Ce inseamna guta? Aceasta boala metabolica presupune un exces de acid uric care, in loc sa fie eliminat prin urina, se depune in articulatii, sub forma de urati. Este asociata unui stil de viata de gurmand, cu o alimentatie bogata in carne rosie, produse lactate si alcool.
Mentinerea unei greutati normale, a unei nutritii sanatoase si eliminarea sedentarismului, sunt trei factori cheie in tratarea gutei, indiferent daca se apeleaza la remedii alopate sau naturiste.
Aceasta boala afecteaza in general barbatii si se manifesta dupa varsta de 50 de ani.
Crizele de guta apar brusc, durerile de articulatii fiind insotite de roseata, umflaturi si febra. Degetele de la picioare sunt cel mai des afectate, dar pot aparea dureri si la incheieturi, calcaie, glezne, genunchi, coate si degetele mainilor.
Qbebe.ro iti prezinta in continuare cateva remedii naturiste pentru a combate guta.
Hidratarea este esentiala si reprezinta primul pas in tratarea gutei in mod natural. Beti cat mai multa apa pentru ca ea ajuta la eliminarea acidului uric din urina! In acelasi sens, nu consumati alcool pentru ca incurajeaza deshidratarea.
Un alt remediu la indemana este sa aplicati gheata pe zonele afectate. Acest lucru va reduce atat inflamatia, cat si durerea.
Fitoterapie pentru guta
Sunt recomandate ceaiurile diuretice-depurative, pe o perioada ce cel putin trei saptamani. Potrivit informatiilor oferite de dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competente in apifitoterapie reflexoterapeut, pentru Adevarul.ro, terapia poate include infuzii din una mai mai multe plante: mesteacan, urzica, matase de porumb, coada-calului, cozi de cirese, ghimpe, frunze de frasin, rizomi de pir medicinal, flori de soc, coada-soricelului, osul-iepurelui, fructe de ienupar, anghinare, papadie sau merisor. Se adauga 1-2 linguri de planta la o cana de apa si se beau 1-3 cani pe zi.
Bai calde
Baile calde pot calma durerile, fiind recomandate in special cele in care au fost adaugate sarea Epsom, ce contine magneziu si sulf. Beneficiile pentru sanatate ale acestui mineral sunt multiple, relaxand atat trupul, cat si mintea.
Fructe care fac minuni
Unele dintre cele mai indicate fructe in tratarea gutei in mod naturist, sunt ciresele, acestea avand proprietatea de a scadea nivelul acidului uric. Si capsunile au puterea de a neutraliza acidul uric, la fel si cerealele, nucile si semintele. Alte fructe care amelioreaza guta sunt merele, strugurii si bananele.
De fapt, atunci cand apare o criza de guta, este recomandat urmarea unui regim bazat pe legume si fructe, cu eliminarea carnii pe o perioada de cel putin doua saptamani.
Alte alimente care ar trebui evitate sau consumate in cantitati foarte mici sunt: fructele de mare, ciupercile, sparanghelul, fasolea, conopida, mazare, spanac si produse pe baza de drojdie.
Nu uitati de usturoi! Fiind considerat un antibiotic natural, poate aduce beneficii in tratarea acestei boli daca este consumat crud.
Medicamente naturiste pentru guta
Planta gheara dracului, folosita la mai multe unguente antireumatice, dar si la alte preparate, amelioreaza atat durerea, cat si inflamatia locala. Alte plante care sunt incluse in tratamentele naturiste ale gutei sunt cretusca, salcie si radacina de lemn-dulce.
Tineti cont de faptul ca cel mai bine este cereti sfatul medicului inainte de a urma orice tratament naturist pentru guta.
Surse:
www.medicina-naturista.ro; adevarul.ro;
www.sfatulmedicului.ro; www.nhs.uk;