- Ce factori pot influența în mod negativ circulația sângelui
- Care pot fi simptomele unei circulații defectuoase a sângelui
- Remedii naturale pe care le putem folosi pentru a ne îmbunătăți circulația sângelui
- Piperul Cayenne
- Turmericul
- Ginkgo biloba
- Ghimbirul
- Uleiurile esențiale
- Uleiul de cocos
- Ceaiul verde
- Usturoiul
- Măceșele
- Pepenele roșu
Ce factori pot influența în mod negativ circulația sângelui
Specialiștii sunt de părere că există numeroși factori ce pot avea un impact negativ asupra circulației sângelui. Printre aceștia, cei mai cunoscuți sunt:• Sedentarismul
• O dietă incorectă (de exemplu, excesul de cafeină, fumatul sau alimentele bogate în grăsimi nesănătoase sau aditivi pot influența negativ circulația sângelui în organism)
• Înaintarea în vârstă
• Tendința de a avea o tensiune arterială ridicată
• Excesul ponderal
• Prezența unor afecțiuni precum: diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, diverse maladii cardiace, afecțiuni ale tiroidei, anemia, prezența unor alergii alimentare
• Sarcina
De asemenea, medicii ne atrag atenția și asupra următorului fapt: nu numai adulții, ci și copiii pot avea de suferit de pe urma unei circulații sanguine defectuoase. Spre exemplu, copiii ce au probleme cardiace provocate de malformații congenitale, cei ce suferă de anemie sau care consumă prea multe alimente tip fast-food se pot confrunta cu această problemă de sănătate.
De noi depinde să conștientizăm această problemă și să consultăm un medic sau să recurgem la tot felul de remedii și la schimbări ale stilului de viață, în condițiile în care o circulație defectuoasă a sângelui va influența negativ sănătatea lor fizică, mentală, dar și performanțele școlare.
Care pot fi simptomele unei circulații defectuoase a sângelui
În afară de un anumit disconfort, există și o serie de simptome ce ar trebui să ne dea de gândit că putem suferi de tulburări legate de circulația sângelui. Printre acestea includem:
• Senzația de membre reci
• Senzația de amorțeală și de rigiditate prezentă la nivelul membrelor
• Letargie după un efort fizic nu prea puternic (cum ar fi urcatul scărilor)
• Lipsa de energie
• Căderea părului
• Pielea uscată și rece
• Respirație întretăiată
• Bătăi neregulate ale inimii
• Scădere a capacității de memorare
• Senzația că nu am dormit suficient, chiar dacă am beneficiat de orele obișnuite de somn
• Crampe la nivelul membrelor
• Dureri de cap
• Piele descuamată pe mâini sau pe picioare
• Picioare „grele" și umflate
• Creșteri bruște ale nivelul colesterolului, dar și a valorii tensiunii arteriale
• Pierdere a apetitului
• Scădere nejustificată în greutate
Remedii naturale pe care le putem folosi pentru a ne îmbunătăți circulația sângelui
Dacă nu ți s-a confirmat că suferi de una dintre afecțiunile mai serioase prezentate mai sus și dacă nu ești însărcinată, poți încerca să apelezi, în vederea ameliorării tulburărilor legate de circulația sângelui, la diverse remedii naturale. Să cunoaștem câteva dintre ele.
Piperul Cayenne
Capsaicina din el va stimula foarte bine circulația sângelui, întărind totodată vasele de sânge. Totodată, acest tip de piper va reduce unele simptome ce țin de o circulație proastă a sângelui, printre care senzația de mâini și picioare reci, senzațiile de amorțeală sau durerile de cap.
Ideal este să strecori câte puțin piper Cayenne în anumite mâncăruri și să apelezi la această combinație: amestecă o jumătate de linguriță de piper cu 2 linguri de oțet de mere și cu o lingură de melasă. Toate aceste ingrediente vor fi puse într-un pahar cu apă, din care vei bea de două ori pe zi.
La fel ca și în cazul remediului natural de mai jos, turmericul, nu lua suplimente pe bază de piper Cayenne fără a te sfătui un specialist. Iar dacă ești însărcinată sau alăptezi, evită-l complet!
Citește și: Top 10 super-alimente, ideale pentru iarnă
Turmericul
Despre acest condiment se spune că are proprietăți numai bune pentru a scăpa de problema unei circulații sanguine deficitare. În plus, cuminul, unul dintre cei mai importanți compuși ai săi, va împiedica depunerile de colesterol de pe artere și va menține elasticitatea acestora. Un studiu din anul 2012 a arătat că turmericul poate influența în bine circulația sângelui, la fel de mult cum o pot face și exercițiile fizice regulate.
Cel mai simplu este să te folosești de turmeric în următoarele moduri:
• Include câte puțin în mâncarea pe care o consumi
• Adaugă o linguriță de turmeric și puțină miere într-un pahar de lapte pe care îl vei bea pe parcursul unei zile
Nu uita să consulți un specialist înainte să te apuci să iei suplimente alimentare pe bază de turmeric!
Ginkgo biloba
Este un remediu natural ce a fost utilizat din cele mai vechi timpuri pentru a remedia diverse probleme legate de circulația sângelui și pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive.
Printre cele mai importante calități ale sale sunt:
• Dilatarea vaselor de sânge și împiedicarea formării blocajelor din cauza colesterolului
• Stimulează circulația sângelui la nivelul extremităților
• Promovează circulația sângelui în creier, îmbunătățind capacitatea de învățare, de memorare sau deteriorarea de la nivelul retinei
Ginkgo biloba poate fi administrat sub formă de tincturi sau alte tipuri de suplimente alimentare. Frunzele proaspete pot fi adăugate și în mâncare.
Ghimbirul
Compușii din el au un efect de încălzire a corpului, favorizând circulația sângelui. De asemenea, el previne formarea cheagurilor de sânge și va reduce astfel riscul de a dezvolta unele maladii precum ateroscleroza.
Pentru a beneficia de ajutorul ghimbirului, bea zilnic (de 2-3 ori pe zi) ceai de ghimbir (se fierbe o lingură de ghimbir feliat la 2 căni de apă pentru 10 minute) sau mestecă bucățele din acest condiment.
Nu te apuca să iei suplimente alimentare pe bază de ghimbir fără să consulți un medic, mai ales dacă ești însărcinată sau alăptezi!
Citește și: 15 rețete cu magicul ghimbir pentru fiecare problemă a ta
Uleiurile esențiale
Cele mai indicate uleiuri esențiale pentru stimularea circulației sanguine sunt uleiul de rozmarin, de eucalipt și de lavandă. Oricare dintre ele ne pot scăpa de senzația de mâini sau de picioare reci și vor reduce disconfortul provocat de senzația de amorțeală de la nivelul membrelor.
Folosește-le cât mai des prin simpla masare a mâinilor sau picioarelor. Datorită acestor uleiuri, pielea noastră va putea deveni mai catifelată și mai puțin descuamată.
Uleiul de cocos
Și acesta este de folos pentru ameliorarea problemelor legate de circulația sanguină. Grăsimile sănătoase și trigliceridele vor reduce inflamațiile din artere și vor stimula circulația sângelui în tot corpul.
Cel mai bine este să-l folosești călduț, masându-ți zilnic mâinile și picioarele.
Ceaiul verde
Fiind plin de antioxidanți, va contribui la relaxarea arterelor și astfel va duce la creșterea volumului sângelui care circulă. De asemenea, ceaiul verde va influența și nivelul de oxid nitric, cu rol vasodilatator.
Specialiștii recomandă, pentru a avea rezultate bune în ameliorarea circulație sângelui, să bem ceai verde pentru mai multe zile la rând (cam 2-3 ceșcuțe pe zi).
Usturoiul
Deși adesea nu ne încântă ideea de a consuma usturoi, trebuie să știm că acesta va promova buna circuație a sângelui, va reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge și poate împiedica depunerea colesterolului în artere.
Poți să iei suplimente alimentare pe bază de usturoi (precum capsule) sau să consumi regulat usturoi proaspăt, ca atare sau în mâncăruri.
Măceșele
Acestea sunt folosite de secole pentru a trata afecțiunile legate de circulația defectuoasă a sângelui. Atât frunzele, cât și fructele, sunt bogate în quercitină, care normalizează tensiunea arterială și facilitează o bună circulație a sângelui în tot corpul.
Nu utiliza măceșe fără a consulta în prealabil un specialist, în condițiile în care acestea pot interacționa cu anumite medicamente cu rol anti-coagulant.
Pepenele roșu
Grație licopenului, acest fruct este foarte indicat pentru a preveni problemele legate de o circulație deficitară a sângelui. În același timp, el ne poate feri de depunerile de colesterol de pe artere, facilitând astfel o circulație sanguină optimă.
Voi ați auzit până acum de remedii naturale ce ne pot ajuta dacă avem probleme legate de circulația sângelui?
Surse:
www.doctorshealthpress.com; www.stylecraze.com;www.healthyandnaturalworld.com; www.top10homeremedies.com