Ce este sarea de Himalaya
Acest tip de sare provine din minele de sare aflate la poalele Munților Himalaya. Sarea de aici s-a format în decursul a milioane de ani, din acest motiv fiind mult mai pură decât alte variante de sare (Se spune că puritatea ei este în jur de 99%).
Pentru că este mai bogată în minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier), sarea de Himalaya poate să aibă și nuanțe de roz sau chiar de roșu. De asemenea, faptul că în ea se află mai multe minerale îi va conferi și un gust cu totul diferit față de sarea de masă obișnuită.
Citește și: Tipuri de sare in alimentatia copilului
De ce este bună sarea de Himalaya pentru sănătate
Înainte de a te apuca să consumi acest gen de sare, ar trebui să ții cont și de aceste aspecte:
• Conține mai puțin iod decât sarea de masă obișnuită, ceea ce nu va fi binevenit dacă ai deficit de iod
• Dacă ai probleme cu hipertensiunea arterială, boli renale, boli hepatice sau orice alte boli care impun restricții în privința aportului de sodiu, ar fi bine să nu apelezi la sarea de Himalaya întrucât și ea poate fi nocivă din acest punct de vedere- Cel mai bine este să ceri sfatul unui medic dacă ai problemele de sănătate menționate înainte să introduci sarea aceasta în alimentația ta.
În schimb, dacă nu ai asemenea afecțiuni, poți să începi să incluzi sarea de Himalaya în dietă deoarece îți va aduce avantaje la care nici nu te-ai fi gândit:
Echilibrează pH-ul organismului
Datorită conținutului ridicat de minerale, sarea de Himalaya va îmbunătăți pH-ului corpului tău, ceea ce îți va îmbunătăți imunitatea și procesul de digestie. Efectele sale pozitive sunt vizibile în timp scurt deoarece această sare reglează întâi pH-ului sângelui, care va ajunge ulterior la toate celulele din corp.
Îți asigură oase puternice
S-a descoperit faptul că sarea de Himalaya conține 84 de minerale, cele mai importante pentru sănătatea oaselor fiind calciul și magneziul.
Corpul are nevoie permanent de calciu pentru a putea să înlocuiască din rezervele pierdute, astfel încât oasele să nu ajungă să fie fragile.
În privința magneziului, acesta este implicat atât în absorbția și metabolizarea calciului, cât și în conversia vitaminei D în forma sa activă, esențială în menținerea sănătății oaselor.
Facilitează procesul de detoxifiere a organismului
Dacă va fi adăugată în apă călduță (cât mai apropiată de temperatura corpului), sarea de Himalaya va înlesni eliminarea de toxine din corp. Astfel, alături de apă ea devine o soluție ionică menită să extragă toxinele din piele și țesuturile adipoase. În același timp, mineralele din ea vor vindeca pielea și o vor lăsa revigorată.
Va preveni și va ameliora problemele tractului respirator
Sarea de Himalaya are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, va împiedica formarea excesivă a mucusului, va facilita eliminarea eventualului exces sau va îmbunătăți reacția sistemului imunitar față de agenții patogeni, reducând riscul de apariție a alergiilor. De aceea, ea este binevenită în ameliorarea diferitelor afecțiuni ale aparatului respirator.
Pentru cele mai bune rezultate, specialiștii recomandă atât o terapie în saline care au sare de Himalaya, cât și utilizarea unor lămpi cu aceasta.
Lămpile pe baza ei sunt practic bucăți de sare, ce au rolul de a absorbi din aerul care te înconjoară agenții patogeni și praful care îți pot face rău. În schimb, sarea va atrage către ea vaporii de apă, eliberându-i apoi sub formă de aer umed.
Este utilă pentru aparatul digestiv
S-a constatat faptul că sarea de Himalaya poate să contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv din următoarele puncte de vedere: va stimula peristaltismul (Mișcările prezente la nivelul esofagului, stomacului și intestinelor, prin care hrana este amestecată cu sucuri gastrice, mucus, enzime pentru a fi descompusă înainte să ajungă în intestine), va echilibra acidul din stomac, va susține formarea fluidelor digestive din ficat și pancreas.
Sarea de Himalaya va susține inclusiv reglarea metabolismului și armonizarea dintre mediul acid și alcalin din organism.
Ameliorează disconfortul provocat de eczeme
Grație proprietăților ei antiseptice, sarea de Himalaya previne infecțiile și calmează iritațiile din eczeme. Mai mult, ea poate să reducă aspectul de piele uscată, ce se descuamează.
Ca să te bucuri de cele mai mari avantaje, utilizează sarea de Himalaya roz punând-o în cadă (cam 2-3 căni la o cadă plină), astfel încât să te poți odihni mai bine în lipsa mâncărimilor pielii.
Poate să asigure un somn mai odihnitor
Datorită prezenței magneziului din sarea de Himalaya poți reuși să te odihnești mai bine. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: magneziul va activa sistemul nervos parasimpatic (Care ajută corpul și creierul să intre în starea de relaxare), va îmbunătăți eliberarea melatoninei (Hormon care are rolul de a regla ciclurile somn-veghe), va ajuta receptorii GABA (acidul gama-aminobutiric) să calmeze activitatea sistemului nervos, pregătindu-ți mintea și corpul pentru a intra în starea de somn.
Un alt motiv pentru care magneziul din sarea de Himalaya te poate ajuta să dormi este că va combate stările de anxietate sau depresie, care interferează adesea cu somnul odihnitor.
Rolul sării de Himalaya în menținerea frumuseții
Favorizează detoxifierea și curățarea în profunzime a pielii
Pentru a scăpa de urmele lăsate de praf, poluare, bacterii etc. asupra pielii tale, apelează la o baie cu sare roz de Himalaya.
Tot ce vei avea de făcut va fi să pui 1 cană de sare de Himalaya în apa din cadă, alături de 10 picături de ulei esențial de lavandă și 10 picături de ulei de ienupăr. Vei fi uimită de aspectul tânăr pe care îl va avea pielea ta după baie!
Va echilibra pH-ul pielii de pe față
Poți avea un ten mai sănătos și mai frumos când vei recurge la sare de Himalaya (1 linguriță) plus:
• 3 picături de ulei esențial de tea tree
• 3 picături de ulei esențial de geranium
• 3 picături de ulei esențial de lavandă
• 1/4 cană săpun „castile" (Un săpun realizat doar din uleiuri vegetale, precum este cel de măsline, de jojoba sau de cocos, fără substanțe chimice)
• 1 cană apă distilată
După ce vei amesteca toate ingredientele, va trebui să te speli de câte 2 ori pe zi pe față cu mixul obținut. Vei fi încântată să vezi că vei avea un ten mai tonifiat, mai tânăr și fără pori măriți.
Contribuie la îndepărtarea celulelor moarte
Sarea de Himalaya are proprietăți exfoliante puternice, menite să realizeze o exfoliere eficientă a pielii.
Ca să ai o piele parfumată și frumoasă, vei pune la un loc următoarele ingrediente:
• 1 cană de sare de Himalaya fină
• 1/2 cană ulei de cocos
• 10 picături ulei de geranium
• 1 mână de petale de trandafiri
Te ajută să scapi de acnee
Grație proprietăților sale antiseptice, sarea de Himalaya va dezinfecta pielea, eliminând impuritățile și reducând porii.
O soluție eficientă contra acneei este cea obținută prin combinarea a 1/2 de linguriță de sare de Himalaya cu 1/2 cană de apă (cât mai pură). Aceasta va fi pusă într-un spray, cu care va trebui să te dai în fiecare zi.
Te va ajuta să ai un păr cu mai mult volum, care se coafează mai ușor
În acest scop, vei folosi sare de Himalaya (1 linguriță), dar și: 1/2 cană apă și 5 picături de ulei esențial de bergamotă. Le vei pune pe toate într-o sticlă spray și o vei aplica pe părul proaspăt spălat. Te vei freca apoi cu un prosop, răspândind cât mai uniform soluția pe suprafața scalpului.
Combate mătreața și părul gras
Poți să scapi de aceste neplăceri dacă vei adăuga 2 linguri de sare de Himalaya la șamponul pe care-l folosești în mod frecvent. Vei lăsa să acționeze câteva minute și apoi te vei clăti, așa cum faci de obicei.
Îți asigură dinți mai albi și mai strălucitori
Pentru că este bogată în minerale, sarea de Himalaya va întări smalțul dinților și îi va lăsa mai strălucitori. Cel mai simplu va fi să amesteci sarea cu zeamă de lămâie și cu praf de copt. Va fi o soluție numai bună pentru dinții îngălbeniți!
Citește și: Cum să îți albești dinții acasă
Te ajută să ai unghii mai tari și mai frumoase
Una dintre calitățile sării de Himalaya este că poate înmuia cuticulele. Ulterior, este bine să amesteci sarea cu zeamă de lămâie și cu bicarbonat de sodiu și să-ți înmoi unghiile în pasta obținută.
Tu ai apelat până acum la sarea de Himalaya pentru a-ți rezolva anumite probleme de sănătate sau pentru frumusețe?
Surse:
www.beautymunsta.com, www.draxe.com, www.himalayanchef.wordpress.com,www.kismetessentials.com, www.naturallivingideas.com, www.medicalnewstoday.com
Surse poze:
www.pixabay.com