Ce înseamnă păr filat
Necesitatea de a avea un păr filat se leagă de îndeplinirea unor obiective precum:
- Reducerea volumului- Este necesară în situațiile în care părul este foarte des, filarea presupunând tunderea părului pentru a se mai diminua din volum, pentru a se evita ca firele să se încurce, iar părul să fie greu de coafat. Prin filare se urmărește să se intervină asupra volumului excesiv concentrat pe anumite zone pentru ca părul să fie mai „ascultător”, să se poată aranja fără prea mare dificultate. În același timp, datorită acestui demers, poți evita să mai fii în situația, de exemplu, de a purta mereu părul strâns, ceea ce, în timp, te va ține departe de fragilizarea și despicarea firelor
- Conferirea unei texturi- Odată ce se vor fila capetele firelor de păr, se va adăuga un plus de textură, ceea ce va fi ideal pentru obținerea unor tunsori filate actuale (ca de exemplu pixie, bob sau în scări). Cu ajutorul tunsorilor ce implică păr filat vor fi mai la îndemână de făcut coafurile originale, pe care să poată fi puse în valoare și tehnici de colorare a părului deosebite (precum „ombre”- vopseaua se va aplica în degrade pe firele de păr, culoarea mai închisă fiind aplicată la rădăcină, urmând ca spre vârfuri să fie tot mai deschisă, melanj- amestecul de culori, balayage- culorile nu trebuie să fie mai deschise cu mai mult de 3-4 nuanțe față de culoarea naturală a părului, fiind aplicate vertical, cu mâna liberă, pe anumite șuvițe)
- Suplimentarea volumului- Dacă există o asemenea intenție, filarea trebuie să se realizeze în apropiere de scalp. Firele de păr mai scurte aflate în această poziție tind să rămână în sus, în timp ce firele mai lungi vor fi împinse dincolo de scalp
Sursă poză: istockphoto.com
Fie că părul este filat într-un coafor, fie că este filat acasă, este esențial să se utilizeze o foarfecă specială. Mai exact, este vorba despre foarfeca de filat părul. Aceasta este dotată cu zimți (pe o parte sau pe amândouă părțile), similari cu un pieptene pentru a se putea obține franjurarea șuvițelor. O manipulare corectă a unei foarfeci de filat presupune să se mențină foarfeca deschisă, deplasând-o de-a lungul firelor de păr, grija fiind, ca să nu se taie complet o șuviță, să nu se închidă complet foarfeca.
Tehnica filării părului este stăpânită în special de profesioniști, dar acest fapt nu înseamnă că, dacă ești îndemânatică și pasionată, nu ai putea, prin exercițiu, atenție și perseverență, să o pui și tu în aplicare acasă. Înainte să te apuci să îți filezi singură părul, ar fi cel mai bine să fi exersat în prealabil pe altcineva, urmând și instrucțiunile de mai jos:
- Părul se va umezi (fără a-l uda prea tare) ajutându-te de un pulverizator (alături de apă, poți să pui în el, pentru parfum, câteva picături de uleiuri aromatice)
- Părul va fi foarte bine pieptănat și întins
- Iată cum se filează părul- Te vei folosi de lamele foarfecii pentru a fila părul, realizând mișcări asemănătoare celor pe care le-ai face având la dispoziție o lamă de ras. Mișcările efectuate sunt de la rădăcină spre vârfuri (de sus în jos), firele de păr din fiecare șuviță ajungând să se subțieze și să cadă. Va trebui să rezulte un păr mai fin, cu un aspect mai ordonat la vârful șuvințelor, cele care sunt degradate urmând să fie eliminate
- Filarea va continua până când firele de păr vor ajunge la nivelul dorit pentru ca în final să poți să-ți aranjezi părul așa cum intenționezi
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă un păr filat acasă, urmărește și acest videoclip:
Deși este mai comod și poți economisi bani optând să realizezi chiar tu filarea părului, trebuie să știi că, mai ales dacă ai un păr foarte subțire, ce trece de lungimea umerilor, este preferabil să mergi pe mâna unui specialist, în condițiile în care părul nu trebuie filat excesiv la vârfuri (pentru ca părul să nu devină mai subțire decât e deja). De asemenea, un stilist va reuși să dea o textură potrivită părului filat, având grijă la tranziția pe care o va face între firele de păr cu lungimi diferite. Mai mult decât atât, este indicat să apelezi la un salon profesionist și dacă ai un păr lung și creț, astfel încât să nu fii în situația de a sesiza cum părul tău are de suferit și cum demersul de filare interferează cu ritmul său obișnuit de creștere. Foarte important va fi, în acest ultim caz, ca buclele situate în zona creștetului să nu fie prea scurte.
10 tunsori pentru păr scurt filat
În ultimul deceniu, tunsorile cu păr filat și scurt au devenit tot mai căutate. Ele sunt apreciate la orice vârstă și sunt foarte avantajoase și pentru părul subțire, foarfeca de filat ajutând părul scurt fragil să dobândească mai mult volum, iar pentru cele mai bune rezultate se recomandă ca firele de păr situate pe creștet să aibă o lungime de cel puțin 5 cm.
Alte motiv pentru care părul scurt filat este preferat sunt și acestea: conferă un look tineresc și se pretează și unor tunsori originale, foarte actuale, ca de exemplu bob, garçon, cu breton asimetric etc. Ca să îți dai și mai mult seama de ce tunsorile filate pe păr scurt sunt îndrăgite, urmărește și variantele prezentate în acest videoclip:
Bob ușor stratificat
Garçon
Bob cu volum
Bob cu breton
Bob ondulat
Sursă poză: unsplash.com
Bob asimetric
Sursă poză: unsplash.com
Breton asimetric
Pixie cu breton pe o parte
Pixie super scurt
Păr filat scurt, cu breton
10 tunsori pentru păr mediu filat
Tunsoare pentru păr filat drept, cu șuvițe
Textură în straturi
Breton filat
Bob ondulat
„Valuri” lejere
Bob trendy
Filat în scări și cu breton
În scări și cu breton compact
Bob asimetric
Bob asimetric și ondulat
8 tunsori pentru păr lung cu breton filat
Păr filat și breton pe o singură parte
Păr drept filat și breton
Tunsoarea de mai jos este clasică, dat fiind faptul că părul lung, drept și filat este pus în valoare de un breton nu foarte lung.
Păr lung și breton compact
Sursă poză: istockphoto.com
Păr ondulat și breton franjurat
Bretonul filat, care nu trece mult de partea inferioară a frunții, este de nerefuzat și dacă ai părul lung și ondulat.
Sursă poză: unsplash.com
Onduleuri și breton ușor asimetric
Și dacă ai onduleuri mai accentuate, chipul tău va putea fi pus în valoare foarte frumos cu ajutorul unui breton filat, ușor asimetric.
Sursă poză: unsplash.com
Breton pe ambele părți
Marele avantaj al acestui breton este că, odată ce o să fie filat cu grijă, nu va fi greu de întreținut și îți va încadra armonios fața și când va începe să mai crească.
Sursă poză: istockphoto.com
Păr drept, filat și breton franjurat, asimetric
Linia bretonului nu este marcată de o asimetrie foarte accentuată, dar aceasta va fi suficientă pentru a-i evidenția forma și textura.
Sursă poză: istockphoto.com
Tunsoare în scări și asimetrie puternică
Tunsoarea din imagine se bazează pe părul lung, filat, tuns în scări și pe bretonul realizat pentru a se crea o asimetrie accentuată.
Avantajele bretonului filat
Purtarea unui breton filat nu este doar în tendințe, ci te va ajuta să te simți mai frumoasă și mai tânără deoarece:
- Conferă un aer tineresc- Din acest punct de vedere, trebuie să știi că bretonul, fie că este mai compact, fie că este mai puternic franjurat, va contribui la întinerirea chipului tău, cu atât mai mult cu cât ești și adepta unor tunsori filate. Astfel, cu ajutorul bretonului pot fi mascate semne ale îmbătrânirii precum liniile fine sau ridurile de pe frunte
- Te ajută să ai un look nou fără a-ți schimba radical tunsoarea sau culoarea părului- Când ai nevoie de o schimbare, dar nu îți dai seama cu ce să începi, ai putea să iei în calcul și bretonul. Mai mult sau mai puțin filat, ușor asimetric sau nu, acesta îți poate aduce mica transformare de look de care aveai nevoie!
- Este foarte versatil- Un breton filat se pretează la diferite tipuri și texturi de păr, punând în valoare atât un păr drept, foarte filat, cât și unul ondulat sau chiar creț. Mai mult decât atât, poate fi lung sau scurt, compact sau foarte franjurat, ușor asimetric sau cu o asimetrie consistentă, ceea ce îți va fi de ajutor pentru a-l potrivi inclusiv cu stilul tău vestimentar
- Pune în valoare forma feței- Pentru a beneficia pe deplin de acest avantaj, va conta foarte mult să alegi o variantă de breton filat care să se potrivească bine cu fizionomia ta. Spre exemplu, dacă ai fața ovală vei evita un breton tăiat prea drept și scurt, optând pentru unul care să fie mai lung pe o parte pentru a echilibra linia maxilarului. Dacă ai fața rotundă, fără pomeți proeminenți, ai putea opta pentru un breton cât mai franjurat, cu porțiuni laterale cât mai lungi. În schimb, o față mai degrabă pătrată se potrivește cu un breton în formă de A, iar cea în formă de inimă va fi evidențiată datorită unui breton într-o parte
Indiferent de tipul de tunsoare pe care îl vei avea, nu uita că părul filat are și mai mult farmec dacă va fi vopsit într-una dintre nuanțele aflate în vogă în toamna acestui an, cum ar fi: argintiu, blond-piersică, blond-miere, caramel, cupru, expresso cald, brond (un mix între blond și brunet), scorțișoară, burgund închis etc.
Surse: beinspiredsalon.com, botoxcapilar.org, byrdie.com, elle.com, esteto.ro, fashionreview. ro, glamour.com, hadviser.com, japanscissors.com.au, latest-hairstyles.com, leaf.tv, marieclaire.com, prevention.com, schwarzkopf.ro, thelist.com, therighthairstyles.com, thetrendspotter.net, vogue.com, xpertbeauty.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, unsplash.com, youtube.com