Ce este un test de inteligenta?
Proba standardizata prin care capacitatile intelectuale ale unui individ sunt evaluate prin compararea rezultatelor altor indivizi, care au fost supusi aceleiasi probe. Exista doua tipuri de teste de inteligenta. Testul Binet-Simon masoara varsta mintala reala in raport cu varsta biologica. Testul Weschler-Bellevue exploreaza toate functiile psihice ale subiectului. Acesta consta in exercitii precum ordonarea imaginilor, reconstituirea unor figuri si asocierea de elemente. Acest test este utilizat de asemenea pentru copiii de orice varsta, pentru ca nu necesita abilitati de citire sau scriere.
Cum sa stimulezi dezvoltarea coeficientului de inteligenta?
Stimularea coeficientului de inteligenta este ceva ce iti este la indemana zilnic, in oricare moment pe care il petreci cu micutul tau. Specialistii sunt de parere ca prin comunicare, copilul isi dezvolta propria capacitate de comunicare. Cel mai important este sa fii atenta la cuvintele pe care cel mic le foloseste si cum le foloseste. Un exercitiu bun este sa ii explici de fiecare data, ce a gresit si cum se foloseste/pronunta cuvantul respectiv.
O alta metoda de stimulare a memoriei dar si a vocabularului este sa citesti povesti impreuna cu el. Cuvintele noi, actiunea si personajele ii vor dezvolta imaginatia. De asemenea, cand povestea se termina trebuie sa ai rabdarea necesara sa o reiei, ori de cate ori copilul iti cere, pentru ca facand asta, capacitatile de memorare se dezvolta considerabil.
Momentele in care copilul descopera singur anumite lucruri sunt teste de inteligenta care stimuleaza curiozitatea. Punand o jucarie langa el in pat, nu va plange imediat ce se trezi ci va explora noul obiect care ii invadeaza spatiul.
Factori care influenteaza rezultatul testului de inteligenta la copii
Pe langa activitatile pe care le intreprinzi alaturi de copilul tau, pentru a avea rezultate cat mai bune la testele de inteligenta, mai sunt cativa factori care ar putea influenta intr-o proportie mai mare sau mai mica rezultatele. Aici este vorba despre alimentatie si mediul in care se dezvolta copilul. Exista pareri ale specialistilor care spun ca bebelusii care sunt alaptati de mamele lor au o dezvoltare cognitiva mai accelerata. De asemenea, pe parcursul vietii copilului trebuie sa ai in vedere o serie de alimente care stimuleaza coeficientul de inteligenta.
In primii trei ani din viata, creierul copilului se dezvolta foarte repede si se numara printre organele care are mare nevoie de nutrimente si vitamine. De aceea, trebuie sa stabilesti un regim alimentar bogat in grasimi vegetale si omega 3, pe care le gasesti in diverse alimente precum oua, peste sau lactate. Ulterior, pe parcursul vietii trebuie sa ai in vedere ca alimentele care ii dauneaza corpului, ii afecteaza si creierul.
In urma unor cercetari, s-a constatat o legatura intre procrearea la o varsta mai inaintata si eventualele probleme medicale ale copilului. De asemenea, copiii ai caror tati au o varsta mai inaintata, au rezultate mai mici la testele de inteligenta din timpul copilariei, iar copiii ai caror mame sunt inaintate in varsta, au rezultate mari.
Iata cateva teste de inteligenta pentru copii pe care sa le incerci:
Pentru 8-14 ani: http://www.ceimici.ro/teste/teste-de-inteligenta/48_test-de-inteligenta-pentru-copii
Pentru 10-14 ani: http://teste.haios.ro/test
Teste in engleza, care pot fi traduse pentru copil:
http://www.funeducation.com/Tests/KidsISIQ/TakeTest.aspx
https://www.iq-test-for-kids.com/
http://www.allthetests.com/quiz26/quiz/1231819882/IQ-Test-For-Kids