10 strategii deosebite pentru a creste un copil FERICIT

10 strategii deosebite pentru a creste un copil FERICIT

Alexandra Negreanu

Ca orice parinte care isi doreste ce este mai bun pentru copil, faci tot ceea ce poate ca sa te asiguri ca el creste sanatos, ca are o multime de activitati pentru a isi petrece timpul si ca este iubit neconditionat. Cu toate acestea, ca multi alti parinti, te lupti cu intrebarea: copilul meu este fericit?

1. Fii atenta la reactiile copilului tau

Cand era bebelus stiai ca este fericit daca radea cand intrai in camera sau cand tati il arunca in sus si chitaia de fericire. Acum, ca a crescut emotiile sunt mult mai complexe. Dar, din fericire, capacitatea sa de a le controla este tot mai puternica. Totusi, semnele exterioare pe care ti le da copilul atunci cand este fericit sau nefericit nu sunt greu de citit. Unele semne sunt: bucuria ca vede alti copii, entuziasmul ca merge la piese de teatru, spectacole, curiozitatea, socializarea cu alti copii fara a avea nevoie de o stimulare constanta din partea unui adult. Daca semnele de fericire la copii sunt putin ambigue pentru parinti, semnele pe care le da un copil nefericit sunt clare: Copilul este retras, linistit, nu mananca foarte mult, nu se implica in mod spontan c2013-08-07u alti copii, nu se joaca, nu pune intrebari, nu rade si nu zambeste etc.

Daca ai un copil timid sau introvertit in mod natural, care nu rade sau nu interactioneaza foarte mult cu alti oameni, asta nu inseamna ca e nefericit. Timiditatea nu este acelasi lucru ca tristetea, dar va trebui sa observi reactiile copilului in diverse situatii pentru a putea identifica semnalele pe care acesta ti le da.

 copil plangand

2. Invata-ti copilul sa spuna ce simte

Paul C. Holinger, profesor de psihiatrie la Centrul Medical din Chicago, a identificat noua "semnale", pe care bebelusii le folosesc pentru a isi comunica sentimentele. Poti recunoaste aceste semnale si la copii de varsta prescolara, de asemenea. Doua dintre semnale sunt "interesul" si "bucuria, ca sentimente pozitive si furia si frica, ca semnale negative.

Cei mai multi parinti recunosc ca un copil fricos, usor suparat nu este un copil fericit, dar si mai multi parinti nu recunosc faptul ca un copil suparat, de obicei, se exprima prin excese de furie. Indiferent de varsta, mania este pur si simplu stres excesiv. Cand copilul se duce la fratele sau sau la alt copil si il loveste sau ii striga mamei cat il tin plamanii: "Te urasc!" inseamna ca el este intristat dincolo de capacitatea sa de a nu isi putea exprima in mod clar (sau de a comunica), starea de tristete sau furie. Tocmai de accea trebuie indentificat impulsul care a creat starea de frustrare si gasit impreuna cu copilul o cale de impacare. Niciuna din parti nu trebuie sa iasa in defavoare, mizeaza pe corectitudine.

Copilul tau are, probabil, propriile sale modalitati de a iti arata cand trece printr-un moment greu. Unii copii se poate retrage, altii pot avea accese de furie, si altii pot deveni agresivi. Cunoasterea temperamentului copilului tau, te va ajuta sa indentific mai buna metoda de predare a auto-controlului. Poti, de asemenea sa incurajezi copilul sa isi identifice sentimentele si sa le exprime verbal, apoi il poti ajuta sa le reglementeze. Nu incerca sa rezolvi problemele in locul lui. In schimb, asculta si ajuta-l ghidandu-l cu vorbe calde spre rezolvarea corecta. Este important pentru copil, sa tie cum sa-si exprime emotiile, mai degraba decat sa le pastreze in interior.

3. Fa-ti timp de joaca impreuna cu copilul

Adultii sunt mereu ocupati cu activitati pe care copii nu le inteleg. De accea trebuie sa iti faci timp sa te joci cu copilul tau. Si acesta este primul pas pentru a creste un copil fericit, conecteaza-te cu el. Daca tu te distrezi cu ei, si ei se distreaza. Daca reusesti sa creezi o copilarie"conectata" noi iti garantam ca vei fi un parinte multumit cu un copil fericit.

Joaca creeaza bucurie, dar jocul este, de asemenea, modul prin care copilul isi dezvolta abilitatile esentiale pentru fericirea viitoare. Jocurile nestructurate, fara reguli permit micutului sa descopere ce-i place sa faca - sa contruiasca orase din blocuri, sa predea lectii de numarare animalutelor sau pauselelor din plus. De asemenea locul il poate ajuta sa isi cultive interese care pot dura pentru toata viata. Joaca nu inseamna relaxarea dupa-scoala, lectii sportive organizate, precum si alte activitati didactice. Joaca este atunci cand copiii inventeaza, creeaza si viseaza cu ochii deschisi.

Totusi, asigura-te ca acorde atentie necesitatii pentru jocurile si activitatile educative, chiar si atunci cand vine vorba de jocul nestructurat: In timp ce unii copii sunt mai relaxati, cei mai multi copii prospera si sunt mai fericiti cu un program bine stabilit care le permite sa stie ce activitate urmeaza.

4. Ajuta-ti copilul sa isi dezvolte talentul sau talentele

Studiile arata ca oamenii fericiti sunt adesea cei care au stapanit o abilitate. De exemplu, atunci cand copilul invata prin incercari repetate sa prinda o minge, el invata din greselile sale, isi dezvolta persistenta si disciplina, si apoi cand deja stapaneste foarte bine abilitatea de a prinde mingea el simte bucuria de a reusi prin propriile sale eforturi. El culege, de asemenea, recompense de recunoastere si de la altii pentru realizarea lui. Cel mai important, el descopera ca are un anumit control asupra vietii sale: Daca el incearca sa faca ceva, el are satisfactia ca prin perseverenta, el poate face acel lucru in cele din urma. Acest sentiment de control sau stapanirea de sinte este un factor important in determinarea fericirii unui viitor adult.

Copiii, dar si adulti, trebuie sa isi urmeze propriile interese, altfel nu se vor bucura de succesele lor.

5. Organisme sanatoase, copii fericiti

   O dieta sanatoasa, miscarea si orele de somn necesare varstei sunt importante pentru toata lumea, dar in mod special pentru copii. Copilul are nevoie de un organism sanatos pentru ase dezvolta armonios. De ascemenea starea de sanatate influenteaza extrem starea de spirit a copilului. Se cere , de asemenea, sa se acorde o atentie deosebita la ceea ce copilul mananca. Starea de spirit a copilului poate fi in concordanta cu reactia la anumite alimente. Unii parinti gasesc zaharul ca alimentul care furnizeaza copilului energie, insa, de asemenea, poate da si scaderi de energie atunci cand efectul zaharului dispare. Alergiile alimentare si sensibilitatile, de asemenea, pot juca un rol important in comportamentul copilului si pot influenta starea de spirit.

6. Lasa-l sa se infrunte cu probleme

Parintii iubitori si bine-intentionati fac o mare greseala in educatia copiilor: ii menajeaza foarte mult. Este adevarat, parintii incearca sa faca ce cred ca este mai bine pentru copilul lor, pentru a ii face fericiti pe copii tot timpul. Insa iti dai seama ca nu o fac in mod realist. Copilul nu va fi intotdeauna mic si viata lui nu va fi numai lapte si miere. Asadar, nu sari intotdeauna repede sa incerci sa ii faci pe plac copilului tau. Acesta trebuie sa invete sa tolereze un stres, sa lupte cu starile de indignare si refuz, in concluzie sa isi dea seama cum stau lucrurile pe cont propriu. Numai asa ii vei permite copilului sa invete sa faca fata la adevaratele probleme din viata. Trecerea printr-o serie de experiente, chiar si dificile sau frustrante, ajuta la construirea rezervelor de forta interioara care duc la fericire. El invata ca, indiferent ce se intampla, poate gasi o solutie. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa iti ajuti copilul cand are nevoie, insa trebuie sa te implici doar in cazul in care nevoie de tine. Rolul tau este de a le ajuta sa gaseasca o solutie, nu sa faci totul in locul lui.

copil care incearca sa se incalte

7. Permite copilului sa fie trist sau nebunatic

Atunci cand un copil se aseaza intr-un colt in timpul unei petreceri si tipa sau rade zgomotos toti parintii spun ca este o reactie normala. Dar este important sa i se permita sa fie si nefericit. Unii parinti isi fac griji si se agita imediat ca micutul sufera daca a avut parte de o mica respingere sau nu a fost invitat la o zi de nastere, sau plange ca nu a primit ceea ce a vrut. Copiii au nevoie sa stie ca e bine sa fii nefericit, uneori - este pur si simplu parte din viata. Si daca incercam sa musamalizam orice nefericire, am putea transmite copilului mesajul ca este gresit sa se simta trist. De aceea trebuie sa ii oferim copilului sansa de a experimenta cu propriile sentimentele , inclusiv tristetea. Cu toate acestea, nu trebuie sa reactionezi exagerat la sentimentele negative ale copilului tau. Este normal pentru un copil sa devina sensibil, nervos sau agresiv uneori din cauza ca ceva din mediul sau i-a provocat o stare de nefericire.

8. Creaza o relatie bazata pe comunicare cu copilul tau

Cea mai buna metoda de a afla daca copilul este fericit este simpla: Vorbeste cu el. Chiar mai important: Asculta. Intreaba-ti copilul daca este fericit si in acleasi timp priveste-l in ochi. Aceasta este o modalitate de verificare, dar in acelasi timp permite copilului sa isi dea sema ca iti pasa de ceea ce simte el. O comunicare deschisa este esentiala in intelegerea starii de spirit a copilului tau. De exemplu, daca ii spui copilului tau: " Pari trist este ceva ce vrei sa-mi spui, ceva care te deranjeaza? ". Apoi, lasa-l sa vorbeasca. In cazul in care copilul plange sau nu vrea sa iti spuna, linisteste-l si, incearca din nou a doua zi. Copilul se poate deschide in fata ta, atunci cand te astepti mai putin.

9. Gandeste pozitiv- fii un model pentru copilul tau

Potrivit ceracatarilor caracteristicile temperamentale ale parintilor pot fi mostenite de copii. Chiar si copiii mici imita stilul parintilor lor pe latura emotionala, care activeaza de fapt cai specifice neuronale. Cu alte cuvinte, atunci cand zambesti, copilul zambeste. Copiii sunt bureti care absorb tot felul de energii. De cate ori nu ti-ai fi dorit ca atunci cand esti agitata ca micutul tau sa fie cel mai cuminte, insa el era si mai agitat decat de obicei? Asta pentru ca el simte daca tu nu esti in regula si empatizeaza cu tine. Lasa grijile mari deoparte cand esti cu copilul tau si bucura-te de lucrurile mici si spune-i ca ii esti recunoscatoare pentru ceea ce a facut. Astfel vei reusi sa fii un model pozitiv pentru copilul tau.

Asa iti vei ajuta copilul sa vada jumatatea plina a paharului, mai degraba decat pe pe cea goala. De exemplu, in cazul in care ploua afara si nu poti iesi, spune-i: ce sansa nemaipomenita sa ne jucam cu jucariile din casa pe care le-am abandonat. Este o vorba „ Fii fericit cu privire la ceea ce ai in loc sa fii trist pentru ceea ce nu ai."

Insa nu uita, nu trebuie sa iti ascunzi emotiile negative. Ii poti povesti copilului despre faptul ca esti suparata ca cea mai buna prietena a plecat departe, dar la final pune accent pe modul in care vei tine legatura cu aceasta si cat de distractiv va fi sa o vizitezi. Urmand acest exemplu ii vei preda copilului faptul ca tristetea este o parte a vietii.

10. Apleaza la un pshiholog de copii

De cele mai multe ori, copiii sunt nemultumiti sau suparati de ceva din mediul lor: o cearta cu un prieten, stres la scoala, sau tensiune la domiciliu. Dar, uneori, sursa nemultumirilor lor este mult mai grava.

Daca observi semne persistente de nefericire - dependenta excesiva de un adult, refuzul de a merge la scoala sau gradinita, grija ca un parinte poate muri, bolile si durerile inchipuite, tristete, apatie, tulburari de somn sau de alimentatie - nu ezita sa discutati cu medicul copilului sau sa consulti un psiholog pentru o evaluare. Fie ca alegi un terapeut licentiat, psiholog sau psihiatru asigura-te ca alegeti pe cineva care este specializat in lucrul cu copii. Depresia la copii este rara, insa nerezolvarea acestor stari in copilarie se vor rasfrange asupra personalitatii viitorului adult.

Tu iti faci griji daca copilul tau este fericit?

Articolul urmator
Ei sunt cei mai sinceri campioni. Ce înseamnă victoria pentru un copil cu sindromul Down
Ei sunt cei mai sinceri campioni. Ce înseamnă victoria pentru un copil cu sindromul Down

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Imunitate puternică, copil fericit
    Imunitate puternică, copil fericit

    Odată cu noul an școlar, vine și toamna cu schimbări de temperatură și, bineînțeles, răceli de care parcă nu mai scăpăm. Soluția de a ține copiii departe de viroze este...

    Flavia Mihășan este mamă singură și își crește fericită copiii, dar nu i-a fost mereu ușor. A recunoscut că a făcut terapie după al doilea copil
    Flavia Mihășan este mamă singură și își crește fericită copiii, dar nu i-a fost mereu ușor. A recunoscut că a făcut terapie după al doilea copil

    Deși apare cu zâmbetul pe buze în fața telespectatorilor, Flavia Mihășan a ascuns în sufletul ei o tristețe. Abia acum, la 3 ani după nașterea celui de-al doilea fiu...

    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil
    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil

    La doar 41 de ani o femeie a rămas fără cel mai important sprijin, soțul ei și tatăl copiilor. Fiind văduvă și părinte singur, femeia a fost nevoită să depășească multe...

    Suflet de mamă! O femeie greu încercată de soartă, abuzată de soț pentru ca a adus pe lume un copil cu probleme, își crește copiii din puținul pe care îl are
    Suflet de mamă! O femeie greu încercată de soartă, abuzată de soț pentru ca a adus pe lume un copil cu probleme, își crește copiii din puținul pe care îl are

    O mamă cu inimă mare își crește fiul și nepoata în condiții greu de imaginat. Părăsită de soț pentru că a născut un copil cu probleme, Angelica nu s-a dat bătută....

    Dorina Chiriac despre lupta constantă de a crește un copil cu epilepsie în România. Sonia, fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. are epilepsie
    Dorina Chiriac despre lupta constantă de a crește un copil cu epilepsie în România. Sonia, fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. are epilepsie

    Celebra actriță Dorina Chiriac rupe tăcerea și mărturisește că fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. suferă de epilepsie, o afecțiune periculoasă, despre care se cunosc prea...

    20 de sandvișuri deosebite pentru fiecare zi de școală dintr-o lună
    20 de sandvișuri deosebite pentru fiecare zi de școală dintr-o lună

    Pentru ca micuțul tău să fie în cea mai bună formă în noul an școlar, știi cât este de important ca la toate mesele zilei să primească alimente cu nutrienți...

    Soția mea m-a înșelat cu doi bărbați diferiți, dar nici c-aș putea fi mai fericit și iată de ce
    Soția mea m-a înșelat cu doi bărbați diferiți, dar nici c-aș putea fi mai fericit și iată de ce

    Să fii „motorul” unei căsnicii, să te implici întotdeauna mai mult decât celălalt pentru ca relația să meargă, poate fi copleșitor. Cu toate acestea, mergi...

    © 2025 Qbebe