se adaptează la școală/la grădiniță din anumite puncte vedere. De pildă, educatoarea/învățătoarea îți vor spune adesea că preferă să se joace singur, că este lipsit de energie, că nu îi place să fie în preajma celorlalți copii. Dar, pe de altă parte, este foarte posibil și să ți se spună că nu este distras de ceea ce fac ceilalți, că are o imaginație bogată, că adoră în special activitățile creative.
Chiar dacă vei auzi aceste lucruri, nu trebuie să te îngrijorezi și să te gândești la ce ai putea face pentru a-l scoate din aceste stări. Din contră, preferabil este să-l lași să se bucure de activitățile ce-i plac mai mult, să-i acorzi timpul și spațiul necesare pentru a se putea descoperi pe sine, pentru a învăța. Creându-i aceste condiții, vei observa, cu timpul, că va deprinde noi abilități, că poate fi pasionat de lucruri la care nici nu te-ai fi gândit că ar putea fi pe gustul său la vârsta lui și că va fi tot mai creativ.
Copilul tău pare mereu gânditor, este singuratic și preferă compania celor mai în vârstă
În loc să debordeze de energie și să caute compania celor de vârsta sa, un copil ce este „suflet vechi" va prefera să contempleze, să se gândească. Cel mai bine se va simți când este lăsat singur și poate rămâne doar cu gândurile sale, fără să fie distras de ceea ce fac alții.
Se poate întâmpla chiar ca el însuși să-ți spună că i se pare plictisitor să fie cu cei de vârsta lui, în contextul în care aceștia par să nu rezoneze deloc cu ideile și concepțiile sale. La rândul lor, aceștia pot spune despre el că este „prea serios și plictisitor", întrucât nu se va lăsa antrenat în activități specifice vârstei.
Aceste aspecte nu trebuie să ne ducă la gândul că al nostru copil nu este deloc dispus să se conecteze cu alți copii. Dimpotrivă, el ar vrea să facă acest lucru, dar în limita în care nu va trebui să-i urmeze pe aceștia în activități în care nu s-ar simți deloc în largul său.
Din acest punct de vedere, psihologii ne recomadă să ne străduim să ne integrăm copilul într-un grup, pur și simplu propunând jocuri/activități ce presupun cooperare și creativitate. De pildă, copilul tău ar putea ajunge să se simtă bine cu cei de vârsta sa dacă ar fi antrenat într-o activitate precum să compună o poveste, să pună întrebări, să dezlege ghicitori etc.
Dacă nu vom proceda așa, există posibilitatea ca, pe măsură ce timpul va trece, al nostru copil să nu mai vrea deloc să se integreze într-un grup, să prefere să fie mereu singur, ceea ce-i poate fi dăunător.
De altfel, oricum se spune despre copiii ce sunt „sufletele vechi" că vor fi mult mai fericiți să se alăture unor adulți sau chiar unor oameni în vârstă. Acesta este și motivul pentru care ei vor căuta cu precădere compania noastră, a adulților din familie, decât a copiilor din jur.
Copilul tău nu vrea să se supună vreunei autorități
Când un copil este foarte inteligent, are o excelentă capacitate de observație și îi place să facă lucrurile de unul singur, să nu te aștepți să se supună vreunei autorități cu ușurință, așa cum fac cei de vârsta lui.
Dacă are aceste însușiri, este foarte posibil să fie un „suflet vechi", iar „sufletele vechi” nu vor fi niciodată încântate să asculte de o autoritate superioară. Simțindu-se mai confortabil în preajma adulților, astfel de copii au tendința să se simtă egali cu ei, să se implice în activități similare acestora. De aceea, pot deveni chiar rebeli când li se cere să se supună și vor face tot posibilul să nu urmeze regulile/instrucțiunile primite. De pildă, un copil ce este „suflet vechi" poate să aibă probleme la școală din această cauză sau poate să aleagă să-ți spună oricând că nu i se pare corect că a primit o anumită pedeapsă sau că l-ai obligat să se țină de o regulă.
Desigur, aceste aspecte nu trebuie să ne facă să ne îngrijorăm că al nostru copil ne va face numai probleme. În funcție de temperament și de educație, copilul se poate descurca excepțional la școală, fără a simți nevoia să încalce neapărat reguli și să fie altfel decât cei de vârsta sa. În plus, dragostea față de părinți îl poate stimula considerabil în a nu crea niciun fel de probleme, mai ales că, de obicei, un „suflet vechi" este și empatic și foarte sensibil.
Copilul tău pare mai înțelept decât alții de vârsta lui și pune tot felul de întrebări serioase
Despre copiii ce sunt „suflete vechi" se spune că se nasc cu o înțelepciune deosebită, care-i va face să aibă o cu totul alte preocupări și interese față de ceilalți de vârsta lor. Iată de ce ei vor fi mult mai atrași, de exemplu, să se implice în activități precum lectura, plimbările prin natură sau pur și simplu să pună tot felul de întrebări profunde.
De la asemenea copii ne putem aștepta oricând la întrebări precum: „De unde vin gândurile?", „Unde se duc oamnei după ce mor?", „De ce visăm?" etc. Unele dintre ele pot fi atât de dificile, încât nici tu nu vei ști ce să răspunzi.
Nu în ultimul rând, copilul ce este „suflet vechi" va adora să poarte diverse discuții, din care să afle lucruri inedite și să pună la rândul său întrebări.
Dacă avem un astfel de copil, principala noastră „misiune" va fi să creăm cât mai des contexte care să-i permită să aibă parte de asemenea activități și să fim cât mai deschiși în a le răspunde întrebărilor și curiozităților.
Citește și: Intrebari de la copii
Copilul tău este surprinzător de responsabil și de independent
Una dintre cele mai surprinzătoare însușiri ale copiilor ce sunt „suflete vechi" este că aceștia sunt foarte responsabili și independenți. Aceste calități vor ieși cu atât mai mult în evidență cu cât îți vei compara copilul cu alții de vârsta lui.
Nu ar trebui deci să te miri că oricând poți constata că te poți baza pe copilul tău, că te poate sprijini din anumite puncte de vedere, că te va uimi cu înțelepciunea sa. Totodată, poți să descoperi că se descurcă de unul singur în situații la care nici nu te-ai fi gândit.
În oricare dintre aceste situații, specialiștii ne sfătuiesc să ne abținem să ne „încărcăm" micuții cu diverse probleme și responsabilități. Dacă un „suflet vechi" se va simți sufocat de cei din jur, nu va face altceva decât să se închidă în sine, să caute cu disperare libertate și distanță, astfel încât să poată fi din nou el însuși.
Citește și: Cum il ajuti pe copilul tau sa devina independent
Voi știați până acum ce înseamnă un „suflet vechi"?
Surse:
www.dreamcatcherreality.com; www.psychicsource.com ; www.truthinsideofyou.org
Surse poze:
www.pixabay.com