Mâncare de spital după naștere în maternitățile de stat din România
- Arad spital de stat, supă strecurată,brânză, crenvurști, mazăre, pui. Nu a fost rea mâncarea dar cam slăbuț meniul, la clinici private chiar te burdușesc de mâncare.
- Focșani....jalnic....îmi aducea maică-mea mâncare pentru că eram cu cezariana și nu puteam să cobor și să urc scările să pot merge la magazin....o mizerie de mâncare pe care nu o primeam daca nu aveam tacâmuri de acasă.....
- Îmi pare rău că nu am făcut poze, la mic dejun primeam un cartof copt în coaja și o cutiuță mică de unt cu o cană de ceai. Am slăbit 10 kg în 5 zile.
- Chiar am mâncat bine. Dimineața dulceata cu unt și pâine, la prânz ciorbă și felul 2, însă toate au fost delicioase și cu carne, am născut la maternitatea Filantropia!
- Am făcut foamea în spital ...Când am ajuns acasă îmi venea să golesc frigiderul
- Mie mi-a adus de acasă sau comandam că mâncarea de diabetici nu-mi place. Am luat o dată la amiază o ciorbă și a fost apă goală cu puțina pastă de roșii. De atunci nu mai servesc așa ceva. Eram la spitalul Deva, a doua naștere. La prima am născut în HUNEDOARA dar mâncam doar pizza (era lângă spital pizzeria) și iaurturi simple cu gem aia.
- Absolut nimic din spital. Am născut acum 2 ani și 8 luni. Va spun cu tristețe că nu aș putea manca. Cel puțin în spitalul din Craiova. Unde doamnele care spălau culoarul la 10 minute serveau masa.. Acum nu știu cum e in spital, de când cu Covid.
- Am născut la Giulești în perioada de urgență, mâncare multă, variată, curat în salon, baie în salon, 3 paturi (erau si saloane cu mai multe fete).
- Bine ca nu ma omor cu mancarea...în 2019 - Sf.Pantelimon Ilfov. Nu m-a intrebat nimeni nimic legat de mâncare și am stat 7 zile în spital. Am născut seara la 8 (cezariana) și a doua zi dimineață la 6 m-au transferat în salon, abia mă mișcam..iar pentru a lua micul dejun trebuia să merg în sala de mese, nu aveai voie sa mănânci în salon ca tare urât făceau asistentele.
- Primul băiat l-am născut acum 4 ani în Franța, mâncarea super bună! La cina și prânz pe lângă felul 1 și felul 2 am primit și un mic desert. Al doilea băiețel l-am născut în Satu Mare acum 3 săptămâni, zi de zi șuncă și brânză topită la micul dejun, iar la prânz și cină de multe ori mâncare fără gust și aspect ciudat zici ca erau lături! Dar am prins și de vreo 2 ori ceva care era chiar comestibil și gustos!
- În spitalul județean Constanța mâncarea este execrabilă am fost internată la pediatrie când eram copil de multe ori, era oribilă, am născut de 2 ori tot oribilă, am fost cu copilul internată foarte oribilă, să nu mai zic de mizeria care era mai ales în toalete. Cred că nici porcii nu ar mânca mizeria aia de spălătură. Ciorba avea o culoare horror și niciun gust. Nu-mi explic din ce mizerii fac ăia mâncarea pentru bolnavi. Doar micul dejun îl puteam mânca.
- La micul dejun mi s-au pus direct în mână fără farfurie, șervețel nimic două felii de pâine și o bucată de cașcaval dubios.
- Aam o naștere în Belgia și pot sa zic că mâncarea a fost foarte bună, am avut de toate în afară de tort. Comparație mare între România și Belgia am născut la ora 20:19 și la 10 deja asistenta a venit cu mâncare calda ....în România am primit seara târziu mâncare am născut la ora 13 și înspre seara au venit cu mâncare, dar nu am mâncat-o. Noroc cu soacra mea ca îmi pregătea mâncare și îmi aducea soțul meu!
Citește și:
- Revoltător! Cum arată micul dejun la un spital de copii din Iași: ”Vă bateți joc!”, scrie mama copilului
- Cum arată meniul gravidelor la maternitatea din Sibiu. Explicația spitalului lasă de dorit, ca și meniul, de altfel
- Șobolani și ploșnițe pe holuri și viermi în mâncare: așa arată un spital pentru copii in România
Meniurile pacientelor internate
Posted by Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu - Maternitatea Giulesti on Monday, July 15, 2019
Mâncare de spital după naștere în maternitățile din alte țări europene
- Am născut în Franța, mâncarea a fost bună. Cafeaua cu lingurița, dar a fost ok. Totul nota 100. Aveau într-o zi piure cu pește, dar așa bun a fost ca mi-e ciudă ca nu am cerut rețeta.
- Eu am născut in Lisabona ...maternitate de stat...pot spune ca mâncarea era foarte bună și puteam să-mi aleg mereu pe următoarea zi ce doream sa mănânc deoarece aveau meniu la alegere. Atât mâncarea cât și curățenia și serviciul medical excepțional...
- Eu am nascut in Anglia...maternitate de stat...pot spune ca mâncarea era foarte bună și puteam să-mi aleg mereu pe următoarea zi ce doream să manânc deoarece aveau meniu la alegere.
- Am nascut in Olanda-den bosch în 2017 și am fost tratată mai ceva ca la hotel, pentru că nu am stat mult în spital am mâncat doar odata și la fel mâncare foarte bună/ Și după ce naști te întreaba ce vrei să bei și îți aduce prăjitură, dacă e baiat cu bulinuțe albastre, iar daca e fetiță cu roz.
- 2 nașteri în UK. 3 mese pe zi, aveam meniu și alegeam zilnic ce voiam pt cele 3 mese (inclusiv pentru soț). Servire la pat, nu ridicam un pai. Voiam ceva, sunam și venea cineva și îmi aducea (ceai, apa etc). Poza mea de suflet rămâne cea de la a doua naștere când în camera de triaj (adică o camera doar pentru mine și soț) mi-au adus ceai, biscuiți și aromaterapie (să mă relaxez până vine o moașă să îmi verifice dilatația). Deci mulțumesc UK că m-ai adoptat.
- Am născut în UK în urmă cu 7 luni, nu m-am gândit să fac poze, dar mâncarea a fost foarte bună, aspectuoasa și îndestulătoare. În fiecare zi venea cu meniul cineva de la bucătărie să mă întrebe pentru a doua zi ce vreau să mănânc la cele 3 mese.
- Ultimul copil l-am născut în Grecia la un spital de stat. Ce să spun? Incomparabil cu România, începând cu internarea și terminând cu externarea. De mâncare ce să spun? Exact că la un restaurant și foarte multă! Carne la grătar, pulpa de pui la grătar sau cuptor, câte un peste întreg cam la 400-500g la cuptor și multe altele. Dimineața nu servesc ceai. Servesc lapte cu cacao, pastramă, ou fiert, salam uscat etc. La ora 10 primeam tiropite (plăcinte) calde cu brânză și un iaurt. La ora 13 era prânzul compus din carne, mai mult la grătar, piure de cartofi, orez, mazăre și o salată în alt bol. Apoi primeam o porție de macaroane cu carne sau cu ton și la sfârșit prăjitură sau o felie mare de tort .La ora 16 primeam fructe. Mereu era la fel: două banane, o felie de pepene și pepene galben. La ora 19 era cina și primeam o bucaăa mare cât palma de carne la cuptor cu diferite legume și un iaurt. Am ieșit cu un plus de kg din spital. Daca mi-ar fi spus cineva ce meniu este la un spital de stat în Atena, nu aș fi crezut!
- Am născut în Germania...pot să zic că m-am simțit că la hotel în legătură cu mâncarea...prima dată mi-au dat o listă să-mi aleg pe 7 zile felurile de mâncare pe care le vreau când vine ora mesei...Eu nu prea știind ce înseamnă toate am selectat și eu ce înțelegeam dar au fost foarte bune...de la A la Z nu am ce să zic..(când venea soțul la vizita și vedea ce mi se aduce mai gusta și el) arăta că la restaurant.
- Eu am născut în Italia.Nici nu ziceai că sunt în spital. Foarte bună mâncarea, și nu numai tot personalul foarte atenți și niciunul nu așteaptă să îi bagi în buzunar.
- Eu am născut în Spania! Jos pălăria, totul cald, ambalat, etichetat! 3 mese pe zi mic dejun, prânz și cină, plus gustare la ora 5! 3 feluri de mâncare felul1, felul2 și desert, de la fructe la înghețată. Am născut la stat, costuri ambele nașteri 0 euro.
- În Germania dimineața bufet mâncai ce voiai, la prânz de exemplu am primit pește cu legume, supă cremă cu crutoane și salată, în 3 zile a fost foarte diversificată mâncarea, plus că aveam o cafenea în spital unde putem cu cei care veneau în vizita să servim o cafea, un ceai...ca la hotel... m-am strâmbat că mă externează a treia zi.
Concluzia?
Suntem pe drumul cel bun, dar mergem cu viteza unui melc octogenar. În acest moment în România sunt puține maternități de stat care oferă, într-adevăr, un meniu potrivit pentru o mamă care a născut prin cezariană sau pentru o mamă care a născut natural. Comparativ cu alte state europene și chiar de pe alte continente mai avem mult până să ajungem departe. În maternitățile de stat din țara noastră desigur că meniurile sunt excelente, pentru că și prețurile sunt pe măsură și atunci spitalul își permite să ofere mâncare diversă și sănătoasă. Îmi voi permite să spun un adevăr pe care toată lumea îl știe deja. Sunt convinsă că bugetul spitalelor le permite să ofere un meniu decent, însă de cele mai multe ori acel buget ajunge în buzunarelor celor care semnează contractele de catering sau a celor care se ocupă cu aprovizionarea. Mai jos este un exemplu de meniuri dintr-o maternitate privată din România.
Surse: Facebook Group, Realitatea, Digi24