Coenzima Q10: totul despre energia din celule

Coenzima Q10: totul despre energia din celule

Irina Olteanu - Redactor Senior

Aceasta substanta este cunoscuta mai ales de catre femei deoarece se gaseste in multe dintre produsele cosmetice destinate ingrijirii tenului. Iata insa ca beneficiile sale nu se limiteaza la piele, constituind un parametru important in buna functionare a intregului organism. Ce rol are coenzima Q10 si ce afectiuni poate preveni sau ameliora veti afla in randurile urmatoare.

Ce este si ce rol are?

In primul rand trebuie sa aflati ca toate coenzimele ajuta la digerarea alimentelor si la realizarea unor functii ale organismului, protejand muschii cardiaci si scheletici. Coenzima Q10, descoperita pentru prima oara de Fred Crane in 1957 (structura sa a fost determinata de Karl Folkers), cunoscuta si sub denumirea de ubiquinona sau ubidecarenona este o substanta similara unei vitamine, liposolubila, care poate fi gasita in fiecare celula umana coenzima(in celulele eucariote, in special in mitocondrii-membrane celulare si lipoproteine). Denumirea cea mai des folosita este legata de structura sa moleculara-contine 10 unitati izoprenoide. La nivel subcelular, se gaseste in principal in veziculele Golgi unde controleaza traficul proteinelor, membrana mitocondriala interioara si lizozomii unde macromoleculele sunt digerate.

Este secretata chiar de corp, fiind destinata producerii energiei de care celulele au nevoie pentru a se dezvolta si a functiona. Are rol insa si de antioxidant (protejeaza LDL si alte lipoproteine de stres oxidativ), aparand organismul de actiunea radicalilor liberi; cercetatorii considera ca acestia sunt responsabili de imbatranirea corpului. Mai exact constituie o componenta a lantului de transport al electronilor si participa in respiratia celulara aeroba, generand energie (95% din energia umana); in inima, ficat, muschi, creier si rinichi se afla in cele mai ridicate concentratii. Poate fi gasita in mod natural in mici cantitati si in alimente, cele mai importante surse in acest sens fiind organele animale (inima, ficat si rinichi), precum si carnea de vita, uleiul de soia, sardinele, somonul, tonul, macroul, cerealele integrale si arahidele. Este disponibila si sub forma de supliment alimentar, respectiv in capsule moi/dure, spray, tablete, dar adaugata si in produse cosmetice.

Doamna doctor Aniela-Ioana Kinn, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie:

"Coenzima Q10 reprezinta o substanta care se gaseste in toate celulele corpului (ubiquinona) si care a fost descoperita in 1957 de cercetatorii de la compania farmaceutica Merck. Numarul 10 provine de la structura sa biochimica (are 10 unitati izoprenoide pe catena laterala).
Im 1978 i s-a decernat premiul Nobel lui Peter Mitchell pentru studiile sale asupra producerii de energie in corpul uman, care au condus la ipoteze legate de modul de actiune al CoQ10 si de relatia ei cu bolile de inima.
CoQ10 se gaseste in cantitate mare in carne si peste, nuci, legume precum spanacul si broccoli.
Corpul uman produce CoQ10 dintr-un aminoacid numit tirozina, dar are nevoie de actiunea vitaminelor C, B2, B6, B12, acidului folic, niacinei si acidului pantotenic.
O alta functie importanta a CoQ10 o constituie actiunea de reciclare a vitaminei E."

Utilizare

Se considera ca aceasta coenzima este benefica in multe sensuri, insa nu toate utilizarile dispun de dovezi stiintifice concrete. Principalele sale beneficii constau in tratarea insuficientei cardiace, a cancerului, a distrofiei musculare si a bolii parodontale. De asemenea, confera energie suplimentara si accelereaza recuperarea in urma coenzimaefectuarii exercitiilor fizice. Unele persoane urmeaza un tratament cu aceasta pentru a reduce efectele anumitor medicamente asupra inimii, muschilor si altor organe (de exemplu prevenirea caderii parului in urma administrarii warfarinei), dat fiind modul sau de functionare prezentat mai sus.

Deficienta de coenzima Q10 - dupa cum am mentionat, coenzima este creata in mod natural de corp, insa deficienta poate aparea ca urmare a bolii, aportului alimentar redus sau a utilizarii crescute de catre corp (biosinteza redusa). Simptomele de deficienta includ insuficienta cardiaca, hipertensiune si durere toracica, mai exact stare de slabiciune, oboseala si convulsii. In functie de cauza sa, suplimentarea cu Q10 sau cresterea aportului alimentar poate fi eficienta. In cazul bolilor ereditare sau dobandite de tip mitocondrial, simptomele se amelioreaza, insa dupa o administrare de cel putin 6 luni.

Insuficienta cardiaca - trebuie sa consultati in primul rand medicul inainte de a ingera orice supliment; insuficienta cardiaca consta in inabilitatea inimii de a pompa sange corespunzator (acesta se poate acumula in diverse locuri din corp-plamani si picioare, putand cauza scurtarea respiratiei). Nu exista dovezi certe ca ajuta la tratarea acestei probleme de sanatate, fiind in general folosita alaturi de alte tratamente specifice si nu in locul acestora; se pare ca este utila in reducerea inflamatiei picioarelor, a lichidului din plamani si la ameliorarea respiratiei/sporirea capacitatii de efort fizic. Conform unora dintre studii ajuta la ameliorarea simptomelor insuficientei cardiace (chiar si de natura cronica) deoarece nivele sanguine reduse ale coenzimei Q10 au fost asociate in cercetari cu aceasta afectiune; datorita imbunatatirii producerii de energie in celule, prevenirea cheagurilor de sange si actiunii de antioxidant.

Hipertensiune - dovezile stiintifice in acest sens sustin utilizarea coenzimei in tratamentul hipertensiunii. Este necesar un tratament de 4-12 saptamani pentru a observa modificari; nu este insa benefica in cazul celor care sufera de sindrom metabolic. In cadrul unei analize, cercetatorii au concluzionat ca aceasta coenzima are capacitatea de a reduce tensiunea sistolica pana la 17 mm Hg, iar pe cea diastolica pana la 10 mm Hg, fara coenzimaefecte adverse. Sunt insa necesare studii suplimentare care sa evalueze o doza mai mare pentru o perioada mai indelungata de tratament.

Cancer - in anul 1961 cercetatorii au observat faptul ca bolnavii de cancer prezentau putina coenzima Q10 la nivel sanguin; este vorba de cei care sufera de mielom, limfom si cancer mamar, pulmonar, de prostata, de pancreas, de colon, renal, al capului si al gatului. Unele cercetari au sugerat ca aceasta substanta ajuta sistemul imunitar si poate fi utila ca tratament suplimentar. Efectul sau benefic se datoreaza faptului ca impiedica medicamentul doxorubicina sa lezeze inima. Trei studii au examinat utilizarea sa alaturi de tratamentul conventional pentru cancer; au inclus un numar de 41 femei cu cancer mamar si in fiecare caz starea lor s-a imbunatatit, cu toate ca Institutul National pentru Cancer o incadreaza drept substanta cu eficacitate redusa.

Atac de cord - un studiu clinic a descoperit faptul ca persoanele care au ingerat suplimente cu coenzima Q10 in decursul a 3 zile asociate unui atac de cord au fost mai putin predispuse altor atacuri si durerii toracice; riscul de deces a scazut de asemenea, mai ales cand s-a administrat timp de 1 an.

Alte utilizari: efect benefic in boli parodontale (inflamatie, durere si sangerare a gingiilor; in gingii se prezinta un nivel mai redus din coenzima, iar administrarea ei ajuta la vindecare mai rapida si reparatia tesuturilor), distrofie musculara (imbunatateste performanta fizica), recuperarea in urma efortului fizic, boala lui Parkinson, astm, infertilitate, tulburari mitocondriale, degenerescenta maculara (alaturi de acetil-L-carnitina si acizi grasi omega 3 conduce la imbunatatirea vederii), cataracta, sindromul oboselii cronice, fibroza chistica, boli cardiace, SIDA (amelioreaza functia sistemului imunitar), colesterol crescut (poate reduce efectele adverse ale tratamentului coenzimaconventional pentru aceasta afectiune-statine, dar si durerea asociata acestuia), migrene (reduce frecventa cu 30% si numarul de zile cu durere de cap asociata cu greata cu 45%; trebuie administrata pana la 3 luni pentru beneficii notabile; nu trateaza migrenele cand apar), chimioterapie (previne deteriorarea inimii ca urmare a utilizarii medicatiei cum este adriamicina sau altele de tip atracicline), preeclampsia, diabet (imbunatateste sanatatea inimii si glicemia, ajutand in controlul tensiunii; se imbunatatesc nivelele de A1c-controlul glicemiei pe termen lung; in plus amelioreaza durerile neuropate si deteriorarea nervilor in urma diabetului), hepatita, boala Lyme, boala Parkinson (incetineste declinul cognitiv administrata in stadiul timpuriu), boala Huntington (mai exact ubiquinolul, o forma alterata a coenzimei), intarirea sistemului imunitar (inainte de o operatie pe cord-se administreaza cu o saptamana inainte, inclusiv bypass si transplant de inima-se reduce actiunea radicalilor liberi, se intareste functionarea inimii si se reduce riscul de aritmii in timpul perioadei de recuperare) dispun de insuficiente probe. S-a incercat utilizarea coenzimei Q10 pentru cresterea sperantei de viata; in primii 20 de ani nivelele sale sunt cele mai crescute, scazand apoi odata cu imbatranirea. Rezultatele insa nu s-au concretizat decat asupra bacteriilor si nu a animalelor/oamenilor.

Doamna doctor Aniela-Ioana Kinn, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie:

"Proprietatile terapeutice ale Coenzimei Q10 sunt demonstrate in urmatoarele afectiuni:
- ANGINA PECTORALA: CoQ10 este suplimentul alimentar preferat pentru prevenirea viitoarelor crize de angina pectorala. CoQ10 nu are un efect benefic doar asupra celulelor inimii, ci ,,repara'' si leziunile secundare procesului de ateroscleroza de la nivelul vaselor de sange. Se poate asocia cu suplimente care contin Paducel.
- ARITMII: CoQ10 are un efect stabilizator asupra conductivitatii electrice a inimii, astfel incat ea previne aparitia aritmiei. Studiile au aratat ca ea este eficienta in aproape 25% din cazurile in care persoanele aveau un anumit tip de aritmie cardiaca, legata de contractia ventriculara prematura. Se poate asocia cu suplimente care contin L-carnitina.
- CARDIOMIOPATII: Un studiu a urmarit 34 de persoane cu cardiomiopatie severa care au primit 100 mg de coenzima Q10 zilnic. Dupa acest tratament 82% dintre acestia au prezentat o ameliorare asa cum reiese din testele cardiace ulterioare. Rata de supravietuire dupa 2 ani este de 62%, comparativ cu un al doilea grup de persoane care primisera numai tratamentul convetional, iar rata de supravietuire la 2 ani a fost de 25%.
- INSUFICIENTA CARDIACA CONGESTIVA: Medicul cardiolog Sinatra, autor al lucrarii ,,Coenzyme Q10 Phenomenon'', a descoperit ca dozele mai mari de CoQ10 pot avea avea efecte benefice impresionante, salvatoare pentru persoanele care sufera de insuficienta cardiaca congestiva.
- DIABET ZAHARAT:  S-a demonstrat ca pacientii diagnosticati cu diabet zaharat tip I sau II au un nivel scazut al CoQ10 in organism. Administrarea de CoQ10 intarzie aparitia complicatiilor la aceasta categorie de pacienti.
- TERAPIA ONCOLOGICA: Cercetatorii au descoperit ca orice actiune intreprinsa pentru sustinerea sistemului imunitar poate fi de ajutor si in lupta impotriva cancerului. In terapiile anticancerigene, multi medici holisti recomanda CoQ10 in doze mari (300 mg si peste), alaturi de alte metode de tratament.
- PARODONTOZA: Studiile au demonstrat ca CoQ10 imbunatateste sanatatea gingiilor prin stimularea oxigenarii tesuturilor si contribuie la suprimarea bacteriilor care produc inflamatia si eroziunea la acest nivel.
- INFERTILITATE MASCULINA: Coenzima Q10 creste potentialul fertil al spermatozoizilor pe de-o parte prin faptul ca este o substanta energizanta care creste motilitatea acestora, pe de alta parte ii protejeaza impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.
- AFECTIUNI DERMATOLOGICE: S-a demonstrat ca preparatele care contin antioxidanti precum CoQ10 si vitamina C pot sa ajute la protectia pielii prin efectul de rehidratare la acest nivel. CoQ10 contribuie si la protejarea pielii impotriva radiatiilor ultraviolete solare."

Siguranta in administrare

Un nivel mai mare de 100 mg pe zi a cauzat insomnie in cazul unor persoane si cercetarile au depistat nivele ridicate ale enzimelor hepatice la persoanele care au urmat doze de 300 mg pe zi pentru perioade indelungate. Este mai bine sa divizati doza totala in cantitati mai mici de 2-3 ori pe zi, decat sa folositi o doza mare deodata pentru a preveni efectele adverse. Toxicitate hepatica nu a fost raportata, fiind in general sigura pentru adulti cand este administrata oral sau aplicata direct pe gingii. Posibile efecte adverse observate includ: eczema, greata, durere abdominala superioara, deranjamente stomacale, pierderea apetitului, varsaturi, diaree, ameteala, fotosensuibilitate, irascibilitate, durere de cap, senzatie de arsura si oboseala. Medicamentele pentru colesterol crescut (statine) si cele care scad glicemia cauzeaza o scadere in nivelele coenzimei Q10 si reduc efectele suplimentelor care o contin. De asemenea, coenzima poate reduce raspunsul corpului la anticoagulante (cum este warfarina) si poate scadea necesitatile de insulina la diabetici. Retineti ca este vorba de un supliment alimentar si nu un medicament, insa trebuie privit ca si acesta din urma deoarece dispune de efecte adverse, poate declansa reactii alergice si poate interfera cu medicatia, putand in unele cazuri chiar agrava starea de sanatate. Comunicati medicului mai ales daca suferiti de o afectiune preexistenta. Fumatul reduce cantitatea de coenzima depozitata in corp. In urma unei operatii, adminstrarea sa poate influenta controlul tensiunii, de aceea se recomanda incetarea sa cu cel putin 2 saptamani in prealabil. Nu se cunoaste siguranta sa in cazul femeilor gravide sau care alapteaza.

Doamna doctor Aniela-Ioana Kinn, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie:

"EFECTE NEGATIVE ALE MEDICAMENTELOR Unele medicamente scad rezervele de CoQ10 ale organismului:
1. Adriamicina -chimioterapic
2. Betablocantele
3. Hipolipemiantele -clasa inhibitorilor HMG CoA
4. Antidepresivele triciclice si fenotiazinele
La pacientii care iau aceste categorii de medicamente se recomanda suplimentarea CoQ10 cu 100-200 mg/zi.

EFECTE SECUNDARE:
Coenzima Q10 nu este deloc periculoasa, dar nu se cunosc efectele asupra femeilor insarcinate sau care alapteaza, sau care sunt efectele dozelor mari asupra copiilor mici.
CoQ10 poate interfera cu anumite medicamente anticoagulante, de aceea daca se administreaza acest supliment alimentar trebuie urmarite cu atentie testele de coagulare a sangelui."

Multumim doamnei doctor Aniela-Ioana Kinn pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse:

www.webmd.com; http://en.wikipedia.org; http://umm.edu; www.mayoclinic.org; http://lpi.oregonstate.edu; www.patient.co.uk

Articolul urmator
Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cristela Georgescu susține că femeile care poartă pantaloni își "blochează" energia. „La femeie energia intră de jos, din pământ, în sus"
    Cristela Georgescu susține că femeile care poartă pantaloni își "blochează" energia. „La femeie energia intră de jos, din pământ, în sus"

    Soția lui Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale în 2024 a făcut o declarație puțin spus controversată. Opinia bizară a Cristelei Georgescu, autoare de cărți de...

    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară
    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară

    În România, peste jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta înseamnă 1 din 54 de copii. Numărul ar putea fi chiar unul mai mare, având...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    Un tată a încercat să-și răpească fiul, împreună cu bunicul celui mic, chiar din brațele mamei sale. Totul s-a întâmplat într-un mall din București, în sectorul 5
    Un tată a încercat să-și răpească fiul, împreună cu bunicul celui mic, chiar din brațele mamei sale. Totul s-a întâmplat într-un mall din București, în sectorul 5

    Un tată a încercat să-și răpească fiul, împreună cu bunicul celui mic, chiar din brațele mamei sale. Totul s-a întâmplat într-un mall din București,...

    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

    Știți momentele acelea când auziți ceva greșit și răspundeți în concordanță? Apoi persoana vă corectează și vă spune că, de fapt, nu asta a întrebat? Ei bine,...

    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională
    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională

    Ai auzit vorbindu-se despre histeroscopie, dar nu știi exact la ce se referă ? Histeroscopia este o procedură medicală prin care se examinează interiorul uterului, utilizată în...

    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

    Știai că fosforul reprezintă 1% din greutatea corporală totală a unei persoane? Este al doilea cel mai abundent mineral din organism, prezent în fiecare celulă a corpului. Te...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    © 2025 Qbebe