Dar la ce ne foloseste, pana la urma, memoria? Memoria ne defineste, ne ajuta sa ne dobandim identitatea. Este, prin urmare, o conditie indispensabila a existentei noastre. Fara memorie nu suntem noi.
Ce este si cum functioneaza memoria
Imaginati-va un album cu fotografii asezate frumos pe ani si locatii. Memoria nu este altceva decat o succesiune de amintiri depozitate intr-un mecanism perfect de stocare, creierul. Informatia astfel intiparita nu se pierde, doar accesul la ea devine mai greoi.
Prin urmare, proces psihic de stocare a informatiilor, memoria este de lunga, de scurta sau de foarte scurta durata. Memoria de foarte scurta durata sau imediata reprezinta, de fapt, un stocaj senzorial. Memoria pe termen scurt - sau memoria de lucru - are o capacitate limitata, ea intermediaza informatia de la memoria senzoriala catre memoria de lunga durata. Aici se stocheaza informatiile pe care le accesezi cel mai des, pentru un interval de cateva ore sau zile. Iar memoria pe termen lung pastreaza informatiile importante ani de zile, chiar intreaga viata.Modul cum creierul opereaza cu informatiile depaseste nivelul nostru de intelegere, iar procesul devine cu atat mai interesant si antrenant cand discutia se indreapta spre memoria copilului. Specialistii vorbesc de o amnezie infantila, provocata de trauma nasterii ori de dezvoltarea rapida a neuronilor, care nu lasa creierul bebelusului sa pastreze amintirile.
„Pana nu demult se credea ca, la copii, exista numai o memorie foarte generala, dar cercetarile actuale arata ca, si la varste foarte mici, copiii isi amintesc intamplarile recente si aceste intamplari pot fi reamintite de la varsta de 2 ani si jumatate. Memoria este legata de mecanismele cognitive, respectiv amintirea si familiaritatea. Familiaritatea se refera la faptul ca micutul s-a mai intalnit si inainte cu acelasi stimul", considera dr. Oana Maria Popescu, presedinte Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa (ACCPI).
Ce informatii memoreaza cu usurinta copiii?
Sugarii si copiii mici isi amintesc cu usurinta un eveniment care i-a marcat pozitiv sau negativ, chiar si la 10 luni dupa ce s-a petrecut. La 2-5 ani, copiii memoreaza usor numere, litere, culori sau o poveste scurta. Incepand de la varsta scolara, copilul depune efort sa retina informatiile predate la scoala, pentru ca la 12 ani, scolarul sa foloseasca strategiile de memorare ale adultului.
„Memoria si inteligenta sunt strans legate intre ele. Copilul isi dezvolta memoria pe masura ce intelege din ce in ce mai bine lumea inconjuratoare. Nivelul la care un copil isi poate aminti un eveniment sau o imagine depinde de nivelul sau operational. In general, memoria pe termen lung nu poate fi imbunatatita prin "antrenament". Memoria se leaga insa si de emotii, astfel ca o stare de relaxare imbunatateste memoria pe termen scurt. Emotiile influenteaza de asemenea aspectele carora copilul le acorda atentie", completeaza dr. Oana Maria Popescu.
Tehnici pentru dezvoltarea memoriei copilului
„Imbunatatirea generala a memoriei la copil se leaga de starea de relaxare, astfel ca multi specialisti propun tehnicile de mindfulness. Relaxarea duce la scaderea stresului si diminuarea gandurilor necontrolate. Astfel, dupa aplicarea tehnicilor de mindfulness, copiii pot prezenta o ameliorare a semnelor de ADHD, precum si a comportamentului agresiv. Memoria verbala este imbunatatita de ascultarea muzicii, precum si de cantatul la un instrument muzical, pentru ca muzica stimuleaza lobul temporal stang din creier, care este de asemenea implicat in procesarea verbala. Memoria de lucru este imbunatatita de exercitiile fizice, acestea fiind eficace mai ales la copiii cu dificultati de invatare", adauga dr. Oana Maria Popescu.
Nu degeaba se spune ca „repetitia este mama invataturii". Daca repeti de mai multe ori o poezie, spre exemplu, sfarsesti prin a o tine minte. Totusi, in cazul copiilor, trebuie sa o folosesti cu intelepciune, prin asociere vizuala sau auditiva ca sa devina eficienta. Spre exemplu, invatati impreuna o poezie dintr-o carticica viu colorata care sa-l ajute pe copil sa memoreze mai usor versurile.
Asadar, asocierea reprezinta o alta metoda eficienta de imbunatatire a memoriei copilului. Ca sa fii sigura ca informatia se fixeaza mai usor, incearca sa o asociezi cu ceva cunoscut si placut de copil. Iar vizualizarea imbunatateste considerabil procesul de memorare. Un termen greoi va fi mai usor de retinut daca il asociezi cu o imagine.
Divizarea presupune sa rupi informatia in mai multe bucati ca sa o faci mai usor de retinut. Cel mai frecvent exemplu pentru aceasta tehnica este cel al numarului de telefon. Spre exemplu, nu reusesti sa retii numarul mamei: 0734569827. El va fi memorat usor daca-l spargi in trei sau patru parti: 0734.569.827 sau 0734.56.98.27. Sa incercam acum un CNP, cod numeric personal. Spre exemplu, 2990416410011 poate fi usor de memorat daca il intelegi si il divizezi. 2 reprezinta sexul, in cazul de fata, feminin. 99 - anul nasterii, 04 - luna si 16 - ziua. Pana aici, esti o adolescenta nascuta la 16 aprilie 1999. Urmatoarele doua cifre reprezinta judetul in care te-ai nascut, iar ultimele patru sunt furnizate de evidenta populatiei. Nu-i asa ca totul pare mai simplu acum?
De asemenea, o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete are rolul de a pune „circuitele" in functiune, iar exercitiile fizice oxigeneaza creierul si stimuleaza multiplicarea celulelor nervoase. Luati foarte in serios dieta bogata in antioxidanti si miscarile in aer liber. De asemenea, somnul de calitate este primordial in calitatea memoriei.
„La copii pot exista deficite de memorie in cazul sindromului Down, sindromului alcoolic fetal, tulburarilor de invatare, ADHD-ului, autismului si leziunilor sau traumatismelor cerebrale. De asemenea, memoria poate fi afectata in caz de fobii, anxietate de separare si anxietate generalizata", avertizeaza dr. Oana Maria Popescu.
5 exercitii simple pentru antrenarea memoriei copilului tau
1. Jocul cuvintelor
Ia zece cuvinte simple, al caror inteles copilul tau il cunoaste si scrie-le pe o tabla magnetica. Da-i timp 2-3 minute sa le citeasca si apoi „ascunde-le" intr-o multime de 40 de cuvinte. Roaga copilul sa le descopere.
2. „Cifrele saltarete"
Desenati 9 patrate pe o coala colorata. Scrieti in interiorul lor cifrele de la 1 la 9, intr-o ordine aleatorie. Acordati-i copilului 30 de secunde sa memoreze ordinea cifrelor si apoi testeaza-i memoria.
3. Jucati impreuna Scrabble
Va ajuta sa invatati cuvinte noi, pastreaza creierul activ si antreneaza, astfel, memoria. Este usor si distractiv, util atat pentru copil, cat si pentru tine. Pe o tabla de joc, formati cuvinte prin alipire sau intersectare, scopul fiind obtinerea uniu punctaj cat mai mare prin plasarea cuvintelor.
4. Invatati o limba straina
Este cea mai eficienta metoda de a stimula activitatea neuronala a copilului. Astfel, imbini utilul cu placutul. Copilul tau se va lasa prins in jocul cuvintelor noi insotite de imagini colorate, va avea memoria antrenata in fiecare zi si, la final, veti constata ca vorbeste cursiv o limba straina. Iar verificarea cunostintelor acumulate nu face decat sa puna o data in plus neuronii la treaba!
5. Cititi o poveste
Cititul tine creierul in priza. Imaginati-va un omulet in continua miscare pentru ca primeste tot timpul informatii noi pe care trebuie sa le inmagazineze. Astfel, isi imbunatateste creierul capacitatea de memorare.
„Copilul trebuie lasat sa faca diverse lucruri singur, pentru ca astfel si le va reaminti mai bine. Daca facem diverse lucruri in locul copilului, acesta nu va avea tendinta sa le retina. La copiii prescolari repetitia si incorporarea informatiilor intr-o poveste ajuta copilul sa retina acele informatii", concluzioneaza dr. Oana Maria Popescu, presedinte ACCPI.
Surse:
http://time.com/52237/7-tricks-to-improve-your-memory/
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/intellectual/memory-in-children/
https://www.understood.org/en/school-learning/learning-at-home/homework-study-skills/8-working-memory-boosters