Screening doar pana la 3 ani
Legea 151, numita si „Legea autismului", la fel de discriminatorie ca si celelalte legi adoptate in ultimul an, creeaza noi controverse. Forma actuala a legii limiteaza screening-ul pentru depistarea precoce a TSA (Tulburari din Spectrul Autist) doar la copiii pana in 3 ani, fiind astfel excluse persoanele cu TSA mai mari de aceasta varsta.
In plus, legea autismului nu prevede decontarea psihoterapiei pentru persoanele care sufera de aceasta boala si nici accesul la educatie al adolescentilor si adultilor.
Textul de lege contine norme referitoare la depistarea TSA pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-3 ani si norme referitoare la interventii pentru copiii pana la 6 ani.
Insa, ce se intampla cu restul? E ca si cum am crea o lege prin care doar femeile ce locuiesc la oras au voie sa nasca intr-un spital, pe cand cele din mediul rural ar trebui sa se descurce doar cu moase.
Legea 151 ar trebui se adreseze tuturor persoanelor cu TSA, nu doar copiilor pana in 6 ani, in special ca numarul acestor persoane a crescut tulburator de mult in ultimii ani.
Psihoterapia nu se deconteaza
Psihoterapia, ca serviciu medical de recuperare a persoanelor cu TSA, nu este in prezent recunoscuta si nici decontata. Normele de aplicare a legii nu sunt valabile si pentru copiii mai mici de 6 ani, dar nici nu reglementeaza accesul la educatie si servicii specializate pentru toate persoanele afectate.
Conform specialistilor, persoanele cu TSA au nevoie de asistenta specializata si dupa varsta de 6 ani. Pentru recuperare, in functie de fiecare copil in parte, este nevoie de terapie prin joc, muzica, stimulare senzoriala sau terapie comportamentala aplicata. Toate aceste servicii costa chiar si 1500 Euro, in conditiile in care serviciile psihologilor nu sunt recunoscute de CNAS si, deci, nu se deconteaza.
Legea educatiei nationale face referire in art. 50, alin. 1, la asistenta psihoeducationala a copiilor cu cerinte educationale speciale, iar copiii cu TSA au astfel de nevoi. In prezent insa nu exista reglementari pentru serviciile educationale si de asistenta pentru copiii cu cerinte speciale. Astfel, se contureaza incet, dar sigur, ideea aparitiei situatiilor de incalcare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati.
Si, ajungem la ceea ce spunea Voltaire:
„Dati-ne legi clare si precise, de neschimbat; a interpreta legile este aproape acelasi lucru cu a le corupe".
Formarea specialistilor: o problema acuta
In Romania, autoritatile, sau mai degraba parintii se confrunta cu lipsa de formare a specialistilor.
Potrivit Legii 151, pentru stabilirea diagnosticului si a interventiilor necesare, se va constitui o echipa multidisciplinara alcatuita dintr-un psihiatru, psiholog, psihoterapeut, kinetoterapeut si logoped.
|
Pregatirea acestor specialisti se va face prin asociatiile profesionale recunoscute de catre Colegiul Medicilor si al Psihologilor.
Formatorii care vor face training pentru personalul din centrele de sanatate mintala vor fi platiti prin Programul National.
Insa, toate acestea sunt la stadiul de promisiuni. De aici si pana la punerea lor in practica este drum lung.
Ce ar trebui modificat?
Legea 151/2010 nu cuprinde prevederi referitoare la serviciile sociale si educationale destinate persoanelor cu TSA, ci doar servicii de diagnostic, screening si terapie pentru copiii intre 0-6 ani.
Ca urmare a Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, la care Romania este parte, se impune obligatia armonizarii legislatiei educatiei, muncii si sanatatii cu prevederile Conventiei. In acest sens, ar trebui puse in practica mai multe puncte de contact in cadrul Guvernului pentru problemele referitoare la implementarea Conventiei (art. 33).
|
Integrarea educationala a autistilor continua sa ramana o problema cu care statul nu se poate descurca inca. Nici in contextul noii legi nu s-a gasit o reglementare in acest sens: parintii continua sa se confrunte cu problema refuzului de a le fi primiti in gradinite si scoli copiii care sufera de autism.
Voi ce parere aveti? Legea 151/2010 este discriminatorie sau, din contra, reprezinta un sprijin pentru cei ce sufera de TSA, pe principiul ca „nu-i poti multumi pe toti" ?