Românii înțeleg, din zi în zi, gravitatea epidemiei cu coronavirus și își iau măsuri de precauție. Printre acestea se află și găsirea unei soluții de dezinfectare pentru obiectele de acasă. Este bun sau nu spirtul în lupta cu COVID-19?
Mulți și-au făcut provizii de spirt și au golit stocurile din farmacii. Comunicatele autorităților recomandă dezinfecția cu spirt și clor, inclusiv cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, OMS recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus.
Și dr. Alexandru Rafila, Președintele Societăţii Române de Microbiologie, susţine că alcoolul sanitar este dezinfectant și poate fi folosit pentru suprafețe, potrivit Mediafax.
„Alcoolul sanitar e dezinfectant. El e folosit pentru dezinfecția unor suprafețe. Nu putem să spunem că nu are niciun efect, pentru că spirtul are un efect dezinfectat. Concentrația optimă e 70%. Utilizarea lui ca antiseptic nu prea mai e recomandată. În primul rând nu are timp de contact pe tegumente. Atunci preferăm să folosim un gel care conține același lucru, alcool etanol în aceeași concentrație, 70%. El pătrunde în profunzime și nu distruge tegumentul. Atunci se recomandă utilizarea acestor dezinfectanți, tot pe bază de alcool.
Iar suprafețele, sigur putem folosi și spirt, se folosesc dezinfectanți pe bază de clor. O soluție diluată corespunzător e suficientă pentru inactivarea oricărui microorganism care e patogen, inclusiv pentru curățarea acestui coronavirus.“
Cu toate acestea, sunt specialiști care susțin că spirtul nu este bun pentru a înlătura coronavirusul.
Dr. Adrian Streinu Cercel, șeful Spitalului Matei Balș, a declarat pentru Antena 3:
“Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”.
De asemenea, și dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat, în mai multe rânduri, faptul că spirtul nu este util în caz de COVID-19. El consideră că eficiente sunt soluțiile care conțin clor și sunt indicate inclusiv pentru dezinfectarea obiectelor din bucătărie.
„Pentru a face dezinfecție am nevoie de concentrație importantă în alcool. În general, un dezinfectant medicinal sau profesional ar trebui să aibă undeva între 60 și 70 la sută. Au existat studii care spun că spirtul nu ar fi util în caz de COVID-19, nu că nu ar fi util în cazul altor microorganisme”, a explicat el la Digi24.
„Și atunci, indicația ar fi: dezinfectantele folosite în spitale, adică cele care sunt speciale pentru asta, unele chiar au trecut în prospect că au efect biocid și că merg inclusiv pe COVID-19.
De asemenea, ar mai fi ceva de spus: și substanțele care conțin clor sunt eficiente, indiferent că vorbim despre substanțele care sunt în bucătărie”, a adăugat medicul.
Surse: Digi24, Financial Intelligence, Mediafax