17 obiceiuri zilnice care te ajută să scazi riscul cancerului de sân

17 obiceiuri zilnice care te ajută să scazi riscul cancerului de sân

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cancerul de sân este o afecțiune în continuă creștere în prezent. Deși există numeroase metode de tratament, este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi. Îți oferim în continuare o listă cu obiceiuri zilnice benefice, care te vor ajuta să scazi riscul cancerului de sân. Nu sunt deloc complicate, iar pe multe dintre ele cu siguranță deja le-ai pus în practică.

1. Ai grijă la alimentație

Îți poate părea greu de crezut, dar alegerile tale alimentare pot să te ajute să scazi riscul de cancer de sân. Este important să te concentrezi pe includerea în alimentație a legumelor, fructelor, leguminoaselor și cerealelor integrale (să reprezinte două treimi din alimentele consumate, iar restul să fie compus din proteine slabe precum pește sau pui (fiecare 100 grame în plus de carne roșie crește riscul de cancer cu 4%). Indicația deja cunoscută de 5 porții de fructe și legume pe zi este cât se poate de benefică.

2. Asigură-te că ai un aport corect de fibre

Acestea fac parte din orice alimentație sănătoasă. După cum am spus, include cereale integrale, legume, fructe și leguminoase. Conform studiilor, femeile care le consumă prezintă șanse mai mici de cancer mamar. În plus, consumul de fibre scade și riscul de diabet sau boli cardiace.

riscul cancerului de san

3. Bucură-te de vitamina D

Corpul tău creează singur vitamina D când razele soarelui intră în contact cu pielea. Însă și mai bine este să te bucuri de această vitamină consumând alimente precum somon, stridii, sardine și lapte/suc de portocale fortifiat. Când nu ai parte de suficientă vitamina D, riscul de cancer poate crește. Discută cu medicul înainte de a apela la suplimente alimentare.

4. Limitează consumul de alcool

O femeie care consumă 2-3 porții pe zi de bere, lichior sau vin se confruntă cu un risc cu 20% mai mare de cancer de sân comparativ cu o femeie care nu bea deloc. Experții sunt de părere că nu trebuie să depășești 1 pahar de alcool pe zi.

5. Nu fuma

Tutunul este corelat cu un risc crescut de cancer mamar, în special la femeile de vârstă tânără. Contează, desigur, și cantitatea de țigări, vârsta la care ai început să fumezi și durata de timp în constituirea factorului de risc pentru cancerul de sân.

6. Limitează timpul pe care îl petreci în șezut

Există tot mai multe dovezi că statul în șezut contribuie la creșterea riscului de cancer, în special pentru femei. Conform unui studiu, femeile care au stat mai mult de 6 ore pe zi în șezut au prezentat un risc cu 10% mai mare pentru cancer de sân invaziv comparativ cu femeile care au stat mai puțin de 3 ore pe zi.

7. Cunoaște-ți tipul de țesut mamar

Fiecare femeie are un anumit tip de țesut mamar. Dacă în cazul tău există mai puțină grăsime și mai multe glande mamare și țesut suportiv, ai un țesut mamar dens, care crește riscul de cancer mamar și îngreunează depistarea celulelor anormale pe ecografii. Poți afla tipul de țesut cu ajutorul mamografiilor. Un țesut mamar dens impune un screening mai frecvent și teste avansate.

8. Alăptează

Atunci când este posibilă, alăptarea joacă un rol important în procesul de prevenire a cancerului. Cu cât alăptezi mai mult, cu atât efectul protector va avea un efect mai semnificativ. 

9. Nu uita de exercițiile fizice

Activitatea fizică regulată îți poate reduce riscul de cancer mamar. Experții sunt de părere că trebuie să incluzi fie 150 minute de actitivate fizică moderată, fie 75 minute de activitate fizică intensă în fiecare săptămână. Sau poți face din ambele.

10. Ai grijă la greutatea corporală

Atunci când ai parte de o alimentație echilibrată și de exerciții fizice, vei reuși să ții sub control greutatea, scăzând în consecință riscul de cancer de sân. Kilogramele în exces sunt corelate cu un risc mai mare de îmbolnăvire (mai ales pentru femeile care se confruntă mai târziu în viață cu obezitate, după ce au ajuns la menopauză). Se întâmplă acest lucru ca urmare a creșterii nivelului de estrogen. De asemenea, femeile supraponderale au tendința de a prezenta niveluri mai ridicate de insulină, asociate de asemenea cu diverse forme de cancer.

riscul cancerului de san

11. Acordă atenție contracepției

Formele de contracepție hormonală, cum sunt pilulele sau alte dispozitive intrauterine, sunt asociate cu un risc ușor crescut de cancer mamar. Dispun însă și de beneficii, precum protejarea contra altor tipuri de cancere. Discută cu medicul ginecolog care te monitorizează pentru a stabili varianta corectă de contracepție, în funcție de particularitățile tale.

12. Terapia de substituție hormonală poate prezenta probleme

Unele femei apelează la terapia de substituție hormonală pentru a ameliora simptomele menopauzei sau a preveni apariția fracturilor osoase. Riscul de cancer de sân crește în realitate când apelezi la forma combinată, care conține estrogen și progesteron sau dacă apelezi la forma care conține doar estrogen timp de mai mulți ani. Discută cu medicul tău cu privire la cea mai bună variantă pentru tine și cea mai eficientă doză pentru cea mai scurtă perioadă de timp.

13. Evită expunerea la radiație și poluare a mediului

Metodele medicale de imagistică, precum tomografia computerizată, folosesc doze ridicate de radiații. În vreme ce studii suplimentare pot fi necesare, unele cercetări susțin existența unei legături între cancerul de sân și expunerea cumulativă la radiații în decursul vieții. Efectuează astfel de teste doar dacă este absolut necesar.

14. Nu abuza de lumină artificială

Femeile expuse la o cantitate mare de lumină în timpul nopții se confruntă cu un risc mai mare de cancer de sân. Oamenii de știință consideră că este implicată melatonina, hormonul secretat când apare întunericul pentru a ajuta la instalarea stării de somn. Încearcă așadar să limitezi iluminatul artificial pe durata nopții, apelând la jaluzele, becuri cu luminozitate redusă sau măști speciale.

15. Urmărește produsele cosmetice

Multe produse cosmetice conțin parabeni, care acționează ca un estrogen la nivelul organismului. Se pare că acesta poate activa cancerul de sân pozitiv la hormoni. Evită pentru siguranța ta achiziționarea acestora. 

16. Rămâi informată

Există o mulțime de informații eronate cu privire la cancerul de sân. De exemplu, multe persoane consideră că mamografiile, rasul cu aparatul la subraț, folosirea antiperspirantului sau a sutienului pot contribui la apariția cancerului. Adevărul este că niciunul dintre aceste obiceiuri nu reprezintă un factor suplimentar de risc, dimpotrivă mamografiile având chiar un rol benefic în scopul prevenirii cancerului de sân.

17. Fii atentă la corpul tău

Nu în ultimul rând, urmărește semnele pe care ți le transmite corpul și apelează la medic dacă observi modificări la nivelul sânilor (o umflătură, modificări ale pielii). De asemenea, cere sfatul medicului cu privire la momentul oportun pentru a iniția mamografiile/ecografiile mamare și alte teste de screening în funcție de istoricul medical și personal.

Surse: www.webmd.com; www.mayoclinic.org; www.cancer.org; www.today.com

Articolul urmator
Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    Mihail Pautov despre riscul la care îți expui copiii prin consumul de mezeluri: „O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic"
    Mihail Pautov despre riscul la care îți expui copiii prin consumul de mezeluri: „O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic"

    Pe cât de delicioase, pe atât de nesănătoase și periculoase pentru organism. Mezelurile nu sunt recomandate pentru consum zilnic. Ce spun specialiștii despre obiceiul de a da...

    Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții
    Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții

    Emily s-a luptat aprig cu cancerul și într-un final, l-a învins, iar aceasta este o parte din povestea ei, pe care mama ei ne-o împărtășește. Copilăria lui Emily nu a...

    O femeie a adus pe lume gemeni identici după ce i-au fost îndepărtate ovarele în urma unui tratament împotriva cancerului
    O femeie a adus pe lume gemeni identici după ce i-au fost îndepărtate ovarele în urma unui tratament împotriva cancerului

    În 2020, Shelly Battista, din Illinois, SUA, a primit diagnosticul de cancer la sân triplu negativ. În timp ce-și alăpta fiica, femeia în vârstă de 34 de ani...

    Zodiile care riscă să ajungă la epuizare dacă nu lasă „motoarele" mai lent. Riscul de burnout e mare!
    Zodiile care riscă să ajungă la epuizare dacă nu lasă „motoarele" mai lent. Riscul de burnout e mare!

    Un termen relativ nou, dar de actualitate în societatea modernă actuală, burnoutul afectează din ce în ce mai multe persoane. Starea de epuizare fizică și psihică datorată...

    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!
    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!

    În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să își țină copiii departe de tot ce înseamnă junk-food și fast-food, o mămică de peste Ocean povestește că...

    Studiu: epidurala poate scădea semnificativ riscul complicațiilor la naștere
    Studiu: epidurala poate scădea semnificativ riscul complicațiilor la naștere

    Anestezia epidurală este o soluție modernă menită să ajute femeile însărcinate pe cale de a aduce pe lume un copil să nu resimtă durerile la adevărata lor intensitate....

    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul
    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul

    Probabil că doar cine este geamăn poate înțelege pe deplin profunzimea legăturii dintre doi gemeni. Noi, restul, putem doar să ne dăm cu presupusul. Astăzi aducem în...

    © 2025 Qbebe