10 lucruri care-ti demonstreaza ca esti ipohondru

10 lucruri care-ti demonstreaza ca esti ipohondru

Irina Olteanu - Redactor Senior

Stilul de viata nesanatos, poluarea, chiar propria atitudine ignoranta cauzeaza o mare varietate din imbolnavirile epocii contemporane. Insa cand ajungem sa gasim si intr-o mica zgarietura un potential motiv al imbolnavirii iminente (si chiar al fatalitatii) inseamna ca ar trebui sa ne analizam mai bine. Cine stie, poate cu totii suferim intr-o masura de ipohondrie?!

Sunt ipohondra, recunosc solemn. Din cauza bolilor care par sa ma impresoare din toata partile, cred ca am dezvoltat un mecanism involuntar de aparare, sub denumirea medicala de ipohondrie. Am si am avut parte in familie de multe imbolnaviri si, tocmai pentru a le preintampina pe urmatoarele, am decis sa ma inarmez pana in dinti. Asa ca am ajuns, fara sa vreau, pe lista de apelare rapida a prietenelor dornice de un sfat medical (nu neaparat avizat, ci mai degraba informat) si port in dotare in permanenta servetele umede si dezinfectant. Pentru a ma proteja de microbi, desigur. Nu va ingrijorati, nu ma incadrez in sfera patologica, nici nu am ipohondriedezvoltat (inca) vreo tulburare obsesiv-compulsiva cu privire la curatenie, dar citind urmatoarele, parca ma incearca o intrebare de genul si oare daca? Cred ca si pe voi.

Ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba, iata si o oarecare explicatie cu iz stiintific a ceea ce presupune ipohondria. Aceasta este uneori definita drept fobie sau anxietate de sanatate sau chiar tulburare anxioasa de imbolnavire si reprezinta o teama referitoare la posedarea unei imbolnaviri grave. Se pare ca este rezultatul unei perceptii incorecte asupra starii corpului sau mintii, in pofida absentei unei afectiuni medicale concrete. Ipohondrii devin in mod nejustificat alarmati in legatura cu simptome fizice si psihice depistate, indiferent cat de nesemnificative pot fi, si sunt convinsi ca au sau ca vor fi diagnosticati cu o boala grava. 

Semne de ipohondrie

1. Va temeti de o boala/afectiune nediagnosticata, bazandu-va pe senzatii, dureri sau simptome normale ale corpului. Indiferent ca ati suferit in trecut de o afectiune sau ca sunteti sanatosi, teama de boala continua sa va macine. Se poate sa o resimtiti ca pe o teama sau anxietate excesiva in legatura cu sanatatea voastra. De aceea apelati cel putin anual la un control "de rutina". Si-asa, unul pe an pare destul de putin. Ce daca aveti inca de plata la ultimul RMN?! Care a iesit negativ, desigur.

2. Va ingrijorati ca orice senzatie resimtita indica o boala. Indiferent cat de minora e senzatia (piscatura, furnicatura) va duce cu gandul la boli grave. De exemplu, o durere de cap e asociata cu cancer, un deranjament stomacal cu o boala digestiva. Obsesia e cuvantul cheie. In plus, va este foame. Mereu. Asa ca sigur e vorba de viermi intestinali. Gandul ca acei paraziti va mananca alimentele inainte sa le puteti digera nu va poate da pace.

3. Mergeti des la doctor si cautati in mod repetat consultatii. Din dorinta de a descoperi o suferinta ascunsa, apelati la medic pentru teste, examinari si analize. Cand toate sunt bune, iar voi nu sunteti convinsi, e o problema. Sa zicem ca apelati la chirurgia laser pentru a elimina miopia si constatati ulterior aparitia unor dureri ipohondriede cap si a uscaciunii oculare. Cu siguranta e vorba de degenerescenta maculara indusa operator sau, cine site, chiar de o tumoare cerebrala.

4. Schimbati des medicii. Cand cel curent va spune ca sunteti sanatos si voi inca credeti ca e ceva in neregula, veti apela la altul, sperand ca veti gasi ceva (pe premisa ca primul nu e niciodata suficient de competent). Va simtiti frustrati de specialisti si de sistem pentru ca nu va ofera tratamentul adecvat. Puneti la indoiala cuvantul medicului, intrebandu-va adesea de ce competente dispune acesta.

5. Suferiti de anxietate sociala si relatii incordate. Va gasiti petrecand mult timp in casa, evitand interactiunile si ignorand persoanele apropiate din motive de sanatate si anxietate. Nu va puteti bucura de momente placute si nu va ganditi decat la boli. Va inchipuiti boli cu transmitere sexuala chiar de cand erati virgini iar sarutul nu reprezinta pentru voi decat o forma complet neigienica de interactiune sociala.

6. Deveniti obsedati de cercetarile cu privire la sanatate. Cand medicul va refuza examinari suplimentare, veti face singuri "sapaturi"; fie citind articole pe internet, fie carti de medicina sau urmarind emisiuni tv care explica simptome si boli. Ulterior, sunteti convinsi pe deplin ca ce ati auzit/citit/vazut este prezent si in cazul vostru. Google este singurul care va poate intelege, iar aprofundand mecanismele de inghitire, ajungeti sa va temeti ca va puteti ineca de cate ori beti apa (un motiv in plus de boala-una neurologica grava).

7. Va verificati obsesiv corpul, cautand diverse indicii. Incercati sa gasiti noduli, umflaturi, leziuni, vanatai pentru a va sustine convingerea ca suferiti de ceva. Orice denivelare minora va genereaza cele mai negre ganduri. Iar daca medicul infirma existenta unei probleme reale, aveti o motivatie de a cere o a doua parere (vezi punctul 4).

8. Va verificati constant semnele vitale. Cand nu apelati la un medic sau la o asistenta medicala, va luati singuri pulsul, tensiunea, temperatura, glicemia etc. Astfel preluati sanatatea in propriile maini si va monitorizati (cu acuratete ipohondriemaxima) functiile corporale. Evident, de cate ori remarcati neregularitati, aveti un motiv pentru a merge la medic.

9. Experimentati un stres emotional crescut. Teama si anxietatea excesiva pot cauza depresie, furie si frustrare, precum si comportamente de tip obsesiv/compulsiv si stres. Doar nu va imaginati ca e usor sa te verifici constant de boli.

10. Suferiti de probleme de abuz de diverse substante. Intre acestea se includ alcool, substante ilegale, medicamente fara reteta cum sunt analgezice. Aceasta reactie apare in urma anxietatii si a durerii resimtite constant, iar incompetenta medicilor (in mod repetat) nu va este de niciun folos. Un analgezic, da. Intotdeauna.

Lasand gluma deoparte si tinand cont de binecunoscuta stare precara a sistemului de sanatate, dar si de numarul covarsitor de imbolnaviri de toate genurile, eu zic ca nu strica nimanui o mica doza de ipohondrie. Asta ca sa nu murim fara sa stim de ce...

Surse:
www.mastersinhealthcare.net; http://en.wikipedia.org; http://thoughtcatalog.com

Articolul urmator
5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Țipatul nu te face o mamă rea, demonstrează doar că ești OM
    Țipatul nu te face o mamă rea, demonstrează doar că ești OM

    Aveam la dispoziție cincisprezece minute pentru a-mi încălța fetița de trei ani, a o scoate pe ușă, a o așeza în mașină și a o duce în sala de așteptare pentru...

    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

    Alături de nutrienții atât de valoroși pe care îi furnizează, laptele matern poate să îi ofere protecție bebelușului împotriva diferitelor boli. Atât...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal
    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal

    Abuzul verbal nu este perceput ca fiind la fel de grav ca abuzul fizic, însă studiile arată că efectele sale sunt la fel de grave. Abuzul verbal poate lua multe forme, care se pot...

    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

    Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

    Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    © 2025 Qbebe