4 studii care dezvăluie cum afectează lipsa de iubire dezvoltarea copilului

4 studii care dezvăluie cum afectează lipsa de iubire dezvoltarea copilului

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Cu toții trăim vieți foarte ocupate și încărcate de stres și avem nenumărate griji, ca părinți, dar cel mai important lucru rămâne iubirea față de copiii noștri. De aceea, este esențial să ne oprim din goana zilnică și să le dăm celor mici o îmbrățișare caldă, să-i facem să simtă dragostea și grija noastră. Din ce în ce mai multe studii arată legătura stransă dintre afecțiunea primită în copilărie și sănătatea și fericirea din anii maturității. Știința susține ideea că afecțiunea exprimată de părinți față de copiii lor conduce la rezultate pozitive, pe termen lung: stimă de sine mai ridicată, performanțe academice mai bune, o comunicare reală între părinți și copii, mai puține probleme psihologice și comportamentale, toate acestea sunt conectate cu iubirea părinților. Copiii care nu au primit afecțiune părintească tind să fie mai puțin încrezători în ei înșiși, cu un respect față de sine mai scăzut, având de multe ori comportamente agresive, anti-sociale, ostile. Sănătatea lor psihică și fizică este profund afectată de lipsa dragostei.

Adesea părinții își fac o mulțime de griji legate de lucruri care nu sunt importante pentru dezvoltarea creierului copilului și bunăstarea sa: să-i asigure propria lui cameră, să o decoreze cât mai potrivit, să-i cumpere multe jucării sau să-l ducă în vacanțe costisitoare. Lucrul care contează cu adevărat, cel care dă impuls dezvoltării copilului este simplu: iubirea, timpul și suportul părințlor. La copiii care nu au avut parte de afecțiunea părinților, sănătatea emoțională, inteligența și capacitatea de dezvoltare a întregului lor potențial au fost profund modificate. O serie de studii recente evidențiază relația dintre iubirea părinților și succesul în viață și fericirea copiilor.

fetita cu jucarie

Studiul 1 : Copiii cu mame iubitoare devin adulți fericiți

În 2010, cercetătorii de la Duke University Medical School au arătat că bebelușii care au avut mame iubitoare și atente au devenit adulți mai fericiți, mai rezilienți și mai puțin anxioși. Studiul a implicat 500 de persoane care au fost urmărite din perioada copilăriei până la în jurul vârstei de 30 de ani. În jurul vârstei de 8 luni, psihologii au urmărit interacțiunea mamelor cu bebelușii, în baza unor teste de dezvoltare,. Ei au notat nivelul de atenție și afecțiune dăruit de mamă cu ajutorul unei scale, de la nivelul "negativ" până la extravagant. Aproape 10% dintre mame au arătat un nivel de afecțiune scăzut, 85% un nivel normal, iar în jur de 6% un nivel foarte înalt de afecțiune. 30 de ani mai târziu, copiii deveniți acum adulți au fost intervievați legat de sănătatea lor emoțională. Adulții ale căror mame au arătat un nivel scăzut de afecțiune, au declarat niveluri mai înalte de stres și anxietate, precum și dificultăți în interacțiune acu alte persoane, ostilitate și simptome psihosomatice. Persoanele care au primit iubire și atenție în copilăria timpurie s-au arătat mai mulțumite cu viața lor, mai puțin stresate și cu o rezistență mai mare la frustrare, intrând mai ușor în relații și având o anxietate mai redusă. Cercetătorii au concluzionat că hormonul oxitocină poate fi responsabil de acest efect. Oxitocina este o substanță eliberată din creier ori de câte ori o persoană simte dragoste și conectare. Aceasta este implicată în legătura dintre părinte și copil, în sentimentul de încredere și suport împărtășit de cei doi. În relațiile ulterioare, adulții vor căuta acest gen de legătură pe care l-au avut în copilărie. Dar, la copiii privați de iubirea părinților, intrarea în legătură și consolidarea încrederii sunt mai dificile, ca urmare nivelul de "hormon al fericirii" este mai redus.

Studiul 2 : Lipsa de iubire inhibă dezvoltarea creierului

Studii din anii 2000 realizate în orfelinatele din România au arătat o adevărată patologie la copiii care au fost profund neglijați și care au dezvoltat forme de atașament dezorganizat și o nesiguranță extremă. Rutter și colaboratorii au publicat rezultatele unui astfel de studiu în The British Journal of Psychiatry, confirmând rezultate anterioare care demonstrau că, la copiii privați de iubirea părintească pot să apară întârzieri în dezvoltare și modificări la nivelul creierului, precum:
- Dezvoltarea întârziată a emisferei stângi a creierului, ceea ce poate conduce la creșterea riscului de depresie în viața de adult
- Sensibilitate crescută la nivelul sistemului limbic, care este corelată cu tulburări de anxietate
- Reducerea creșterii la nivelul hipocampului, asociată cu probleme de memorie și învățare
La copiii crescuți în orfelinate, adoptați mai târziu în familii iubitoare au fost măsurați diferiți parametri pentru a determina funcționarea "normală" a ariilor cerebrale. S-a demonstrat că 69% dintre copiii adoptați înainte de a împlini 6 luni aveau o funcționare normală, aceasta fiind valabilă și pentru 43% dintre copiii adoptați între șapte luni și doi ani. Din păcate, numai 22% dintre copiii adoptați între 2 și trei ani mai prezentau această funcționare normală. Acest lucru evidențiază faptul că privarea de afecțiune pe termen lung duce la modificări structurale și funcționale grave la nivelul creierului copilului, ce îl pot influența întreaga sa viață.

copil plange

Studiul 3 : Iubirea părinților poate vindeca traumele din copilărie

Abuzul suferit în copilărie poate lăsa urme adânci, pentru toată viața. Efectele sale asupra sănătății sunt bine cunoscute: stresul rezultat în urma abuzului și reamintirii sale determină, pe termen lung, creșterea nivelului de colesterol, boli cardiovasculare, sindroame metabolice și alte daune la nivelul întregului organism. Un studiu UCLA din 2013 a examinat pentru prima dată efectele combinate ale abuzului suferit în copilărie și lipsei de afecțiune din partea părinților asupra sănătății și dezvoltării copiilor. Cercetarea a arătat că există o puternică legătură între experiențele negative timpurii și sănătatea fizică de mai târziu. Tot această cercetare a demonstrat însă că iubirea și căldura părintească pot vindeca trauma unui abuz suferit în prima copilărie. "Cercetarea noastră sugerează că ar putea fi o cale pentru a reduce impactul abuzului suferit de copil. Atunci când în preajma copilului sunt figuri parentale iubitoare, acesta poate fi mai protejat de impactul abuzului la nivel biologic și de bolile rezultate în viața de mai târziu, decât atunci când nu există adulți care să-i dăruiască afecțiune.", arată Judith E. Carroll, cercetător la Cousins Center for Psychoneuroimmunology, UCLA. Cercetarea a luat în considerare 756 de adulți care au participat la un studiu privind sănătatea cardiacă. Aceștia au completat un chestionar privind stresul la care au fost supuși în perioada copilăriei. S-a demonstrat o strânsă legătură între abuzul suferit în copilărie și riscurile de sănătate la nivelul a diferite sisteme. Dar, la persoanele care au avut parte de dragostea părinților, aceste riscuri erau diminuate față de indivizii privați de afecțiunea părintească.

Studiul 4 : Anxietatea și depresia încep cu lipsa de iubire părintească

femeie trista

Un studiu realizat în 2015 la Universitatea Notre Dame arată că dezvoltarea copilului depinde de comportamentele iubitoare ale părinților. Disponibilitatea mamei, răspunsul prompt la nevoile bebelușului, prezența fizică și contactul corp-la-corp cu părinții, inclusiv alăptatul, dovezile de afecțiune, comunicarea și interacțiunea prin joc, timpul petrecut împreună, toate acestea sunt esențiale pentru buna dezvoltare fizică și psihică a celor mici. Adulții lipsiți de aceste semne ale dragostei de părinte sunt mult mai predispuși către depresie și anxietate, mai puțin empatici și orientați spre compasiunea față de alții și față de ei înșiși. Studiul a evidențiat că acești adulți au o sănătate mentală mai precară, prezintă un grad mai ridicat de stres în interacțiunile sociale și sunt mai puțin înclinați să înțeleagă punctul celorlalți de vedere. "Cercetarea noastră a arătat că, dacă nu oferim copiilor ceea ce au nevoie pentru dezvoltarea lor, se vor transforma în adulți cu o capacitate morală și socială scăzută. Stresul toxic din copilărie îi va împiedica să vadă lucrurile bune care li se întâmplă și vor deveni reactivi și ostili. Este greu să-ți arăți compasiunea când ai rămas blocat în traumele și lipsa de grijă din copilărie." arată Dr. Darcia Narvaez, profesor de psihologie la universitatea Notre Dame.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.psychologytoday.com; https://www.pnas.org; https://www.gottman.com; http://edition.cnn.com; http://newsroom.ucla.edu https://psychcentral.com
Articolul urmator
Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea
    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea

    În lumea rapidă de astăzi, privarea de somn a devenit o epidemie tăcută, care afectează milioane de persoane din toate grupele de vârstă. Fie că este din cauza programului...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Zodiile care nu pot fi mereu sincere în iubire. Nu se dedică niciodată trup și suflet
    Zodiile care nu pot fi mereu sincere în iubire. Nu se dedică niciodată trup și suflet

    Unele zodii sunt mai lipicioase decât altele, iubesc mai intens, sunt mai apropiate de persoana alături de care aleg să-și trăiască viața, în timp ce altele sunt mai reci...

    Cum arătau Gabriela Cristea și Tavi Clonda la începutul poveștii lor de iubire. Imagini din arhiva cuplului care au făcut deliciul fanilor
    Cum arătau Gabriela Cristea și Tavi Clonda la începutul poveștii lor de iubire. Imagini din arhiva cuplului care au făcut deliciul fanilor

    În anul 2013, Gabriela Cristea și Tavi Clonda începe o nouă viață împreună. Cei doi îndrăgostiți s-au cunoscut pe platoul de filmare ale emisiunii „Te...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Zodiile care se autosabotează în iubire. Își pun singure piedici în a-și găsi sufletul pereche
    Zodiile care se autosabotează în iubire. Își pun singure piedici în a-și găsi sufletul pereche

    Să găsești persoana pe care să o consideri sufletul tău pereche nu este un demers la îndemână și poate dura mult timp până când o să reușești. Fără să...

    Zodiile care au foarte multă iubire de oferit
    Zodiile care au foarte multă iubire de oferit

    7 dintre cele 12 semne zodiacale au iubire de oferit, sunt foarte generoase cu dovezile de afecțiune și știu cum să îi arate partenerului de cuplu dragostea. Cine intră în...

    © 2025 Qbebe