De asemenea, și substanțele pe bază de clor sunt bune pentru a distruge COVID-19, a precizat medicul.
„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, miercuri, la Antena 3.
Ce sunt biocidele?
Produsele biocide au rolul de a împiedica înmulțirea microorganismelor. Acestea pot fi amestecuri conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active condiţionate într-o formă în care sunt furnizate utilizatorului, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea sau să exercite un efect de control asupra organismelor dăunătoare, în orice alt mod decât prin simpla acțiune fizică sau mecanică, conform informațiilor publicate pe site-ul A.N.P.M.
Cele 22 de tipuri de produse biocide sunt clasificate în patru grupe principale, în cadrul Uniunii Europene, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului.
- grupa I – dezinfectante şi produse biocide generale utilizate pentru: igiena umană, spaţii private şi zone de sănătate publică, igienă veterinară, industria alimentară şi de preparare a hranei pentru animale, apa potabilă;
Aceste tipuri de produse exclud produsele de curăţenie ce nu sunt destinate a avea efect biocid, inclusiv lichidele pentru spălat, pudre şi produse similare.
- grupa a II-a – conservanţi utilizaţi pentru: produsele în timpul depozitării, pelicule, lemn, materiale de construcție, sisteme de răcire și de procesare a lichidelor, produsele utilizate pentru prevenirea și controlul dezvoltării mucegaiurilor pe materiale, echipamente și structuri utilizate în industrie, fluide utilizate în prelucrare sau tăierea metalului, a sticlei sau a altor materiale;
- grupa a III-a – produse de combatere a dăunătorilor (rodenticide, avicide, moluscocide, vermicide și produse utilizate pentru combaterea altor nevertebrate piscicide, insecticide, acaricide și produse pentru combaterea altor artropode, repelenți și atractanți, produse pentru combaterea altor vertebrate);
- grupa a IV-a – alte produse biocide utilizate ca produse antivegetative (în combaterea dezvoltării și depunerii de organisme vegetative pe nave, echipament de acvacultură sau alte structuri utilizate în apă), fluide pentru îmbălsămare şi taxidermie.
De reținut faptul că produsele biocide pot expune oamenii, animalele și mediul la riscuri datorită proprietăților lor intrinseci și modalităților de utilizare, avertizează specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Informații detaliate aici.
De ce nu este bun spirtul împotriva coronavirusului?
Spirtul medicinal este folosit ca dezinfectant extern, fiind impropriu pentru consumul alimentar prin adăugarea unei substanțe toxice, conform definiției din DEX. Spirtul sau alcoolul sanitar este o soluție pe bază de alcool etilic 70% care se utilizează ca antiseptic față de bacterii, cu un timp de contact minim recomandat de 2 minute. Cu toate că este tot un dezinfectant, el nu este folosit nici pentru sterilizarea materialelor medicale și chirurgicale pentru că nu asigură sterilizarea și dezinfecția de nivel înalt.
Surse: Agenția pentru Protecția Mediului, Institutul Național de Sănătate Publică, Antena 3, Baylor