Informații despre dureri de sâni
Durerile de sâni poartă denumirea de mastalgii și afectează la un moment dat majoritatea femeilor (până la 7 din 10 femei le dezvoltă). Durerea poate fi resimțită ca o stare de greutate sau disconfort, ca o senzație de înțepătură sau arsură. Poate apărea în orice parte a sânului și se poate răspândi și în zonele din jur, de asemenea. Multe femei se îngrijorează cu privire la faptul că poate ascunde o afecțiune gravă, precum cancer mamar, însă nu este cazul. Durerile de sâni pot fi clasificate în două categorii principale: ciclice (durerea este legată de menstruație și apare în a doua jumătate a ciclului lunar, agravându-se înainte de menstruație) sau dureri non-ciclice (durerea nu este legată de menstruație; se poate datora sânului în sine sau provine de la un mușchi sau de la peretele toracic). Dacă nu realizezi în ce categorie se încadrează durerea ta, este indicat să notezi pe un carnet intervalul de timp la care apare și când se agravează.
Cauze pentru dureri de sâni
Printre acestea se includ: modificări legate de hormoni, sarcină, noduli la sâni, mastită, un abces, o leziune, probleme cu alăptarea, medicație, cancer la sân.
Dureri ciclice legate de menstruație: - apar în urma modificărilor hormonale specifice menstruației sau la persoanele care urmează o terapie de substituție hormonală, încep în aceeași perioadă de timp în fiecare lună (cu 1-3 zile înainte de menstruație) și se ameliorează după menstruație, ambii sâni fiind afectați. Este de ajutor în acest sens purtarea unei bustiere de susținere noaptea și în timpul efortului fizic, administrarea de analgezice sau creme topice. Dacă sunt dificil de controlat, medicul poate prescrie medicație pentru a ține sub control nivelul de hormoni.
Dureri de sân legate de sarcină: - acestea constituie un simptom timpuriu al sarcinii (apar și alte simptome specifice precum absența menstruației, o stare generală proastă și de oboseală, o urinare mai frecventă decât de obicei, experimentarea de gusturi, mirosuri și pofte neobișnuite).
Dureri de sân legate de noduli mamari: - acestea includ fibroadenom (un nodul neted și ferm care se poate mișca în jurul sânului - la femeile tinere), un chist mamar (un sac plin cu lichid care se dezvoltă în țesutul mamar - des întâlnit la femeile peste 35 de ani), mastită sau abces mamar. Majoritatea nodulilor sunt inofensivi, dar este bine să fie verificați de un medic și să necesite un tratament specific.
Dureri de sân legate de mastită: - țesutul mamar devine inflamat (roșu și umflat) și dureros. Mastita poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau de alăptare. În plus față de durere, mastita se caracterizează prin: o porțiune roșie și umflată pe sân care se poate simți fierbinte la atingere, sensibilitate a sânilor, un nodul sau o zonă dură pe sân, scurgere din mamelon, simptome similare gripei (dureri, temperatură mare și frisoane). Dacă ai mastită trebuie să fii consultată de medic deoarece poate conduce la abces (sunt necesare uneori antibiotice).
Dureri de sân legate de un abces: - un abces mamar este o acumulare de puroi în sân, fiind de obicei cauzat de o infecție bacteriană, precum mastită. Sânii se simt dureroși și apar niște zone umflate care sunt roșii și fierbinți, se umflă și zona adiacentă și apare și febra. Impune un consult medical de urgență și poate fi necesară antibioterapie și o intervenție chirurgicală minoră pentru a drena puroiul.
Dureri de sân legate de o leziune: - durerea apare în urma unei leziuni a mușchilor, a articulațiilor sau a oaselor din zona respectivă (o întindere musculară, o leziune la nivelul gâtului/umărului/spatelui, costocondrită - inflamație a zonei unde coastele sunt unite de osul pieptului, o intervenție chirurgicală la sâni). Se poate răspândi uneori prin nervii din torace, părând localizată în sâni. Cauza este o leziune dacă simți durerea doar într-un anumit loc și se agravează când te miști. Purtarea unei bustiere și administrarea de analgezice poate ajuta; uneori sunt necesare injecții cu steroizi sau cu un anestezic local, dacă persistă.
Dureri de sân legate de alăptare: - durerile apar fie în urma angorjării sânilor, blocării unui canal galactofor, mastitei, abcesului mamar sau candidozei (infecție fungică care apare dacă mameloanele sunt crăpate sau lezate). Este important să discuți cu o moașă sau un medic în acest sens; ți se pot recomanda tehnici de alăptare și metode naturale de ameliorare a durerii resimțite.
Dureri de sân legate de medicație: - durerile apar în urma administrării de contraceptive (majoritatea metodelor contraceptive hormonale pot cauza sensibilitate la nivel mamar), de antidepresive (sertalina), de antipsihotice (haloperidol). Este important să verifici prospectul medicamentului pentru reacții adverse de acest gen și să discuți cu medicul care îți poate recomanda un alt tratament.
Dureri de sân legate de cancer mamar: - rareori cancerul include acest simptom. Iată care sunt simptomele uzuale pentru această afecțiune: nodul dur care nu se mișcă, o modificare în mărimea sau forma unui sân, scurgere din mameloane eventual însoțită de sânge, gropițe pe pielea sânilor, o iritație pe sau în jurul mamelonului, mamelonul devine brusc înfundat în sân. Discută cu medicul dacă consideri că poate fi vorba de această problemă și îți va recomanda investigații suplimentare pentru un diagnostic exact.
De reținut
Este important să fii consultată de medic în special dacă durerile de sân sunt: grave și te împiedică din activitățile uzuale, se agravează și nu dispar, există simptome de infecție (inflamație, piele roșie, zonă caldă în sâni sau febră), sunt însoțite de simptome de cancer. Medicul este cel în măsură să identifice cauza exactă sau, după caz, să îți recomande radiografie sau ecografie.
Surse:
www.nhs.uk; http://patient.info; www.nationalbreastcancer.org