- Poți recurge la masaj
- Încearcă să faci niște exerciții speciale pentru gât
- Poți să folosești comprese reci
- Nu te feri să încerci terapia prin căldură
- Mergi la înot
- Încearcă uleiul de mentă
- Poți recurge și la oțetul de mere
- Apelează și la piperul Cayenne
- Poți testa și turmericul
- Fii atentă la perna pe care dormi
- Nu neglija salteaua pe care te odihnești
Poți recurge la masaj
Un masaj ușor, cu ajutorul unor uleiuri, te poate ajuta să scapi de senzația de gât înțepenit. Astfel, nu numai că masajul va relaxa mușchii și va îmbunătăți circulația sângelui în regiune, dar te poate ajuta și să te odihnești mai bine.
Pentru ca masajul să dea rezultatele așteptate, este recomandat să procedezi după cum urmează:
• Vei începe prin a face un duș sau o baie pentru ca mușchii să înceapă să se relaxeze
• Încălzește ușor oricare dintre următoarele uleiuri: de măsline, de cocos sau de semințe de muștar
• Masează-te pentru câteva minute, folosindu-te de apăsarea degetelor.
În cazul în care senzația de gât înțepenit este mult prea accentuată și nu te poți masa singură, apelează la ajutorul cuiva sau mergi la un specialist.
Citește și: Masajul prenatal: Beneficii miraculoase pentru tine si copilul tau
Încearcă să faci niște exerciții speciale pentru gât
Pentru a scăpa de tensiunile acumulate în regiunea gâtului, medicii recomandă și efectuarea unor exerciții. Acestea pot fi făcute și acasă și te pot ajuta considerabil, cu condiția ca durerile să nu fie prea puternice. În acest caz, nu ar trebui să te apuci de ele, ci să soliciți ajutorul unui specialist.
Un exercițiu potrivit pentru disconfortul din regiunea gâtului ar putea arăta așa:
• Stai în picioare, uitându-te înainte, menținându-ți corpul cât mai relaxat
• Apleacă-ți capul înainte (către piept) și apoi pe spate. Repetă aceste mișcări de mai multe ori.
• După aceea, înclină-ți capul către umărul drept, dar și către stângul. Repetă pentru câteva minute.
• Fără să-ți sucești corpul, mișcă-ți ușor capul și uită-te spre dreapta, apoi spre stânga. Reia exercițiul de mai multe ori, timp de câteva minute.
• Finalizează cu rotirea ușoară a umerilor.
Poți să folosești comprese reci
Motivul pentru care aplicarea unor comprese reci te poate ajuta să-ți ameliorezi senzația de gât înțepenit este următorul: temperatura redusă va limita producerea de acid lactic, produs de metabolismul de la nivelul muscular, ceea ce va diminua senzația de durere și de încordare.
Îți va fi de folos să respecți aceste indicații:
• Înfășoară niște cuburi de gheață într-un prosop subțire.
• Compresa va fi ținută pe locul dureros cam 10-15 minute.
• În primele 48 de ore de la declanșarea senzației de disconfort de la nivelul gâtului, compresele vor fi aplicate la 2 ore.
• Ai grijă să nu aplici gheața direct pe piele!
Nu te feri să încerci terapia prin căldură
Dacă aplicațiile cu comprese reci nu te-au ajutat prea mult, atunci încearcă și aplicațiile calde. Acestea vor relaxa locul dureros și cel mai probabil te vei simți mai bine.
În cazul în care apelezi la terapia cu comprese calde, urmează aceste sfaturi:
• Aplică o compresă caldă (poate fi o cârpă caldă, un prosop cald sau o sticlă cu apă caldă) pentru cel puțin 10 minute. Repetă de trei-patru ori pe zi, până când te vei simți mai bine.
• Încearcă să faci dușuri cât mai calde, lăsând apa să curgă pe locul dureros pentru aproximativ 5 minute. În tot acest timp, îți vei mișca gâtul cât mai puțin. Ar trebui să faci astfel de dușuri de 2-3 ori pe zi.
Mergi la înot
Înotul este o modalitate excelentă de a-ți antrena toți mușchii corpului, inclusiv pe cei din zona gâtului. Iată de ce practicarea acestui sport poate fi o soluție pentru a scăpa de senzația de gât înțepenit.
Ai însă grijă însă ce alegi când înoți, în condițiile în care unele mișcări, prea complexe, ar putea duce la agravarea stării tale. Pentru a fi sigură că le vei alege pe cele adecvate, este ideal să discuți cu un specialist.
Citește și: Inotul la copii-tot ce trebuie sa stii
Încearcă uleiul de mentă
Proprietățile analgezice ale acestui ulei vor reduce durerea și te vor ajuta să te relaxezi și să nu mai resimți așa puternic senzația de gât înțepenit.
Tot ce vei avea de făcut va fi:
• Vei încălzi două linguri de ulei de măsline. Peste ele vei adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă. Masează-te ușor cu acest amestec, de două ori pe zi, timp de mai multe zile.
• Poți să pui două picături de ulei esențial de mentă într-un vas mare cu apă rece. Înmoaie o cârpă în apă, apoi așeaz-o pe zona dureroasă și ține-o acolo pentru 10-15 minute. Poți repeta de mai multe ori într-o zi.
Poți recurge și la oțetul de mere
Datorită antioxidanților și proprietăților sale antiinflamatoare, oțetul de mere poate fi o soluție pentru a preveni și ameliora senzația de gât înțepenit.
Dacă îl vei alege drept remediu în acest scop, utilizează-l așa:
• Vei înmuia un prosop în oțet de mere. Plasează-l pe locul dureros, pentru mai multe ore. Repetă zilnic, cam de două ori pe zi, până când vei simți o ameliorare.
• Adaugă două căni de oțet de mere într-o baie cu apă caldă. Vei face baie în acest amestec, zilnic, până când te vei simți mai bine.
Apelează și la piperul Cayenne
Întrucât conține capsaicină, ce are proprietăți analgezice și antiinflamatoare, acest piper te poate ajuta și el să elimini senzația de gât înțepenit.
Folosește-l astfel: amestecă 1 lingură de piper cu două linguri de oțet de măsline, încălzit. Aplică amestecul pe zona dureroasă, acoperă cu un bandaj și lasă-l așa pentru mai multe ore. Procedează așa pentru mai multe zile la rând.
De asemenea, poți să cauți un unguent pe bază de capsaicină și să faci masaj cu el.
Poți testa și turmericul
Când te deranjează rigiditatea și durerea din zona mușchilor gâtului, încearcă să vezi dacă turmericul te poate ajuta. Grație proprietăților sale antiinflamatoare și a capacității de a îmbunătăți circulația sângelui, acesta ar trebui să-ți fie de folos.
Pentru a testa efectele turmericului, ar fi bine să procedezi precum mai jos:
• Amestecă o linguriță de pulbere de turmeric la o cană de lapte. Încălzește-l puțin și adaugă puțină miere. Bea de două ori pe zi, pentru mai multe zile la rând.
• Încearcă să faci rost de capsule cu turmeric, dar nu este recomandat să le iei fără să consulți un medic.
Nu folosi turmericul dacă ai pietre la bilă !
Fii atentă la perna pe care dormi
Un rol important în a te simți cât mai confortabil în regiunea gâtului și spatelui îl are și perna pe care dormi. Specialiștii sunt de părere că o pernă adecvată te poate ajuta să scapi de senzația de gât înțepenit și să te trezești mai odihnită.
Pentru a-ți alege corect perna, trebuie să știi în ce poziție dormi cel mai mult. De exemplu, dacă dormi mai mult pe o parte, perna ar trebui să-ți țină capul perfect orizontal. În schimb, dacă dormi mai mult pe spate, perna nu ar trebui să aducă bărbia prea aproape de zona pieptului.
În general însă, o opțiune potrivită pentru pernele pe care dormim sunt cele cu spumă cu „memorie", care ne vor susține permanent gâtul și capul și ne vor ajuta să ne relaxăm mai bine.
Nu neglija salteaua pe care te odihnești
Dacă ți se întâmplă adesea să te trezești cu senzația de gât înțepenit, trebuie să știi că și salteaua poate fi „vinovată" de așa ceva. O saltea bună ar trebui să fie suficient de fermă, astfel încât să-ți asigure o susținere completă a spatelui și gâtului.
Dacă salteaua ta nu întrunește această condiție, ar trebui să o schimbi cât mai curând. Vei vedea că datorită unei saltele mai bune te poți simți mai bine și poți scăpa de tot felul de senzații de disconfort de la nivelul mușchilor.
Voi ați mai auzit și de alte soluții, la care am putea apela pentru a scăpa de senzația de gât înțepenit?
Surse:
www.top10homeremedies.com; www.wikihow.com
Surse poze:
www.pixabay.com