7 semne că ești o mamă cool. Tu știi cum să fii COOL?

7 semne că ești o mamă cool. Tu știi cum să fii COOL?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să fii o mamă cool presupune multe lucruri, dar una dintre cele mai importante calități ale tale ar trebui să fie următoarea: să poți îndeplini atât rolul de figură parentală, cât și să fii cea mai bună prietenă a copilului tău. De asemenea, o mamă care este cool știe să stabilească limite, dar, totodată, știe să negocieze, să facă și compromisuri și să-i acorde independență copilului. Nu în ultimul rând, ar trebui să fii mereu dornică să te conectezi cu copilul tău, să-l înțelegi și să-l aprecieze pentru ceea ce este el. Din articolul de mai jos vei descoperi nu doar câteva dintre calitățile care implică ideea de a fi un părinte cool, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a deveni o super-mamă cool.

Mame cool: semne că faci parte din gașca lor

Dacă te întrebi cum să fii o mamă cool, ar trebui să te raportezi la preocupările pe care ar trebui să le ai pentru a-ți îndeplini acest obiectiv. Ca să te lămurești dacă ești deja cool sau dacă mai ai de lucrat din acest punct de vedere, raportează-te și la semnele din lista de mai jos:

Vă împrumutați haine unul de la celălalt

Ai o fiică adolescentă și v-ați obișnuit ca, în anumite momente, să vă împrumutați haine între voi? Dacă procedați așa, nu înseamnă doar că apelați la schimbul de haine pentru a încerca să fiți în acord cu tendințele modei sau să vedeți cum v-ar sta dacă ați adopta și un alt stil. Între persoanele dragi, acest schimb are și o valoare simbolică, reprezentând și o dorință de a vă conecta mai mult unul cu altul și de a simți pe cineva alături chiar și când acesta/aceasta nu se află în preajmă.

În cazul în care îți place să împrumuți  haine de la fiica ta, ai grijă ca acestea să ți se potrivească perfect ca mărime și să te simți cât mai în largul tău purtându-le. Când nu se va întâmpla așa, vei avea senzația că nu ești tu însăți și te vei simți stânjenită oriunde te-ai duce.

Te joci jocurile pe care le joacă și copilul tău

Pentru a putea să te conectezi cât mai bine cu copilul tău și să înveți mai bine cum să fii cool, nu ezita și încearcă să descoperi cât mai mult din hobby-urile sale. Printre acestea se pot număra inclusiv anumite jocuri. De aceea, nu vei greși dacă îi vei pune cât mai multe întrebări legate de ele și dacă îl vei provoca să vă jucați împreună. Lasă-l să te învețe reguli, fii receptivă și cât mai deschisă la nou întrucât nu este exclus să-ți descoperi abilități și interese la care nici nu te-ai fi gândit!

Odată ce ai reușit să i te alături copilului într-unul dintre hobby-urile sale, poți să încerci să-i deschizi și lui interesul pentru unul dintre cele pe care le ai tu. Nu numai că veți petrece mai mult timp împreună, dar veți învăța lucruri noi unul de la celălalt într-un mod agreabil!

mama-si-fiu-care-se-joaca-un-joc-video

Ascultați aceeași muzică

Un studiu american a adus în prim-plan următorul aspect: faptul că părinții și copii ascultă adesea același tip de muzică va întări legătura dintre ei. Co-autorul studiului a precizat că, dacă un părinte va reuși încă din primii ani de copilărie ai copilului său să asculte des muzică sau să cânte alături de acesta, relația dintre ei va avea șanse mai mari să fie apropiată și când copilul va deveni adolescent.

Pentru a se ajunge la o asemenea concluzie, oamenii de știință au apelat la un grup de adulți tineri, care și-au împărtășit experiența legată de modul în care petreceau timpul cu părinții lor ascultând aceeași muzică, atât în copilărie, cât și în adolescență. Tinerii au fost rugați să dezvăluie și detalii legate de relația pe care o aveau cu părinții, iar din răspunsurile lor s-a putut sesiza că aceia care au ascultat aceeași muzică alături de părinți aveau o relație mai bună cu ei.

Profită de timpul petrecut cu copilul tău și, de ce nu, fii cool și nu evita să asculți și muzica pe care el o îndrăgește!

Nu se ascunde de tine când vorbește cu prietenii lui

Hotărând să cunoști cât mai mulți dintre prietenii copilului tău îți vei consolida rolul de mamă cool. Desigur, nu înseamnă că îți vor fi toți pe plac sau că aceștia vor ajunge să te considere și ei prietena lor. Ceea ce contează este să-i arăți copilului că îi accepți prietenii așa cum sunt, astfel încât să nu ajungă să simtă nevoia să se ferească de tine când vorbește cu ei sau când îi va întâlni.

Spre exemplu, încurajează-ți copilul să-și invite acasă cei mai buni prieteni și asigură-te că vei reuși să-i ajuți să se simtă bine acolo. Fii prezentă, dar nu insista să stai prea mult în preajma lor, ci, în timp ce îi supraveghezi cât mai discret, lasă-i să se bucure de clipele petrecute împreună.

Sexul nu este un subiect tabu

Nu este la îndemână să te apuci să discuți cu copilul tău despre sex, dar cu cât vei reuși să faci acest demers mai devreme, cu atât te vei asigura că va fi capabil să ia decizii sănătoase din acest punct de vedere. De pildă, dacă în primii ani ai copilăriei vei începe să-l introduci în tainele corpului uman, să-l înveți denumirile celor mai importante părți ale acestuia și să-i explici diferențele dintre ele, pe măsură ce crește îi poți vorbi despre schimbările corpului ce survin la pubertate. Totodată, străduiește-te să-i vorbești despre ce înseamnă o relație normală, despre ce înseamnă sexul sigur, dar și despre cum poate recunoaște semnele abuzului sexual.

mama-care-discuta-cu-fiica-ei-adolescenta-pe-canapea

Pentru a reuși să fii cool și în ceea ce privește asemenea discuții, fii cât mai deschisă și, dacă simți că nu vei găsi cuvintele cele mai potrivite sau dacă ai impresia că nu poți explica așa cum ar trebui lucrurile, poți să recurgi la cărți, la vizionarea unor documentare sau a unor filmulețe.

Ca să te simți mai liniștită și în privința siguranței copilului tău în mediul online, nu ezita să discutați și despre pericolele de acolo, inclusiv despre site-urile cu conținut periculos, care pot promova pornografia infantilă. Apelează la aplicații și programe care îți permit să poți supraveghea cât mai bine accesul copilului pe diferite site-uri pentru a putea să ai acces și la ceea ce vede acesta.

Regulile casei sunt pentru toată lumea

Indiferent de vârsta pe care o au, copiii au nevoie să știe că toți cei din casă urmează anumite reguli. Nu vei fi o mamă mai puțin cool dacă vei sta de vorbă cu copilul despre anumite reguli ale casei, dar ferește-te să-i transmiți ideea că doar el trebuie să le respecte. Procedând așa, nu va simți presiunea acestor reguli și va fi mai dispus să le respecte, avându-i ca model pe cei din jur.

În același timp, prezintă consecințele nerespectării regulilor pentru toți membrii familiei și încurajează-i să se implice în crearea de noi reguli. Dacă ai un copil mai măricel, lasă-l și pe el să ia parte la stabilirea de reguli, demonstrându-i că ai încredere în el, astfel încât să devină din ce în ce mai încrezător în sine și mai puțin tentat să le încalce.

Nu cicălești. Faceți compromisuri

Psihologii avertizează că obiceiul de a cicăli pe cineva, inclusiv pe cei mici, are mai degrabă efecte negative, cum ar fi:

  • Apariția resentimentelor
  • Teama celui cicălit că odată, ce va realiza un anumit lucru, va interveni cicălirea pentru altceva
  • Ignorarea celui/celei care cicălești (de pildă, copilul se va obișnui că îl cicălești și nu va mai face așa cum ai vrea tu, știind că oricum cicălirea ta nu va înceta)
  • Cicăleala se concentrează asupra lucrurilor pe care o persoană nu le face (Când cicălești pe cineva pentru ceva care nu face, îi arăți că nu ai încredere în el/în ea, că nu este valoros/valoroasă pentru că nu realizează un anumit lucru)
  • Oferirea unui model negativ de comportament

Vei putea să ajungi să fii o mamă cool dacă vei renunța la cicălire și, în schimb, îți vei antrena copilul în negocieri și în realizarea de compromisuri. Acestea trebuie să fie avantajoase pentru amândoi, să le acceptați de la bun început și să nu uitați să stabiliți și consecințele survenite în cazul în care compromisul respectat va fi încălcat. Păstrează-ți fermitatea în privința aspectelor care nu sunt negociabile, dar permite-i copilului să-și exprime și el punctele de vedere.

mama-si-fiica-ce-bat-palma-in-timp-ce-stau-pe-pat-in-tinute-de-casa

Cum să fii COOL: ghid de bune practici pentru mame

Îți va fi mai la îndemână să devii o mamă cât mai cool și un adevărat model pentru copilul tău dacă vei ține seama și de îndemnurile de mai jos:

Concentrează-te și asupra ta

Reușind să-ți rezervi momente doar pentru tine, în care să faci și ceea ce îți face plăcere, ceea te relaxează, nu numai că vei reuși să-i transmiți copilului un model pozitiv (că este important să ai grijă și de tine, nu doar de cei din jur, să te respecți), dar vei putea și să-ți „reîncarci bateriile” pentru a da tot ce ai mai bun pentru el. Ține mereu minte că un copil poate fi mai fericit și mai relaxat văzând că și cei din preajma sa sunt așa, fără să fie mereu stresați, epuizați, deprimați sau fără chef pentru nimic.

Demonstrează-i copilului că puteți vorbi despre orice

Chiar dacă știi că nu îți va spune mereu totul și că nu se va simți în largul său când îți va dezvălui anumite lucruri, arată-i copilului că îl poți asculta fără să îl judeci, fără să îl critici. Fii răbdătoare și arată-i că se poate baza oricând pe tine, că se va bucura de dragostea ta necondiționată indiferent de ceea ce îți va povesti. În același timp, fii deschisă și antrenează-l și pe el pentru a găsi împreună soluții pentru rezolvarea problemelor.

Fii un bun ascultător

Învață cum să fii o mamă cool, care este „ochi și urechi” la copilul său și din următoarele sfaturi:

  • Acceptă de la început că vei auzi și lucruri dezagreabile- Este firesc să auzi, din partea copilului și lucruri pe care ai fi preferat poate să nu le auzi. Cu toate acestea, pentru a-i dovedi că-i ești alături, străduiește-te să-ți deschizi mintea și sufletul
  • Nu îl întrerupe- Cu cât vei reuși să procedezi așa, cu atât copilul va deveni tot mai dispus să discute cu tine
  • Folosește un limbaj al corpului care să îi demonstreze că îți pasă- De pildă, încearcă să te uiți în ochii copilului când îți vorbește
  • Renunță la orice îți poate distrage atenția- Spre exemplu, închide televizorul, radioul, computer-ul și nu te mai uita la telefon în momentele în care stai de vorbă cu copilul

Vorbește-i cât mai deschis

Vei fi o mamă cool nu doar dacă vei ști cum să-ți asculți copilul, ci și dacă îi vei vorbi sincer, reușind să câștigi mai multă încredere din partea sa. Ca să reușești, nu te feri să:

  • Recunoști că și tu faci greșeli- Recunoașterea greșelilor nu va fi o dovadă de slăbiciune, ci dimpotrivă. Vorbind despre greșelile tale în fața ochilor îl vei ajuta să te vadă așa cum ești și să te aprecieze pentru curajul tău pe măsură ce va crește
  • Vorbește despre experiențele tale de viață- Va fi o modalitate numai bună pentru a-l ajuta pe copil să învețe lucruri noi de la tine, lărgindu-și orizontul

În situațiile tensionate, încearcă să-ți păstrezi calmul

Desigur că nu este ușor, dar procedând în acest mod îi vei face un bine nu doar copilului, ci și ție. De pildă, străduiește-te să te retragi, să respiri adânc sau să ieși la aer, dacă este posibil. Nu doar că îi vei oferi un model pozitiv de comportament copilului, dar nici relația dintre voi nu va avea de suferit. Gândește-te cu calm la strategiile pe care va trebui să le adopți, astfel încât să fii mai inspirată și în a găsi soluții salvatoare.

Acordă-i copilului libertate, dar atrage-i atenția asupra consecințelor

Lăsându-ți copilul să facă propriile alegeri, îl vei ajuta să învețe ce înseamnă eșecul și ce înseamnă succesul, astfel încât să știe mai bine cum să gestioneze oricare dintre aceste situații și în viața de adult. Dă-i întotdeauna sfaturi, mai ales în situațiile în care este vizibil că se află pe un drum greșit, dar prezintă-i totodată, cu argumente bine alese, care pot fi consecințele acțiunilor sale. Îl vei obișnui să devină responsabil, să ia decizii și singur, păstrându-ți mereu empatia și dovedindu-i că îl iiubești necondiționat.

Acceptă „fazele” prin care va trece

Fie că este vorba despre dorința copilului de a purta doar ținute inspirate de un anumit personaj, fie că este fascinat de o anumită muzică și ține să adopte un anumit stil vestimentar, toate acestea reprezintă etape din dezvoltarea copilului, din formarea personalității sale.

Chiar dacă asemenea „faze” nu sunt mereu pe placul tău, pentru a rămâne o mamă cool va trebui să le accepți. Gândește-te că va veni și un moment în care acestea vor trece, iar până atunci micuțul tău trebuie să te știe că îi ești aproape.

mama-si-fetita-ei-purtand-ochelari-de-soare-si-tinute-asemanatoare

Apreciază-ți copilul pentru ceea ce este

Cel mai simplu mod prin care poți să înveți cum să fii o mamă cool este să-i îngădui copilului tău să fie așa cum este, cu aspirațiile sale, cu visurile sale, cu ambițiile sale, cu emoțiile sale, cu trăsăturile sale de personalitate. „Misiunea” ta este să-l iubești, să-l susții în tot ceea ce face și să-i fii ghid.

Surse: eurekalert.org, empoweringparents.com, healthlinkbc.ca, parenting.allwomenstalk.com, psychologytoday.com, raisingchildren.net.au, theartofsimple.net, thejoyfilledmom.com, wikihow.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce mă bucur că nu am avut o mamă cool
    De ce mă bucur că nu am avut o mamă cool

    În această dimineață am dat peste ceva care m-a iritat. Era un articol despre „mamele cool” și despre cum mamele milenare fac ca maternitatea să pară distractivă....

    Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei
    Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei

    Andreea Esca este o prezență longevivă în televiziunea românească, adunând mai bine de 30 de ani pe micile ecrane. Fiindcă înainte să ajungă la pupitrul...

    Fiica mea nu a venit la petrecerea de 16 ani pe care am organizat-o pentru ea. A preferat să meargă la tatăl ei cool
    Fiica mea nu a venit la petrecerea de 16 ani pe care am organizat-o pentru ea. A preferat să meargă la tatăl ei cool

    O mamă de peste hotare se simte dezamăgită deoarece fiica ei adolescentă nu a venit la petrecerea de ziua ei, pe care femeia a organizat-o pentru ea. Fata explică pe Reddit că de...

    De la 1 la 12: topul celor mai cool iubite din zodiac
    De la 1 la 12: topul celor mai cool iubite din zodiac

    Ce înseamnă de fapt să fii o iubită cool? Spre exemplu, anumite persoane consideră că o parteneră cool este cea care este curajoasă, independentă, dornică să-și urmeze...

    Adelina Pestrițu este o mamă cool și este prietenă cu fetița ei. „Avem o relație foarte strânsă"
    Adelina Pestrițu este o mamă cool și este prietenă cu fetița ei. „Avem o relație foarte strânsă"

    Adelina Pestrițu este o femeie împlinită din toate punctele de vedere și o mamă cool pentru fetița ei, Zenaida Maria, pe care o alintă Zeny. Micuța are apariții tot mai rare...

    După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?
    După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?

    O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că de când fostul ei soț a revenit în viața ei și a fetiței lor de 10 ani, cea mică vrea să petreacă mai tot...

    Anca Țurcașiu, cea mai cool bunică. Ce frumoasă este nepoțica ei
    Anca Țurcașiu, cea mai cool bunică. Ce frumoasă este nepoțica ei

    Ce bunică frumoasă și fericită este Anca Țurcașiu! Artista a postat poze frumoase cu nepoțica ei, drăgălașă ca o păpușică!

    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile
    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile

    Ai simțit de multe ori că majoritatea membrilor familiei dau vina pe tine pentru diverse probleme sau că întreaga responsabilitate pentru a rezolva o problemă stă în...

    © 2025 Qbebe