Informații despre hernia ombilicală
Hernia este atunci când o porțiune din corp care ar trebui să se afle înăuntru (precum o parte din intestine) protrude (iese) printr-un loc slăbit în peretele tău abdominal. Vei observa o umflătură sau un fel de buric ieșit în exterior sau o formă similară unui deget, eventual cu o tentă mai întunecată la culoare. Poate fi delicat la atingere sau poți să îl împingi uneori înapoi; ești conștientă de prezența sa atunci când te încordezi (ridici un obiect greu, tușești sau strănuți). Incidența statistică de apariție în cazul gravidelor este de 0.08%, algoritmul de prognostic nefiind clar.Ce se întâmplă de fapt? În timpul sarcinii, cordonul ombilical trece prin deschiderea cea mai mică în mușchii abdominali ai bebelușului. O astfel de deschidere se închide de obicei după naștere, dar în cazuri rare mușchiul nu aderă complet și determină hernia. Apoi, din cauza întinderii excesive a mușchilor în timpul nașterii, mușchiul abdominal tinde să se subțieze și să se slăbească, fiind expusă riscului de hernie ombilicală. Nu în ultimul rând, presiunea excesivă intraabdominală care se dezvoltă în abdomen și pelvis depărtează organele.
Există diferite tipuri de hernie, dar cel care are șansele cele mai mari să afecteze femeile în timpul sau după sarcină este hernia ombilicală, localizată în sau aproape de buric. Hernia incizională este un tip de hernie care apare uneori în urma unei intervenții chirurgicale a abdomenului (cezariană).
Doamna doctor Marina Dumitraș, medic specialist chirurgie generală, doctor în științe medicale, competență flebologie, competență chirurgie laparoscopică și ultrasonografie generală - Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic completează:
"Hernia ombilicală reprezintă o umflătură apărută la nivelul inelului ombilical. Se ajunge aici din cauza unui defect de perete la acest nivel. Sacul herniar (această umflătură) poate conține fie epiploon (grăsime din burtă) sau o ansă (porțiune) de intestin subțire sau gros. Aceasta poate fi reductibilă sau ireductibilă, atunci când încercam să o împingem. Simptomele sunt reprezentate de dureri, apariția umflăturii, aspectul inestetic al zonei (ombilic etalat)."
Cauze pentru hernia ombilicală după sarcină
Hernia, la fel ca și diastaza abdominală sau prolapsul, este cauzată de presiune excesivă intraabdominală. Este vorba despre presiunea din abdomen și pelvis care acționează. Există de asemenea câțiva factori care pot crește presiunea din interiorul abdomenului: sarcini multiple (ambele în termen de mai mult decât un bebeluș și mai mult decât o sarcină) în special dacă sunt apropiate ca timp. Obezitatea este un alt factor, precum și orice tip de încordare musculară precum obiectele grele, tuse prelungită sau puternică.
Acești factori nu cauzează în sine hernia; corpul uman este perfect capabil să facă aceste lucruri, dacă abdomenul funcționează corect. În acest sens întreaga aliniere a corpului (modul în care îți porți zilnic corpul), precum și mușchii abdominali joacă un rol important. Întreaga aliniere a corpului implică atât regiunea abdominală, cât și pelviană; mușchii asociați nu trebuie să fie doar puternici, ci să funcționeze optim. În ceea ce privește grupele musculare de la abdomen, sunt mușchii abdominali, mușchii coloanei, diafragma și planșeul pelvian; rolul lor este să susțină întreaga cavitate abdominală și pelviană, să regleze presiunea din ea în mod confortabil.
Doamna doctor Marina Dumitraș, medic specialist chirurgie generală, doctor în științe medicale, competență flebologie, competență chirurgie laparoscopică și ultrasonografie generală - Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic completează:
"Principalele cauze ale apariției herniei ombilicale în perioada postnatală sunt:
- Structura alterată a fibrelor de colagen din peretele abdominal anterior.
- Obezitatea.
- Făt foarte mare, fapt ce conduce la o cantitate mare a lichidului amniotic și prezentația pelviană a fătului.
- Sarcini multiple."
Simptome pentru hernia ombilicală după sarcină
Unele simptome tipice ale herniei include:
- simptome ale pielii - hernia se dezvoltă în jurul regiunii abdominale slăbite și apare după cezariană, regiunea afectată de piele din jurul buricului este bombată în exterior, iar umflătura devine vizibilă; când hernia strangulează sau taie fluxul normal de sânge din zona intestinală, pielea din jurul buricului se înroșește sau albăstrește din cauza lipsei de sânge.
- durere - senzație de durere ușoară și arsură în jurul regiunii abdominale afectate, atunci când elimini scaunul sau tușești persistent durerea crește, când apare strangularea herniei durerea devine gravă (abdomenul se rigidizează) și poate fi necesară o intervenție chirurgicală imediată (dacă instestinele se varsă în cavitatea peritoneală)
- simptome gastrointestinale - atunci când se complică pot să apară următoarele simptome: greață, vărsături, constipație, sânge în scaun.
Tratament și complicații pentru hernia ombilicală după sarcină - sfatul specialistului
Conform unui studiu din 2018 nu există un consens cu privire la momentul potrivit pentru intervenție în cazul unei femei care este deja însărcinată sau plănuiește o sarcină; dacă hernia este incarcerată sau strangulată, reparația de urgență este inevitabilă. Dacă hernia nu este complicată, dar simptomatică, o reparație electivă trebuie propusă. Dacă hernia este reparată prin sutură, riscul de recurență este mare în sarcină. Reparația cu o meșă poate restricționa flexibilitatea peretelui abdominal și cauza durere într-o sarcină subsecventă. Când o pacientă are o hernie mică și asimptomatică poate fi mai bine să amâni operația până după naștere.
Doamna doctor Marina Dumitraș, medic specialist chirurgie generală, doctor în științe medicale, competență flebologie, competență chirurgie laparoscopică și ultrasonografie generală - Euroclinic Regina Maria și Skinmed Clinic subliniază:
"Tratamentul este exclusiv chirurgical. Acesta poate fi efectuat clasic sau laparoscopic.
Oricare dintre variante beneficiază de aceleași principii: reducerea sacului herniar și întărirea defectului parietal ombilical.
Varianta laparoscopică este de elecție:
- Reducerea sacului herniar, însăilătura defectului parietal.
- Ombilical, aplicarea unei plase care se fixează cu ajutorul unor capse metalice resorbabile (dublă structură de rezistență a peretelui).
Avantajele intervenției laparoscopice sunt reprezentate de incizii minime, cicatrici estetice fine, reluarea alimentației din prima zi postoperatorie, spitalizare de o zi și recuperarea rapidă.
Contraindicațiile sunt minimale, pacienta este sfătuită sa nu facă sport și efort fizic susținut timp o lună și să poarte centură abdominală de contenție.
Șansa de recidivă este zero cu această procedură chirurgicală. În lipsa tratamentului chirurgical, defectul parietal crește în dimensiuni, hernia se încarcerează (devine ireductibilă, adică în sacul herniar se poate bloca o ansă de intestin și se poate ajunge la o rezecție de intestin). Iată doar un motiv pentru care consultul chirurgical realizat la timp este foarte important."
Citește și: Hernia ombilicala la bebelusi
Mulțumim doamnei doctor Marina Dumitraș pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.
Surse: https://mutusystem.com; www.momjunction.com; www.ncbi.nlm.nih.gov