Detalii revoltătoare despre cazul gravidei care a murit după naștere așteptând 3 ore ca să fie consultată de medicul care vorbea cu un amic la telefon

Detalii revoltătoare despre cazul gravidei care a murit după naștere așteptând 3 ore ca să fie consultată de medicul care vorbea cu un amic la telefon

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cazul Geaninei Sechel, tânăra de 23 de ani care a decedat la o zi după naștere, a reintrat încă de anul trecut în atenția anchetatorilor. Până în prezent, nu s-a ajuns la o concluzie clară despre adevărații vinovați pentru această tragedie.

Decesul tinerei mame din Piatra Neamț a avut loc pe 30 noiembrie 2017, la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde aceasta se internase în data de 28 noiembrie, urmând să nască, la termen, o fetiță.

Pe parcursul sarcinii, Geanina Sechel s-a aflat în grija medicului ginecolog Cosmin Rugină, din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț. În timpul primului trimestru de sarcină, Geaninei i se identificase o valoare a pulsului ușor mărită, motiv pentru care a fost supusă unui control cardiologic. În cadrul acestuia, valoarea pulsului a fost de 114 bătăi/minut, de aceea medicul cardiolog nu i-a prescris vreun tratament. La următoarele controale, pulsul tinerei a fost normal, dar la controlul de la 32 de săptămâni, acesta a avut iar o valoare ridicată și s-a decis retrimiterea ei la medicul cardiolog. S-a pus diagnosticul de tahicardie sinusală, s-a prescris un tratament pentru 1 săptămână și s-a vorbit despre o reevaluare. În urma reevaluării, s-a decis continuarea tratamentului, dar nu s-a adus vorba despre o indicație de naștere prin cezariană din cauza prezenței unei afecțiuni cardiace. Geanina Sechel s-a internat apoi la Spitalul Județean Piatra Neamț, iar în noaptea de 28 noiembrie 2017 a intrat în travaliul. A doua zi, în jurul orei 11.20 dimineața, a născut o fetiță sănătoasă. Geanina a mai fost ținută în sala de nașteri timp de 4 ore, iar după aceea a fost dusă în secția de lăuze. A fost în continuare monitorizată pentru a i se verifica tensiunea și pulsul.

În după-amiaza zilei de 29 noiembrie, în jurul orei 16.45-16.50, o asistentă l-a anunțat pe medicul Cosmin Rugină că pacienta Geanina Sechel avea palpitații și pulsul ridicat (212 bătăi/minut). Acesta a venit să-și examineze pacienta și a hotărât să solicite ajutorul medicului cardiolog de gardă, Lucia Chetreanu. Pentru că a precizat că nu poate consulta atunci pacienta, că are alte urgențe, i-a recomandat medicului Cosmin Rugină ce medicament să-i dea Geaninei, spunând că va trece să o consulte după ce încheie cu urgențele. Conform declarațiilor date de către medicul Cosmin Rugină în cadrul anchetei declanșate în urma decesului Geaninei Sechel, acesta a solicitat și efectuarea unui EKG și i-a dat să ia două tablete din medicamentul indicat prin telefon de medicul cardiolog Lucia Chetreanu. De asemenea, acesta le-a solicitat aparținătorilor Geaninei să achiziționeze ei medicamentul pentru ca aceasta să-și poată continua tratamentul, până când urma să se ia legătura direct cu medicul cardiolog. Până când Geanina a ajuns să fie văzută de către medicul cardiolog au trecut trei ore, aflându-se ulterior că Lucia Chetreanu era „prinsă” la telefon, cu „discuții amicale”. 

Dacă inițial starea Geaninei cunoscuse o ușoară ameliorare după administrarea tabletelor recomandate, situația ei a reînceput să se agraveze. Până la ora 19.40, ea nu a fost consultată de medicul cardiolog, iar Dr. Cosmin Rugină a sunat iar la telefonul de gardă de la secția de cardiologie. S-a dus personal la Dr. Lucia Chetreanu și i-a arătat cele 2 EKG-uri efectuate Geaninei, dar și foaia de observație. Potrivit datelor furnizate de instanța implicată în cazul Geaninei Sechel, medicul Cosmin Rugină a fost invitat să se așeze pe pat și să o aștepte pe Dr.Lucia Chetreanu, timp în care aceasta „era într-o discuție amicală la telefon pe telefonul personal”. După câteva minute, aceasta s-a uitat pe investigațiile pe care i le-a prezentat medicul Cosmin Rugină și a solicitat transferul Geaninei la secția de cardiologie. Starea ei se agravase, intrase în stop cardiorespirator, așa că au fost necesare manevre de resuscitare. În jurul orei 23.03, a fost confirmat decesul pacientei.

În urma incidentului, s-a deschis o anchetă, în paralel cu cercetarea disciplinară a medicului ginecolog Cosmin Rugină și a medicului cardiolog Lucia Chetreanu. În cazul lui Cosmin Rugină, s-a decis inițial să i se dea un avertisment scris, iar comisia de disciplină i-a reproșat că a așteptat prea mult timp până când a apelat la sprijinul colegei de la secția de cardiologie și că nu a solicitat un consult cardiologic și în momentul în care Geanina Sechel a fost internată în spital pentru a naște. Medicul Cosmin Rugină a contestat hotărârea judecătorilor cu privire la sancțiunea ce îi fusese aplicată. Acesta a făcut demersurile necesare la Tribunalul Neamț și apoi la Curtea de Apel Bacău. În final, i s-a dat câștig de cauză, sancțiunea i-a fost anulată, motivația judecătorilor care au luat această decizie fiind: „Curtea remarcă, în prealabil, că nerevenirea cu o solicitare ”mai fermă” la un coleg, nu se pliază noţiunii de folosire cu maximă eficienţă a timpului de lucru şi nici celei de executare în timp optim a lucrărilor; de asemenea, nu s-a indicat, argumentat şi nici probat de către angajator, care este procedura medicală sau concretă în cazul în care un medic solicită sprijinul profesional al unui coleg de pe o altă secţie, astfel încât, să se poată efectua o verificare obiectivă a modului în care contestatorul a procedat în cauza dată”.

Referitor la medicul cardiolog Lucia Chetreanu, sancționată cu diminuarea cu 10% a salariului pentru 1 lună și interdicția de a efectua gărzi în cadrul secției de cardiologie a Spitalului Județean Neamț, aceasta a încercat și ea să conteste decizia judecătorilor. În cazul ei, contestația a fost însă respinsă. 

Curtea de Apel Bacău a dat explicațiile care justifică menținerea sancțiunilor aplicate în cazul medicului Lucia Chetreanu: „Apelanta-contestatoare, Chetreanu Lucia, în calitate de doctor de gardă a fost aşteptată mai bine de 3 ore la consult, fiind anunţată în mod repetat. Nu poate justifica neprezentarea la urgenţe şi nici dacă era sau nu în spital în acel moment. A susţinut aspecte nereale cu privire la faptul că a fost solicitată la două urgenţe la UPU, în acele ore, aspect negat de medicii care au fost de gardă la UPU şi nu a apărut pe camerele de luat vederi în acea perioadă lungă de timp, de asemenea cu privire la solicitarea sa la o urgenţă (stop cardiac) la ATI, aspect negat de medicul de gardă din ATI, iar pe FOCG a pacienţilor internaţi în Secţia Cardiologie nu este trecut nici un consult care să justifice implicarea apelantei-contestatoare, în vreun act medical, precum şi în Registrul de consultaţii de pe secţie nu au fost înregistrate urgenţe.”

În vara anului trecut, s-a stabilit să se realizeze o nouă expertiză cu privire la cazul Geaninei Sechel din Piatra Neamț, întrucât tot ce se știa clar până atunci era că tânăra a decedat fără a avea un diagnostic. În aceste condiții, a fost solicitat un corp de experți de la Iași. Concluziile lor au fost următoarele:

• Încă din clipa în care s-a realizat prima electrocardiogramă și s-a sesizat pulsul de 200 de bătăi/minut, „se impunea o atitudine terapeutică imediată, chiar dacă starea pacientei era bună. Tahicardia paroxistică supraventriculară este o urgență medicală, care impune monitorizare și tratament imediat”

• Pentru că pulsul constatat era mărit, având în vedere că Geanina Sechel era după naștere, se impunea imediat „după identificarea tulburării de ritm transferul în secția ATI pentru monitorizare și tratament. Această atitudine ar fi crescut substanțial șansele de supraviețuire ale pacientei”

• Era neapărat necesar un control cardiologic al pacientei Geanina Sechel în momentul internării în Spitalul Județean Piatra Neamț, având în vedere problemele ei cardiace pe care medicul Cosmin Rugină le știa după ce Geanina fusese văzută de un cardiolog pe timpul sarcinii: „Având în vedere antecedentele de tahicardie sinusală a ale sus-numitei, apreciem că examenul cardiologic se impunea încă de la internare, urmat de monitorizare și tratament recomandat de cardiolog”

După ce au făcut publice aceste concluzii, experții din Iași au precizat „că stabilirea noțiunii de culpă (termen juridic) nu este de competența medicinei legale” și că „internarea în secția ATI pentru monitorizare și tratament după identificarea tulburării de ritm ar fi crescut substanțial șansele de supraviețuire ale persoanei”.

Surse: adevarul.ro, mesagerulneamt.ro, zch.ro

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș
Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tripleții mei au murit la câteva ore de la naștere, după ce ne-am chinuit să concepem timp de 3 ani. Experiența traumatică m-a făcut un părinte mai bun
    Tripleții mei au murit la câteva ore de la naștere, după ce ne-am chinuit să concepem timp de 3 ani. Experiența traumatică m-a făcut un părinte mai bun

    Diagnosticul de infertilitate și pierderea tripleților concepuți cu mare greutate și proceduri medicale nu i-a descurajat pe Johnny și Susan să își întemeieze o familie....

    O femeie, însărcinată în patru luni, a murit la spitalul din Bacău după 24 de ore de la internare
    O femeie, însărcinată în patru luni, a murit la spitalul din Bacău după 24 de ore de la internare

    O gravidă însărcinată în patru luni a decedat la Spitalul Județean Bacău la nici 24 de ore de la internare. Tânăra s-a prezentat cu dureri abdominale grave, frisoane...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii
    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii

    Legătura dintre o mamă și copilul ei rămâne puternică și în situațiile în care viața îi desparte. Există și cazuri fericite în care, chiar dacă...

    Fetița care a fost lovită de o mașină în Parcul Pantelimon a trecut printr-o operație de nouă ore pentru a-i fi replantat piciorul amputat. Fratele ei a murit în accident
    Fetița care a fost lovită de o mașină în Parcul Pantelimon a trecut printr-o operație de nouă ore pentru a-i fi replantat piciorul amputat. Fratele ei a murit în accident

    La ieșirea din parcul Pantelimon, o mamă a trecut prin șocul vieții ei, văzându-și copiii izbiți de o mașină condusă de un tânăr de 17 ani, fără permis. Fetița de 7...

    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore
    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore

    Internată de urgență la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, o femeie însărcinată în 39 de săptămâni a fost lăsată să aștepte într-o rezervă 11...

    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon
    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon

    O fetiță în vârstă de 12 ani a fost lovită în plin de un tramvai, în sectorul 5 al Capitalei, la începutul acestei săptămâni. Potrivit primelor...

    O mamă a adoptat un băiețel cu autism, care nu vorbea, la vârsta de nouă ani. Acum cântă împreună la cor
    O mamă a adoptat un băiețel cu autism, care nu vorbea, la vârsta de nouă ani. Acum cântă împreună la cor

    CJ a fost adoptat la vârsta de 9 ani, pe vremea în care nu spunea nici un cuvânt. Acum are 20 de ani și nu doar că vorbește, dar își folosește vocea frumoasă...

    © 2025 Qbebe