Alegerea numelui bebelușilor în Familia Regală Britanică
Primul aspect pe care istoricii îl menționează, cu privire la alegerea unui nume pentru copiii născuți în familiile regale, este acesta: cu cât aceștia sunt urmași mai îndepărtați pe linia dinastică, cu atât pot avea nume mai deosebite, care nu sunt neapărat tradiționale. În general însă, familiile regale europene (nici Casa Regală Britanică nu este o excepție) se orientează cu precădere spre unele nume ce au fost mai des folosite de-a lungul istoriei lor, urmând ca acestora să li se asocieze și unele mai actuale.
O caracteristică importantă în ceea ce privește alegerea unui nume pentru bebeluși este și aceasta: vor primi mai multe nume. De exemplu, la finalul secolului al XIX-lea, Prințul Edward al VIII-lea avea nu mai puțin de șapte nume: Edward Albert Christian George Andrew Patrick David. Cu timpul însă, numărul de nume primite de către copii au început să scadă. Cele mai cunoscute exemple în acest sens sunt oferite de către Prințul William (William Arthur Philip Louis) și Harry (Henry Charles Albert David), care au fiecare câte 4 nume.
În ceea ce privește generația actuală, ultimii copii născuți în Familia Regală (cei trei copii ai Prințului William) au câte 3 nume, astfel:
• Prințul George- Numele său este George Alexander Louis: Primul nume, George, a fost inspirat de la numele tatălui Reginei Elisabeta a II-a, care era cunoscut ca George al VI-lea. Alexander a fost ales ca un tribut pentru Regina Elisabeta a II-a, al cărei nume complet este Elizabeth Alexandra Mary. Numele Louis este preluat de la tatăl său, William Arthur Philip Louis
• Prințesa Charlotte- Numele ei complet este: Charlotte Elizabeth Diana: Numele de Charlotte există în Familia Regală Britanică încă din secolul al XVIII-lea, când Regele George al III-lea s-a căsătorit cu Charlotte de Mecklenburg-Strelitz. Elizabeth este numele dat în cinstea Reginei, iar Diana a fost ales în amintirea Prințesei Diana
• Alteța sa Regală Louis de Cambridge, cel de-al treilea fiu al Prințului William poartă numele de Louis Arthur Charles- Numele primit de acest bebeluș se leagă nu numai de unul dintre numele purtate de către cele două nume purtate chiar de tatăl său (Arthur Louis), ci și de un tribut adus unuia dintre strămoșii săi, un unchi al Prințului Philip, Duce de Edimburgh (soțul Reginei Elisabeta a II-a). Referitor la numele de Charles, acesta este legat de unul dintre numele bunicului său, Prințul Charles Philip Arthur George.
O altă tradiție ce datează din cele mai vechi timpuri în Familia Regală Britanică este ca bebelușii să nu fie prezentați în public după numele de familie. Foarte rar se întâmplă, când se fac mari, să se prezinte în funcție de numele Casei Regale căreia îi aparțin. Chiar și când dau semnături, au dreptul să-și scrie doar numele mic. Deși membrii Familiei Regale ar putea să se prezinte în funcție de linia lor dinastică, Mountbatten-Windsor, aceștia preferă, în ultimii ani, să utilizeze doar numele mic.
Nu în ultimul rând, în cadrul Casei Regale Britanice s-a menținut și acest obicei: numele bebelușilor să nu fie dezvăluit imediat publicului. În secolul trecut exista o restricție mai mare din acest punct de vedere, în condițiile în care Regina-Mamă trebuia să să dea mai întâi ea aprobarea pentru ca acesta să fie făcut public. Cu actuala generație de bebeluși (copiii Prințului William și a Ducesei de Cambridge, Catherine), aprobarea prealabilă a Reginei Elisabeta a II-a nu mai este o obligație.
Citește și: Adevărul neștiut despre bebelușii regali
Așa cum afirmă și istoricii, Regina preferă să le lase libertate părinților să-și aleagă doar ei numele copiilor.
În plus, un alt detaliu important este că numele bebelușului nu era dezvăluit public imediat după naștere. Și din această perspectivă se poate spune că lucrurile s-au schimbat considerabil în ultimele decenii. Spre exemplu, după nașterea Prințului Charles, nimeni nu a știut numele noului succesor la tron până când acesta nu a fost botezat (a durat 1 lună până când s-a știut numele prințului). În același timp, a durat o săptămână ca Diana și Charles să dezvăluie numele primului lor fiu, Prințul William.
Odată cu venirea pe lume a copiilor Prințului William și a Ducesei de Cambridge, numele lor a fost anunțat mult mai rapid. De pildă, atât pentru Prințul George, cât și pentru Prințesa Charlotte, numele le-au fost anunțat la 2 zile după ce s-au născut. Numele celui mai mic dintre copii acestora, Prințul Louis, a fost dezvăluit la patru zile după naștere.
Cele mai cunoscute nume de bebeluși din Familia Regală a Marii Britanii
Încă din cele mai vechi timpuri, în această familie regală nu se obișnuiește ca numele copilului să fie făcut public după naștere, ci doar sexul acestuia. Și în prezent se mai apelează la șevaletul pe care este scris numele noului membru al Casei Regale și care este dus la Palatul Buckingham pentru ca publicul să-l cunoască.
Referitor la numele care au fost cel mai des utilizate în Familia Regală Britanică, trendul a evoluat considerabil de-a lungul secolelor. Astfel, nume care la un moment dat nu erau tocmai populare, au ajuns să fie tot mai des alese pentru bebelușii regali. Cel mai cunoscut exemplu este numele Victoria. Acesta nu era prea apreciat la începutul secolului al XIX-lea, dar după nașterea Reginei Victoria a devenit tot mai căutat. De pildă, una dintre fiicele și unele dintre nepoatele sale au purtat acest nume. Pentru a nu se încurca între ele persoanele care îl purtau, acestea au primit „porecle", precum Toria sau Moretta.
Un alt exemplu de nume care nu era considerat potrivit pentru un membru al Familiei Regale a fost Anne, dar Regina Elisabeta a II-a a numit-o pe fiica sa astfel. În același timp, și aceasta, la rândul său, și-a botezat fiica sub numele de Zara Anne Elizabeth
În privința numelor de băieți, cele mai populare nume au fost Albert și George, numele purtat și în prezent de fiul cel mare al Prințului William și al Ducesei de Cambridge, Catherine.
În funcție de frecvența cu care au fost folosite de-a lungul istoriei pentru bebelușii din Familia Regală Britanică, experții au realizat o listă cu numele cele mai cunoscute, începând cu anul 1819 (anul nașterii Reginei Victoria):
Nume de fete din Familia Regală:
• Victoria (a fost utilizat de 9 ori până acum)
• Mary (utilizat de 7 ori)
• Louise și Alexandra (utilizate de 6 ori)
• Elizabeth (utilizat de 5 ori)
• Alice (utilizat de 4 ori)- Spre exemplu, pe fiica Reginei Elisabeta a II-a o cheamă Anne Elizabeth Alice Louise (poate fi văzută în imagine alături de mama sa și de fratele său, Prințul Charles)
• Margaret și Charlotte (utilizate de 3 ori)
• Augusta, Helena, Maud, Agnes, Helene, Caroline, Olga, Louisa, Diana (acestea au fost utilizate de câte 2 ori fiecare)
Nume de băieți din Familia Regală:
• Albert (utilizat de 12 ori)
• George (utilizat de 10 ori)
• Charles (utilizat de 8 ori)-În imaginea de mai jos este Prințul Charles alături de mama sa, Regina Elisabeta
• Edward (utilizat de 7 ori)
• Christian, Frederik, Louis, Arthur (utilizate de câte 5 ori)
• William, Henry, Alexander (utilizate de câte 4 ori)
• John, Philip (utilizate de câte 3 ori)
• Douglas, Ernest, Patrick, Friederike, Auguste, Francis, Andrew, David, Augustus, Antony (utilizate de câte 2 ori)
Până la nașterea următorului bebeluș din Familia Regală (în primăvara anului următor), cel al Prințului Harry și a lui Meghan Markle , nimeni nu poate ști cum se va numi acesta, dar nici dacă va fi fată sau băiat. Având în vedere că ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește succesiunea la tron, se spune că ar trebui ca bebelușul să poarte neapărat și unul dintre numele tradiționale (precum Victoria, Elizabeth sau Alice dacă va fi fată sau Arthur, Albert sau Philip dacă va fi băiat).
Tu știai până acum ce nume au primit bebelușii născuți în Familia Regală din Marea Britanie?
Citește și: Cele mai jenante momente ale familiei regale
Surse:
www.goodtoknow.co.uk, www.hellomagazine.com, www.mentalfloss.com,www.southernliving.com, www.vogue.com.au
Surse poze:
www.gettyimages.com