Când revine menstruația după naștere
În principiu, în cazul femeilor care nu alăptează un procent de 80% au din nou menstruație într-un interval de 10 săptămâni după naștere (există specialiști care susțin că este vorba despre 6-8 săptămâni). Alăptarea poate întârzia menstruația și ovulația timp de cel puțin 20 săptămâni, însă acest interval poate fi mai scurt sau dimpotrivă mai lung, de la un caz la altul. În acest sens, există și femei care pot să nu aibă menstruația pe întreaga perioadă a alăptării, în timp ce altele au din nou la 2 luni după naștere (chiar dacă alăptează).
În cazul în care menstruația nu revine curând după naștere și ați avut parte de o naștere vaginală, medicul poate recomanda să evitați folosirea tampoanelor interne la prima menstruație după naștere (corpul este în perioada de vindecare, iar tampoanele pot traumatiza zona).
Citește și:
Instalarea menstruatiei dupa nastere
Ce se întâmplă, de fapt?
De ce femeile care alăptează au prima menstruație după naștere mai târziu decât restul? Principalul motiv este reprezentat de hormoni; aceștia sunt necesari pentru a produce lapte matern (prolactina care este secretată de glanda pituitară) care suprimă hormonii reproducători. Drept urmare, nu apare ovulația, respectiv nu este eliberat un ovul pentru a fi fertilizat (există păreri care susțin că apare ovulația chiar înainte de prima menstruație după naștere, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de menstruație - un indicator în acest sens poate fi reprezentat de aspectul mucusului cervical). În lipsa acestui proces, cel mai probabil menstruația va lipsi.
Un aspect important în acest sens, de altfel subiect constant de controversă, este reprezentat de contracepție. Conform Asociației de Profesioniști în Sănătatea Reproductivă, un procent de 1 din 100 femei rămân anual însărcinate chiar dacă alăptează continuu. Astfel, deși alăptarea este considerată drept o metodă de contracepție de încredere, nu constituie o garanție pentru a vă proteja de o sarcină viitoare. Iată ce presupune o alăptare continuă: hrănirea copilului la sân cel puțin o dată la 4 ore în timpul zilei sau la maxim 6 ore noaptea, hrănirea copilului la sân fără a exprima laptele, copilul nu suge suzetă. În cazul în care bebelușul doarme întreaga noapte sau este hrănit și cu lapte praf, alăptarea nu mai garantează apariția unei alte sarcini (menstruația va reveni în decurs de 1-3 luni). De asemenea, dacă alăptați și menstruația revine, nu mai există contracepție pentru o viitoare sarcină, însă sunt disponibile o serie de metode lipsite de efecte adverse și pentru mamele care alăptează.
Prima menstruație după naștere - cum se va prezenta
Când revine menstruația după naștere, sunt șanse mari să fie diferită de modul în care se prezenta înainte de sarcină. Se întâmplă acest lucru deoarece corpul încearcă din nou să se adapteze la ciclul menstrual. În acest sens, puteți experimenta: crampe mai puternice sau mai ușoare decât erați obișnuite, mici cheaguri de sânge, flux sanguin mai mare, flux care pare să se oprească și să înceapă din nou. Pe măsură ce menstruația își reia cursul normal, aceste modificări vor fi mai puțin vizibile. În cazul în care alăptați, iar menstruația revine la un moment dat, se poate să dureze mai mult decât erați obișnuite (chiar 2 săptămâni) și apoi să lipsească timp de 1-2 luni. De asemenea, crampele specifice perioadei menstruale tind în general să fie mai ușoare după naștere (probabil ca urmare a întindere uterului din timpul sarcinii); nu este o regulă deoarece unele femei pot experimenta dureri chiar mai mari decât în perioada antepartum.
Indiferent de metoda prin care ați născut (natural sau prin cezariană), trebuie să vă așteptați la hemoragie și scurgeri vaginale după naștere deoarece corpul continuă să elimine sângele și mucoasa uterină din perioada sarcinii. În primele săptămâni, se poate ca sângele să fie mai abundent și să conțină cheaguri, iar pe măsura trecerii timpului (devine roșu pal și apoi maroniu) este înlocuit cu o scurgere vaginală cunoscută sub denumirea de lohii (un lichid corporal cu un aspect transparent sau alb cremos). Această scurgere poate persista aproximativ 6 săptămâni când în mod normal revine menstruația, dacă nu alăptați (dacă după lohii observați o hemoragie este probabil prima menstruație).
Iată și situațiile în care hemoragia după naștere constituie un motiv de îngrijorare: folosirea a mai mult de un tampon la fiecare oră, sângerare însoțită de durere subită și gravă, febră apărută subit, sângerare continuă mai mult de 7 zile. În aceste situații trebuie să contactați medicul de urgență.
De reținut
Revenirea corpului la ciclul menstrual după naștere face parte din procesul natural de vindecare a corpului și diferă de la o femeie la alta. Pentru unele femei menstruația poate întârzia până la 6 luni sau chiar mai mult ca urmare a unui nivel crescut de hormoni asociați alăptării. Alăptarea nu constituie o metodă de contracepție garantată, iar dacă doriți să vă protejați de o sarcină viitoare trebuie să apelați și la metode suplimentare precum pilule contraceptive sau prezervativ. Nu trebuie să vă alarmați dacă menstruația este mai abundentă sau dimpotrivă mai puțin abundentă decât înainte să nașteți; de asemenea, este posibil ca la început ciclurile menstruale să fie neregulate.
În cazul în care observați simptome de îngrijorare la prima menstruație după naștere (sânge de culoare roșu aprins, cheaguri mari de sânge, uter sensibil, scurgere cu miros neplăcut) sau dacă timp de 2-3 luni postpartum menstruația este extrem de abundentă trebuie să contactați medicul deorece poate fi vorba despre o infecție, respectiv afecțiuni uterine sau hormonale. Dacă bebelușul este hrănit artificial iar menstruația nu revine în decurs de 3 luni trebuie să fiți consultate de către medic deoarece poate fi vorba despre amenoree secundară sau alte probleme similare.
Surse:
www.babycenter.com; www.healthline.com; www.nhs.uk