Fructe si legume proaspete usor de preparat
Fructele si legumele pot alcatui mesele rapide, usor de pregatit si nutritive pe care le poti strecura in multe dintre responsabilitatile tale de proaspata mamica. Acum ai nevoie de o abordare creativa a alimentatiei, cum ar fi alegerea unor alimente care necesita o minima pregatire sau deloc.
Alimente hranitoare dar usor de preparat sunt fructele proaspete, legumele crude, branza topita pe paine prajita, branza de vaci, iaurt si cu stafide, seminte de floarea soarelui, cereale, carne de peste fript. Mesele usor de pregatit nu includ alimente semi-preparate pe care le gasim in comert.
Mesele regulate
Mancatul pe fuga sau in picioare te face sa te simti ca nu ai avut o masa; la acest obicei adaugata si oboseala pot contribui la mancatul in exces Nu te vei simti satula niciodata. Este de asemenea, un obicei nu foarte bun pentru digestie. Pune bebelusul intr-un leagan sau intr-un scaun de copil, astfel mainile tale sunt libere si poti lua o masa rapida, insa sanatoasa. Daca bebelusul tau are nevoie sa fie aproape de pieptul tau, un port bebe, care iti va tine copilul la san, este de ajutor. Sau poti astepta pana cand bebelusul este linistit sau doarme si poti lua masa linistita
Sfaturi pentru ameliorarea constipatiei
Constipatia este o afectiune comuna si neplacuta dupa nastere. Sfaturile de mai jos te pot ajuta sa ameliorarezi aceasta afectiune:
* Opteaza pentru o forma de exercitiu zilnic, cum ar fi mersul pe jos.
* Asigura-te ca dieta ta contine cantitatile adecvate de fibre dietetice: cereale bogate in fibre si o multime de fructe si legume bogate in fibre. Aportul de lichide trebuie sa fie cel putin egal cu cel de fibre in dieta unei proaspete mamici.
* Bea multe lichide. Doi pana la trei litri de lichide pe zi este recomandat, in general si chiar mai mult de 2 litri daca alaptezi.
* Bea o cana de suc de prune pe stomacul gol, urmat de mai multe cesti de apa fierbinte, ceai decofeinizat sau alte bauturi fierbinti.
* Evita utilizarea regulata a laxativelor. Daca utilizezi un laxativ de mai multe ori pe zi, risti ca a treia sau a patra zi intestinele tale sa nu se mai puna in miscare fara a folosi un laxativ.
Cum poti obtine momente de odihna
Nu alimentele te scutesc de fapt, de oboseala. O dieta de buna, de calitate te ajuta sa te simti bine, dar nu este un substitut pentru odihna si somn. Cele mai multe dintre proaspetele mame se lupta cu senzatia de oboseala, care nu le da pace o perioada lunga de timp. Momente de repaus adecvate, sunt importante pentru recuperarea organismului dupa o nastere, pentru ca sanii sa produca lapte si pentru a fi odihnita si a te bucura de zambetul bebelusului tau.
Fa-ti timp pentru tine de fiecare data cand copilul doarme si foloseste momentele de liniste ale copilului pentru a spala, calca si pentru a face mancare. In timpul tau de odihna, pune telefonul pe silentios, astfel incat pauzele tale de somn sa nu fie perturbate. Lasa familia si prietenii sa te ajute cu spalatul rufelor si alte treburi casnice. In perioada de lauzie sau cat timp alaptezi evita cofeina pentru a nu-ti afecta sistemul biologic de somn.
Restaurarea rezervelor de fier dupa nastere
In lista problemelor postpartum comune se afla si anemia. Unele femei sunt anemice dupa nastere. Acest lucru inseamna ca au mai putine celule rosii din sange decat produce corpul in mod normal. Anemia postpartum poate rezulta din 3 cauze: daca mama a fost anemica in timpul sarcinii, de la pierderea de sange in timpul nasterii sau daca nasterea a fost multipla. Este recomandat sa ti se recolteaze probe de sange imediat dupa nastere . Daca testele de laborator confirma ca esti anemica, va trebui sa incepi un tratament imediat. In cazul in care pierderea de sange a fost in cantitate mare in timpul nasterii, este posibil sa fi primit o transfuzie de sange. In caz contrar, tratamentul are drept scop restabilirea nivelului de fier prin dieta si suplimente.
Daca medicul iti prescrie un supliment de fier, este necesar sa-ti ajuti organismul sa-l absoarba. Pentru a face acest lucru, o masa pe zi trebuie sa includa un aliment bogat in vitamina C. Surse excelente de vitamina C le gasim in fructe, citrice, rosii, cartofi cpti si broccoli.
Sursele alimentare de fier le mai gasim si in carnea rosie slaba, organe, spanac, galbenusurile de ou (insa limitat pana la trei-patru pe saptamana). Evita sa-ti administrezi suplimentul de fier concomitent cu orice sursa importanta de calciu, deoarece calciul interfereaza cu absorbtia de fier. Sursele de calciu includ laptele, iaurtul, branza si antiacide. Deoarece produsele lactate degresate sunt de o importanta nutritionala semnificativa, nu le elimina definitiv ci doar incearca sa le incluzi in alte mese decat cele care insotesc suplimentele de fier.
Recuperarea dupa cezariana
Dupa ce ai trecut printr-o operatie de cezariana, trecerea alimentelor prin tractul digestiv te supara temporar, rezultand instalarea gazelor si constipatiei. Ambele afectiuni pot fi tratate prin mers pe jos, ce ajuta la cresterea activitatii intestinelor si la eliminarea gazelor. Este important sa mananci. Exista o tentatie de a nu manca atunci cand te simti atat de balonata, dar consumul de alimente ajuta la restabilirea miscarii intestinale, scapand astfel de constipatie. Managementul nutritional dupa o interventie chirurgicala include sporirea vitaminei C si proteinelor in dieta ta. Vitamina C contribuie la vindecarea ranilor si, proteinele ajuta corpul sa-si revina la normal.
Pierderea in greutate dupa sarcina
In timp ce hrana ar trebui sa fie preocuparea cea mai importanta, multe dintre proaspetele mamici sunt ingrijorate cu pierderea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii.
Alaptarea te poate ajuta sa pierzi din kilogramele acumulate. Modelul de pierdere in greutate dupa sarcina variaza de la mama la mama. Multi factori afecteaza revenirea a greutate obisnuita. Daca alaptezi, caloriile pe care le folosesti pentru fabricarea laptelui te pot ajuta sa pierzi in greutate, dar trebuie sa consumi mai multe calorii decat ai consumat inainte de sarcina. Fiecare organism al femeii raspunde diferit, asa ca trebuie sa ai rabdare. Este mult mai important sa ai o alimenattie adecvata si calorii necesare pentru alaptare decat cum sa pierzi in greutate mai repede.
Daca nu mai alaptezi poti incepe o dieta nuntritionala si sport.Daca bebelusul a trecut la biberon si l-ai intarcat definitiv, poti incepe eforturile de slabire prin evaluarea dietei tale din timpul sarcinii. Incearca sa continui obiceiurile alimentare bune dobandite in timpul celor 9 luni, cum ar fi mesele regulate, echilibrate si inclusiv toate grupele alimentare importante de zi cu zi. Bea multe lichide si evita zaharul, alimentele bogate in grasimi si alcoolul; oricum acestea ofera calorii goale.
Pentru a pierde in greutate dupa nastere, trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Poti realiza acest lucru prin cresterea activitatii tale, nu prin reducerea drastica a aportului caloric. Prin reducerea aportul de calorii nu faci decat ca metabolismul sa incetineasca. Exercitiile fizice regulate, chiar daca sunt pasi de dans cu copilul in brate pe muzica de copii sau scoaterea bebelusului la plimbare, este cea mai buna abordare.
Afla mai multe trucuri si sfaturi pentru a slabi dupa nastere din interviul video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.