Stim ca maternitatea este un job full-time la puterea a treia, insa daca Dictionarul Academiei Romane defineste stereotipul ca ceva banalizat prin repetare, atunci ar trebui sa ne declansam un semnal de alarma atunci cand farmecul feminin este substituit de obsesia maternala. Si nu luam in considerare vanitatea sau dorinta de a ne pastra individualitatea forjata in viata pre-bebe, ci chiar efectele pe care stereotipia in atitudine si in ingrijirea copilului le poate avea asupra dezvoltarii educative si psihologice a noului membru din familie.
Care sunt semnele ca esti pe punctul de a te inscrie in categoria mama-stereotip?
Dedica-te copilului tau, dar evita sa ajungi in punctul in care nu te mai recunosti in oglinda. Depresia post-nastere survine si datorita unei imagini scazute a sinelui dezvoltata datorita unui aspect fizic nesatisfacator sau a unei vieti personale care iti da senzatia de neimplinire.
|
... si te simti vinovata in caz contrar. Este normal sa aloci multa energie rolului de mama. La fel de normal este insa sa ai grija de tine, iar respectul de sine nu se alimenteaza doar din sentimentul coplesitor al maternitatii. Fii multumita de timpul pe care ti-l aloci printre picaturi si incearca pe cat posibil sa gasesti solutii de compromis pentru a petrece timp si cu tine. Sa relationezi cu tine insati nu este o vina, ci te va alimenta cu energie pe care o poti investi in ingrijirea lui bebe.
Devii obsesiva. Bebe nu este in pericol sa se molipseasca de toate bolile din lume. Nici groapa cu nisip, nici leaganul, nici alimentatia nu ascund sute de amenintari latente pe cale de a fi declansate. Poate ca momentan ti se poare normal sa fii ultra-protectiva cu sanatatea sa, insa o astfel de atitudine dusa la extrem nu tinde sa se estompeze in timp, iar efectele asupra copilului pot fi de natura psihologica: devine introvertit, timid, nesigur in absenta mamei. Ti-aduci aminte cand radeai cu prietenele la cafea de X-ulescu care a vorbit cu mama de n ori in timpul intalnirii voastre? Nu te teme sa contribui la alimentarea sentimentului de independenta al copilului, va fi intotdeauna protejat si iubit de tine fara a i-o arata non-stop si fara a ii limita activitatile de altfel normale pentru varsta sa.
Rupi relatiile cu cei din jur. Izolarea de universul care iti era atat de familiar in perioada pre-natala survine ca o consecinta a atentiei dirijate in directia bebe. Insa maternitatea nu este un drum cu sens unic. Evita sa te distantezi de prieteni. Cu siguranta vor intelege motivul pentru care intalnirile voastre s-au rarit atat de mult in ultimul timp. De altfel, poti gasi in prietenele tale un sprijin pentru baby-sitting astfel incat sa nu renunti la serile romantice petrecute in compania sotului. Iar in cazuri extreme, cultiva relatii de prietenie cu femei care trec prin aceeasi situatie ca si tine: sprijinul si intelegerea mutuala vor face momentele de stres maxim mai usor de gestionat.
Pui presiune asupra ta... Concepul de super-mami ar trebui sa ramana un topic rezervat benzilor desenate. Vrei sa stii tot si crezi ca poti tot. Da, esti mama, asa ca simturile (si in special grija) iti sunt mult mai dezvoltate, insa nu te astepta sa ai toate raspunsurile la toate problemele. Pentru asta sunt bunicii, medicii si cartile de specialitate. Ai rabdare sa avansezi pas cu pas in aceasta noua responsabilitate si nu te supune unor presiuni derivate din standarde operationale auto-impuse.
...sau esti lipsita de incredere in fortele proprii. O alta categorie de femei se simte coplesita de aceasta responsabilitate. Nu poti trai cu un sentiment constant al esecului pentru fiecare lucru minuscul care iti da senzatia ca te copleseste. Senzatia ca dai gres in ipostaza de mama este una pe care o impartasesc multe femei ca urmare a depresiei post-natale sau a presiunii impuse de ele insele. Nu dispera insa pentru fiecare "greseala". Daca bebe nu adoarme sau nu mananca asa cum e stabilit de orar, nu este o confirmare a esecului. Inarmeaza-te cu rabdare si familiarizeaza-te cu ideea ca mama perfecta nu se defineste in astfel de termeni, ci in aportul de tandrete, daruire si iubire pe care cu siguranta il aduci in fiecare zi.