Remedii pe care nu le știai pentru ameliorarea sindromului premenstrual

Remedii pe care nu le știai pentru ameliorarea sindromului premenstrual

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sindromul premenstrual este o problemă cu care în mod cert  v-ați confruntat măcar ocazional. Simptomele sale, fie că este vorba despre cele fizice (precum balonările, durerile de cap, constipația sau diareea, retenția de apă, sâni sensibili și dureroși etc.), fie că este vorba despre cele emoționale (cum ar fi schimbările bruște de dispoziție, slăbirea capacității de concentrare, episoadele de plâns, tulburări de somn ș.a) pot deveni atât de acute, încât ne afectează viața de zi cu zi. Iată de ce avem nevoie de soluții menite să ne ajute să trecem mai ușor peste oricare dintre stările menționate mai sus. În articolul de mai jos vei găsi mai multe sugestii de remedii, la care nici nu te-ai gândit poate, ce te pot face să te simți mai confortabil chiar și în perioada premenstruală.

Cum să-ți ameliorezi sindromul premenstrual cu ajutorul unor plante, semințe și condimente

Din cele mai vechi timpuri, toate acestea au fost utilizate pentru ameliorarea simptomelor cauzate de sindromul premenstrual. Să le cunoaștem pe unele dintre cele mai bune:

Ghimbirul

Este un excelent remediu natural pentru simptomele asociate sindromului premenstrual (precum crampele), fiind capabil să reducă din severitatea acestora. Dacă ai însă pietre la fiere, consultă neapărat un medic înainte de a utiliza ghimbirul.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestei plante pentru sindromul premenstrual, porocedează așa:
• Adaugă o linguriță de ghimbir proaspăt ras la o cană de apă fiartă
• Lasă la fiert lent, pentru câteva minute
• Amestecă încet, adăugând și o linguriță de miere
Rezultate optime vei obține dacă vei bea 2-3 ceșcuțe din acest ceai zilnic, cu o săptămână înainte de instalarea menstruației.

Zmeurul

Cunoscut în special pentru proprietățile sale antispastice și relaxante, zmeurul este util pentru femeile de toate vârstele. Iar în ceea ce privește sindromul premenstrual, s-a constatat că acesta va ameliora considerabil simptomele dezagreabile, reglând totodată ciclul menstrual.
Specialiștii ne sfătuiesc să consultăm neapărat un medic înainte de a apela la acest remediu, mai ales dacă suferim de afecțiuni legate de rezervele de fier din organism (precum hemocromatoza, ce presupune acumularea de prea mult fier în corp).
Dacă primiți acordul unui medic pentru a utiliza zmeur, procedați după cum urmează:
• Adaugă 1 linguriță de frunze uscate de zmeur la o cană de apă.
• Lasă la fiert pentru 15 minute.
• Amestecă și bea ceaiul de trei ori pe zi, cam cu o săptămână înainte de instalarea menstruației.
În cazul în care ți se recomandă, poți să iei suplimente pe bază de zmeur și prin intermediul capsulelor sau extractului.

Primula

Studiile din domeniu au demonstrat de mai multe ori că primula este unul dintre cele mai bune remedii contra sindromului premenstrual. Principalul motiv este că are în componentă acid gama linoleic (GLA), ce ajută corpul să suporte mai ușor durerile, reduce sensibilitatea de la nivelul sânilor și predispoziția corpului spre procesul inflamator.
De obicei, se recomandă să se ia cam 500-1000 mg de ulei esențial de primulă pe zi, timp de 3 luni. Pentru a fi sigură că primula nu-ți va dăuna, consultă mai întâi medicul.

Primula

Maca

Rădăcina acestei plante sud-americane este bogată în minerale și acizi grași, ceea ce o face excelentă pentru echilibrarea hormonală.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au evidențiat faptul că femeile care au consumat maca sub formă de capsule sau de pudră s-au confruntat mult mai puțin cu simptomele sindromului premenstrual decât acelea care nu au consumat deloc. În plus, maca este utilă și pentru creșterea libidoului feminin și petnru îmbunătățirea calității pielii.
Pentru a observa primele efecte consistente ale administrării de maca, specialiștii recomandă o cură de cel puțin 3-5 săptămâni.

Feniculul

Și acesta este un remediu de mare ajutor în ușurarea unor simptome ale sindromului premenstrual și poate regla balanța hormonală. De asemenea, fiind un diuretic natural, poate favoriza reducerea retenției de apă din organism, ce apare adesea în perioada premenstruală.
De mare ajutor în acest sens îți vor fi semințele de fenicul. Le poți folosi în două moduri:
• Prepară un ceai dintr-o linguriță de semințe și o cană de apă. Ceaiul va fi băut zilnic, timp de mai multe luni.

• Poți să mesteci zilnic semințe de fenicul.

 Seminte de fenicul

Scorțișoara

Probabil că nu știai că și această savuroasă mirodenie poate fi potrivită pentru ameliorarea sindromului premenstrual, mai ales pentru reducerea intensității crampelor.
Poți să beneficiezi de efectele ei pozitive în mai multe moduri:
Prepară-ți o băutură dintr-o lingură de scorțișoară, o cană de apă fiartă, lapte și miere, pe care să o bei zilnic (cu o săptămână înainte de instalarea menstruației).
Ia capsule cu scorțișoară (dar numai după ce consulți un specialist)
Adaugă scorțișoară în dieta ta cât mai des (pune scorțișoară în tot felul de mâncăruri, deserturi și băuturi)

Sindromul premenstrual poate fi ameliorat și datorită unor fructe sau legume

Chiar și unele fructe sau legume îți pot fi de mare folos pentru a scăpa de sindromul premenstrual. Iată câteva exemple.

Bananele

Sunt considerate de specialiști printre cele mai bune remedii împotriva simptomelor provocate de sindromul premenstrual.
Pe de o parte, ele sunt o excelentă sursă de vitamina B6 și de potasiu, ceea ce va reduce tendința organismului de a reține apa în perioada premenstruală.
Pe de altă parte, bananele conțin magneziu, un mineral esențial în relaxarea sistemului nervos și a întregului organism, ce va contribui inclusiv la creșterea calității somnului și la reducerea tensiunilor ce alimentează durerile din perioada premenstruală.
Nu în ultimul rând, bananele stimulează secreția de melatonină, fapt care te va ajuta să te odihnești mai bine și astfel să fii mai puțin predispusă în a resimți din plin manifestări neplăcute precum stare de nervozitate, depresie, dureri de cap etc..

Citește și: 5 probleme pe care bananele le rezolvă mai bine ca medicamentele

Salata Kale

Deși nu este prea cunoscută, experții afirmă că și ea este numai bună pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Astfel, ea este foarte bogată în calciu, despre care se spune că mai atenuează din severitatea unor stări din perioada premenstruală. În plus,  salata kale este plină și de minerale.
Pentru a te bucura de efectele ei încearcă să o consumi în diferite forme, proaspătă sau gătită. De asemenea, încearcă să te asiguri că a fost crescută organic.

Femeie ce vrea sa manance salata Kale

Avocado

Dacă stările generate de sindromul premenstrual îți dau bătăi de cap în fiecare lună, încearcă să consumi cât mai mult avocado.
Acest fruct este plin de potasiu, un mineral ce acționează ca un diuretic natural și va reduce excesul de apă din corpul tău. În același timp, potasiul te va proteja și de crampe.
Nu în ultimul rând, avocado conține și acizi grași, cu influență pozitivă asupra balanței hormonale.

Alte remedii numai bune împotriva sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual poate fi ameliorat considerabil și dacă vei apela la metode la care probabil nici nu te-ai gândit până acum.

Acupunctura

Cercetări recente au demonstrat că acupunctura poate fi de mare ajutor în ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. În urma unui studiu s-a dovedit că, pentru 78% dintre femeile testate, acupunctura a avut rezultate remarcabile din acest punct de vedere.
Motivul principal pentru care acupunctura este văzută ca un remediu numai bun pentru sindromul premenstrual este pentru că intensifică circulația sângelui și crește nivelul de endorfine, ceea ce reduce intensitatea durerilor și dă o stare de bine, de optimism.
Pentru cele mai multe dintre femei se pare că simptomele se pot ameliora în primele 24 de ore după ședința de acupunctură și că poate fi suficientă chiar și o singură ședință pe lună (efectuată în săptămâna de dinainte de instalarea menstruației).

Efectuarea de exerciții fizice

Exercițiile fizice de intensitate moderată, precum stretching-ul sau yoga pot duce la ușurarea considerabilă a unor simptome asociate sindromului premenstrual precum schimbările bruște de dispoziție, crampele sau durerile de cap.
Pe de o parte, ele vor intensifica fluxul sanguin și vor duce la relaxarea musculaturii din zona abdominală, ușurând totodată și tensiunile ce determină apariția crampelor.
Pe de altă parte, astfel de exerciții fizice vor duce la creșterea producției de dopamină (un hormon ce stimulează plăcerea și satisfacția) și de serotonină (numai bună pentru a combate apariția stărilor depresive, posibile în sindromul premenstrual).

Efectuarea automasajului

Specialiștii în medicina alternativă au afirmat în numeroase rânduri că efectuarea de automasaj cu ajutorul anumitor uleiuri esențiale poate duce și ea la slăbirea intensității simptomelor incluse în cadrul sindromului premenstrual (mai ales crampele, balonările și durerile de cap).
Masajul cu ulei de lavandă (ideal pentru calmare și relaxarea mușchilor) sau de mușcată (ce poate echilibra nivelul de estrogen) te poate ajuta dacă vei proceda astfel:
• Pune pe palmă câteva picături dintr-unul dintre uleiurile menționate și începe să te masezi ușor, din partea dreaptă a abdomenului, mergând spre zona taliei, cu mișcări în sensul acelor de ceasornic
• Repetă mișcările și pentru partea stângă
Ca să ai rezultate vizibile trebuie să faci masajul zilnic, de două ori pe zi, timp de 5 minute, în perioada de maximă intensitate a sindromului tău premenstrual. Totodată, ai grijă să folosești o presiune moderată inițial și tot mai puternică ulterior.

Citește și: 9 lucruri pe care nu le stiai despre menstruatie

Voi mai știți și alte remedii, numai bune pentru ameliorarea sindromului premenstrual?

Surse:
www.health.com; www.mayoclinic.org; www.top10homeremedies.com; www.webmd.com;www.wellnessmama.com;www.womenshealthmag.com;www.healwithfood.org

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

    Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    © 2024 Qbebe