Sfatul specialistului: ingrijirea pielii dupa nastere

Sfatul specialistului: ingrijirea pielii dupa nastere

Alexandra Negreanu

In primele luni dupa nastere, mamicile sunt atat de preocupate de siguranta, confortul si sanatatea micutului, incat uita de ele. Insa specialistii recomanda o ingrijirea atenta a pielii dupa nastere, deoarece aceasta este cel mai mare organ al corpului si problemele sale nu sunt usor de mascat. Dupa nastere, fluctuatiile hormonale pot cauza o multime de afectiuni la nivelul pielii - de la acnee, pete pana la vergeturi. Din fericire, exista o multime de modalitati atat la nivel intern, cat si extern care sa le ajute pe mamici sa isi redobandeasca fermitatea pielii dupa nasterea bebelusului.

Specialistul Ionescu Aurelia, medic primar dermato-venerolog Dermato Byronia le ofera mamicilor sfaturi pretioase cu privire la ingrijirea corespunzatoare a pielii, imediat dupa nastere:

Reguli de baza pentru ingrijirea pielii dupa sarcina

Qbebe: Care sunt regulile de baza in ingrijirea pielii dupa nastere?

Dr. Ionescu Aurelia: Se recomanda o igiena riguroasa, pentru ca dupa sarcina fluctuatiile hormonale pot cauza o multitudine de afectiuni - de la acnee la hiperpigmentari.

Dupa demachierea corecta a fetei, se va aplica o crema hidratanta, neuleioasa. Pielea corpului se va masa cu creme pe baza de vitamina E, ulei de masline, unt de cacao sau unt de shea.

Se vor folosi creme de protectie solara cu factor SPF 15. Se vor bea minim 2l de lichide pe zi, crescand aportul pe timpul verii.

Qbebe: In timpul sarcinii se schimba pigmentatia pielii. Dupa nastere raman pete de pigmentare in jurul mameloanelor, a abdomenului si pe fata. Acestea vor trece de la sine sau nu?

Dr. Ionescu Aurelia: Melasma (chloasma) este o hiperpigmentare a pielii ce apare de obicei in sarcina (se mai numeste "masca de gravidie"). Melasma este strans legata de sarcina, hormoni si expunerea la soare. Femeile cu tenul si parul de culoare inchisa prezinta riscul cel mai mare. De obicei, melasma dispare treptat, in cateva luni dupa nastere.

Qbebe: Cat timp persista aceasta pigmentare?

Dr. Ionescu Aurelia: Soarele poate irita petele si se recomanda folosirea unei creme cu protectie solara, adecvata tenului. Pigmentatia fetei si a sanilor se reduce treptat dar linia abdominala (linea nigra) poate persista o perioada mai mare.

Vergeturile dupa sarcina

Qbebe: Cand apar vergeturile cauzate de sarcina?

Dr. Ionescu Aurelia: Vergeturile, cunoscute medical sub termenul "striae" (iar in cazul sarcinii "striae gravidarum") apar de obicei in urma modificarilor rapide si extreme de greutate si afecteaza pana la 90% din femei. Vergeturile pot aparea in adolescenta, in cadrul sarcinii, in cazuri de obezitate si chiar in sporturi ce implica ridicarea de greutati. Vergeturile sunt ereditare.

Vergeturile apar la nivelul dermului, stratul mijlociu al pielii, care este elastic. In cazurile in care este intins timp indelungat, fibrele elastic din derm se pot rupe si apar inesteticele striatii.

Metode de combatere a vergeturilor dupa nastere

Qbebe: Cum pot fi prevenite, tratate sau ameliorate vergeturile?

Dr. Ionescu Aurelia: Cateva sfaturi pentru prevenirea aparitiei vergeturilor: evitati cresterea sau scaderea brusca in greutate, iar in cadrul sarcinii este foarte important masajul pielii mai ales pe zonele predispuse: abdomen, sani, coapse, fesieri. Pielea hidratata este mai elastica. Se recomanda masaj zilnic cu o crema pe baza de cacao sau unt de shea de minim 2 ori pe zi.

Un alt factor important este hidratarea - un aport de 2l de apa pe zi va ajuta in prevenirea aparitiei vergeturilor, mentinand pielea hidratata si din interior. Se recomanda ca gravida sa continue sa faca sport, dar cu acordul medicului obstetrician.

Odata aparute, vergeturile au o culoare rosie sau visinie, iar cu trecerea timpului, devin sidefii sau albe. Vergeturile vechi sunt mult mai greu de indepartat. Din acest motiv, se recomanda tratarea vergeturilor din stadiul incipient, cand au o culoare rosiatica si raspund cel mai bine la tratamente.

Tratamentele ce pot fi realizate pentru atenuarea vergeturilor sunt diverse si depind de varsta, nuanta pielii si chiar si de dieta:
Peeling chimic cu diferiti acizi, ce au ca rol marirea productiei de colagen, asociati cu seruri cu vitamina C
Roller cu micro-ace , ce stimuleaza productia de colagen si se bazeaza pe capacitatea proprie de aparare a pielii
Dermabrazie si masaj cu ultrasunete si cu fiole/creme anti-vergeturi.

Qbebe: Ce le recomandati proaspetelor mamici pentru redobandirea fermitatii pielii dupa nastere?

Dr. Ionescu Aurelia: Dupa nastere se recomanda o dieta echilibrata: fructe si legume bogate in vitamine A si C, alimente bogate in zinc (nuci, peste) si proteine.
Sportul si masajul sunt alti doi factori importanti pentru o piele ferma. Cu acordul medicului, dupa nastere, se pot incepe sporturi usoare: plimbari, inot, yoga.

Articolul urmator
10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
    Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

    O vacanță în doi poate schimba complet mersul relației. Un cuplu care a plecat în prima vacanță fără copii, compleșiți de sentimentele de vină și remușcări s-a...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    © 2024 Qbebe