În ultimii ani, acest fenomen fie a fost subestimat, negându-se existenţa lui şi impactul asupra indivizilor, fie termenul a ajuns să fie folosit chiar şi în situaţiile în care nu era cazul. Auzim foarte des persoane care, după ce au avut o perioadă mai dificilă, declară convinse că suferă de depresie. Acest tip de comportament scade credibilitatea persoanelor care chiar suferă de depresie, ajungând ca termenul să fie sinonim cu tristeţea, stresul etc. Depresia este o tulburare emoţională reală, care poate avea cauze sau repercursiuni fizice, manifestate prin dereglări hormonale, palpitaţii, atacuri de panică etc. Aceasta nu ţine doar de starea de spirit, reuşind în timp, fiind netratată, să pună stăpânire pe viaţa individului. O persoană care suferă de depresie se teme de această stare, anticipează simptomele pe care ştie că le are şi nu ştie cum să iasă din acest cerc vicios. Există cazuri în care persoana suferă de mai mulţi ani de această afecţiune fără să ştie, crezând că este o stare de normalitate în nişte conjuncturi nefericite ale vieţii.
Depresia se poate manifesta în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, pentru o perioadă limitată de timp, în urma unor evenimente nefericite, care agravează starea de spirit a persoanei sau poate produce o deteriorare considerabilă a vieţii personale şi sociale a persoanei în cauză. În multe situaţii, depresia împiedică individul să-şi desfăşoare activităţile de zi cu zi, simţindu-se blocat şi fără scăpare. Starea de depresie poate fi conştientizată şi declarată de către persoana în cauză sau poate fi identificată de către cei din jur. Chiar dacă aceasta se manifestă diferit de la o persoană la alta, s-au observat diverse similitudini care pot ajuta la diagnosticare, acesta fiind primul pas pentru vindecare.
Iată care sunt semnele care îţi spun că suferi de depresie:
Modificarea nivelului de interes sau al satisfacţiei. Atunci când suferi de depresie, nu mai eşti interesat de tot felul de activităţi, chiar dacă în trecut le practicai şi chiar te pasionau. Hobby-urile dispar, petrecerea timpului liber nu mai presupune interacţiunea cu ceilalţi oameni, iar per total, există un dezinteres total faţă de orice fel de activitate, în afară de cele „obligatorii" ale vieţii de zi cu zi. Chiar şi când vine vorba de carieră, persoana poate manifesta o lipsă de motivaţie. Retragerea socială este unul dintre primele semne pe care le manifestă persoana care suferă de depresie.
Tulburări ale somnului. Unul dintre cele mai des întâlnite semne ale depresiei este insomnia. Persoanele se trezesc foarte des în timpul nopţii, fie că au coşmaruri sau nu sau, din contră, adorm spre dimineaţă, chiar dacă nopţi la rând nu s-au odihnit suficient. La polul opus, se află persoanele care dorm excesiv, fie dintr-o epuizare fizică, cauzată de depresie, fie din nevoia psihică de a uita de probleme. Fie că este vorba despre insomnie sau somn excesiv, persoana este obosită în permanenţă.
Modificări ale comportamentului motor. Persoana resimte fie o stare de agitaţie, fie de letargie. Aceste modificări pot fi prezente atât în mişcările corpului, cât şi în gândire şi vorbire.
Lipsa de energie. Chiar dacă persoana în cauză nu are tulburări de somn şi se odihneşte un număr optim de ore, nu are deloc energie, nici măcar dimineaţa. Pentru orice persoană, este normal să aibă zile în care are mai multă poftă de viaţă decât în altele, zile în care este mai productiv decât în altele, însă dacă această lipsă de energie este prezentă foarte des, poate fi un semn al depresiei.
Modificarea capacităţii de a gândi. Atunci când suferi de depresie, este foarte greu să îţi păstrezi concentrarea, să găseşti cu uşurinţă soluţii eficiente pentru diverse probleme şi să te adaptezi la situaţii noi. Memoria poate să nu mai fie nici ea la capacitate maximă.
Gânduri suicidale. Atunci când persoana are astfel de gânduri, este clar un semnal de alarmă şi dovada că tulburarea este mai veche. Fie că este vorba de o dorinţă permanentă de suicid, fie că este un gând care se menţine doar pentru câteva minute, acestea indică o tulburare emoţională. De multe ori, persoana în cauză are tentative, unele dintre ele fiind strigăte de ajutor. Indiferent de caz, acest comportament trebuie tratat cu atenţie şi seriozitate.
Aşa cum tratarea depresiei este un proces îndelungat şi complex, la fel, şi diagnosticul trebuie stabilit de către un specialist, după o analiză profesionistă a situaţiei. Toate aceste semne sunt pur orientative, iar existenţa unora în mai mare sau mai mică măsură nu stabileşte cu exactitate diagnosticul de depresie. Dacă te regăseşti în mai multe dintre aceste descrieri, este benefic să ceri sfatul unui psiholog, pentru că întotdeauna prevenţia este mai bună decât tratarea.
Depresia nu trebuie să fie un motiv de ruşine, iar prejudecăţile acestui fenomen trebuie depăşite. Cu cât oamenii se informează mai bine şi acţionează împotriva ei, cu atât va exista mai puţină suferinţă pentru cei implicate.