Informații despre tensiunea oscilantă
O tensiune oscilantă nu poate fi definită cu exactitate la fel cum se întâmplă cu una mare sau mică; standardul pentru tensiunea normală este 120/80 mm Hg, însă trebuie luate în considerare vârsta și starea de sănătate a pacientului. De asemenea, oscilații în tensiune pot surveni și în funcție de locul unde sunt întreprinse măsurătorile (de exemplu, într-un cabinet medical un pacient poate prezenta tensiune crescută, însă la domiciliu tensiunea sa se va încadra în normal), situația cunoscută drept hipertensiunea de halat alb.
În general însă, o tensiune oscilantă nu trebuie neglijată deoarece poate determina în timp dezvoltarea hipertensiunii. Astfel, prima valoare întotdeauna mai mare ce reprezintă tensiunea sistolică indică nivelul maxim și starea de sănătate a inimii, iar cea de-a doua, minimă, reprezintă tensiunea diastolică relevantă pentru arterele periferice. Se poate vorbi despre tensiune oscilantă când diferența dintre măsurători depășește 5-6 mm Hg.
Simptome pentru tensiunea oscilantă
În mod normal există unele variații ale tensiunii, dar sunt atât de mici încât nici nu sunt observabile. Tensiunea oscilantă este o problemă de sănătate destul de periculoasă deoarece nu dispune adesea de simptome evidente, mai ales dacă aveți o sănătate cardiovasculară bună. Pot fi observate în unele cazuri următoarele: durere de cap, amețeală, probleme cu vederea și auzul, sângerare nazală, senzație de constricție toracică. Aceste simptome devin evidente abia când hipertensiunea s-a instalat deja și, chiar și în această situație, sunt adesea neglijate sau tratate simptomatic, fără se a investiga adevărata lor cauză. Deoarece este asimptomatică, hipertensiunea a fost desemnată și ucigașul tăcut, nefiind descoperită decât la instalarea complicațiilor.
În urma unui studiu desfășurat în anul 2015 s-a descoperit faptul că fluctuațiile mari ale tensiunii arteriale pot indica un risc crescut de boală cardiacă și chiar deces prematur. Analizându-se un grup de persoane aflate sub medicație pentru tensiune s-a relevat faptul că variații mai mari de 14 mm Hg în tensiune la consultații medicale diferite au fost asociate unui risc crescut cu 25% de insuficiență cardiacă.
Cauze ale unei tensiuni oscilante
Multe persoane consideră faptul că hipertensiunea poartă o componentă genetică, însă de cele mai multe ori este vorba despre stilul de viață (alimentație și obiceiuri benefice inimii) care are un impact asupra sa și nu moștenirea ereditară. Iată și cele mai des întâlnite cauze pentru tensiunea oscilantă:
- Medicația pentru tratarea depresiei, a hipertensiunii sau a bolii Parkinson. Rețineți că medicația antihipertensivă are rolul de a reduce tensiunea arterială, și nu de a o stabiliza. Diureticele, betablocantele și blocantele canalelor de calciu scad tensiunea când este crescută, însă nu o cresc când este scăzută
- Oboseală și hiperactivitatea adrenală. Glandele adrenale, care sunt responsabile pentru reglarea nivelurilor hormonale, joacă un rol important și în sănătatea cardiovasculară. Când intervine oboseala ca urmare a unei îmbolnăviri prelungite, a stresului cronic sau excesiv, ele nu vor mai fi capabile să regleze tensiunea arterială. În principiu glandele adrenale obosite determină de obicei valori mici ale tensiunii (în general în rândul vârstnicilor), în timp ce glandele hiperactive determină valori foarte mari (când experimentați bucurie, furie, consumați băuturi cu cofeină, sunteți expuși brusc la frig sau vă angajați într-un efort fizic cu care nu sunteți obișnuiți) și este o problemă specifică tinerilor.
- Durificarea arterelor. Depozitele de calciu și colesterol din artere le determină să devină rigide și inelastice; acestea nu se pot relaxa, nu se pot deschide și în final vor cauza hipertensiune sistolică izolată (proces mai evident în rândul persoanelor de vârstă medie sau vârstnice). În acest sens, trebuie subliniat faptul că vasele de sânge elastice sunt responsabile pentru menținerea unei diferențe între valorile diastolice și cele sistolice, diferența în mod ideal fiind de 40. Cu cât este mai mare această diferență, cu atât crește probabilitatea de ateroscleroză și gradul de rigiditate arterială. Aceste vase de sânge inelastice alături de medicație antihipertensivă sunt cea mai des întâlnită cauză pentru o tensiune oscilantă.
Tratament pentru tensiunea oscilantă
Pentru remedierea acestei probleme de sănătate nu este suficientă scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, medicația cardiacă nu va îmbunătăți sănătatea vaselor sanguine (se pare însă că blocantele canalelor de calciu și diureticele sunt mai eficiente în acest sens). Medicamentele pentru colesterol nu vor îndepărta depozitele de colesterol de pe artere și nici nu le vor reda elasticitatea. Pentru un control permanent și eficient al unei tensiuni oscilante, este importantă respectarea următoarelor: mențineți sub control stresul, îmbunătățiți elasticitatea arterială, fortifiați glandele adrenale și reduceți hipertensiunea, în cazul în care este necesar. De asemenea, este importantă monitorizarea constantă a tensiunii pentru a verifica dacă nu crește exagerat de mult, fiind utilă în acest sens achiziționarea unui tensiometru pentru acasă. Notați într-un jurnal timp de câteva săptămâni valorile înregistrate zilnic pentru ca medicul să poată stabili un diagnostic precis.
Nu în ultimul rând, vor fi de ajutor și câteva modificări ale stilului de viață: reducerea consumului de sare, creșterea nivelului de efort fizic (însă nu în exces, fiind indicate plimbări zilnice), scăderea în greutate (dacă este cazul), renunțarea la alcool/fumat și consumul unei alimentații echilibrate (evitarea unei alimentații grase, a cărnii de porc, a alimentelor prăjite, a cafelei).
Citește și: Tratamente naturiste pentru tensiune
Surse:
www.drdnaturopath.com; www.brighthealing.com; www.webmd.com