10 remedii naturale în caz de insolație

10 remedii naturale în caz de insolație

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Insolația este una dintre cele mai comune afecțiuni ale anotimpului cald și ne poate afecta la orice vârstă. Pentru a ne asigura că din cauza ei nu ne vom confrunta cu complicații mai grave, este necesar să ne observăm cu atenție și să nu neglijăm simptomele sale. Așa cum veți vedea și în articolul de mai jos, acestea sunt dintre cele mai supărătoare și se pot agrava rapid. De aceea, în această din urmă situație trebuie să cerem sprijinul unui specialist. În schimb, dacă acestea sunt ușoare și deja se ameliorează după ce nu ne mai expunem la soare, la căldură, putem să ne folosim și de anumite remedii naturale. Să le cunoaștem pe câteva dintre ele!

Ce reprezintă insolația

Insolația este o afecțiune ce apare în urma expunerii prelungite a corpului la căldură excesivă, cu precădere când afară sunt temperaturi ridicate. Aceasta este cu atât mai gravă cu cât temperatura internă a corpului crește alarmant, în lunile de vară, la 40 de grade sau chiar mai mult.

Care sunt cauzele apariției insolației

Când vine vorba despre insolație, trebuie să știm că ea poate fi determinată de numeroși factori. Printre aceștia se numără:
• Desfășurarea activităților în aer liber, când temperaturile sunt foarte ridicate- De obicei, insolația apare cu precădere la persoanele ce nu sunt obișnuite cu așa ceva și este însoțită de o creștere semnificativă a temperaturii corpului
• Expunerea prelungită la soare, la căldură, chiar dacă nu facem nimic- Nu este neapărat nevoie să facem efort fizic intens pentru a face insolație. Simplul stat în soare puternic sau în căldură pot facilita creșterea temperaturii corpului
• Suntem îmbrăcați prea gros pentru temperatura în care ne desfășurăm activitatea- Dacă nu avem grijă și nu purtăm haine suficient de lejere, din materiale care să permită pielii să respire și astfel să faciliteze transpirația, vom risca să facem insolație
• Nu suntem hidratați corespunzător
• Consumăm alcool la căldură- Acest demers va împiedica o reglare optimă a temperaturii corpului și atunci ne putem confrunta oricând cu insolația

Prin ce simptome se caracterizează insolația

În cazul în care facem insolație, trebuie să ne așteptăm să ne confruntăm cu oricare dintre simptomele de mai jos:
• Avem febră
• Ne doare capul
• Pielea se înroșește, cu precădere pe față
• Simțim că inima ne bate mai repede- Din cauza căldurii excesive, pulsul va crește rapid și inimii îi va fi mai greu să ne ajute corpul să reziste
• Putem observa o accelerare a ritmului respirației
• Apar greața și vărsăturile
• Nu mai transpirăm așa cum o facem în mod obișnuit- Astfel, corpul nu va mai avea aceeași capacitate de a transpira și de aceea pielea noastră va deveni uscată și fierbinte

Femeie ce se simte rau stand in soare

• Starea noastră mentală se deteriorează- De exemplu, insolația poate duce adesea la confuzie, agitație, iritabilitate, tulburări de vorbire, iar în cazuri extreme putem delira, leșina sau chiar intra în comă

Citește și: 20 de semne că al tău copil a făcut insolație

Când trebuie să solicităm ajutor medical în caz de insolație

Dacă simptomele de mai sus sunt ușoare și nu apar și cele legate de natură neurologică, nu este cazul să solicităm sprijin medical. În schimb, când acestea persistă mai mult de o oră sau dacă observăm și alte simptome ce intervin pe parcurs, este necesar să solicităm urgent ajutor specializat.
Primele măsuri pe care ar trebui să le luăm în caz de insolație sunt:
• Să ne retragem la umbră /să ajutăm persoana care suferă de insolație să se retragă la umbră sau, dacă este posibil, să facem rost de un spațiu interior răcoros
• Să scăpăm de hainele în exces
• Să ne răcorim sau să ajutăm persoana ce are insolație prin orice mijloc avut la dispoziție. De exemplu, putem apela la un duș (nu prea rece), la o sticlă de apă rece pe care să o plimbăm pe corp, la aplicarea apei prin intermediul unui burete sau prosop, să plasăm pe diverse zone ale corpului comprese cu gheață etc.
De asemenea, este foarte important să sesizăm orice simptome impun ajutor medical de urgență. Printre acestea se află:
• Pierderea cunoștinței
• Confuzie și amețeli puternice
• Unghiile și buzele au o nuanță albăstrie
• Febră mai mare de 38, 9
• Letargie, grețuri
• Urină închisă la culoare
• Convulsii
• Creștere rapidă a pulsului

Exemple de remedii naturale potrivite în caz de insolație

În situația în care simptomele insolației sunt ușoare și nu apar complicații precum acelea menționate, putem apela și la unele remedii naturale. Printre acestea putem include:
Apa de coriandru
Coriandrul este și el un bun remediu contra insolației, întrucât are capacitatea de a scădea temperatura corpului (eliminând excesul de căldură) și de a reduce stările de greață.
Cel mai bine va fi să preparăm cu ajutorul său o băutură pe care să o consumăm cât mai repede de la instalarea simptomelor neplăcute ale insolației. Pentru a reuși, vom avea nevoie de o legătură de coriandru proaspăt și de o cană de apă rece.
Mai întâi vom zdrobi frunzele în apă. Vom adăuga ulterior un vârf de zahăr și vom amesteca bine. Vom pune băutura la frigider și o vom consuma când începe să se răcească.

Coriandru

Busuiocul
Și el este un remediu adecvat dacă ai probleme din cauza insolației.
Important este să poți face rost de frunze proaspete, pe care să poți să le amesteci cu apă pentru a obține o băutură. Astfel, din 8-10 frunze și o cană de apă ce va fierbe va rezulta o băutură pe care să o poți bea călduță. Te va revigora pe dată, întrucât busuiocul poate să regleze și el temperatura corpului.
Când nu poți să-ți faci băutura, pur și simplu încearcă să mesteci frunze de busuioc. Vei vedea că te vei răcori și te vei simți mai bine.

Anumite uleiuri esențiale
De exemplu, o combinație de ulei de lavandă și de ulei de mentă este adecvată când nu ne simțim bine și bănuim că avem insolație. Uleiul de lavandă va contribui la ameliorarea aspectului pielii (va ameliora inclusiv arsurile solare superficiale) și ne va ajuta să ne calmăm.
În ceea ce privește uleiul de mentă, acesta este bun pentru crearea senzației de răcorire, în condițiile în care poate ajuta corpul să-și regleze mai bine temperatura.
Pentru a beneficia de efectele lor pozitive este necesar să procedăm așa:
• Vom lua 2-3 picături de ulei esențial de mentă și 1-2 picături de ulei de lavandă
• Le vom amesteca în 2 linguri de ulei de măsline, de migdale sau de cocos
• Ne vom unge cu această combinație în spatele gâtului, pe tălpi și la încheieturi

Gheața
Întrucât în insolație corpului îi este greu să-și regleze temperatura, iar din acest motiv aceasta poate crește tot mai mult, niște aplicații cu cuburi de gheață ne pot ajuta din acest punct de vedere.
Cel mai bine va fi să le punem în zone precum pe gât, la axile, pe spate sau în zona inghinală, întrucât aici există o rețea mai densă a vaselor de sânge. Dacă aceste zone vor fi răcorite, atunci organismul nostru poate să lucreze pentru revenirea temperaturii corpului la normal.

Apa de cocos
Nu este bună doar în anumite băuturi răcoritoare, ci poate fi de ajutor dacă ai de suferit de pe urma insolației.
Tot ce ai de făcut va fi să vei de 2-3 ori pe zi apă de cocos pentru a-ți recăpăta energia, întrucât în corpul tău se va putea produce reechilibrarea de electroliți. Cel mai important este însă că te vei hidrata așa cum trebuie și temperatura corpului tău va reveni treptat la normal.

Oțetul de mere
Nu-l ocoli în caz de insolație, întrucât și el conține vitamine și minerale ce îi vor furniza corpului electroliții de care are atâta nevoie.
Vei face un amestec de oțet de mere (1 linguriță) și apă (un pahar), pe care-l vei amesteca ori de câte ori nu te simți bine după ce ai stat la soare sau în căldură mare.

Citește și: Top 50 de moduri in care poti folosi otetul  in gospodarie

Sucul de aloe vera
Principala sa calitate este că poate crește natural capacitatea corpului nostru de a se adapta schimbărilor din mediul înconjurător și de a se apăra. Acest fapt îl transformă într-un remediu potrivit pentru insolație, în condițiile în care va stimula corpul să-și regleze mai bine temperatura.
Dacă insolația este însoțită și de arsuri solare, apelează și la gelul de aloe vera.

Aloe vera zbrobita

Prunele
Grație prezenței antioxidanților, prunele sunt și ele considerate un remediu foarte bun pentru insolație. Aceștia pot să scadă nivelul inflamației din corp, prezentă inclusiv în cazul acestei afecțiuni.
Ideal va fi să poți folosi prunele în felul următor:
• Vei înmuia câteva în apă
• Le vei zbrobi în apă și vei strecura amestecul rezultatul
• Lichidul respectiv va fi băut de îndată ce te vor supăra simptomele insolației

Mango
Este considerat și el un remediu potrivit pentru prevenirea și tratarea insolației. Ca să te poți servi de el, vei respecta următoarele indicații:
• Câteva fructe vor fi puse la fiert și apoi le vei pune la înmuiat în apă rece
• Vei scoate miezul de mango și îl vei pune într-un blender alături de pudră de cumin, de coriandru, de sare și piper
• Vei amesteca apoi și cu apă
• Băutura rezultată va fi băută de 3-4 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor

Frunze uscate de schinduf
Nici ele nu sunt de exclus dacă te confrunți cu insolație. Le vei folosi așa:
• Câteva frunze uscate de schinduf vor fi înmuiate în apă
• Le vei zdrobi apoi și vei adăuga peste ele puțină miere
• Vei lua acest amestec o dată la 2 ore, până când te vei simți mai bine, întrucât temperatura corpului tău va începe să revină la normal

Voi ați auzit până acum de aceste remedii naturale, numai bune pentru ameliorarea insolației?

Surse:
www.home-remedies-for-you.com, www.homeremedies9.com, www.mayoclinic.org,www.speedyremedies.com, www.stylecraze.com, www.valuefood.info,www.wikihow.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Umflături pe limbă: cauze și remedii
Umflături pe limbă: cauze și remedii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

    În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Caz revoltător! O fetiță de 12 ani ar fi fost vândută de mama ei în Spania pentru a-și putea acoperi datoriile
    Caz revoltător! O fetiță de 12 ani ar fi fost vândută de mama ei în Spania pentru a-și putea acoperi datoriile

    O copilă în vârstă de 12 ani a fost vândută în Cordoba, Spania de către mama ei și iubitul acesteia. Cei doi au primit 4000 de euro, sumă pe care au folosit-o...

    Caz îngrijorător, în Iași: O fată de 14 ani, care a născut, a cerut să i se pună sterilet...
    Caz îngrijorător, în Iași: O fată de 14 ani, care a născut, a cerut să i se pună sterilet...

    La vârsta la care alți copii cer dulciuri, jucării sau telefoane, o fată a cerut un... sterilet! Micuța a devenit mamă fără voia ei și, pentru a nu repeta experianța...

    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii
    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii

    Atenție, părinți! S-a înregistrat primul caz de hepatită acută, de proveniență necunoscută, la copii, în România! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat,...

    © 2024 Qbebe