Dar ce ne facem cu persoanele care încă nu cred că fenomenul este real? Din păcate, nimic. Poate fi extrem de dificil ca o întreagă civilizație să fie educată, mai ales atunci când se depășește deja o anumită vârstă. Probabil că primul gând este: „Hmm, dar cine mai crede în ziua de astăzi că depresia postnatală nu este reală?”
Mai mule vedete, printre care se regăsește și Bianca Drăgușanu, au declarat faptul că nu consideră că depresia postanală ar fi un fenomen real. În urmă cu câteva luni, Bianca declara: „Depresia postanală este o scuză pentru mamele leneșe!”, dar intelectualii nu pot avea asemenea opinii, nu?
Se pare că situația nu stă chiar așa. Unul dintre cei mai recunoscuți și îndrăgiți psihologi ai țării declară cu vehemență: „Sincer să vă spun, nu cred în depresia postnatală. Cred că este un fenomen de contaminare, pentru că poți să devii foarte bine interesant în media; să povestești cât de greu ți-a fost ție etc. Este posibil să existe, dar nu cred.”, menționează Aurora Liiceanu.
Îndrăgita scriitoare și expertă în psihologie, Aurora Liiceanu, consideră mai degrabă că fenomenul depresiei postnatale este văzut astăzi sub forma unui trend, care poate aduce într-un fel sau altul, un soi de notorietate. Depresia postpartum este prevăzută în DSM (Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale) astfel:
„Depresia postpartum, conform DSM-IV-TR, este specificată ca episod depresiv cu debut în primele 4 săptămâni după naștere. Simptomele includ fl uctuaţii de dispoziţie, labilitate afecti vă și preocupări referitoare la bunăstarea copilului, intensitatea acestora mergând de la preocupare exagerată până la idei delirante. Prezenţa ruminaţiilor severe sau a ideilor delirante referitoare la copil este asociată cu un risc mare de vătămare a copilului.”
„Simptomele depresiei postnatale includ:
– exagerarea lucrurilor;
– dispoziţie depresivă: plâns facil, lipsă de speranţă, sentiment de gol interior;
– stare anxioasă de diferite grade, de la ușoară la severă;
– grija exagerată faţă de copil;
– modifi cări de apetit și de greutate (de obicei în sensul scăderii în greutate);
– probleme de somn – mama nu poate dormi nici când doarme copilul;
– oboseală extremă, pierderea energiei, epuizare, lene;
– sentimente de lipsă de valoare sau vinovăţie fără o cauză aparentă;
– dificultăţi de concentrare şi stare de confuzie;
– pierderi de memorie;
– interes scăzut faţă de sex;
– dificultăţi în luarea deciziilor;
– gânduri suicidare;
– frica de a nu face rău copilului sau propriei persoane;
– frica de pierdere a controlului”, menționează sursa citată.
În calitate de specialiști ai psihicului uman, datoria psihologilor este de a susține femeile care trec prin depresia postnalată, nicidecum de a le nega stările. Fiți alături de mămicile care trec prin depresie postnatală și nu vă fie teamă să cereți ajutorul unui specialist! Desigur, de preferat un specialist care să și creadă în acest fenomen...
Surse: farma.com.ro, youtube.com
Surse foto: captura video