Fii o mama informata: afla ce prevede noul Cod al Muncii

Fii o mama informata: afla ce prevede noul Cod al Muncii

Raluca Antonescu

Codul Muncii a reprezentat subiectul mai multor dezbateri incepand cu anul 2010 si culminand cu aprobarea lui la 1 martie 2011. Care sunt noile prevederi si cat de multumiti (sau nu) sunt angajatorii si angajatii de noul Cod ramane sa aflam chiar de la ei.

Noutati legislative

Ce aduce nou Codul Muncii?

Din perspectiva Guvernului, noul Cod al Muncii ar prezenta numeroase beneficii atat pentru angajator, cat si pentru salariati. De cealalta parte, cei vizati nu sunt tocmai multumiti de noile schimbari.

Concret:
- contractul individual de munca pe durata determinata va putea fi incheiat pe o perioada de maxim 36 luni, fata de 24 luni, cum era anterior
- durata legala de munca va fi de maxim 48 de ore, inclusiv orele suplimentare

- majorarea perioadei in care se compenseaza orele suplimentare
- performanta va fi unul dintre criteriile dupa care vor fi evaluati angajatii
- sporul pentru munca de noapte va fi mai mare
- munca la negru va fi mai aspru sanctionata
- perioadele de proba vor creste pana la 120 de zile
- se vor mentine contractele colective de munca

Marirea perioadei pentru contractele de munca pe durata determinata

Contractul individual de munca pe durata determinata se prelungeste pana la maxim 36 de luni. Dupa aceasta perioada, contractul se poate prelungi doar cu acordul partilor.

In ce priveste durata de munca, aceasta ramane la 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu posibilitatea de prelungire pana la maxim 48 de ore pe saptamana. Ca o exceptie insa, perioada va putea fi prelungita doar daca media orelor de munca (calculata pe o perioada de 4 luni) nu va depasi 48 de ore pe saptamana.

Vor fi insa respectate aceste dispozitii? Poate ca da, insa cu conditia ca salariatii sa depuna un mai mare efort pentru a termina in timp record volumul mare de munca, in special ca performanta va deveni oficial unul dintre criteriile de evaluare ale angajatilor.

Majorarea perioadei pentru compensarea orelor suplimentare

Este deja cunoscut faptul ca pentru orele suplimentare efectuate, salariatii pot fie sa isi ia zile libere platite, fie li se va plati un spor la salariu, in functie de prevederile stipulate in contractul de munca.

Noul Cod al Muncii aduce o modificare in ce priveste perioada de compensare a muncii suplimentare, in sensul ca aceasta se majoreaza de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice.

O noutate pentru legislatia muncii din Romania o reprezinta insa art. 119, alin. 3 din noul Cod al Muncii care prevede ca angajatorul, in perioada de reducere a activitatii, va putea sa acorde in avans zile libere platite, in contul orelor suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Cresterea sporului pentru munca de noapte

Pentru cei care presteaza munca de noapte, vestea buna consta in cresterea sporului de noapte. Acesti salariati vor beneficia fie de program de lucru redus cu o ora (pentru zilele in care efectueaza mai mult de 3 ore de lucru de noapte), fie de un spor de 25% din salariul de baza pentru munca prestata pe timpul noptii.

Sanctiuni drastice pentru munca la negru

O noutate (desi pe multi nu ii va surprinde aceasta prevedere) o reprezinta triplarea amenzilor pentru angajatorii ai caror salariati nu lucreaza cu forme legale. Pe langa amenda, angajatorul risca si inchisoarea de la 1 la 2 ani, daca are in subordine mai mult de 5 astfel de salariati.

Perioade de proba mai mari

Cresc, de asemenea, perioadele de proba. O persoana va putea incheia un contract individual de munca cu o perioada de proba de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de maxim 120 de zile pentru o functie de conducere.


In cazul persoanelor cu handicap, perioada de proba va fi de maxim 30 de zile calendaristice.

S-a considerat ca perioada de proba prevazuta in prezent de Codul Muncii, respectiv 30 de zile pentru functiile de executie si 90 de zile pentru cele de conducere ar fi prea scurta.

Angajatorii nu reuseau sa evalueze intr-un timp atat de scurt aptitudinile salariatilor si preferau sa renunte la acestia in perioada de proba pentru a evita ulterior procedurile de concediere pentru motive de necorespundere profesionala.

Se mentin contractele colective de munca

Inainte de aprobarea noului Cod al Muncii existau diverse speculatii cu privire la mentinerea sau desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national. Acum este cert: aceste contracte vor continua sa existe si sa completeze Codul Muncii.

Cat de benefice sunt aceste schimbari pentru angajati, dar si pentru angajatori ramane de vazut dupa ce isi vor produce efectele primele dispozitii ale noului Cod al Muncii.

Comentarii

Marius A. - "Nu consider necesara schimbarea codului muncii. Din punctul meu de vedere modificarile efectuate vin mai mult in sprijinul angajatorilor decat al salariatilor."

Iordan V. - "Noul Cod al Muncii incurajeaza munca si nu prezenta la serviciu. Ca si angajator, vreau ca oamenii mei sa munceasca eficient. Vreau oameni competenti care sa nu mai fie obligati intr-un anume fel sa isi tina in spate colegii."

Tu ce parere ai despre Noul Cod al Muncii?

Articolul urmator
12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții
    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții

    Proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie a fost adoptat de Camera Deputaților cu 222 de voturi pentru, 48 contra și două...

    5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună
    5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună

    Încă din primele clipe în care îți iei micuțul în brațe, te gândești la ce ar trebui să faci pentru a-i oferi tot ce este mai bun. În aceste...

    Adorabil! Momentul când un băiețel află că mama lui va îmbătrâni
    Adorabil! Momentul când un băiețel află că mama lui va îmbătrâni

    Părinții adoră să își vadă copiii cum învață despre lumea care îi înconjoară și fac tot mai multe descoperiri. Un băiețel a avut o reacție adorabilă,...

    O mamă și-a călcat cu mașina, din greșeală, fetița de doar 7 ani. Copila se află în stare gravă la spital
    O mamă și-a călcat cu mașina, din greșeală, fetița de doar 7 ani. Copila se află în stare gravă la spital

    O fetiță în vârstă de 7 ani din Dărmănești, județul Argeș a fost lovită cu mașina, din greșeală, de către mama ei. Femeia își parca vehiculul în curtea...

    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii
    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii

    Ești o mamă rea. Ești prea dură, pre exigentă, prea severă! Ca mamă a patru copii școlari am auzit asta foarte des. Mi s-a spus că sunt nedreaptă de mai multe ori decât aș...

    O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți
    O mamă care a adoptat 4 copii află că este însărcinată cu cvadrupleți

    Crezi că viața cu unul, doi sau trei copii e grea? Ei bine, această mămică a aflat că este însărcinată cu cvadrupleți la scurt timp după ce ea și soțul ei au adoptat 4...

    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță
    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță

    O mamă și cei doi copii ai săi se aflau într-o zonă de picnic, în apropierea unei păduri și mâncau. Deodată, un urs negru și-a făcut apariția și a început...

    Cum este să fii mamă transgender în România? Nu știu, că sunt îngrozită să recunosc adevărul despre cine sunt
    Cum este să fii mamă transgender în România? Nu știu, că sunt îngrozită să recunosc adevărul despre cine sunt

    Nici nu știu cu ce să încep. Am citit de curând chiar pe Qbebe un interviu cu Alexa, o mamă transgender, care a fost întrebată ”cum este să fii mamă transgender...

    © 2025 Qbebe