Studiul a fost publicat recent, la începutul acestei săptămâni, pentru a fi prezentat în cadrul Sesiunii Științifice „American Heart Association’s” din acest an. În vederea obținerii concluziilor, s-a apelat la un număr de 112 femei (media de vârstă fiind 33 de ani, 44% dintre ele având origine hispanică). Ele au fost solicitate să-și realizeze jurnale ale alimentației, în format electronic, timp de o săptămână, în care să precizeze cât de mult au mâncat și în ce perioadă din zi au realizat acest demers. Aceste jurnale vor trebui efectuate și 1 an mai târziu. Datele furnizate de femeile participante au evidențiat relația dintre sănătatea inimii lor și momentul din zi în care au avut parte de mai multe calorii.
Aspectele sesizate după analizarea datelor disponibile din jurnalele de alimentație au fost:
• Cele mai multe dintre participante primeau cel mai mare număr de calorii seara, după ora 6 și de aceea nu aveau o sănătate a inimii la fel de bună precum acelea care mâncau mai mult pe timpul zilei
• O creștere cu 1% a numărului de calorii primite, după ora 6 seara, antrena și o diminuare a sănătății inimii. Același fenomen se observa și dacă se mânca prea mult după ora 8 seara
• Femeile care obișnuiau să mănânce mai mult după ora 6 seara erau mai predispuse la dezvoltarea de complicații precum: hipertensiune arterială, un nivel ridicat al zahărului în sânge și valori mari ale indicelui masei corporale
• Problemele legate de creșterea tensiunii arteriale erau mai evidente la femeile de origine hispanică
Îndemnul specialiștilor care s-au ocupat de acest studiu este acesta: cele mai multe calorii să fie primite înainte de ora 6 seara, în condițiile în care pe timpul nopții hrana nu este metabolizată la fel de bine ca pe timpul zilei, în starea de alertă. Până acum, cei care au realizat studiul nu au stabilit care este numărul optim de calorii ce ar trebui primit după ora 6 seara, dar au precizat că acestea ar trebui să fie cam 30% din totalul zilnic.
Prin acest studiu, oamenii de știință au dorit să demonstreze din nou că mâncatul conștient, în numărul de calorii potrivite, în prima parte a zilei, are un impact pozitiv, putând să reducă din riscul femeilor de a dezvolta maladii cardiace. Aceștia au precizat și că studiul ar trebui extins prin implicarea mai multor femei, de vârste mai diferite. În acest fel, acestea vor conștientiza mai bine cât este de important să-și evalueze și să-și țină singure sub control riscurile pentru sănătate
Ținându-se cont și de intervalele din zi în care ar fi cel mai bine să se preia caloriile, bolile de inimă ar putea fi mai ușor prevenite. Conform experților în domeniu, cam 80% dintre acestea ar putea fi evitate prin alegeri sănătoase în stilul de viață.
Surse: medicaldaily.com, sciencedaily.com, today.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com