Burtiera dupa nastere

Burtiera dupa nastere

Roxana Cristea

Burtiera dupa nastere a devenit o necesitate pentru mamicile moderne, care isi doresc sa revina cat mai repede la formele initiale si sa scape de burtica de gravida si de colaceii inestetici. Din pacate, cele care am trecut prin aceasta experienta ne-am dat seama ca nu exista miracole si ca burta nu se duce, ca prin farmec, imediat dupa nastere. Multe dintre noi chiar am auzit dupa nastere enervanta intrebare: Cand vei naste? In consecinta, cautam solutii pentru a ne recapata silueta. Una dintre variantele ajutatoare si prima optiune, dupa ce bebelusul a fost adus pe lume, este purtarea unei burtiere dupa nastere.

Avantajele purtarii unei burtiere dupa nastere

In primul rand, trebuie sa intelegem ca in cele 9 luni de sarcina apar modificari importante la nivelul anatomiei peretelui abdominal, muschii isi pierd din tonus si sunt fortati sa se extinda, la fel ca si pielea. Organele interne, care sunt in cavitatea abdominala, vor fi impinse si inghesuite la propriu in timpul procesului de dezvoltare al bebelusului (uterul se extinde si impinge celelalte organe). De asemenea, trebuie sa mai luam in calcul si kilogramele luate in timpul sarcinii, care sigur s-au depus si pe abdomen.

 In plus, cezariana inseamna o incizie la nivelul abdomenului si al uterului – nu este o operatie foarte usoara si recuperarea poate fi dificila.

Indiferent de metoda de nastere aleasa, dupa ce bebe a "parasit" burtica mamei, organismul femeii trebuie sa se refaca din toate punctele de vedere, iar acest proces este destul de lung, mai ales daca vrei sa ajungi la formele initiale. Burtica de gravida nu dispare imediat dupa nastere si are nevoie de ajutor.  

Si cum nu putem tine diete imediat dupa nastere, iar de exercitii fizice nici nu poate fi vorba, mai ales daca nasterea s-a produs prin operatie de cezariana, burtiera vine sa sustina burta (care acum este moale si lasata) ajuta la refacerea muschilor abdominali si la retragerea abdomenului. Burtiera este cu atat mai indicata in cazul femeilor care au nascut prin cezariana si au nevoie de suport suplimentar in zona abdominala.

Daca ne gandim si la grasimea acumulata pe abdomen, burtiera poate ajuta la topirea acestora prin purtarea zilnica.

parerea mediculuiCecilia Jevitt, asistenta si moasa in Florida spune ca: "Purtarea unei burtiere postpartum a devenit foarte populara in randul mamelor si eu o vad ca fiind utila cam 6-8 saptamani dupa nastere, pentru sustinerea si retragerea abdomenului. O astfel de centura ar trebui purtata in special de femeile care au nascut prin cezariana sau sunt obeze, in aceste cazuri abdomenul se reface mai greu si are nevoie de sustinere. In plus, eu gasesc mult mai confortabil sa porti o astfel de burtiera dupa nastere, atunci cand burta ferma de gravida va fi inlocuita cu una moale si lasata. Cu toate acestea, nu trebuie sa va lasati pacalite de promisiunile producatorilor care spun ca burtierele fac minuni in procesul de recuperare a siluetei fara niciun efort fizic. Purtarea unei burtiere dupa nastere ofera intr-adevar sprijin muschilor in procesul de refacere, dar nu-ti face talia de viespe".

Medicii recomanda purtarea unei burtiere elastice dupa orice interventie chirurgicala la nivel abdominal (inclusiv cezariana), pentru prevenirea eventratiilor (rezultate dintr-un defect de cicatrizare la nivelul structurilor musculare si aponevrotice), hernii abdominale, musculatura abdominala slabita (se poate intampla dupa orice nastere).

Slabeste dupa nastere - Trucuri si sfaturi de la medicul nutritionist

Dezavantajele purtarii unei burtiere dupa nastere

Purtarea unei burtiere dupa nastere poate fi inconfortabila, incomoda si unele persoane pot simti ca se sufoca atunci cand se strang cu o astfel de centura elastica.

O burtiera poate provoca transpiratie si daca unele femei privesc cu ochi buni acest aspect, gandindu-se ca astfel se topesc grasimile, altele nu se simt confortabil atunci cand o poarta, daca mai au si pielea sensibila se pot alege cu o urticarie (mai ales daca nu folosesc o burtiera de calitate).

Citeste si: Schimbarile corpului dupa nastere

Cum alegi o burtiera de purtat dupa nastere?

 Sunt mai multe criterii de selectie de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti cumperi o burtiera. O burtiera de purtat dupa nastere ar trebui sa fie:

- de bumbac, microfibra sau dintr-un material hipoalergenic, pentru ca pielea sa poata respira in voie si sa nu fie afectata de transpiratie;

- elastica, pentru ca mama sa se poata misca in voie si sa respire bine;

- reglabila, pentru ca burtica se va reduce treptat  si va trebui sa "strangi cureaua";

- inalta, ca sa acopere tot abdomenul;

- sistemul de prindere ar trebui sa fie de tip velcro (arici) sa nu incomodeze miscarea, sau sa faca rau pielii.

Citeste si: Top 5 exercitii pentru un abdomen plat dupa nastere

Burtiera dupa nastere – tipuri

Burtiera clasica sau corsetul abdominal nu arata spectaculos, dar si-a dovedit eficienta si rezistenta in timp. Flausata la interior, pentru a fi placuta atunci cand intra in contact cu pielea, corsetul abdominal este confectionat dintr-un material elastic destul de dur si este prevazut cu un sistem de inchidere de tip velcro ajustabil. Inaltimea corsetului este de 21 cm, suficient pentru a acoperi si sustine burtica proaspetei mamici. Specialistii recomanda aceasta burtiera dupa interventii chirurgicale la nivel abdominal (inclusiv cezariana), eventratii postoperatorii, hernii abdominale, musculatura abdominala slabita (se poate intampla dupa orice nastere).

 Burtierele reglabile, special create pentru proaspetele mamici, sunt ceva mai inalte, mult mai subtiri si mai atractive decat corsetul clasic. Acestea se gasesc intr-o varietate de forme, dimensiuni si materiale. Pentru mamicile cu pielea sensibila exista si variante hipoalergenice.

Centura postnatala reglabila Chicco

Centura elastica prevazuta cu banda adeziva – este asa cum o descrie denumirea, elastica si cu o banda adeziva aplicata pe interior, care vine in contact cu pielea si impiedica alunecarea burtierei. Aceasta centura este "turnata", nu are cusaturi  si nici sisteme de prindere. In schimb, este placuta la atingere si poate fi purtata pe sub haine, fara sa se vada urat.

Chilotul corset este un chilot cu talie foarte inalta care acopera tot abdomenul (pana sub sani). Se comporta in acelasi timp ca un chilot si ca o centura elastica. Poate fi purtat chiar si pe sub haine foarte stramte.

Chilotul de corectie, este un chilot mai inalt care acopera doar abdomenul inferior, dar este usor de purtat, sustine bine muschii abdominali si protejeaza zona operata (in caz de cezariana). In plus, poate fi purtat pe sub haine, fara sa fie inestetic, ba chiar subtiaza considerabil silueta.

Ce spun mamicile despre burtiera dupa nastere

Florentina Ionescu, mama a doua fetite nascute prin cezariana, spune: "Eu am purtat centuri la ambele nasteri. Medicul care m-a operat, dr. Marilena Avram mi-a recomandat purtarea unei burtiere dupa nastere inca de la prima vizita postpartum. Doamna doctor a spus ca burta mea avea tendinta sa se lase peste operatie si ca am nevoie de o burtiera sau un chilot foarte inalt pentru sustinerea muschilor abdominali. Nici acum nu am talia de alta data, dar abdomenul meu arata destul de bine dupa 2 operatii si cicatricea arata bine. In plus, ma miscam mai bine, mai cu incredere atunci cand aveam sustinere in zona abdomenului".

Elena Dumitrescu, mama unei fetite, nastere naturala, spune: "Sunt in favoarea purtarii unei burtiere dupa nastere. Dupa ce am adus-o pe lume pe Anastasia, burta mea de gravida, draguta si ferma, de care eram foarte mandra in sarcina, s-a lasat si arata urat. Eu mi-am cumparat o burtiera clasica, groasa, inalta, cu arici, din aceea folosita si de cei care au dureri de spate. Eu zic acum ca a functionat si ca ar fi fost mai rau si mai greu fara".

Marina Ion, mama unui baietel nascut prin cezariana, spune: "Eu nu am putut sa o port, mi se parea ca nu am aer, ca nu pot respira. Eu oricum m-am refacut foarte greu dupa cezariana, asa ca nu ma simteam bine decat intinsa in pat. Am incercat orice varianta, centuri, burtiere tubulare, chiloti inalti cu picior, fara... orice.  Abdomenul meu acum are nevoie de niste exercitii fizice, in rest arata... normal, la fel si operatia. Nu stiu ce minuni ar fi putut sa faca o burtiera".

Valentina Chiritoiu, mama unei fetite nascuta prin cezariana, spune: "Eu nu am purtat burtiera dupa nastere ca nu mi se parea confortabila. Fac sport, meseria mea este sa fac sport si m-am gandit ca o sa-mi revin cand voi incepe antrenamentele. Acum fetita are 3 ani, mi-am revenit, am un abdomen ferm, dar in zona operatiei am o umflatura vizibila chiar si prin chilot. Nu stiu daca m-ar fi ajutat o astfel de centura". 

Citeste si: Cum sa fii din nou sexy dupa ce ai nascut

Burtiera revine in moda

Mai mult de 50 de ani au blamat feministele chinuitoarele corsete si centuri simboluri ale represiunii, dar iata ca in ultimii ani corsetul nu numai ca revine in moda, dar devine un must have. Vorbim aici despre corsete, burtiere, centuri, chiloti cu centura elastica, body-uri etc. Proaspata mamica sau nu... trebuie sa ai in dulap lenjerie modelatoare de tip shapewear.

Multe dintre noi am citit cartea "Pe aripile vantului" si am vazut celebra ecranizare a romanului (unele dintre noi de 5-6 ori). In acele vremuri, ne-am imaginat ca avem talia de "viespe" a protagonistei Scarlett O'Hara si ne gandeam cum sa punem mana pe un corset care sa ne ajute sa pierdem cativa centimetri din talie. Nici nu visam ca vom intra intr-un magazin de lenjerie si vom putea sa alegem un produs care sa faca burta sa dispara (din pacate, doar atunci cand il purtam) si sa putem purta si o rochie mulata, nu cu crinolina asa cum purta Scarlett.

(Pentru cele care sunteti prea tinere sa fi vazut filmul, iata o sugestie pentru o duminica relaxanta).

Asadar... gravidute si proaspete mamici, burtiera bunicii revine in actualitate si da o mana de ajutor siluetei, alaturi de diete si exercitii fizice. Burtiera dupa nastere nu este o inventie moderna, dar revine puternic la moda.

Citeste si: Burta dupa nastere

Surse: dailymail.co.uk; today.com; babycenter.com

 

Articolul urmator
Ce înseamnă infecția uterului după naștere
Ce înseamnă infecția uterului după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni
    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni

    Imediat după ce și-a adus pe lume băiețelul și a scăpat de burtică, o mamă a rămas însărcinată. Cu fertilitatea după naștere nu te joci, iar acest lucru avea să îl...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!
    Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!

    Când femeia devine mamă, nu prea se mai simte așa încrezătoare și sexy ca inainte! Senzualitatea este o stare de bine pe care femeile o emană prin toți porii din momentul...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    3 bărbați au spus că și-ar părăsi soțiile dacă nu ar slăbi după naștere. Ghiciți ce s-a întâmplat apoi?
    3 bărbați au spus că și-ar părăsi soțiile dacă nu ar slăbi după naștere. Ghiciți ce s-a întâmplat apoi?

    În cadrul podcast-urilor sunt abordate adesea și subiecte „sensibile”. Așa s-a întâmplat și în cadrul unui podcast realizat de trei prieteni, unde s-a...

    © 2024 Qbebe