Deviația de sept
Deviața de sept presupune că acel cartilaj care împarte pasajul nazal în două cavități este ciobit sau inegal, o parte devenind mai îngustă decât cealaltă (în mod ideal sunt egale). Însă acest aspect nu cauzează un disconfort semnificativ în general. Din punct de vedere statistic, un procent de aproximativ 75% din populația lumii trăiește cu un sept deviat; nu toată lumea necesită intervenție, mulți neavând niciun fel de simptom. Problemele încep să apară atunci când septul (peretele despărțitor) se îndoaie semnificativ într-o parte, respectiv se pot agrava îmbolnăvirile și pot apărea și alte probleme de sănătate.
Procesul normal de îmbătrânire poate afecta structurile nazale, agravând un sept deviat în decursul timpului. De asemenea, modificările în gradul de inflamație al țesuturilor nazale, ca urmare a rinitelor și rinosinuzitelor repetate, pot accentua îngustarea unui pasaj nazal de a la un sept deviat, conducând la obstrucție nazală.
Specialistul în probleme ale capului și ale gâtului Kyra Osborne precizează următoarele cauze posibile pentru această problemă de sănătate "dacă ai avut nasul rupt sau te-ai confruntat cu orice fel de traumă la nivelul feței poți dezvolta deviație de sept. În multe cazuri, oamenii nici nu știu că și-au rupt nasul sau că au suferit o leziune serioasă. Dar se poate întâmpla chiar de la naștere, din cauza presiunii canalului de naștere, cartilajul ajungând să crească într-o manieră strâmbă".
Semne că ai deviație de sept
Există mai multe probleme pe care le poți experimenta dacă ai deviație de sept, după cum urmează:
1. Dificultate în respirație. Ca urmare a unei proaste alinieri a nasului, aerului îi este mai dificil să treacă printr-o singură jumătate de nas, așadar repirația este îngreunată. Este posibil să simți că simptomele sunt mai grave pe o parte (disconfortul se poate muta de la o nară la cealaltă); poate fi vorba de o congestie nazală sau de rinoree. Problema iese de obicei la iveală când te confrunți cu o răceală sau cu o alergie.
2. Congestie nazală/dureri de cap. Uneori septul deviat intră în contact cu structurile nasului, ceea ce poate cauza dureri de cap. Acești pereți sunt responsabili pentru hidratarea pereților nazali și permit aerului cald să circule ușor prin ei. Dacă septul vine în contact cu pereții, aerul nu mai circulă întotdeauna liber prin pasajele nazale și poți să îți simți uneori capul greu. Presiunea acumulată poate conduce la dureri de cap frevente, inclusiv migrene.
3. Dureri faciale. Persoanele care se confruntă cu deviație de sept suferă de un nas înfundat, care poate cauza și dureri. Atunci când septul vine în contact cu pereții nasului, perturbă funcționarea normală a acestor pereți și conduce la o durere de cap. Aceasta indică un sept deviat semnificativ care necesită tratament.
4. Sângerări nazale/epistaxis. Atunci când suferi de o deviație de sept, aerul circulă mai greu prin nas, iar membranele nazale au șanse mai mari să se usuce. Această lipsă de hidratare te face susceptibil sângerărilor nazale.
5. Conștientizarea ciclului nazal. Este normal ca nasul să fie alternat obstrucționat pe o parte, urmând să fie obstrucționat pe cealaltă parte. Acesta poartă denumirea de ciclu nazal - un fenomen natural. Atunci când devii conștient de el este un lucru neobișnuit și poate reprezenta un indicator că există un grad semnificativ de obstrucție nazală.
6. Infecții ale sinusurilor. Cu cât sunt mai înfundate căile respiratorii, cu atât ai șanse mai mari să dezvolți frecvente infecții de sinus. Scurgerea postnazală cronică și alte simptome de răceală însoțesc în mod frecvent deviația de sept. În majoritatea cazurilor pot fi tratate cu medicație, dar dacă situația nu revine la normal, este important să verifici cu medicul.
7. Sforăit/somn perturbat. Atunci când dormi, congestia nazală de la septul deviat poate conduce la respirație zgomotoasă și sforăit. Dacă ai probleme cu respirație, se poate să întâmpini probleme și în a merge la culcare și a rămâne adormit. Este posbil să preferi să dormi pe o anumită parte, pentru a-ți fi mai ușor să respiri. În unele cazuri, un sept deviat conduce la apnee în somn, o afecțiune potențial fatală în care respirația se oprește pe durata somnului.
Tratament pentru deviație de sept
Fie că ai septul deviat de la naștere sau s-a dezvoltat după o leziune la nivelul feței sau a nasului, medicul va diagnostica afecțiunea cu ajutorul unei examinări fizice. Un spray nazal steroid poate să corecteze uneori problema. În caz contrar, este posibil să ai nevoie de intervenție chirurgicală pentru a îndrepta septul. Tratamentul standard pentru deviața de sept este septoplastia; în timpul intervenției chirurgul va repoziționa și va îndrepta septul (este posibil să taie și să îndepărteze părți din el, iar apoi să le reintroducă în poziția corectă. Septoplastia poate fi realizată de sine stătător sau împreună cu rinoplastia pentru a remodela nasul).
Dacă sforăitul este principala problemă pe care o experimentezi, poate exista un remediu și mai simplu cum ar fi să dormi cu capul mai ridicat (se ameliorează simptomele de sforăit).
Este o idee bună să discuți cu medicul dacă suspectezi o deviație de sept. Chiar dacă este necesară intervenție chirurgicală pentru a corecta problema, este de mare ajutor în a respira corespunzător și vei reduce semnificativ alte probleme de sănătate.
Dacă ai un sept deviat în mod grav ce cauzează obstrcuție nazală, pot apărea gura uscată (din cauza respirației pe gură cronice), senzație de presiune sau congestie în pasajele nazale, somn tulburat (neplăcerea de a nu fi capabil să respiri confortabil noaptea). Este posibil să previi o deviație de sept ținând cont de aceste precauții: poartă o cască sau o mască specială când practici sporturi de contact, poartă o centură de siguranță când călătorești cu un autovehicul.
Citește și: Ce probleme poate cauza deviația de sept
Surse: https://health.clevelandclinic.org; https://doctor.ndtv.com; www.mayoclinic.org; www.keckmedicine.org