Simptome înainte de naștere

Simptome înainte de naștere

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Așa cum știi deja, experiența unei nașteri diferă de la femeie la femeie și chiar nașterile aceleiași femei pot fi foarte diferite. În privința simptomelor de dinainte de naștere, acestea sunt numeroase, au intensități variate, iar unele pot să nu se manifeste în anumite cazuri (cum ar fi, de pildă, ruperea spontană a „apei"). Iată de ce este esențial să ne cunoaștem bine corpul, să fim atente la modul în care reacționăm și să ținem permanent legătura cu un medic, astfel încât să putem identifica ce simptome vestesc într-adevăr apropierea nașterii. Mai mult, trebuie să conștientizăm faptul că numai procedând așa vom putea să reducem riscurile ce ar putea surveni și ar pune în pericol viața noastră și a bebelușului nostru.

Secrețiile vaginale își schimbă consistența și culoarea

Cam cu o zi înainte să naști vei observa o creștere a volumului, consistenței și culorii secrețiilor vaginale. Astfel, în acestea va fi vizibil mult mucus (ce provine din cervix), fie în bucăți mari (seamănă cu mucusul pe care-l avem în nas, dar are urme de sânge), fie în bucăți mici, dar numeroase.
Se spune că mai ales urmele de sânge, ce dau o nuanță roz sau maronie secrețiilor vaginale consistente sunt un simptom de dinainte de naștere ce nu ar trebui ignorat. Cu toate acestea, medicii spun că, în absența contracțiilor și în lipsa unei dilatații de cel puțin 3-4 cm, nașterea ar putea avea loc abia în câteva zile.
Îngrijorător este însă dacă secrețiile vaginale sunt pline de sânge. Atunci este necesar să se solicite ajutor medical de urgență.

Începi să simți contracții din ce în ce în ce mai puternice și mai frecvente

Contracțiile sunt un simptom ce apare, de obicei, înainte de naștere, dar pot avea loc și cu câteva săptămâni sau chiar cu câteva luni înainte de naștere. Acestea vor fi, în timpul sarcinii, resimțite mai degrabă ca niște „ciupituri”, fiind provocate de lărgirea semnificativă a uterului.
Este foarte important să deosebești falsele contracții de cele care vestesc într-adevăr nașterea. Să aflăm cum poți face acest lucru:
Contracțiile false
Au loc la intervale neregulate și nu poți urmări un „tipar" care să ne arate când și cum vor avea loc.
Aceste contracții sunt resimțite în partea din față a corpului, în abdomenul inferior, s se pot ameliora și pot înceta dacă ne schimbăm poziția (de exemplu, dacă ne întindem sau dacă mergem).
Contracțiile reale
Sunt regulate (mai mult de 6 în interval de o oră), devin tot mai intense și fiecare contracție durează cam 30-90 de secunde.
Pentru a putea urmări intervalul la care se produc, trebuie să procedăm în felul următor: se numără secundele ce trec de la începutul unei contracții până la începutul următoarei, incluzând însă și pauza dintre ele.
De asemenea, contracțiile ce sunt într-adevăr un simptom de dinainte de naștere vor fi resimțite din plin indiferent dacă femeia își schimbă poziția.
Nu în ultimul rând, acestea încep din partea inferioară a spatelui și se deplasează ulterior spre partea inferioară a abdomenului și chiar spre picioare.

Contractiile-unul dintre simptomele de dinainte de nastere

Ruperea apei-un simptom de dinainte de nastereAre loc ruperea „apei”

„Apa” provine din așa-numita „pungă a apelor”, un sac protector, plin de lichid amniotic, ce a înconjurat uterul pe parcursul sarcinii. Când nașterea se apropie, acesta se va rupe.
Specialiștii ne avertizează că ruperea apei nu este neapărat un simptome caracteristic nașterii, întrucât există cazuri în care aceasta nu se va rupe în mod spontan. De asemenea, va trebui să observăm cu atenție lichidul care se scurge pentru a putea vedea clar dacă acesta este o simplă scăpare de urină sau dacă este chiar lichid amniotic.
Unele femei vor simți o scurgere puternică dacă „apa” se rupe, iar altele vor resimți una lentă.
Odată ce „apa” se rupe în mod spontan, acest lucru înseamnă că bebelușul nu mai este protejat de lichidul amniotic și că poate exista riscul apariției unor infecții. Va fi esențial ca în acest caz să se intervină, astfel încât nașterea să aibă loc într-o zi, cel mult în 2 zile de când „apa” s-a rupt.

Citește și: Semnele declansarii nasterii

Crampe și dureri în partea inferioară a spatelui

Înainte de naștere poți simți dureri din ce în ce mai puternice în partea inferioară a spatelui, care nu se ameliorează deloc, în ciuda unor încercări de a-ți schimba poziția.
Totodată, datorită creșterii presiunii din zona pelviană, poți avea dureri similare unor crampe puternice, ce se extind adesea inclusiv către zona rectală.

Durerile de spate pot fi un simptom de dinainte de nastere

Dureri în zona abdomenului inferior

Și acestea sunt un alt simptom ce apare înainte de naștere.
Pe măsură ce bebelușul apasă tot mai mult pe cervix, corpul tău va răspunde în mod natural acestei presiuni, care te pregătește pentru dilatare. Astfel, apar crampe puternice.
Uneori, crampele se pot extinde până în zona șoldurilor și devin tot mai intense, pe măsură ce uterul se apropie de dilatația maximă.

Apare diareea sau voma

În unele cazuri, și acestea pot fi simptome de dinainte de naștere. Se poate întâmpla ca anumite femei să aibă diaree sau să vomeze înainte să nască.
Nu se știe însă clar dacă nu cumva începutul travaliului propriu-zis determină apariția diareei de exemplu sau dacă diareea a avut loc și a grăbit debutul acestuia.

Când ar trebui să solicităm urgent ajutor medical?

Chiar dacă medicul te-a sfătuit ce să faci dacă sesizezi o intensificare a contracțiilor, pot interveni și alte situații care să te pună în gardă și să te determine să soliciți ajutor specializat:
Dacă sîngerezi sau dacă scurgerile tale vaginale sunt de un roșu intens (și nu sunt rozalii sau maro)
Dacă ți s-a rupt „apa"- În special dacă aceasta are nuanțe de verde sau maro, poate fi un semn al prezenței meconiului (primul scaun al nou-născutului). Poate fi periculos dacă bebelușul îl inhalează sau îl ingerează înainte să se nască.
Dacă ai tulburări de vedere, o durere puternică se cap sau începi să transpiri brusc și abundent- În acest caz, poate fi vorba de o naștere provocată de preeclampsie.

Citește și: Ce faci cand se declanseaza nasterea cand nu te astepti

Tu ai mai auzit până acum de toate aceste simptome de dinainte de naștere?

Surse:
www.babycentre.co.uk;www.livescience.com;www.mynaturalbabybirth.com;
www.pregnancy.org; www.whattoexpect.com

 

Articolul urmator
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturia sinceră și dureroasă a unui tată care și-a pierdut fetița: „Înainte să țineți în brațe un nou-născut, spălați-vă pe mâini. Mult!”
    Mărturia sinceră și dureroasă a unui tată care și-a pierdut fetița: „Înainte să țineți în brațe un nou-născut, spălați-vă pe mâini. Mult!”

    O fetiță nou-născută și-a pierdut viața după ce a fost sărutată pe frunte. Deși a fost un gest banal, cu nici o intenție rea în spate, se pare că a fost suficient pentru ca...

    Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte
    Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a deveni părinte

    Societatea se află într-o continuă schimbare și dezvoltare, multe cupluri aleg să aibă copii mai târziu în viață, după ce se simt împliniți profesional, pe...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Am filmat asta înainte să nasc și 10 minute mai târziu eram considerată moartă
    Am filmat asta înainte să nasc și 10 minute mai târziu eram considerată moartă

    Deși nu era la prima sa naștere, iar cele anterioare fuseseră lipsite de probleme, o mamă a fost la un pas de a-și pierde viața la nașterea celui de-al treilea copil. A trecut...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Zodiile pentru care contează, înainte de toate, aspectul fizic
    Zodiile pentru care contează, înainte de toate, aspectul fizic

    Fiecare dintre noi avem anumite repere în funcție de care ne orientăm când vrem să ne căutăm un partener de cuplu. Spre exemplu, pentru unele persoane contează cel mai mult...

    © 2024 Qbebe