Ce faci cand se declanseaza nasterea cand nu te astepti

Ce faci cand se declanseaza nasterea cand nu te astepti

Alexandra Negreanu

Inca de cand ai vazut cele doua liniute roz pe testul de sarcina, astfel fiindu-ti confirmata sarcina, ai dat fuguta la medic si acesta a stabilit cu aproximatie data nasterii. Dar unii bebelusi pur si simplu nu doresc sa respecte regulile stabilite si isi impun prezenta atuni cand te astepti mai putin. Asadar, se poate ca toate planificarile pentru momentul nasterii sa fie date peste cap, daca bebelusul tau decide sa vina pe lume mai devreme decat tu si doctorul ati stabilit.

Qbebe iti ofera sfaturi si informatii despre cum sa faci fata cu brio, in cazul in care ultimele zile de sarcina iau o intorsatura neasteptata.

6 semne care anunta declansarea travaliului

Aranjarea cuibului

Nevoia brusca de a curata si de a decora este cel mai timpuriu si comun simptom de declansare a travaliului pentru majoritatea femeilor insarcinate in ultimul trimestru de sarcina. Aceasta dorinta de a pregati "cuibul" pentru copil te ajuta sa iti mentii mintea ocupata si sa nu intri in panica, insa asigura-te ca nu exagerezi; vei avea nevoie de energie pentru nastere: chiar daca vei naste natural sau prin cezariana!

Nevoia acuta de a urina

Daca observi o oarecare presiune la nivelul pelvisului, este probabil pentru ca bebelusul a coborat si colul uterin se pregateste pentru nastere. De asemenea, alt semn este nevoia imperioasa de a urina si deodata, dupa ce toata sarcina ai rasuflat greu, mai ales in ultimele luni, dobandesti iarasi capacitatea de a respira mai usor. Acest lucru se intampla, deoarece bebelusul se intoarce cu capul in jos si piciorusele sale micute iti elibereaza diafragma si astfel poti sa respiri normal.

Modificari ale colului uterin

Pe masura ce se apropie data nasterii, cervixul va incepe sa se dilate, pentru a face loc bebelusului sa vina pe lume. Rezultatul final este de 10 cm, dar procesul poate incepe cu cateva saptamani, zile sau ore inainte de momentul nasterii. Singura modalitate de a sti cu adevarat daca ai inceput sa te dilati este sa mergi la controale regulate in ultimele saptamani de sarcina si obstreticianul care te supravegheaza, iti va da aceste informatii pretioase.

Contractii progresive: usoare pana la contractii moderate

 
In ultimele zile de sarcina este posibil sa simti contractii usoare. Este de asemenea posibil sa simti contractii si cu cateva saptamani inainte de ziua cea mare. De obicei aceste contractii constituie un "travaliu fals". In majoritatea cazurilor, travaliul se declanseaza prin contractii usoare, care o data cu apropierea momentului expulzarii bebelusului cresc in intensitate. Contractiile sau crampele simtite la nivelul abdomenului inferior pot fi insotite de dureri de spate, presiune pelviana si nu scad in intesitate chiar daca iti modifici pozitia corpului. Travaliul debuteaza cu contractii regulate la intervale de 7-30 de minute, cu durata de 30-40 de secunde si spre sfarsitul travaliului la intervale de 1-2 minute cu o durata de 60-90 de secunde.

Ruperea membranelor sau binecunoscuta expresie: "se rupe apa"

Ruperea membranelor sau binecunoscuta expresie: "s-a rupt apa" este una din partile travaliului cu care doar cateva femei experimenteaza pana sa ajunga la spital. Scurgerea lichidului amniotic poate avea loc progresiv: de la cativa stropi pana la o descarcare puternica. Acest lucru depinde foarte mult de pozitia in care este asezat copilul, dar si de pozitia mamei in timpul travaliului. Singura data cand este cazul sa te alarmezi este atunci cand lichidul amniotic nu este clar sau inodor. In cazul in care simti un miros ciudat sau lichidul are o culoare dubioasa trebuie sa contactezi imediat medicul de urgenta.

Ce faci atunci cand se declanseaza travaliul pe neasteptate:

Anunta ambulanta si medicul care ti-a supravegheat sarcina

De preferat pentru tine, draga viitoare mamica, este ca in aceste ultime zile de sarcina sa te odihnesti cat mai mult posibil, pentru a avea energie suficienta sa treci peste orele indelungate ale travaliului. O data ce semnele si simptomele de mai sus si-au facut aparitia si contractiile apar odata la cinci minute, pune mana pe bagajul de maternitate si da fuga la spital, in curand vei fi mamica.

Insa daca micutul este nerabdator sa vina pe lume suna salvarea si anunta starea in care te afli. Medicul de garda te va asista prin telefon, oferindu-ti sfaturi pana cand ambulanta va ajunge la tine cu o asistenta calificata. Daca partenerul nu este langa tine, gandeste-te repede la o persoana care sa poata fi alaturi de tine, fie ca este o vecina sau o prietena, vei avea nevoie de ajutor si sustinere.

Pastreaza-ti calmul si respira regulat

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, oricat de greu iti va fi si cat de panicata te simti este sa ramai calma si sa respiri. Gaseste-ti o pozitie confortabila in care poti respira sau cel putin gafai. Roaga persoana care te insoteste sa se spele pe maini bine si sa aduca langa tine prosoape curate. In unele cazuri expulzarea fatului este foarte rapida si ai nevoie de mai multe boluri cu apa calda care-ti vor servi pentru a curata copilul si mama.

Incearca sa nu impingi

Daca bebelusul tau incepe sa iasa, vei ajunge la un punct in care nevoia de a impinge nu se poate controla. Nu incerca sa tii copilul inauntru strangand din picioare sau impingand cu mainile, il vei rani. Mai bine lasa natura sa-si urmeze cursul. Vei simti, probabil, o intepatura sau senzatia de arsura pe masura ce copilul va iesi prin vagin. Respira, cat de des poti. Daca impingi prea repede, risti sa aiba loc ruperea perineului.

In cazul in care cordonul ombilical este in jurul gatului copilului, partenerul sau persoana care te asista ar trebui sa apuce usor de cordon si sa-l de-a peste capul copilului. Daca acest lucru nu functioneaza, ridica cordonul ombilical suficient pentru ca bebelusul sa se nasca prin el. Fii extrem de atenta cu cordonul ombilical al bebelusului. Daca este ciupit, tras sau rasucit, se poate opri transportul de oxigen catre bebelus. Capul copilului si cordonul ombilical nu ar trebui sa fie tras. Copilul va iesi cel mai probabil cu capul in jos, apoi se va intoarce la dreapta sau la stanga. Este posibil sa dureze doua contractii pentru a da nastere bebelusului- una pentru cap si cea de a doua pentru corp. persoana care te asista trebuie sa aiba in vedere ca bebelusul la nastere este foarte alunecos, asa ca trebuie manuit cu grija, astfel incat sa nu scape pe jos!

Primul ajutor in cazul in care momentul nasterii are loc in alta parte decat la spital

In cazul in care capul copilului a iesit persoana care te asista trebuie sa stearga ochii copilului tau de la interior spre exterior - fiecare cu un prosop separat. In cazul în care membrana este peste fata copilului, se indeparteaza astfel incat copilul sa poata respira. Bebelusul va putea sa rasufle si, probabil, va plange. Daca bebelusul nu plange, trebuie pus cu burtica in jos. Maseaza usor spatele copilului si vorbeste cu el. Frecarea si pozitia va ajuta ca fluxul de mucus sa fie scos afara. Presiunea sangelui bebelusului se va schimba si copilul tau cel mai probabil va incepe sa respire. Nu taia cordonul ombilical. Lasa-l atasat de copil pana la sosirea ajutoarelor.

Tine-ti bebelusul in brate imediat dupa nastere si incearca sa il alaptezi. Alaptarea va va ajuta la eliberarea oxitocinei, si va contracta uterul, astfel putand sa elimini placenta. Daca bebelusul tau nu vrea sa suga, stimuleaza-ti sfarcurile pentru a produce oxitocina. Este important sa pastrezi copilul cald, asa cea mai buna metoda este contactul cu pielea mamicii lui. Foloseste-te de cearsafuri curate pentru a inveli copilul.

Tu ce temeri ai legate de declansarea nasterii?

Articolul urmator
Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta
Ce este nașterea traumatizantă și cum te recuperezi dacă ai trecut prin asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile cu personalități efervescente. Te surprind când te aștepți mai puțin
    Zodiile cu personalități efervescente. Te surprind când te aștepți mai puțin

    Patru din cele douăsprezece semne zodiacale te vor surprinde complet cu personalitatea lor efervescentă, după ce vei cunoaște mai bine și te vei împrietenii cu nativii. Nu uita...

    Zodiile care nu-și pot controla furia! Tună și fulgeră când te aștepți mai puțin
    Zodiile care nu-și pot controla furia! Tună și fulgeră când te aștepți mai puțin

    Ar fi bine să nu superi acești șase nativi, dacă nu vrei să declanșezi o cascadă de emoții intense, revoltă și furie. Șase sunt nativii zodiacului care nu își pot ține...

    Când soacra devine a treia roată la căruță. Ce faci când ai o soacră care renunță la viața ei pentru a o trăi pe a voastră?
    Când soacra devine a treia roată la căruță. Ce faci când ai o soacră care renunță la viața ei pentru a o trăi pe a voastră?

    Nu este întotdeauna ușor să trăiești alături de o soacră dominatoare și autoritară sau să faci față încercărilor ei de a-ți controla familia. Cum te poate afecta...

    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț
    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț

    Venirea pe lume a unui nou membru al unei familii este întotdeauna o mare bucurie. Nu se întâmplă așa doar în cazul oamenilor, ci și în cazul unor animale...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    © 2025 Qbebe