Ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba, iata si o oarecare explicatie cu iz stiintific a ceea ce presupune ipohondria. Aceasta este uneori definita drept fobie sau anxietate de sanatate sau chiar tulburare anxioasa de imbolnavire si reprezinta o teama referitoare la posedarea unei imbolnaviri grave. Se pare ca este rezultatul unei perceptii incorecte asupra starii corpului sau mintii, in pofida absentei unei afectiuni medicale concrete. Ipohondrii devin in mod nejustificat alarmati in legatura cu simptome fizice si psihice depistate, indiferent cat de nesemnificative pot fi, si sunt convinsi ca au sau ca vor fi diagnosticati cu o boala grava.
Semne de ipohondrie
1. Va temeti de o boala/afectiune nediagnosticata, bazandu-va pe senzatii, dureri sau simptome normale ale corpului. Indiferent ca ati suferit in trecut de o afectiune sau ca sunteti sanatosi, teama de boala continua sa va macine. Se poate sa o resimtiti ca pe o teama sau anxietate excesiva in legatura cu sanatatea voastra. De aceea apelati cel putin anual la un control "de rutina". Si-asa, unul pe an pare destul de putin. Ce daca aveti inca de plata la ultimul RMN?! Care a iesit negativ, desigur.
2. Va ingrijorati ca orice senzatie resimtita indica o boala. Indiferent cat de minora e senzatia (piscatura, furnicatura) va duce cu gandul la boli grave. De exemplu, o durere de cap e asociata cu cancer, un deranjament stomacal cu o boala digestiva. Obsesia e cuvantul cheie. In plus, va este foame. Mereu. Asa ca sigur e vorba de viermi intestinali. Gandul ca acei paraziti va mananca alimentele inainte sa le puteti digera nu va poate da pace.
3. Mergeti des la doctor si cautati in mod repetat consultatii. Din dorinta de a descoperi o suferinta ascunsa, apelati la medic pentru teste, examinari si analize. Cand toate sunt bune, iar voi nu sunteti convinsi, e o problema. Sa zicem ca apelati la chirurgia laser pentru a elimina miopia si constatati ulterior aparitia unor dureri de cap si a uscaciunii oculare. Cu siguranta e vorba de degenerescenta maculara indusa operator sau, cine site, chiar de o tumoare cerebrala.
4. Schimbati des medicii. Cand cel curent va spune ca sunteti sanatos si voi inca credeti ca e ceva in neregula, veti apela la altul, sperand ca veti gasi ceva (pe premisa ca primul nu e niciodata suficient de competent). Va simtiti frustrati de specialisti si de sistem pentru ca nu va ofera tratamentul adecvat. Puneti la indoiala cuvantul medicului, intrebandu-va adesea de ce competente dispune acesta.
5. Suferiti de anxietate sociala si relatii incordate. Va gasiti petrecand mult timp in casa, evitand interactiunile si ignorand persoanele apropiate din motive de sanatate si anxietate. Nu va puteti bucura de momente placute si nu va ganditi decat la boli. Va inchipuiti boli cu transmitere sexuala chiar de cand erati virgini iar sarutul nu reprezinta pentru voi decat o forma complet neigienica de interactiune sociala.
6. Deveniti obsedati de cercetarile cu privire la sanatate. Cand medicul va refuza examinari suplimentare, veti face singuri "sapaturi"; fie citind articole pe internet, fie carti de medicina sau urmarind emisiuni tv care explica simptome si boli. Ulterior, sunteti convinsi pe deplin ca ce ati auzit/citit/vazut este prezent si in cazul vostru. Google este singurul care va poate intelege, iar aprofundand mecanismele de inghitire, ajungeti sa va temeti ca va puteti ineca de cate ori beti apa (un motiv in plus de boala-una neurologica grava).
7. Va verificati obsesiv corpul, cautand diverse indicii. Incercati sa gasiti noduli, umflaturi, leziuni, vanatai pentru a va sustine convingerea ca suferiti de ceva. Orice denivelare minora va genereaza cele mai negre ganduri. Iar daca medicul infirma existenta unei probleme reale, aveti o motivatie de a cere o a doua parere (vezi punctul 4).
8. Va verificati constant semnele vitale. Cand nu apelati la un medic sau la o asistenta medicala, va luati singuri pulsul, tensiunea, temperatura, glicemia etc. Astfel preluati sanatatea in propriile maini si va monitorizati (cu acuratete maxima) functiile corporale. Evident, de cate ori remarcati neregularitati, aveti un motiv pentru a merge la medic.
9. Experimentati un stres emotional crescut. Teama si anxietatea excesiva pot cauza depresie, furie si frustrare, precum si comportamente de tip obsesiv/compulsiv si stres. Doar nu va imaginati ca e usor sa te verifici constant de boli.
10. Suferiti de probleme de abuz de diverse substante. Intre acestea se includ alcool, substante ilegale, medicamente fara reteta cum sunt analgezice. Aceasta reactie apare in urma anxietatii si a durerii resimtite constant, iar incompetenta medicilor (in mod repetat) nu va este de niciun folos. Un analgezic, da. Intotdeauna.
Lasand gluma deoparte si tinand cont de binecunoscuta stare precara a sistemului de sanatate, dar si de numarul covarsitor de imbolnaviri de toate genurile, eu zic ca nu strica nimanui o mica doza de ipohondrie. Asta ca sa nu murim fara sa stim de ce...
Surse:
www.mastersinhealthcare.net; http://en.wikipedia.org; http://thoughtcatalog.com