Specialistul Ionescu Aurelia, medic primar dermato-venerolog Dermato Byronia le ofera mamicilor sfaturi pretioase cu privire la ingrijirea corespunzatoare a pielii, imediat dupa nastere:
Reguli de baza pentru ingrijirea pielii dupa sarcina
Qbebe: Care sunt regulile de baza in ingrijirea pielii dupa nastere?
Dr. Ionescu Aurelia: Se recomanda o igiena riguroasa, pentru ca dupa sarcina fluctuatiile hormonale pot cauza o multitudine de afectiuni - de la acnee la hiperpigmentari.
Dupa demachierea corecta a fetei, se va aplica o crema hidratanta, neuleioasa. Pielea corpului se va masa cu creme pe baza de vitamina E, ulei de masline, unt de cacao sau unt de shea.
Se vor folosi creme de protectie solara cu factor SPF 15. Se vor bea minim 2l de lichide pe zi, crescand aportul pe timpul verii.
Qbebe: In timpul sarcinii se schimba pigmentatia pielii. Dupa nastere raman pete de pigmentare in jurul mameloanelor, a abdomenului si pe fata. Acestea vor trece de la sine sau nu?
Dr. Ionescu Aurelia: Melasma (chloasma) este o hiperpigmentare a pielii ce apare de obicei in sarcina (se mai numeste "masca de gravidie"). Melasma este strans legata de sarcina, hormoni si expunerea la soare. Femeile cu tenul si parul de culoare inchisa prezinta riscul cel mai mare. De obicei, melasma dispare treptat, in cateva luni dupa nastere.
Qbebe: Cat timp persista aceasta pigmentare?
Dr. Ionescu Aurelia: Soarele poate irita petele si se recomanda folosirea unei creme cu protectie solara, adecvata tenului. Pigmentatia fetei si a sanilor se reduce treptat dar linia abdominala (linea nigra) poate persista o perioada mai mare.
Vergeturile dupa sarcina
Qbebe: Cand apar vergeturile cauzate de sarcina?
Dr. Ionescu Aurelia: Vergeturile, cunoscute medical sub termenul "striae" (iar in cazul sarcinii "striae gravidarum") apar de obicei in urma modificarilor rapide si extreme de greutate si afecteaza pana la 90% din femei. Vergeturile pot aparea in adolescenta, in cadrul sarcinii, in cazuri de obezitate si chiar in sporturi ce implica ridicarea de greutati. Vergeturile sunt ereditare.
Vergeturile apar la nivelul dermului, stratul mijlociu al pielii, care este elastic. In cazurile in care este intins timp indelungat, fibrele elastic din derm se pot rupe si apar inesteticele striatii.
Metode de combatere a vergeturilor dupa nastere
Qbebe: Cum pot fi prevenite, tratate sau ameliorate vergeturile?
Dr. Ionescu Aurelia: Cateva sfaturi pentru prevenirea aparitiei vergeturilor: evitati cresterea sau scaderea brusca in greutate, iar in cadrul sarcinii este foarte important masajul pielii mai ales pe zonele predispuse: abdomen, sani, coapse, fesieri. Pielea hidratata este mai elastica. Se recomanda masaj zilnic cu o crema pe baza de cacao sau unt de shea de minim 2 ori pe zi.
Un alt factor important este hidratarea - un aport de 2l de apa pe zi va ajuta in prevenirea aparitiei vergeturilor, mentinand pielea hidratata si din interior. Se recomanda ca gravida sa continue sa faca sport, dar cu acordul medicului obstetrician.
Odata aparute, vergeturile au o culoare rosie sau visinie, iar cu trecerea timpului, devin sidefii sau albe. Vergeturile vechi sunt mult mai greu de indepartat. Din acest motiv, se recomanda tratarea vergeturilor din stadiul incipient, cand au o culoare rosiatica si raspund cel mai bine la tratamente.
Tratamentele ce pot fi realizate pentru atenuarea vergeturilor sunt diverse si depind de varsta, nuanta pielii si chiar si de dieta:
Peeling chimic cu diferiti acizi, ce au ca rol marirea productiei de colagen, asociati cu seruri cu vitamina C
Roller cu micro-ace , ce stimuleaza productia de colagen si se bazeaza pe capacitatea proprie de aparare a pielii
Dermabrazie si masaj cu ultrasunete si cu fiole/creme anti-vergeturi.
Qbebe: Ce le recomandati proaspetelor mamici pentru redobandirea fermitatii pielii dupa nastere?
Dr. Ionescu Aurelia: Dupa nastere se recomanda o dieta echilibrata: fructe si legume bogate in vitamine A si C, alimente bogate in zinc (nuci, peste) si proteine.
Sportul si masajul sunt alti doi factori importanti pentru o piele ferma. Cu acordul medicului, dupa nastere, se pot incepe sporturi usoare: plimbari, inot, yoga.