- Semn că stai prea mult pe scaun - Începi să iei în greutate
- Te doare des spatele
- Corpul nostru devine mai rigid
- Te doare des capul
- Te confrunți frecvent cu stări de oboseală
- Ai diverse tulburări de somn
- Nu te mai poți concentra bine
- Ți se umflă picioarele
- Interacțiunile tale sociale se diminuează
- Încrederea în sine se diminuează
Semn că stai prea mult pe scaun - Începi să iei în greutate
Dacă ai impresia că în ultimul timp ai început să iei în greutate și nu îți dai seama de ce, este foarte posibil ca acest fenomen să fie unul dintre efectele faptului că îți petreci prea mult timp pe scaun. Acest lucru devine parcă mai evident dacă, pentru un interval mai îndelungat, ai avut aceeași măsură la haine, iar acum vezi că a venit momentul să-ți reînnoiești garderoba.Explicația pentru luarea în greutate din cauza faptului că stăm mult timp pe scaun este următoarea: când nu ne mișcăm suficient, corpul nu arde suficiente calorii. Ele vor fi arse mai mult pentru a asigura energie, iar din acest motiv nivelul zahărului din sânge va crește și el. Efectele acestui proces sunt acumularea kilogramelor în plus, mai cu seamă a depozitelor de grăsime din zona abdominală. De asemenea, nu trebuie să neglijăm nici creșterea semnificativă a riscului de a ne îmbolnăvi de diabet sau de a dezvolta afecțiuni cardiace.
Pentru a preveni, pe cât posibil, aceste consecințe negative, putem lua niște măsuri simple:
• Să ne ridicăm de pe scaun periodic și să facem niște exerciții fizice ușoare
• Să facem plimbări, inclusiv în pauzele de prânz
• Să ne mișcăm mai mult în timpul liber
Te doare des spatele
Durerile de spate sunt și ele un semn legat de faptul că petreci prea mult timp pe scaun. Statul pe scaun va deteriora considerabil postura corpului, mai ales că pelvisul se rotește și pune presiune pe vertebrele coloanei.
Principala dovadă a schimbării posturii corpului este următoarea: umerii tăi se vor apleca înainte. Dacă observi acest lucru, nu mai sta pe gânduri și încearcă să procedezi astfel: când stai jos, menține-ți spatele cât mai drept și nu te apleca prea mult peste tastatură și birou.
În plus, presiunea creată pe vertebrele coloanei va duce la inflamarea și transmiterea semnalului dureros în toți mușchii din regiune, ceea ce va provoca dureri de spate. Acestea sunt cu atât mai supărătoare cu cât adesea devin cronice și par că nu trec cu nimic.
Ne putem ameliora aceste dureri dacă vom lua oricare dintre aceste măsuri:
• Vom face pauze periodice, în care ne vom ridica de pe scaun
• Vom fi atente la postura corpului
• Vom face mai multă mișcare și nu ne vom feri inclusiv de exercițiile fizice efectuate la birou.
Corpul nostru devine mai rigid
Experții ne precizează următorul aspect: corpul uman nu este conceput pentru a sta nemișcat mult timp. De aceea, corpul nefiind folosit la parametrii săi de a rezista la efortul fizic, vom fi în stuația ca mușchii și articulațiile noastre să înceapă să se degradeze. Ca să nu mai spunem de faptul că și postura incorectă provocată de statul pe scaun va pune o presiune suplimentară asupra acestora, ceea ce le va reduce din flexibilitate.
Cel mai mult se vor rigidiza spatele, umerii, gâtul și genunchii. Din acest motiv, mobilitatea se va reduce semnificativ și ne putem confrunta cu tot felul de dureri ale acestora. Cu timpul, astfel de dureri pot deveni foarte supărătoare și se pot croniciza.
Te doare des capul
Și durerile de cap sunt o dovadă a faptului că probabil îți petreci prea mult timp stând pe scaun, deși specialiștii nu au încă un răspuns clar care să dovedească relația dintre acest simptom și faptul că se stă în această poziție. De cele mai multe ori însă, ei au o opinie comună: cei care stau îndelung pe scaun utilizează și computerul mult. Ori acest fapt poate contribui la apariția durerilor de cap.
Astfel, expunerea la ecran și poziția adesea incorectă nu sunt bune nici pentru ochi, dar nici pentru creier sau pentru spate. Durerile de cap pot apărea cel mai adesea de la suprasolicitarea ochilor, dar și ca urmare a tensiunilor musculare prezente la nivelul capului și a regiunii cervicale.
Ca soluții pentru a preveni/a ameliora astfel de dureri de cap, medicii ne recomandă să luăm pauze cât mai dese, în care să ne și ridicăm de pe scaun. În același timp, este indicat să ne hidratăm corespunzător (cel puțin 8 pahare de apă zilnic) și să încercăm să avem o poziție cât mai confortabilă și mai corectă când stăm jos.
Citește și: 14 remedii naturale contra durerilor de cap
Te confrunți frecvent cu stări de oboseală
Când te simți obosită permanent și nu știi de ce, trebuie să știi că este foarte posibil să fie din cauză că stai prea mult timp pe scaun.
Se poate întâmpla adesea să obosim fără a face prea mult efort, în condițiile în care corpul nostru nu este foarte angajat într-o activitate, la fel ca atunci când, de pildă, desfășurăm vreo activitate casnică sau facem exerciții fizice. Astfel, ritmul întregului nostru organism se va reduce, nu ne vom mai simți pregătite pentru a depune vreun efort, iar creierul va transmite semnalul că este timpul să ne odihnim. De aceea apar frecvent stările de oboseală, chiar și când stăm la birou.
O soluție pentru a scăpa de neplăcutele stări de oboseală este să încercăm să fim mai active din punct de vedere fizic.
Ai diverse tulburări de somn
Cele mai cunoscute tulburări de somn apărute ca urmare a statului excesiv pe scaun sunt dificultatea de a adormi sau dorința de a dormi mai mult.
În ceea ce privește dificultatea de a adormi, aceasta apare indiferent de cât de obosită ești de pe timpul zilei. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: creierul îi transmite corpului semnalul că a venit momentul să se relaxeze, dar corpul nu este încă pregătit pentru acest demers, în condițiile în care pe timpul zilei nu s-a consumat suficientă energie.
În legătură cu nevoia de a dormi mai mult, este necesar să se aducă următoarea explicație: chiar dacă inițial ne va fi mai greu să adormim, după aceea ne vom dori tare mult să dormim mai mult dimineața. Motivul este legat de faptul că în alte nopți, din cauza fenomenului menționat anterior, probabil nu am reușit să ne facem necesarul de somn.
Practic, suntem intrate într-un cerc vicios, care ne poate influența în mod negativ starea de sănătate.
Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de a te băga în pat
Nu te mai poți concentra bine
Și această problemă este strâns legată de tulburările de somn provocate de statul prea mult pe scaun. Ni se poate întâmpla oricând să ne trezim în situația de a nu ne mai concentra așa cum trebuie, iar productivitatea muncii noastre poate fi serios afectată.
Pentru a reuși să ne creștem din nou capacitatea de concentrare, cea mai bună soluție este să facem cât mai multă mișcare. Efortul fizic va pompa mai bine sângele către creier, ceea ce va duce la îmbunătățirea activității creierului.
Așa că încearcă să nu rămâi pentru prea mult timp pe scaun, dacă nu vrei să ai tulburări de concentrare sau chiar de memorie!
Ți se umflă picioarele
În special gleznele și articulațiile din zonă vor avea de suferit dacă stăm multe ore pe scaun. Ele se vor inflama, ceea ce ne va provoca un disconfort accentuat. Problema se poate agrava pe măsură ce înaintăm în vârstă, în condițiile în care articulațiile noastre vor deveni tot mai rigide.
Printre cele mai la îndemână soluții pentru a combate, pe cât posibil, să ne confruntăm cu edemul picioarelor cauzat de statul pe scaun, sunt:
• Să ne ridicăm periodic de pe scaun pentru a face mișcare
• Să fim atente la poziția picioarelor - de pildă, să nu stăm des picior peste picior
• Ne putem ridica picioarele mai sus decât corpul, astfel încât circulația sângelui să se îmbunătățească
• Să ne facem un masaj
• Să fim cât mai active din punct de vedere fizic în timpul liber
Interacțiunile tale sociale se diminuează
Dacă vom sta toată ziua pe scaun, vom ajunge să interacționăm cât mai puțin cu oamenii. Chiar și cu cei din preajma noastră putem intra tot mai puțin în legătură.
Pentru a evita cât mai mult ca acest fenomen să se producă, este necesar să ne străduim ca măcar în timpul liber să avem contacte sociale. În plus, putem încerca să găsim diferite metode pentru a socializa mai mult cu cei din preajma noastră, chiar dacă stăm aproape toată ziua pe scaun.
Încrederea în sine se diminuează
Probabil că nu te-ai gândit până acum, dar specialiștii spun că și reducerea timpului petrecut cu ceilalți poate duce la deteriorarea încrederii în sine.
Iată de ce este necesar să faci tot posibilul ca, în ciuda timpului îndelungat petrecut pe scaun, să găsești intervale în care să poți socializa atât cu cei dragi, cât și cu cei din jurul tău. Te vei simți sigur mai bine, mai plină de încredere și mai dornică de a nu fi prea mult singură.
Voi știați până acum de semnele care ne pot indica faptul că stăm prea mult timp pe scaun?
Surse:
www,abchomeremedies.com; www.dailyhealthremedies.com;www.weweight.com