Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

Irina Olteanu - Redactor Senior

Semnele de cancer de sân variază semnificativ, de la noduli la schimbări la nivelul pielii, iar în multe situații nu există niciun fel de simptom. În unele cazuri un nodul poate fi prea mic pentru a fi simțit sau pentru a determina modificări vizibile la nivelul sânului, motiv penbtru care intervin întotdeauna metodele clare de diagnostic.

Semne că s-ar putea să ai cancer de sân

1. Un nodul la nivelul sânului

Un nodul sau o masă în sân constituie cel mai comun simptom al cancerului de sân. Astfel de noduli sunt de obicei duri și nedureroși. Nodulul este localizat de obicei unde se află sânul, partea superioară a sânului sau subțioara; îl poți vedea, dar nu îl poți simți. Nu toți nodulii ascund cancer; există și o mulțime de afecțiune benigne ale sânului care pot cauza noduli. Este însă un pas important ca medicul să verifice iemdiat prezența unei mase palpabile la nivelul sânului; cu cât este diagnosticul realizat mai timpuriu, cu atât mai bine.

2. Inflamație în sân sau în jurul sânului, al claviculei sau al subrațului

Inflamația sânului poate fi cauzată de cancerul de sân inflamator, o formă deosebit de agresivă a bolii. Inflamația sau nodulii din jurul claviculei sau subrațului pot fi cauzate de cancer de sân răspândit la nodulii limfatici din acele zone. Inflamația poate să apară chiar înainte de a simți un nodul în sân, prin urmare dacă observi simptomul adresează-te medicului cât mai curând.

semne cancer de san

3. Îngroșarea sau înroșirea pielii

Dacă pielea de pe sâni începe să semene cu coaja de portocală sau se înroșește, verifică imediat. Adesea aceste modificări sunt cauzate de mastită, o infecție a sânilor comună în rândul femeilor care alăptează. Medicul poate să îți recomande antibiotice pentru a trata infecția. În cazul în care simptomele nu se ameliorează în decurs de o săptămână trebuie verificate din nou deoarece aceste simptome pot fi determinate de un cancer de sân inflamator. Această formă de cancer este similară infecției la sân, dar pentru că apare rapid trebuie să fie diagnosticată la fel de rapid.

4. Senzație de căldură și mâncărime la nivelul sânilor

Precum îngroșarea și înroșirea pielii, căldura și mâncărimea pot să reprezinte simptome de mastită sau de cancer mamar inflamator. Dacă nu funcționează antibioticele, consultul medicului este imperativ.

5. Schimbări la nivelul mamelonului

Cancerul de sân poate uneori să determine schimbări cu privire la modul în care arată mamelonul. Dacă acesta se întoarce invers, dacă pielea de pe el se îngroașă sau devine de culoare roșie sau solzoasă, trebuie verificat de un medic.

6. Scurgeri la nivelul mamelonului

O scurgere (alta decât lapte) din mamelon poate fi alarmantă, dar în majoritatea cazurilor este cauzată de o leziune, o infecție sau de o tumoare benignă. Cancerul mamar rămâne o posibilitate în special dacă lichidul conține sânge sau dacă medicul decide să continuați investigațiile.

7. Durere

Deși majoritatea cazurilor de cancer nu determină apariția durerii la nivelul sânului, în unele cazuri se întâmplă și acest lucru. Mai adesea femeile observă durere sau disconfort asociate ciclului menstrual. Acest tip de durere este cel mai comun în săptămâna sau în perioada de dinainte de menstruație și dispare de obicei odată ce începe menstruația. Unele afecțiuni ale sânilor benigne, precum mastita, pot cauza o durere mai bruscă. În aceste cazuri durerea nu este asociată ciclului menstrual. Dacă ai durere gravă de sân și persistă sau nu este asociată perioadei menstruale trebuie să beneficiezi de un consult medical.

De reținut

Urmărește întotdeauna orice schimbare survenită la nivelul sânului. Există vreo modificare în forma sau textura sa? Sau în mărime și formă? De exemplu, un sân poate să devină mai mare sau să se situeze mai jos decât celălalt. Observi vreo modificare în textura pielii? Cum ar fi cutarea/plierea sau apariția unor neregularități la nivelul pielii sânului. Observi vreo modificare în culoare? Sânul poate deveni roșu sau inflamat. Observi vreo modificare la mameloane? Unul dintre ele poate deveni inversat când în mod normal poziția sa este spre exterior. Ai observat vreo scurgere neobișnuită din mameloane (de culoare transparentă, roșie, maronie sau galbenă) care apare fără a presa sânul? Ai observat apariția unei iritații sau cruste pe mamelon sau zona înconjurătoare? Semnele timpurii ale cancerului mamar le includ pe acestea, precum și durere persistentă sau o umflătură care nu dispare; dacă este de aspect dur și are margini neregulate sunt șanse mai mari să fie canceroasă.
Semnele tardive de cancer la sân includ: retracția sau răsucirea mamelonului în sens invers, mărirea unui sân, încrețirea suprafeței sânului, un nodul existent care se mărește, o textură similară cojii portocală a pielii, durere la nivel vaginal, scădere în greutate neintenționată, noduli limfatici măriți la subțioară, vene vizibile pe sân.

cancer de san

Auto-examinarea sânilor trebuie să facă parte din rutina de îngrijire lunară a sănătății feminine; nu trebuie neglijată zona de axilă, unde se pot observa uneori noduli limfatici măriți. Dacă ai peste 40 de ani sau ești expusă riscului ridicat de cancer este indicat să beneficiezi anual de mamogramă și examen ginecologic. Cu cât este depistat mai timpuriu cancerul, cu atât este mai bine. Procesul de diagnostic poate să dureze mai multe săptămâni și să implice analize și proceduri diferitem iar așteptarea rezultatelor este destul de îndelungată.

Multe dintre simptomele de cancer mamar, precum durere de sân sau umflatură pot să fie de fapt cauzate de o modificare normală a sânilor sau de o afecțiune benignă (care nu este canceroasă). În orice caz, dacă observi vreo modificare, este important să mergi cât de curând la medic. Unele persoane consideră că pe lângă simptomele enumerate pot să apară și senzație de oboseală, nivel scăzut de energie sau scădere în greutate, dar nu se întâmplă acest lucru. Reține că majoritatetea schimbărilor din sâni nu sunt cazuri de cancer. Dacă medicul care te examinează consideră necesar, îți poate recomanda investigații suplimentare.

Citește și: Simptome neobișnuite ale cancerului de sân 

Surse: www.healthline.com; http://breastcancernow.org; www.breastcancercare.org.uk; www.cancer.org

cancer de san

 

Articolul urmator
Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”
    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”

    Să afli că suferi de o boală gravă reprezintă una dintre cele mai mari provocări prin care poți trece. Cu atât mai mult cu cât te afli într-o perioadă în care...

    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce
    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce

    În ultimul deceniu, oamenii de știință trag un semnal de alarmă: se poate vorbi despre o creștere a numărului de cazuri de cancer, la nivel global, în rândul...

    „Fiica mea a primit diagnosticul de cancer la ochi”. La ce semne subtile trebuie să fie părinții atenți
    „Fiica mea a primit diagnosticul de cancer la ochi”. La ce semne subtile trebuie să fie părinții atenți

    O mamă a dezvăluit simptomele aproape insesizabile ale bolii cu care s-a confruntat fetița ei, la doar 14 luni, în semn de avertisment pentru alți părinți. Micuța a fost...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    © 2024 Qbebe