Ce reprezintă de fapt „apa" care se rupe înainte de naștere?
„Apa" („punga apelor") constituie spațiul umplut de lichidul amniotic , lichid ce este cuprins între membrana ovulară internă (amnios) și făt. „Punga apelor" joacă un rol esențial în protecția fătului față de traumatismele ce pot apărea în timpul sarcinii. În timpul nașterii, sub presiunea contracțiilor uterine și a lichidului amniotic, ea va apăsa pe colul uterin și va favoriza dilatarea sa.
Ruperea apei este de fapt ruperea „pungii apelor" și semnalează că bebelușul se pregătește să se nască. Nimeni nu știe exact ce provoacă reacțiile în lanț ce duc în final la ruperea apei, dar unii experți consideră că inclusiv un semnal din creierul fătului va determina declanșarea acestui fenomen.
La început, vei avea senzația unui vagin mai umed ca de obicei, după care este posibil să apară o scurgere lentă, a unui lichid transparent și fără miros. De aceea, o poți deosebi de alte scurgeri, precum cele vaginale dintre cicluri sau de urină. În plus, trebuie să știi că ruperea apei nu este un proces dureros.
Dacă nu ești sigură că ți s-a rupt apa, ia imediat legătura cu un medic. Acesta te va examina și, dacă este necesar, va efectua un test pentru verificarea PH-ului fluidului ce se scurge din vaginul tău. Uneori, poate fi nevoie și de un test ce va măsura volumul acestui lichid urmând ca ulterior să se decidă ce pași ar trebui urmați, astfel încât tu și bebelușul să fiți în deplină siguranță.
Ce se întâmplă dacă apa se rupe, dar nu avem contracții?
Cele mai multe femei cărora li se rupe apa în mod spontan vor ajunge să simtă primele contracții cam după 12 ore de când acest proces s-a declanșat. Unele dintre noi pot să aibă contracțiile și abia după 24 de ore de la ruperea apei..
În același timp, pentru o femeie din 10 se poate întâmpla ca debutul travaliului să aibă loc după mai mult de 24 de ore de la ruperea apei. În acest caz, pentru a preveni riscul unor infecții (întrucât fătul nu mai este protejat de lichidul amniotic), se va decide inducerea nașterii cât mai repede posibil.
Citește și: Simptome înainte de naștere
Ce se întâmplă dacă apa se rupe prea devreme?
Dacă apa se va rupe înainte de săptămâna a 37-a de sarcină, avem de-a face cu o rupere prematură. Să cunoaștem factorii responsabili de apariția acestui fenomen:
• un istoric al unei ruperi premature a apei în nașterea anterioară
• o inflamație existentă la nivelul sacului de lichid amniotic (ce poate provoca infecții)
• sângerări vaginale prezente în cel de-al doilea sau în cel de-al treilea trimestru de sarcină
• fumatul sau consumul de droguri pe parcursul sarcinii
• lipsa unei nutriții corespunzătoare, însoțită de lipsa unei creșteri suficiente în greutate a celei ce va deveni mamă.
Cele mai importante complicații ce pot surveni ca urmare a ruperii premature a apei se leagă, de pildă, de apariția unor infecții (atât la mamă, cât și la făt), de probleme apărute la nivelul cordonului ombilical și de riscurile ce derivă din orice naștere prematură.
Dacă ai între 24 și 34 săptămâni de sarcină, medicul va încerca să amâne nașterea până când bebelușul va fi mai dezvoltat. De obicei, ți se vor prescrie injecții cu antibiotice și unele pe bază de corticosteroizi (pentru a accelera procesul de dezvoltare al plămânilor fătului).
Ce ar trebui să faci în momentul în care ți se rupe apa?
În primul rând, respectă indicațiile pe care le-ai primit de la medic. Dacă nu ți le amintești pe toate, ia legătura cu acesta sau cu orice alt specialist.
În al doilea rând, dacă ți s-a spus să stai liniștită și să aștepți cam 12 ore până la declanșarea contracțiilor, ține cont și de această indicație.
Totodată, pe parcursul acestui interval, trebuie să fii foarte atentă, să te protejezi pe tine și pe bebeluș de apariția unei infecții . Iată ce poți face în acest sens: folosește un fel de scutece, nu absorbante obișnuite, pentru a împiedica lichidul amniotic să-ți ude hainele; încearcă să-ți menții zona vaginală cât mai curată; când mergi la toaletă, fii atentă și șterge-te din față în spate; evită să ai vreun contact sexual.
Nu în ultimul rând, se poate întâmpla să fie nevoie să soliciți neapărat ajutor medical. Să vedem cele mai cunoscute exemple de situații care trebuie să te determine să faci acest demers: fluidul provenit din ruperea apei este verde sau maro (înseamnă că are urme de meconiu, primul scaun al bebelușului); nu ai încă 37 de săptămâni de sarcină; observi că atârnă ceva din vaginul tău (în acest caz, este vorba de o porțiune din cordonul ombilical al fătului, ce a fost împins în afară de scurgerea lichidului amniotic).
Citește și: Ce faci cand se declanseaza nasterea cand nu te astepti
Ce se întâmplă dacă apa nu se va rupe în mod spontan
Fii pregătită și pentru posibilitatea ca apa să nu ți se rupă în mod spontan.
Astfel, dacă „punga apelor" nu se rupe în momentul în care dilatația ajunge la 5 cm și când capul fătului s-a „angajat" deja să ajungă în vagin și de aici afară, atunci medicul va decide să-ți facă o amniotomie. Aceasta este o procedură ce are drept scop intensificarea contracțiilor deja existente sau declanșarea acestora. Mai exact, amniotomia constă în introducerea unui cârlig steril, din plastic subțire, în vagin, pentru a face o mică gaură în sacul amniotic. După aceea va ajunge să se rupă și „punga apelor" și contracțiile vor începe.
Voi mai știți și alte detalii legate de ruperea apei?
Surse:
www.mayoclinic.org; www.sfatulmedicului.ro; www.todaysparent.co; www.whattoexpect.com