Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat

Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat

Irina Olteanu - Redactor Senior

La întrebarea cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat răspunsul nu este unul universal deoarece acesta depinde de mai mulți factori. Îți explicăm aici cum este bine să procedezi, ce factori influențează frecvența spălărilor și de ce alte aspecte trebuie să ții cont.

Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat

Suntem obișnuiți să ne spălăm hainele de fiecare dată când coșul de rufe este plin și nu avem îmbrăcăminte de schimb. Curățăm mereu blatul de bucătărie după ce terminăm de spălat vasele. Ștergem cu cârpa praful când se depune pe mobilă. Însă puține persoane se întreabă cât de des este bine să schimbăm așternuturile.

Conform unui sondaj realizat în anul 2012 de către Fundația Națională pentru Somn, 91% dintre persoane își schimbă cearșafurile săptămânal, lucru recomandat de cei mai mulți dintre experți deoarece așternuturile acumulează multe particule care nu sunt vizibile cu ochiul liber: celule moarte, acarieni și chiar materii fecale (dacă dormi dezbrăcat). Poți să le speli o dată la două săptămâni dacă ești presat de timp sau dacă nu dormi în patul tău în fiecare noapte.

cat de des trebuie sa speli si sa schimbi lenjeria de pat

Iată care sunt factorii ce indică o spălare mai frecventă: dacă ai alergii sau astm și ești sensibil la praf, dacă ai o infecție sau o leziune care intră în contact cu așternuturile sau cu pernele tale, dacă partenerul tău are o boală contagioasă, dacă transpiri excesiv, dacă animalul tău domestic doarme în pat, dacă mănânci în pat, dacă mergi la culcare fără să faci duș, dacă dormi dezbrăcat.

Ce se întâmplă dacă nu le speli? Dacă nu îți speli regulat cearșafurile te expui la fungi, bacterii și polen, precum și la reziduuri de animale care se găsesc de obicei pe cearșafuri și alte lenjerii de pat. Alte particule care se pot găsi pe cearșafuri includ: secreții corporale, transpirație și celule de piele. Nu te vei îmbolnăvi grav, dar în teorie sunt șanse să se întâmple. Piciorul atletului (tinea pedis) și alți fungi pot fi transferați din materiale. Curățarea neregulată a cearșafurilor și a huselor de pernă permite lichidelor să intre în pernă și saltele și sunt mult mai dificil de curățat decât să le bagi în mașina de spălat. De asemenea, așternuturile murdare pot declanșa eczema la persoanele care suferă de această afecțiune sau pot cauza dermatită de contact. Persoanele cu astm și alergii pot să își declanșeze sau să își agraveze simptomele dormind pe așternuturi murdare. Foarte multe persoane sunt alergice și chiar dacă nu faci parte din categorie, poți experimenta un nas înfundat și strănut după ce dormi în așternuturi murdare. Un studiu din anul 2017 sugerează că poți transmite și contacta infecții prin așternuturi murdare.

Acarienii reprezintă cel mai deranjant factor în acest sens, deoarece se hrănesc cu celule moarte de piele, iar o saltea poate avea oricât de la 100 000 la 10 milioane de acarieni. În decurs de 2 ani până la 10% din greutatea unei perne ajunge să fie compusă din carcase și materii fecale de acarieni.

cat de des trebuie sa speli si sa schimbi lenjeria

Cel mai bun mod de a spăla cearșafurile și de a le menține curate

Se recomandă să speli cearșafurile și alte tipuri de lenjerie de pat în apă fierbinte. Citește instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta lor și spală-le la cea mai ridicată temperatură recomandată. Cu cât este mai fierbinte apa, cu atât îndepărtezi mai multe bacterii și alergeni. Dacă nu le poți spăla în apă fierbinte sau nu le poți introduce în uscător la termperatură ridicată, încearcă să le agăți la uscat la lumina soarelui; soarele este un agent antimicrobian și distruge acarienii. Este de asemenea recomandat să calci așternuturile după ce le speli. Laura Bowater, microbiolog, recomandă să le speli o dată pe săptămână la minim 60 grade Celsius pentru a distruge bacteriile “uscați așternuturile și husele de pernă în lumină directă a soarelui dacă puteți, deoarece lumina UV este eficientă în distrugerea microorganismelor. Călcați cu fierul de călcat încins husele de pernă la temperatura de 200 grade Celsius pentru a distruge orice bacterii rămase.”

Poți menține cearșafurile curate între spălari prin următoarele metode: fă duș înainte de a merge la culcare, evită siestele după o ședință la sala de fitness, curăță machiajul înainte de a adormi, evită să folosești creme, loțiuni sau uleiuri înainte de culcare, nu mânca și nu bea în pat, îndepărtează animalele domestrice din pat, elimină resturile și mizeria de pe picioare sau șosete înainte de a sta în pat.

Alte tipuri de lenjerie de pat, precum pături și pilote, trebuie spălate la interval de una-două săptămâni. Conform unui studiu din anul 2005 care a evaluat contaminarea fungică pe așternuturi, s-a descoperit că pernele, în special cele umplute cu pene și material sintetic, reprezintă o sursă primară de fungi. Pernele testate au variat de la 1.5 la 20 de ani vechime. Pernele ar trebui înlocuite la interval de 1-2 ani. Dacă folosești o husă specială poți reduce la minim contaminarea cu praf și bacterii. Deși multe persoane nu se gândesc să își spele pernele, acestea ar trebui curățate o dată sau de două ori pe an. În medie, o pernă nespălată poate conține 16 specii de fungi; din fericire, spălatul la 60 grade Celsius distruge majoritatea bacterilor, prin urmare este bine să le băgați în mașina de spălat cel puțin o dată la trei luni. Curățarea lor este un proces îndelungat și manual, dar merită, mai ales că le poți prelungi astfel durata de valabilitate.

Pilotele pot să reziste până la 15-20 de ani când sunt folosite cu o husă și spălate sau uscate regulat. În ceea ce privește saltelele, specialiștii recomandă să fie înlocuite la fiecare 8 ani pentru un somn de noapte confortabil. Merită să investești într-o husă protectoare pentru saltea, care îți va ușura procesul de curățare. În final, pentru a fi mereu pregătit de spălarea cearșafurilor o dată pe săptămână este bine să ai la îndemână încă un set de schimb. În cazul în care te-ai confruntat cu o boală contagioasă, asigură-te că schimbi lenjeria de pat imediat ce te simți mai bine pentru a preveni riscul de reinfectare.

Surse: www.sleepadvisor.org, www.goodtoknow.co.uk, www.healthline.com

Articolul urmator
Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!
    Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!

    Înainte să devin mamă aveam în cap o lista foarte clară de lucruri pe care nu le-aș face niciodată că părinte: nu îmi voi lăsa copiii să se joace pe tabletă, nu...

    Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"
    Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"

    Își alăptează ambii copii, fata în vârstă de 5 ani și băiatul în vârstă de 2 ani și nu are de gând să se oprească prea curând. Ce o...

    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”
    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”

    O mămică din Marea Britanie încă doarme noaptea cu copiii săi preadolescenți și nu îi este deloc rușine de acest lucru. Dimpotrivă, spune că momentul ei preferat din zi...

    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

    Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    © 2024 Qbebe