- Noutati legislative
- Marirea perioadei pentru contractele de munca pe durata determinata
- Majorarea perioadei pentru compensarea orelor suplimentare
- Cresterea sporului pentru munca de noapte
- Sanctiuni drastice pentru munca la negru
- Perioade de proba mai mari
- Se mentin contractele colective de munca
- Comentarii
Noutati legislative
Ce aduce nou Codul Muncii?
Din perspectiva Guvernului, noul Cod al Muncii ar prezenta numeroase beneficii atat pentru angajator, cat si pentru salariati. De cealalta parte, cei vizati nu sunt tocmai multumiti de noile schimbari.
Concret:
- contractul individual de munca pe durata determinata va putea fi incheiat pe o perioada de maxim 36 luni, fata de 24 luni, cum era anterior
- durata legala de munca va fi de maxim 48 de ore, inclusiv orele suplimentare
- majorarea perioadei in care se compenseaza orele suplimentare
- performanta va fi unul dintre criteriile dupa care vor fi evaluati angajatii
- sporul pentru munca de noapte va fi mai mare
- munca la negru va fi mai aspru sanctionata
- perioadele de proba vor creste pana la 120 de zile
- se vor mentine contractele colective de munca
Marirea perioadei pentru contractele de munca pe durata determinata
Contractul individual de munca pe durata determinata se prelungeste pana la maxim 36 de luni. Dupa aceasta perioada, contractul se poate prelungi doar cu acordul partilor.
In ce priveste durata de munca, aceasta ramane la 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu posibilitatea de prelungire pana la maxim 48 de ore pe saptamana. Ca o exceptie insa, perioada va putea fi prelungita doar daca media orelor de munca (calculata pe o perioada de 4 luni) nu va depasi 48 de ore pe saptamana.
Vor fi insa respectate aceste dispozitii? Poate ca da, insa cu conditia ca salariatii sa depuna un mai mare efort pentru a termina in timp record volumul mare de munca, in special ca performanta va deveni oficial unul dintre criteriile de evaluare ale angajatilor.
Majorarea perioadei pentru compensarea orelor suplimentare
Este deja cunoscut faptul ca pentru orele suplimentare efectuate, salariatii pot fie sa isi ia zile libere platite, fie li se va plati un spor la salariu, in functie de prevederile stipulate in contractul de munca.
Noul Cod al Muncii aduce o modificare in ce priveste perioada de compensare a muncii suplimentare, in sensul ca aceasta se majoreaza de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice.
O noutate pentru legislatia muncii din Romania o reprezinta insa art. 119, alin. 3 din noul Cod al Muncii care prevede ca angajatorul, in perioada de reducere a activitatii, va putea sa acorde in avans zile libere platite, in contul orelor suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Cresterea sporului pentru munca de noapte
Pentru cei care presteaza munca de noapte, vestea buna consta in cresterea sporului de noapte. Acesti salariati vor beneficia fie de program de lucru redus cu o ora (pentru zilele in care efectueaza mai mult de 3 ore de lucru de noapte), fie de un spor de 25% din salariul de baza pentru munca prestata pe timpul noptii.
Sanctiuni drastice pentru munca la negru
O noutate (desi pe multi nu ii va surprinde aceasta prevedere) o reprezinta triplarea amenzilor pentru angajatorii ai caror salariati nu lucreaza cu forme legale. Pe langa amenda, angajatorul risca si inchisoarea de la 1 la 2 ani, daca are in subordine mai mult de 5 astfel de salariati.
Perioade de proba mai mari
Cresc, de asemenea, perioadele de proba. O persoana va putea incheia un contract individual de munca cu o perioada de proba de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de maxim 120 de zile pentru o functie de conducere.
In cazul persoanelor cu handicap, perioada de proba va fi de maxim 30 de zile calendaristice.
S-a considerat ca perioada de proba prevazuta in prezent de Codul Muncii, respectiv 30 de zile pentru functiile de executie si 90 de zile pentru cele de conducere ar fi prea scurta.
Angajatorii nu reuseau sa evalueze intr-un timp atat de scurt aptitudinile salariatilor si preferau sa renunte la acestia in perioada de proba pentru a evita ulterior procedurile de concediere pentru motive de necorespundere profesionala.
Se mentin contractele colective de munca
Inainte de aprobarea noului Cod al Muncii existau diverse speculatii cu privire la mentinerea sau desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national. Acum este cert: aceste contracte vor continua sa existe si sa completeze Codul Muncii.
Cat de benefice sunt aceste schimbari pentru angajati, dar si pentru angajatori ramane de vazut dupa ce isi vor produce efectele primele dispozitii ale noului Cod al Muncii.
Comentarii
Marius A. - "Nu consider necesara schimbarea codului muncii. Din punctul meu de vedere modificarile efectuate vin mai mult in sprijinul angajatorilor decat al salariatilor."
Iordan V. - "Noul Cod al Muncii incurajeaza munca si nu prezenta la serviciu. Ca si angajator, vreau ca oamenii mei sa munceasca eficient. Vreau oameni competenti care sa nu mai fie obligati intr-un anume fel sa isi tina in spate colegii."
Tu ce parere ai despre Noul Cod al Muncii?