Ce spune culoarea menstruației despre sănătatea ta

Ce spune culoarea menstruației despre sănătatea ta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Specialiștii sunt de părere că sângele nostru menstrual este un indicator al stării noastre de sănătate, fiind considerat, din acest punct de vedere, la fel de important ca nivelul tensiunii arteriale, al pulsului, al colesterolului sau al temperaturii corpului. De aceea, trebuie să știm că modificările aspectului său pot fi semne ale diferitelor probleme de sănătate sau pot fi pur și simplu indiciul unor transformări hormonale legate de o anumită perioadă din timpul menstruației. Să aflăm care sunt cele mai frecvente culori pe care le poate avea sângele menstrual, precum și ce semnifică acestea.

Ce se poate crede despre sângele menstrual ce este de un roșu intens, similar nuanței merișoarelor

Dacă vezi că sângele tău are această culoare, trebuie să fii liniștită, întrucât înseamnă că menstruația ta este perfect normală. Este o dovadă că nu suferi din cauza unor dezechilibre hormonale, nu ai infecții, iar ciclurile tale menstruale se desfășoară așa cum trebuie.

Cupa menstruala ce s-a varsat

Ce se poate spune dacă sângele menstrual este un amestec de roșu și gri

Când vezi că sângele tău are această culoare neobișnuită, gândește-te că este foarte posibil să suferi de o infecție bacteriană sau de una cu transmitere sexuală.
În acest caz, grăbește-te să iei legătura cu un specialist, care-ți va pune un diagnostic și îți va prescrie un tratament.

Ce poate indica sângele menstrual de culoare portocalie

Când sesizăm că fluxul nostru menstrual este portocaliu, putem să ne gândim că ne confruntăm cu o infecție. Din păcate, se spune că scurgerile portocalii pot fi semnul unei infecții bacteriene sau chiar al unei boli cu transmitere sexuală.
Nu numai sângele menstrual poate avea culoarea portocalie, ci și scurgerile pe care le sesizăm în oricare dintre aceste situații:
• Când suntem în perioada de ovulație- Sângele de la nivelul uterului se poate îmbina cu lichidul cervical și poate rezulta o culoare similară portocaliului
• Poate fi vorba despre așa-numita „sângerare de implantare"- Unele femei pot observa niște scurgeri portocalii cam după a zecea sau a paisprezecea zi din momentul în care bănuiesc că au rămas însărcinate. În acest caz, o vizită la medic este esențială!

Absorbant cu lichid menstrual

Ce semnificație are sângele menstrual ce are aspectul unui gem, roșiatic și cu cheaguri

În general, medicii sunt de părere că prezența unor mici cheaguri este normală în timpul menstruației. Dar dacă observăm că avem cheaguri mari, groase, ar trebui să ne gândim că avem oricare dintre următoarele probleme de sănătate:
• Avem un nivel scăzut de progesteron și un nivel ridicat de estrogen- Ca o primă măsură pentru reechilibrarea acestei situații, specialiștii recomandă o dietă care să nu fie prea bogată în lactate și produse ce conțin zahăr
• Prezența unui fibrom uterin- Este necesar să mergem cât mai rapid la un medic ginecolog, întrucât o menstruație abundentă , cu cheaguri și neregulată poate indica existența unui fibrom

Citește și: Menstruatie cu cheaguri: cauze si remedii

Ce înseamnă dacă sângele tău menstrual are o tentă de roz

Conform specialiștilor, când sângele tău menstrual are o asemenea culoare, poate indica oricare dintre problemele de mai jos:
Un nivel scăzut al estrogenului
Cu atât mai mult cu cât observi că fluxul tău menstrual este redus gândește-te că poate fi vorba despre un nivel redus al acestui hormon.
Specialiștii afirmă că un estrogenul va scădea mai ales în următoarele condiții:
• Administrarea unor pilule contraceptive (care nu conțin estrogen)
• Perioada de premenopauză (ce se instalează de obicei cu 4-5 ani înainte de menopauză)
• Depunerea unui efort fizic intens- De pildă, s-a constatat că sportivele de performanță se pot afla în situația de a avea menstruații cu flux mai redus decât normal sau în unele cazuri aceasta poate dispărea brusc. Va fi însă suficient să obervi că în urma efortului fizic intens menstruația ta a devenit neregulată, scurtă și cu sângerări de culoare roz pentru a lua neapărat legătura cu un specialist
Când te confrunți cu un nivel scăzut al estrogenului, trebuie să știi că vei fi mai expusă riscului de a face osteoporoză odată cu instalarea menopauzei.
De asemenea, medicii spun că o culoare roz a sângelui menstrual poate fi determinată și de alți factori, precum:
• Existența sindromului ovarului polichistic
• Perioada de ovulație (este posibil ca la ovulație să obsrvăm pete de culoare roz, în condițiile în care sângele din uter va fi amestecat cu lichid cervical, transparent)
• nutriție deficitară, săracă în nutrienți
Nu în ultimul rând, sângerarea de culoare roz când știi sigur că ești însărcinată poate fi un semn al pierderii sarcinii. Dacă ai și crampe puternice în acele momente, este foarte posibil să fii într-un asemenea pericol.

Ce se spune despre sângele menstrual care are această culoare: maro închis

Uneori se poate întâmpla să observi că sângele tău are o astfel de culoare, dacă ești la începutul sau la finalul menstruației. Experții spun că nu ar trebui să te sperii, ci să te gândești la faptul că sângele poate să curgă mai greu și îi ia și mai mult timp să oxideze. De aceea poate avea o culoare închisă, cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi are un endometru unic.

La ce ar trebui să ne gândim când sângele menstrual este apos

Medicii ne atrag atenția asupra următorului lucru: un flux menstrual mai albicios și foarte apos poate fi indiciul prezenței unei anemii severe. Acest fenomen este cu atât mai vizibil cu cât știi că fluxul tău menstrual ar trebui să fie mai consistent, dar de fapt el este tot apos.
Nu de puține ori se poate întâmpla ca anemia să fie declanșată chiar de existența unor menstruații abundente. De pildă, un studiu efectuat în Finlanda (în anul 2014), ce a analizat un grup de 236 de femei ce aveau menstre abundente, a demonstrat că 27% dintre ele aveau deficit de fier, iar 60% dintre ele aveau o anemie severă.
Esențial este să te analizezi timp de 2-3 menstruații la rând, iar dacă sesizezi că de fiecare dată îți schimbi des absorbantul pe parcursul unei zile (chiar și după o oră-două), dacă te trezești de mai multe ori noaptea pentru a te schimba, dacă te simți slăbită și amețită în timpul sângerărilor, gândește-te că este foarte posibil să suferi de anemie. Nu mai sta pe gînduri și mergi cât mai repede să-ți faci analize pentru a vedea cum stai cu nivelul fierului.

Citește și: Anemia feriptivă

Este normal ca sângele menstrual să aibă numeroase variații de culoare, ajungând de la roșu la nuanțe de maro, de negru sau chiar similare movului?

Când ajungi în situația ca sângele tău să aibă culori care de care mai neobișnuite, dar mai ales de maro închis spre negru, poți să iei în calcul faptul că suferi de oricare dintre aceste probleme de sănătate:
• Endometrioză
• Fibroame uterine sau chisturi ovariene
• Afecțiuni ale tiroidei, ce pot determina sângele să fie mai slab oxigenat, cu atât mai mult cu cât ai și o temperatură mai scăzută a corpului (Acest fenomen se întâmplă de regulă când avem hipotiroidism)
Oricare dintre aceste nuanțe ale sângelui menstrual trebuie să te pună în gardă și să te facă să iei legătura cât mai repede cu un medic ginecolog. Problema devine mai urgentă, cu atât sesizezi că menstrele sunt neregulate, foarte dureroase și cu cheaguri mari.
Înainte de a te alarma însă de schimbările de culoare ale sângelui menstrual, trebuie să te gândești că este firesc să existe modificări ale acestuia, în funcție de perioada din cadrul menstruației. De pildă, sângele menstrual își modifică aspectul la începutul și la sfârșitul perioadei, iar acest proces de întâmplă de fapt de fiecare dată. Practic, fiecare menstruație a ta poate fi diferită, fără să însemne că ai o anumită problemă de sănătate.
În același timp, trebuie să știi că sângele menstrual are culori diferite și în funcție de volumul fluxului său. Spre exemplu, va fi roșu mai intens în zilele când este mai abundent și poate fi roșu-maroniu după ce ai stat mai multe ore întinsă.
Cu toate acestea, tu ești cea care trebuie să te analizezi lună de lună și, dacă sesizezi de câteva ori la rând modificările menționate mai sus și ai și alte simptome neplăcute, nu ezita și prezintă-te la un medic ginecolog.

Voi știați până acum faptul că inclusiv culoarea menstruației poate da multe indicii despre sănătatea noastră?

Surse:
www.healthline.com, www.prevention.com, www.vivwellness.com

Articolul urmator
Cât de mult a crescut băiețelul lui Dani Oțil! Ce spune Gabriela Prisăcariu despre al doilea copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

    Trăim într-o perioadă în care subiecte care odinioară erau tabu, încep să devină unele obișnuite, despre care putem vorbi deschis. Cel puțin, suntem pe acel drum,...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Soțul meu mă obligă să folosesc absorbante în timpul menstruației, pentru că nu este de acord cu tampoanele interne
    Soțul meu mă obligă să folosesc absorbante în timpul menstruației, pentru că nu este de acord cu tampoanele interne

    Mutatul împreună este un pas important în relația de cuplu, însă totodată poate fi și o sursă majoră de stres. O simte pe pielea ei o femeie de peste granițe, care...

    Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"
    Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"

    ”Depinde de noi să rupem tăcerea privind menstruația și să eliminăm discriminarea”, scriu cei de la UNICEF pe pagina lor de Facebook și postează o simplă...

    Ce trebuie să facă fiecare zodie în 2023 pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală
    Ce trebuie să facă fiecare zodie în 2023 pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală

    Să te bucuri de o bună sănătate mintală are un impact mai mare decât crezi asupra stării de bine. Astfel, sănătatea mintală nu influențează doar modul în care...

    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii
    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii

    Pe de o parte, creierul copiilor este sensibil mai ales la contuzii, la infecții și la toxine. Pe de altă parte, creierul copiilor este vulnerabil și în cazul expunerii...

    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

    Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în...

    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?
    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?

    Nelipsitele și extrem de utilele șervețele umede pe care le folosim pentru a șterge copiii la guriță, pe mâini, pe haine sau la poponeț sunt extrem de periculoase și toxice....

    © 2025 Qbebe