Atenție! Cum pot influența mamele stima de sine a fiicelor pentru toată viața

Atenție! Cum pot influența mamele stima de sine a fiicelor pentru toată viața

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ne gândim cu multă dragoste și cu recunoștință la tot ceea ce au făcut pentru noi mamele noastre, ni se poate întâmpla, uneori, să realizăm că unele dintre problemele pe care le avem la maturitate sunt legate și de anumite atitudini ale acestora. Printre acestea se află și stima de sine scăzută. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, mamele au o influență considerabilă asupra stimei de sine a fetelor, putând să o deterioreze mai mult decât ne imaginăm. Să cunoaștem și poveștile unor femei de succes, ce nu au fost însă lipsite de problema stimei de sine scăzute, această dificultate fiind creată în special de mamele lor.

Cum pot mamele să afecteze stima de sine a fiicelor

Psihologii spun că mamele joacă un rol mai mult decât important în modul în care fetele își vor forma stima de sine. Încă din copilărie, ceea ce le spun și le determină mamele să facă le pot marca inclusiv în viața de adult, cu atât mai mult cu cât la o vârstă fragedă suntem foarte receptivi la ceea ce primim de la cei din jur și suntem tentați să ascultăm mai mult ceea ce ni se spune.
Din dorința de a nu repeta aceleași greșeli ca și ele, pentru a ne proteja sau pur și simplu pentru că își doresc pentru noi ceea ce e mai bun, mamele pot afecta în mod negativ stima de sine a fiicelor. Nu de puține ori se poate ca fetele să ajungă să aibă tot felul de „complexe" legate de corpul lor, să nu aibă încredere în ele din acest motiv, ceea ce le va fi deosebit de dăunător.
Iată care sunt modalitățile cele mai cunoscute prin care mamele pot influența stima de sine a fetelor:
Pentru a nu le determina pe fiicele noastre să aibă o stimă de sine scăzută, este nevoie ca noi însene să avem o stimă de sine ridicată
Se știe că noi suntem cele mai importante modele pentru fiice. Acest lucru este valabil inclusiv pentru modalitatea în care reușim să ne construim stima de sine.
Astfel, dacă noi însene nu avem încredere în noi însene, învinuindu-ne în mod constant și autocriticându-ne, fiicele noastre vor tinde să ne imite. În schimb, dacă vom ști să arătăm că avem încredere în noi, că suntem conștiente de valoarea noastre și ele vor deprinde un asemenea comportament.

Putem să deteriorăm stima de sine a fiicelor noastre dacă nu le învățăm să se accepte așa cum sunt
Un prim pas în acest demers este ca noi însene să ne apreciem așa cum suntem, să nu ne blamăm singure pentru că nu arătăm într-un anume fel sau pentru că nu am reușit să facem anumite lucruri. Dacă vom reuși cu noi însene așa ceva, și fetele noastre ne vor urma modelul.
De asemenea, noi, mamele, suntem cele ce trebuie să purtăm frecvent discuții cu fiicele noastre discuții privitoare la imaginile femeii care sunt cel mai mult promovate prin intermediul mass-media. Astfel, este de datoria noastră să le explicăm faptul că nu putem arăta mereu perfect, că inclusiv starurile au imperfecțiunile lor și că este necesar să ne acceptăm așa cum suntem, scoțându-ne în evidență calitățile de care dispunem.
Iar dacă ale noastre fiice vor ajunge să înțeleagă aceste lucruri, vor fi mai împăcate cu ele însele și vor avea din ce mai multă încredere în ele.

Unul dintre lucrurile ce poate fi cel mai nociv pentru stima de sine- Să-i spunem fiicei noastre că nu poate face un anumit lucru
Ori de câte ori fiicele noastre vin la noi și ne împărtășesc planurile și visurile noastre, este foarte important să le insuflăm încredere în forțele proprii. Nu va fi deloc potrivit să le spunem că nu se poate, că nu ar trebui să mai viseze la un anumit lucru, ci ar trebui să le încurajăm să lupte pentru a-ți atinge scopurile.
Dacă nu vom proceda așa, stima lor de sine va fi afectată semnificativ. Din acest motiv, așa cum ne avertizează și specialiștii, fetele noastre pot deveni mai expuse unor pericole precum alcoolul, consumul de droguri sau o sarcină mult prea timpurie (în adolescență de pildă).

Mama ce ii face observatii fiicei ei

Ce mai poate afecta stima de sine a fetelor- Să fie comparate mereu cu altcineva
Psihologii insistă asupra următorului aspect: nu le va fi de niciun ajutor fetelor să fie comparate cu altcineva. Când vom face un asemenea demers, le vom transmite că nu sunt suficient de bune, că nu avem încredere în ele, că ne-au dezamăgit.
Mult mai bine va fi să reușești să-i transmiți fiicei tale că o apreciezi pentru ceea ce face și îi poți da exemple de alte persoane care au reușit să aibă realizări, dar  doar pentru a-i sugera că poate învăța ceva de la ele.
Important este, pentru ca fetele noastre să nu-și piardă stima de sine, să le arătăm constant că le apreciem și le iubim pentru ceea ce reprezintă ele.

Va fi o greșeală să nu ne lăudăm niciodată fiicele
Încă de când acestea au o vârstă fragedă, ele au nevoie să le arătăm că suntem mândre de ceea ce au realizat la un moment dat. Le vom spori încrederea în forțele proprii dacă le vom lăuda pentru ceva, chiar dacă este vorba despre un lucru aparent lipsit de importanță.
Fiind capabile să le lăudăm, fiicele noastre vor simți pe deplin că sunt iubite și vor avea o stimă de sine mai ridicată, știind că au fost capabile de realizări apreciate de către noi, mamele.

Citește și: Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii

Să spunem că numai noi avem întotdeauna dreptate va fi nociv pentru stima de sine a copiilor
Înainte de a susține așa ceva, trebuie să conștientizăm faptul că nici noi nu suntem perfecte, că și noi am făcut greșeli. De aceea, nu este indicat să susținem în fața fetelor noastre că doar noi avem dreptate și că ele au greșesc.
O atitudine mult mai sănătoasă va fi să le îndrumăm fără a le critica, să le ajutăm să vadă ele singure ce este corect și adecvat lor. Numai astfel vom avea o relație frumoasă cu ele și ne vom asigura că stima lor de sine nu va avea de suferit.

Nu este mereu cea mai bună soluție să fim cicălitoare cu fetele noastre
Pentru a ne asigura că le putem feri de tot felul de pericole, că vor ajunge să aibă rezultate bune la învățătură, că vor fi mereu primele etc. avem tendința să fim deosebit de insistente pe lângă fiice.
Într-adevăr, studiile din domeniu au arătat de mai multe ori că fetele cu mame cicălitoare au avut parte de o pregătire academică mai bună și au obținut locuri de muncă mai bune decât acelea ale căror mame nu au insistat pe lângă ele, dar acest lucru nu este suficient.
Ca să le învățăm pe fete că sunt persoane de valoare, care pot fi apreciate pentru ceea ce sunt din toate punctele de vedere, este nevoie să le acordăm și posibilitatea de a lua singure decizii, de a-și rezolva problemele. Va fi o modalitate mai potrivită de a le construi și o stimă de sine ridicată, de care vor avea mare nevoie în viață.

Stima de sine a unei fete poate fi deteriorată inclusiv când mama este exagerat de protectoare
Desigur că este necesar ca micuțele noastre să fie obișnuite cu niște reguli de disciplină, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să le acordăm și independență. De pildă, este important să le dăm voie să se ducă să se joace acasă la alți copii, să avem încredere în ele. Numai așa ele vor învăța să ia decizii și singure și să nu se teamă să inițieze noi contacte sociale.
Dacă vom reuși să le arătăm că le credem capabile să aibă și singure grijă de ele, fiicele noastre vor avea o stimă de sine din ce în ce mai crescută.

Citește și: Greseli ale parintilor care distrug stima de sine a copilului

Povești de femei, menite să ne arate cum mamele pot influența stima de sine a fiicelor

Modul în care învățăm să ne apreciem propriul corp are un rol covârșitor în construirea stimei de sine, spun psihologii. Acest demers începe din copilărie, iar mamele noastre pot contribui în mod pozitiv sau, dimpotrivă, pot influența în mod negativ modul în care ne percepem pe noi însene.
Așa cum au demonstrat și studiile din domeniu,  1 din 4 fiice se confruntă cu niveluri scăzute ale stimei de sine, din punct de vedere al aspectului fizic, din cauza unor atitudini ale mamelor. Mai mult, s-a constatat inclusiv o creștere a numărului de fetițe care sunt preocupate de aspectul lor fizic, de diete, încă de dinainte de a împlini vârsta de 7 ani, pe fondul influențelor provenite de la mame.
În același timp, studii din SUA arată că tot mamele au o influență decisivă asupra creșterii riscului ca o fată să se confrunte, în adolescență, cu o tulburare alimentară.
Pentru a vedea mai clar modalitatea în care mamele își pot pune amprenta asupra stimei de sine a fetelor, vom cunoaște poveștile unor femei, care au parcurs un drum lung spre calea acceptării și împăcării cu propriul corp.
Cassey Ho
Creatoarea  „Blogilates” (un site destinat fitness-ului, ce conține exerciții, sfaturi de sănătate, diete), instructor de fitness recunoscut și premiat, mărturisește că în copilărie era nesigură pe ea din cauza faptului că mama sa o compara mereu cu ea (care fusese slabă), în timp ce Cassey era  plinuță . De altfel, ea este conștientă de faptul că însăși cultura în care a trăit în copilărie (cea asiatică), se bazează pe un anumit standard de frumusețe: cu femei suple, cu pielea cât mai deschisă la culoare. De aceea a fost de mai multe ori în situația de a i se spune că este „cam grasă", ceea ce i-a dăunat stimei de sine.

Payal Kadakia
De origine indiană, este fondatoarea unui site cu program de fitness („ClassPass") și a unei companii de dans din SUA („The Sa Dance") povestește cum în copilărie trebuia să audă mereu comentarii ale rudelor ei din India, care fie îi spuneau că s-a îngrășat, fie că este prea slabă și ar trebui să se mai îngrașe. Ea simțea că niciodată nu era potrivită cu standardele de frumusețe ale compatrioților ei. Abia după ce a început să se îndrepte spre o carieră în dans și-a dat seama că dincolo de aspectul fizic era nevoie de inteligență pentru a reuși în viață. De atunci, ea se hotărâse să-și ghideze pașii prin viață mai ales prin intermediul calităților intelectuale.

O altă poveste legată de modul în care atitudinea părinților, a familiei, pot influența negativ stima de sine a unei fete este cea a lui Britney Vest
Aceasta este blogerriță pe probleme legate de fitness și sănătate (@fittybritttty) și povestește, pe Instagram, cum a slăbit aproape 40 de kilograme.
Britney insistă asupra următorului lucru: deși avea multe kilograme în plus, ea nu se simțea neîncrezătoare în ea însăși, dar pe fondul criticilor venite din partea mamei și a bunicilor ei, s-a hotărât că era neapărat nevoie să slăbească. De exemplu, Britney spune că bunica ei chiar se hotărâse să o plătească pentru a se apuca să urmeze o dietă.

Lita Lewis
Spre deosebire de exemplele anterioare, Lita Lewis, blogger de succes în materie de fitness și viață de sănătoasă, dezvăluie că are origini polineziene și africane și că a fost crescută de o mamă singură, dar care niciodată nu i-a sugerat că aspectul fizic este cel mai important. Din contră, Lita spune că polinezienii adoră să mănânce, iar mama ei nu a insistat nicicând, nici pentru ea, dar nici pentru surorile ei, că trebuiau să arate într-un anumite fel pentru a reuși în viață. Mesajul pe care ea l-a auzit cel mai des din partea mamei ei, în copilărie, a fost acesta: „Ești bine așa cum ești".

Anna Victoria
Și ea a fost crescută de un părinte singur, dar de către tată. Din acest motiv, Anna Victoria nu a fost influențată în niciun fel pentru a fi preocupată de felul în care arată.
În prezent remarcându-se prin lansarea aplicației „Body Love", tânăra spune că este foarte important, atunci când vine vorba despre imagine, ca mamele să le știe cum să abordeze acest subiect în fața fiicelor. 

Voi v-ați gândit până acum la cât de mult mamele pot influența stima de sine a fiicelor?

Surse:
www.babygaga.com, www.livestrong.com

Surse poze:
www.youtube.com

Articolul urmator
Fiica mea minte compulsiv. Cum pot să opresc acest comportament?
Fiica mea minte compulsiv. Cum pot să opresc acest comportament?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită
    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită

    Viața socială a mamelor printre alte mame este foarte dificilă. Uneori este o adevărată telenovelă, cu intrigi, scandaluri și depresii, cu certuri și răutăți și bârfe...

    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei
    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei

    Cum îi explici unui copil că unul dintre părinții săi este bolnav și că probabil nu își va mai reveni niciodată? Sarah Verardo, o mămică de peste Ocean, este nevoită...

    Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"
    Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"

    România ocupă un loc fruntaș într-un clasament nu foarte îmbucurător! Anul acesta, peste 7000 de minore au devenit mame. Fete care nu au nici buletin, dau naștere...

    Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu
    Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu

    Nu te simți bine în pielea ta? Obișnuiești să te subestimezi? Nu crezi că ești suficient de bun pentru partenerul tău de cuplu sau pentru jobul pe care il ai? Nu poți lua o...

    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor
    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor

    Cu toții știm că rolul mamei este important în creșterea unui copil. Însă, nu la fel de mult se știe și despre rolul tatălui. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are...

    Scrisoarea unei mame către tații din toată lumea: „Știți cum îi faceți viața mai bună soției? Cu o vasectomie!"
    Scrisoarea unei mame către tații din toată lumea: „Știți cum îi faceți viața mai bună soției? Cu o vasectomie!"

    Vă aducem în atenție scrisoarea emoționantă a unei mămici cu trei copii, destinată tăticilor din întreaga lume care susțin că își iubesc soțiile și le sunt...

    © 2024 Qbebe